Dodaj do ulubionych

ślub za granicą

08.12.05, 15:57
Zamierzam wziąć ślub za granicą,w kraju mojego kochanego.
w zwiazku z tym jakie dokumenty sa potrzebne.Dodam tylko,że kiedyś byłam juz
mężatką.
Może ktos z was przerabiał ten temat?
Obserwuj wątek
    • fantazja_huany Re: ślub za granicą 08.12.05, 16:30
      hej. ja bralam slub w niemczech, moj maz jest niemcem...potrzebowalam
      nastepujace dokumenty-
      pelny akt urodzenia,poswiadczenie zameldowania(wazne 2 mies)!!! ,tlumacza na
      slub, zaswiadczenie ze jestem panna - u Ciebie bedzie do orzeczenie o
      rozwodzie, ksero dowodu i paszportu swiadka...to jesli chodzi o niemcy
      • cezar8 Re: ślub za granicą 08.12.05, 17:42
        Ja do cywilnego poza Polska potrzebuje: papier od lekarza z przeprowadzonym
        badaniem na rozyczke, toxo. Nastepnie zaswiadczenie z USC,ze jestem panna, akt
        urodzenia i chyba xero strony z paszportu.
    • nika1003 Re: ślub za granicą 15.12.05, 08:51
      Dzięki za rady...
      • anula_ka Re: ślub za granicą 15.12.05, 09:22
        Ja do ślubu w Skandynawii potrzebuję paszport, zaświadczenie, ze jestem panną
        oraz wizę turystyczną. Mam pytanie: skąd to zaświadczenie czy z USC? Czy
        potrzeba to przetłumaczyć czy wystawiają po angielsku?
        • turana Re: ślub za granicą 15.12.05, 17:58

Do slubu we Francji potrzebowalam aktualnego aktu urodzenia (wydany max. do 2
          m-cy przed data slubu), zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia zw. malz.,
          dosc dokladnych badan lekarskich (zalezy od upierdliwosci doktora), m.in.
          toksoplazmoza, rozyczka, grupa krwi i ogolny stan zdrowia. Dodatkowo dokument
          wydawany przez ambasade polska we Fr. poswiadczajacy po raz kolejny zdolnosc
          prawna do zawarcia zw. malz. Wszystko oczywiscie przetlumaczone przez tlumacza
          przysieglego. Nie wiem gdzie bedzie Twoj slub ale jesli we Fr to musicie sie
          uzbroic w cierpliwosc, my planowalismy wziac slub w pazdzierniku a wzielismy w
          grudniu, w kazdym razie powodzenia.
          • cezar8 Re: ślub za granicą 15.12.05, 23:01
            turana napisała:

>
            > Do slubu we Francji potrzebowalam aktualnego aktu urodzenia (wydany max. do
            2
            > m-cy przed data slubu), zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia zw.
            malz.
            > ,
            > dosc dokladnych badan lekarskich (zalezy od upierdliwosci doktora), m.in.
            > toksoplazmoza, rozyczka, grupa krwi i ogolny stan zdrowia. Dodatkowo dokument
            > wydawany przez ambasade polska we Fr. poswiadczajacy po raz kolejny zdolnosc
            > prawna do zawarcia zw. malz. Wszystko oczywiscie przetlumaczone przez tlumacza
            > przysieglego. Nie wiem gdzie bedzie Twoj slub ale jesli we Fr to musicie sie
            > uzbroic w cierpliwosc, my planowalismy wziac slub w pazdzierniku a wzielismy w
            > grudniu, w kazdym razie powodzenia.

Witaj w klubie! My przelozylismy z grudnia na 04. lutego! Jesli mozna zapytac w
            ktorym rejonie?? My Val D'Oise
            • ineczka22 Re: ślub za granicą 16.12.05, 13:02
              I uwazajcie, bo tlumacz przysiegly musi byc zaakceptowany przez merostwo, maja
              oni liste tlumaczy. Ja przetlumaczylam w Polsce, poczym sie okazalo, ze to nie
              jest dobrze sad wiec robilam 2 razy. Cywilny bralam z moim Zabojadem w marcu,
              koscielny sierpien 2006 smile
              Pozdrawiam, powodzenia z biurokracja
              Inka
              • cezar8 Re: ślub za granicą 16.12.05, 13:46
                Ja wszystkie dokumenty tlumacze przez konsulat. Jeszcze nikt mi ich nie odrzucil
                • ineczka22 Re: ślub za granicą 16.12.05, 19:13
                  Bo tlumacze ktorzy maja kontakt z konsulatem, to sa wlasnie Ci polecani przez
                  merostwo, zwykle z jakiegos biura tlumaczen. Tylko albo mozesz przez konsulat,
                  alebo bezposrednio. Nie wiem czy jest roznica w cenie.
                  Ja pisalam o sytuacji, kiedy ktos przetlumaczy w Polsce u tlumacza przysieglego,
                  akceptowanego przez panstwo polskie. To tylko tyle w gwoli wyjasnienia
                  Pozdrawiam
                  Inka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka