nika1003 08.12.05, 15:57 Zamierzam wziąć ślub za granicą,w kraju mojego kochanego. w zwiazku z tym jakie dokumenty sa potrzebne.Dodam tylko,że kiedyś byłam juz mężatką. Może ktos z was przerabiał ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fantazja_huany Re: ślub za granicą 08.12.05, 16:30 hej. ja bralam slub w niemczech, moj maz jest niemcem...potrzebowalam nastepujace dokumenty- pelny akt urodzenia,poswiadczenie zameldowania(wazne 2 mies)!!! ,tlumacza na slub, zaswiadczenie ze jestem panna - u Ciebie bedzie do orzeczenie o rozwodzie, ksero dowodu i paszportu swiadka...to jesli chodzi o niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: ślub za granicą 08.12.05, 17:42 Ja do cywilnego poza Polska potrzebuje: papier od lekarza z przeprowadzonym badaniem na rozyczke, toxo. Nastepnie zaswiadczenie z USC,ze jestem panna, akt urodzenia i chyba xero strony z paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
anula_ka Re: ślub za granicą 15.12.05, 09:22 Ja do ślubu w Skandynawii potrzebuję paszport, zaświadczenie, ze jestem panną oraz wizę turystyczną. Mam pytanie: skąd to zaświadczenie czy z USC? Czy potrzeba to przetłumaczyć czy wystawiają po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
turana Re: ślub za granicą 15.12.05, 17:58 Do slubu we Francji potrzebowalam aktualnego aktu urodzenia (wydany max. do 2 m-cy przed data slubu), zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia zw. malz., dosc dokladnych badan lekarskich (zalezy od upierdliwosci doktora), m.in. toksoplazmoza, rozyczka, grupa krwi i ogolny stan zdrowia. Dodatkowo dokument wydawany przez ambasade polska we Fr. poswiadczajacy po raz kolejny zdolnosc prawna do zawarcia zw. malz. Wszystko oczywiscie przetlumaczone przez tlumacza przysieglego. Nie wiem gdzie bedzie Twoj slub ale jesli we Fr to musicie sie uzbroic w cierpliwosc, my planowalismy wziac slub w pazdzierniku a wzielismy w grudniu, w kazdym razie powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: ślub za granicą 15.12.05, 23:01 turana napisała: > > Do slubu we Francji potrzebowalam aktualnego aktu urodzenia (wydany max. do 2 > m-cy przed data slubu), zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia zw. malz. > , > dosc dokladnych badan lekarskich (zalezy od upierdliwosci doktora), m.in. > toksoplazmoza, rozyczka, grupa krwi i ogolny stan zdrowia. Dodatkowo dokument > wydawany przez ambasade polska we Fr. poswiadczajacy po raz kolejny zdolnosc > prawna do zawarcia zw. malz. Wszystko oczywiscie przetlumaczone przez tlumacza > przysieglego. Nie wiem gdzie bedzie Twoj slub ale jesli we Fr to musicie sie > uzbroic w cierpliwosc, my planowalismy wziac slub w pazdzierniku a wzielismy w > grudniu, w kazdym razie powodzenia. Witaj w klubie! My przelozylismy z grudnia na 04. lutego! Jesli mozna zapytac w ktorym rejonie?? My Val D'Oise Odpowiedz Link Zgłoś
ineczka22 Re: ślub za granicą 16.12.05, 13:02 I uwazajcie, bo tlumacz przysiegly musi byc zaakceptowany przez merostwo, maja oni liste tlumaczy. Ja przetlumaczylam w Polsce, poczym sie okazalo, ze to nie jest dobrze wiec robilam 2 razy. Cywilny bralam z moim Zabojadem w marcu, koscielny sierpien 2006 Pozdrawiam, powodzenia z biurokracja Inka Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: ślub za granicą 16.12.05, 13:46 Ja wszystkie dokumenty tlumacze przez konsulat. Jeszcze nikt mi ich nie odrzucil Odpowiedz Link Zgłoś
ineczka22 Re: ślub za granicą 16.12.05, 19:13 Bo tlumacze ktorzy maja kontakt z konsulatem, to sa wlasnie Ci polecani przez merostwo, zwykle z jakiegos biura tlumaczen. Tylko albo mozesz przez konsulat, alebo bezposrednio. Nie wiem czy jest roznica w cenie. Ja pisalam o sytuacji, kiedy ktos przetlumaczy w Polsce u tlumacza przysieglego, akceptowanego przez panstwo polskie. To tylko tyle w gwoli wyjasnienia Pozdrawiam Inka Odpowiedz Link Zgłoś