04.01.06, 07:38
placicie za uzycie piosenek na weselu, lub pytacie czy DJ przejmuje koszty=?
czy olewacie sprawe....?
Obserwuj wątek
    • agajac Re: zaiks 04.01.06, 09:26
      tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=34208790 jest podobny
      problem, moze cos Ci sie wyjasni smile pozdrawiam smile
      J.
      • aniakonsultantka Re: zaiks 04.01.06, 15:16
        Co to jest ten zaiks?? możecie mi wyjaśnić , bo ja nie mam zielonego pojecia co
        to takiego
    • edzia114 Re: zaiks 04.01.06, 15:23
      U mnie zaiks jest już załatwiony w opłacie za salę.
      • mxgrocho Re: zaiks 04.01.06, 15:41
        oplata za zaiks nie moze byc zawarta w cenie sali chyba ze wlascicielem sali
        jest dj lub kapela najlepiej dla swietego spokoju dogadac sie z dj czy kapela
        po polowie placimy zaiks to sa koszta rzedu 100-200 zl pod warunkiem ze zrobisz
        myk ale nie moge tego publicznie powiedziec bo juz raz za tych debili
        pierdzialem
        • gosiapol Re: zaiks 04.01.06, 19:02
          dla mnie to jasne jak słońce, jeśli masz dj'a na wesele to on powinien załtwić
          zaiks, no chyba że gra z komputera lub z piratów sad
          • radiowiec_wawa Re: zaiks 04.01.06, 21:42
            chyba za jasne... prosze panstwa, zaiks oplaca nie dj lub kapela tylko
            organizator imprezy. W przypadku wesela to mloda para jest organizatorem.
            Czasem jednak sie przytrafia ze lokal w ktorym robimy wesele oplaca zaiks co
            miesiac bo robi duzo "muzycznych" imprez, wtedy problem odpada. Raz jeszcze
            jednak wyjasniam, ze to nie jest problem dj czy zespolu smile
            • prodisc Re: zaiks 04.01.06, 22:15
              Dokładnie tak jak napisał Radiowiec. Natomiast na onecie w sylwestra pojawiła
              się wypowiedź pana z zaiks że "Przyjmujemy, że jeśli organizator imprezy
              czerpie z niej zyski, np. poprzez sprzedaż biletów lub umieszczenie reklamy
              sponsora imprezy, zabawa przestaje być całkowicie prywatnym wydarzeniem
              towarzyskim"
              Więcej na ten temat wiadomosci.onet.pl/1221381,11,item.html
              Zaiks nie ma prawa do wkroczenia na wesele jest to impreza rodzinna prywatna
              zamknięta i kropka. Nie raz słyszałem takie opinie i wypowiedzi fachowców.

Pozdrawiam
              • michrom Re: zaiks 07.01.06, 16:17
                Moja gorącą niechęć budzą wszelcy monopoliści, więc zaiks nie jest wyjątkiem.
                Najgorsze jest w nim to, że zbiera opłaty od wszelkiego odtwarzania utworów
                (zarówno bedących pod ich ochroną, jak i nie), po czym teoretycznie wypłaca
                jakieś grosze autorom utworów chronionych, zaś pieniądze za utwory
                niepodlegające ochronie przejada.
                Polecam poczytać www.zaiks-stop.v.pl/

Generalnie inkasentów/kontrolerów jest w skali kraju bodaj 140, więc raczej nie
                ma co się obawiać, ze trafią akurat na Wasze wesele, tym bardziej że ochrona
                nie ma obowiązku ich na nie wpuścić. No chyba, że wpiszecie kolesia na listę
                gości wink
        • edzia114 Re: zaiks 05.01.06, 08:23
          No ale akurat u mnie tak się składa, że sala jest typowo bankietowa i co
          weekend są tam jakieś imprezy więc oni opłacaja zaiks. To chyba dobrze smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka