Dodaj do ulubionych

Zespół czy DJ ???

24.01.06, 10:21
Dziewczyny pomóżcie, bo ja na dniach muszę podjąć decyzję a ciągle nie jestem
pewna. Osobiście chyba wolałabym muzykę mechaniczną, ale wiem że goście
szczególnie ci starsi lubią jak im ktoś przygrywa na żywo. Tylko, że te
wszystkie zespoły (te które słyszałam na weselach na jakich byłam) grają taką
kiczowatą "weselną" muzykę... A DJ przynajmniej puści to co lubię. Sama już
nie wiem... Co do prowadzenia imprezy to nie ma problemu, bo wynajęłam
wodzireja. Swoją drogą jeżeli ktoś jest z lubuskiego to mogę polecić tego
wodzireja bo świetnie rozręca wszystkie imprezy! Proszę doradźcie DJ czy
zespól. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • tigrissimo Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 12:33
      Na naszym weselu był DJ. Bardzo sympatyczny człek. Zapewniał cały sprzęt i
      muzykę zgodnie z życzeniami. Co do zabaw, ludzie lubią jednak czasem się
      powygłupiać, acz sama twierdzę, że wyrywanie kogoś na środek i kazanie mu czegoś
      tam robić może być krękujące. Dlatego z tej opcji zrezygnowaliśmy. Ale zabawy, w
      których biorą udział wszyscy, czyli wspólny kankan czy Taniec do muzyki z Grega
      Zorby sprawdza się wyśmienicie. DJ z reguły inicjuje też wspólne śpiewanie sto
      lat i takie tam. No i podstawowa zaleta - jest tańszy niż orkiestra wink Co w
      sumie nie jest bez znaczenia. Bo... oprócz opłaty za wynajęcie DJ czy
      orkiestry/zespołu musisz za nich zapłacić w lokalu jak za kolejnych gości sad
      Polecam więc DJ
      • arolka2 Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 12:50
        Dzięki tigrissimo. Ja też nie cierpię konkursów na weselach. Zawsze w takich
        momentach uciekałam z sali, pod pretekstem wyjścia na papierosa (chociaz nie
        palę..). Wodzirej, którego wynajęłam to człowiek pracujący w radiu z ogromnym
        poczuciem humoru i umiejętnością rozkręcenia każdej imprezy. On zazwyczaj
        pracuje właśnie w duecie z dj-em i twierdzi, że żadna kapela nie zagra utworu
        tak jak jest on śpiewany w oryginale. Jednak rodzice trochę nalegają na zespół.
        ale ja chyba postawię na swoim i wezmę dj-a.
        Pozdrawiam.
        • pantarejka Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 12:55
          Ja biorę zespół. Chcę, żeby na weselu wszyscy się dobrze bawili, nie tylko
          młodzież. Nieczęsto można posłuchać muzyki na żywo, a wesele jest po temu
          okazją. Poza tym, nie chce, by moje wesele przypominało dyskotekę. Wybieram
          więc tradycję -> zespół.
        • tigrissimo Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 12:58
          Moi rodzice też się krzywili na DJa. Moja siostra miała zespół. Ale doskonałym
          argumentem byo to, że rok wcześniej byliśmy razem z rodzicami na weselu
          znajomych i właśnie przy muzyce puszczanej nawet nie przez DJa a po prostu z
          laptoka (ale przez duże głośniki) bawili sie wysmienicie. Powiem ci jedno, że
          jeżeli ktoś ma ochotę dobrze się bawić to na prawdę nie ma znaczenia czy to
          będzie Dj czy zespół. smile A dla starszych osób przeboje też się znajdą smile
          • agnrek Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:09
            Ja nie biorę Dja, bo wesele wtedy przypomina mi dyskotekę.
            Jedno z nas ma wykształcenie muzyczne i dlatego między innymi chcemy zespół z
            gitarami, klawiszami, perkusją. Nie ma to jak dobre granie na żywo.
            A jeśli ktoś automatem przypisuje słowo "zespół" do słowa "konkursy weselne",
            to powienien się zastanowić co wypisuje. Każdy zespół tak prowadzi wesele i
            takie są atrakcje, jakich życzy sobie młoda para. Jeden wybiera zespół z
            akordeonem i "majteczki w kropeczki", a drugi zespół z gitarą basową i perkusją
            i ma polskiego rocka na przykład smile
            • daisy761 Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:16
              przesłuchałam repertuar 2 bardzo polecanych mi zespołów, w tym jednego
              skłądającego się z muzyków opery wrocławskiej.....i stwierdziłam, że takiego
              FOLKLORU na swoim weselu nie chcę...a jakiekolwiek przygłupie zabawy w ogóle
              nie wchodzą w gręwink...więc DJ. Zresztą bywałam na weselach i z zespołem i dj-
              em i nei uważam, żeby te drugie były gorsze...
              A na orkiestrę, tudzież muzyków grających lekkiego blues'a, jazz czy swing
              owszem miałabym ochotę...ale taki występ kosztuje ok. 20 tys zł....więc
              odpada...niestety, bo taki klimacik byłby idealny,
              pozdrawiam serdecznie
              daisy
              • agnrek Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:20
                Niedawno oglądałam kasetę z wesela mojej znajomej, a mieli dj'a. Takiego
                folkloru dawno nie widziałam, wstydziłabym się tego cepa z mikrofonem.
                Facet 40-letni w garniturze latał jak Połomski w "Cała sala śpiewa z nami", na
                chwilę wyłączał muzykę i sam wył a capella. Obciach okrutny.
                Moje drogie - nie ma co generalizować - są kiepskie zespoły i są kiepscy
                didżeje. Nie można powiedzieć, że wesele z zespołem to obchiach, bo może się
                trafić obciachowy dj, prawda?
                Ja powiem tak - na wesle potrzebny jest albo super zespół albo super dj.
                • tigrissimo Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:29
                  Świnta prawda Angrek wink
                  Ale co do "majteczek w kropeczki" to muszę wam powiedzieć, że na naszym weselu
                  większość to byli tzw. ludzie wykształceni bądź studia kończący, ale jak zagrał
                  DJ "Majteczki w kropeczki" (bo kilka takich "obciachowych piosenek" chcieliśmy)
                  to cała światła młodzież biegusiem na parkiet ruszyła, a na palcach jednej ręki
                  można było policzyć tych, którzy nie znali słów i nie śpiewali smile))))))))) Kto
                  mi wytłumaczy ten sekret???? A przecież nik na co dzień nie słucha takiej
                  muzyki. Hm....
                  • agnrek Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:32
                    Już Ci tłumaczę skeret. Byłam na sylwestrze 2006 w pewnej restauracji, gdzie
                    grał pewnien zespół (a propos zajmuje wysokie miejsca w konkursach na targach
                    ślubnych). Jak zaczęli grać "Orkiestry dęte", to połowa ludzi chciała wyjść.
                    Ale... jak wypiliśmy troszkę, to muzyka przestała przeszkadzać i nawet
                    do "Polki Dziadek" wychodziliśmy. Gdy poziom alhoholu we krwi malał, znowu
                    zaczęło to wycie drażnić.
                    • tigrissimo Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:39
                      A ja cię tu muszę zaskoczyć, że ludziska niewiele pili
                      (inne srodki oduzająco-rozweselające też nie wchodziły w grę), ale skakali jak
                      opętani wink Tym bardziej mnie zaskakuje ta znajomość "majteczek..." smile A moze
                      można mówic o pewnego rodzaju fenomenie takich przebojów.
              • tigrissimo Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:22
                >A na orkiestrę, tudzież muzyków grających lekkiego blues'a, jazz czy swing
                > owszem miałabym ochotę...

No właśnie wink Ja też taka bym chciałą...
                Ale generalna zasada jest taka, że muzyka powinna być dopasowana też (a może
                przede wszystkim) do GOŚCI. Rzadko gdzie goście mają wąsko ukierunkowane gusta.
                Reperuar musi być i dla młodych i dla starych smile
                • agnrek Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:25
                  Ja ustaliłam repertuar ze swoim zespołem - będę miała polską i zagraniczną
                  muzykę lat 60.-90. bez disco, a podczas posiłków będę przygrywali standardy
                  jazzowe.
                  • adrian4u Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 13:36
                    buźkasmile

już kilka razy prowadziliśmy taką dyskusję - proponuję poszperać w starszych
                    wątkach.
                    co do jednego masz rację - obojętnie czy zespół czy DJ - muszą być super. Musza
                    też przestrzegać ustaleń, a mimo to w ramach przez was narzuconych muszą się
                    wykazać inwencją, kreatywnością, lekkością języka, spontanicznością i szybką
                    reakcją na to, co się dzieje na sali.
                    ZESPÓŁ ma tę przewagę, że więcej ich na scenie, z reguły grają na żywo więc
                    mogą improwizować, kombinować (w sensie pozytywnym), zabawić gości jakimś
                    zabawnym dialogiem między piosenkami... I chociaż zespół jest kojarzony
                    bardziej z "tradycjonalistami", to jednak dobry zespół roztańczy i starszych i
                    młodych
                    DJ puszcza oryginalną muzykę, jest bardziej elastyczny (ja mam ok. 800 płyt i
                    skatalogowanych ponad 15.000 piosenek), a jeśli nie jest tylko dj'em, ale tez
                    potrafi poprowadzić imprezę, to nie ma różnicy. DJ nie oznacza "dyskoteki".
                    Dobry DJ oznacza dobrą zabawę - i to nic, że muzyka nie będzie na żywosmile

Niestety nie rozwieję tu niczyich wątpliwości i nie wskażę jednoznacznie kto
                    lepszy. bo moim zdaniem, najlepszy wybór to ten zgodny z Twoimi oczekiwaniamismile
                    tu nie ma mody i antymody smilesmilesmile

pozdrawiam cieplutko,

Adrian
            • pantarejka Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 14:14
              Oj tak! Perkusja musi być!!!
              • arolka2 Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 14:18
                Chyba jeszcze muszę się z tym przespać... Z jednej strony żaden zespół nie
                zaśpiewa mi jak Barry White, a zdrugiej strony trochę mnie przeraża ta pusta
                scena. Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi.
                • hera21 Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 14:34
                  Ja osobiście w żadnym wypadku nie chcę DJ-a tylko zespół. W telewizji widziałam o nich program i za nich dziękuję.Zresztą uważam, że taka osoba robi więcej chałasu wokół siebie. Jak jest dobry zespół i dobrze gra to i goście się dobrze bawią. Ja taki zespół już mam. Pozdrowionkasmile
                  • adrian4u Re: Zespół czy DJ ??? 24.01.06, 16:01
                    witamwink

a o jakich DJ'ach widziałaś program? Klubowych? smilesmilesmile
                    bo Dj a DJ to jednak pewna różnicawink
                    Mam znajomych DJ'ów, którzy grają w klubach i wiem, jakie w tym światku jest
                    parcie, żeby zabłysnąć tudzież dostać się na szczyt - i szczaerze chłopakom
                    współczujęsmile
                    Oczywiście wśród DJ'ów imprezowych też jest pewna konkurencja, lecz ktoś, kto
                    zna własną wartość nie musi szukać poklasku i niczego udowadniać - po prostu
                    lubi to co robi i robi to najlepiej jak umiesmile
                    I dlatego np., z radiowcem_wawa działamy często razem, a nie bawimy się w
                    konkurowaniesmilesmilesmile

pozdrawiam serdecznie,

Adrian
    • robsyl Do Adriana 24.01.06, 14:17

Podobała mi sie Twoja wypowiedz. A znasz moze jakis sensowny zespół lub DJ 24
      czerwca lub 26 sierpnia. Bede wdzieczny za wszelie kontakty na gazetowego.
      Facecik
      • adrian4u Re: Do Adriana 24.01.06, 15:38
        spraedź mailasmile

pozdrawiamsmile

Adrian
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka