Dodaj do ulubionych

ślub na Starym Mieście - Warszawa ?

05.01.06, 12:53
Mam pytanie, czy ktoś z Was planuje ślub w którymś z kościołów na Starym
Mieście ewentualnie na ul. Krakowskie Przedmieście w Warszawie ?
Jeśli tak to napiszcie, w którym kościele i dlaczego tam... pytam, bo marzy
mi się ślub na Starym Mieście, a różne opowieści już słyszałam o wymaganiach
księży (np. nie wolno stroić kościoła kwiatami), a szczególnie o opłatach
dość wysokich za ślub.Napiszcie jesli coś wiecie, a szczególnie jesli
bierzecie tam ślub. Duzo wcześniej trzeba rezerwować termin ? Pozdrawiam,
Anna.
Obserwuj wątek
    • narta_80 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 06.01.06, 22:51
      Witaj, wyslalam Ci wiadomosc na prv.
      Pzdr N
      • 9luna9 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 12.01.06, 11:41
        czesc smile
        ja tez mysle o slubie na Starowce. Mozesz i mi cos podeslac ? pozdrawiam
        • alicja1000 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 12.01.06, 12:15
          ja tez tam szukam ale w wiekszosci nie ma juz wolnego mojego terminu 24.06.06 i
          ksieza mowia ze trzeba duzo wczesniej zamawiac msze slubna...jak cala reszta...
          jednak mam nadzieje ze jakis w tamtych rejonach znajde, byc moze trzeba bedzie
          dac grubsza koperte (ofiare) -tak sa realia nawet w kosciele sad
        • narta_80 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 12.01.06, 23:05
          pewnie! napisz na prv co by Cie interesowalo - strasznie tego duzo. Ale bylo
          slicznie.
    • magdalenax Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 12.01.06, 15:27
      Dwa lata temu bralam slub w kosciele sw. Anny. Nie podali zadnej stawki. Co
      laska. Tak samo bylo przy chrzcinach. Nie wiem jak z dekoracja kwiatowa bo sie
      tym nie interesowalam. Jedyny zgrzyt to organista drogi i kiepski.

Magda
      • lovable8 Tylko w Św.Marcinie!!! 12.01.06, 18:25
        Ja brałam w zeszłym roku ślub w kościele p.w. Św. Marcina przy Ul.Piwnej na
        Starówce. Gdybym miała powtórzyć ceremonię to TYLKO TAM u ks. rektora Andrzeja,
        który poprowadził nasz ślub z ciepłem, sympatią i dużą życzliwościąsmile Wszyscy
        goście byli przekonani, że to nasz znajomy wink
        Za ślub płaciliśmy co łaska, oddzielnie rewelacyjnej pani Małgosi - organistce.
        Nie dekorowaliśmy wnętrza, jest skromne i wg mnie przez to piękne (ale
        przeszkód nie robią, bo pytałam o taką możliwość).
        Formalności jest ciut więcej, bo trzeba zanieść podanie do Kurii
        Metropolitarnej z prośbą o zgodę na ślub w tym kościele (nie jest parafialny,
        jak kilka innych na Starym Mieście), ale warto!

Gdybyście miały dodatkowe pytania piszcie na adres mailowy.

• kbor Ojcow Paulinow 13.01.06, 01:01
          My wlasnie zarezorwowalismy termin u ojcow Paulinow przy Dlugiej smile
          Slyszelismy wiele dobrego o tyk kosciele, slubach prowadzonych tam i dlatego
          sie zdecydowalismy.
          Dopiero pozniej sie przygladalismy wszystkiemu, jak bedzie wygladalo.

Ojciec prowadzacy bardzo mily i pomocny,takze jestesmy bardzo dobrej mysli smile
          • pannaanna1980 Re: Ojcow Paulinow 27.01.06, 13:25
            A co dobrego słyszeliście o ślubach tam dawanych ?
    • mika761 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 13.01.06, 12:29
      bralismy slub w św. Annie w sierpniu 2005, jak macie jakieś pytania to piszcie
      na priva postaram się pomóc
      ogólnie kosciół bardzo polecam i nie słuchajcie opinni takich że cos tam ponoć,
      tylko zbierajcie wiarygodne informacje
      • mealong Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 13.01.06, 17:42
        Ja bede tam brala slub, moglas bys mi napisac jakie sa Twoje wrazenia, co
        dodatkowo trzeba zalatwic, czy byly potrzebne swiadectwa z religii ze szkoly.

Pisz na mealongTO_WYTNIJ@gazeta.pl smile Dziekuje bardzo

Pozdrawiam,
        Justyna
    • dior-ka Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 20.01.06, 10:41
      Czy moze mi ktos wytlumaczyc fenomen staromiejskich kosciolow??????????? Ja tam
      w nich nie widze nic nadzwyczajnego.
      • pannaanna1980 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 20.01.06, 14:48
        Mówiąc brutalnie - czasami jest to wygodne logistycznie - nie trzeba ciagać
        gosci przez całe miasto, jeśli wesele w centrum miasta a parafia macierzysta
        daleko.
        Argument drugi - ładne otoczenie kościoła, stare Miasto przynajmniej dla mnie
        jest bardzo romantycznym zakątkiem Warszawy, ma w sobie to coś.
        Argument trzeci -Bóg jest ten sam wszędzie i czy będę ślubować w tym czy
        w innym kościele to przed Nim, a dodatki typu ładne wnętrze kościoła jedynie
        dodają uroku temu szczególnemu dniu.
        • dior-ka Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 20.01.06, 15:32
          Zaczynajac od konca-wlasnie, Bog jest wszedzie, wcale nie trzeba grzac na
          Starowke. A juz sw.Anna bije wszystkie na glowe, co by sie nie wydarzylo
          wszyscy gnaja tam, ale to juz pomijam.
          Jesli chodzi o ... zakatek -kazdy sobie wpisze brakujacy przymiotnik, o gustach
          sie nie dyskutuje. Ja bym nie chciala zeby mi wycieczka japonczykow zdjecia
          robila, albo zeby pseudozespol w ilosci 2 osob-jeden z czapka drugi z gitara
          gral az sie czegos do owej czapki nie wrzuci (a najlepiej "weselnej"). To takie
          obserwacje tylko. Natomiast potrafie zrozumiec argument pierwszy bo sama sie
          zastanawiam czy nie uciec do kosciolka niedaleko sali, w ktorej bedzie wesele.
          Jeszcze musze uzyskac dokladne info i zobaczymy.
          Pozdr. smile
          • mika761 Re: ślub na Starym Mieście - Warszawa ? 27.01.06, 09:34
            miałam ślub w św, Annie jak pisałam wyżej i ani wycieczka japończyków nie
            robiła nam zdjęć, ani nikt mi nie przygrywał żeby dać w czapkę.
            wiele jest opinni niezgodnych z rzeczywistością i to osób bez doświadczenia w
            tym temacie, a dziwne że osoby które brały tam ślub są zadowolone i nie żałują
            i wszystkim, którzy maja ślub zaplanowany na starym mieście gwarantuję że jest
            to ślub z miłym klimatem ze względu na otoczenie i nie słuchajcie opinni jak
            wyżej.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka