gruba_lola 14.03.06, 15:11 Co oprócz wódki dajecie podczas bram?Myslałam o czekoladach,cukierkach albo pieniądzach.Jakie Wy macie pomysły?pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulka80 Re: Brama 14.03.06, 15:15 na pewno dla starszych wodka weselna a dla dzieciakow cukierki czekoladowe Odpowiedz Link Zgłoś
liste_k Re: Brama 14.03.06, 15:18 Cześć Pierwszt raz słyszę aby dawać pieniądze na "bramie". Za dużo ich masz, że chcesz je dawać jako wykupne Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Brama 14.03.06, 15:48 To chyba takie zatrzymywanie samochodu młodej pary, widziałam to kiedyś. W dużym mieście i na dwupasmówce nierealne Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenak Re: Brama 14.03.06, 15:45 my dajemy czekolade dla dzieci i wodke dla doroslych Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Ale co to jest? 14.03.06, 16:24 Bo ja nie wiem i widez, ze nie jestem osamotniona w tej niewiedzy. to jakas tradycja regionalna? Odpowiedz Link Zgłoś
kulac Brama to 14.03.06, 16:29 zatrzymanie samochodu państwa młodych, wzamian za przepuszczenie daję sie wódke a dla dzieciaków cukierki (tak jest u nas- podlasie). Brama robią znajomi np z dzielnicy, sąsiedzi lub całkiem obce osoby przy drodze na sale. Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 dobre... 14.03.06, 16:32 a myślałam, że to opowieści z dawnych czasów. No ja na szczęście ślub i wesele mam w jednym miejscu, bo osobiście nie przepadam za takimi zabawami. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: dobre... 14.03.06, 16:34 Widziałam takie bramy i na Podlasiu i na Pomorzu. Jak się jedzie małymi dórżkami, to ma to sens. ja mieszkam przy dwupasmówce prawie w centrum Warszawy, kościół mam przy tej samej trasie, a potem 10 km trasą na Poznań do restauracji. Gdyby mi ktoś z bramą wyskoczył, to chyba by z życiem nie uszedł Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: dobre... 14.03.06, 16:37 Gdyby ktos Ci na trasie poznanskiej wyskoczyl Agnrek, mialby problemy z policja. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: dobre... 14.03.06, 16:40 Agnrek - a gdzie masz weslele - ja tez przy trasie na poznań ale jakies 5 km od Warszawy ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: dobre... 14.03.06, 16:41 W Motelu Gaja, Połczyńska 126, mniej więcej naprzeciwko Tesco. Zrobię Ci bramę, chcesz? Przygotuj wiśnie w alhoholu, lubię bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: dobre... 14.03.06, 17:09 Spoko. Ja tobie tez moge zrobic - tym bardziej ze mieszkam nie daleko ) Poprosze wódeczki weselnej ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: dobre... 14.03.06, 17:10 A może my w ogóle w jednym kościele mamy śluby? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: dobre... 14.03.06, 17:16 Raczej nie - ja mam w Podwyższenia Krzyża na Jelonkach Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Brama to 14.03.06, 16:33 Ok. Dzieki. Ja pochodze z Warszawy i nigdy sie z czyms takim nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: Brama to 14.03.06, 16:40 A u mnie częśc rodziny uprawia takie tradycje (też z Warszawy) Odpowiedz Link Zgłoś
kulac Re: Brama 14.03.06, 16:42 Mnie denerwuje tylko, że czasami nie zdążysz z pod kościoła odjechać a juz się zjawiają zupełnie obce osoby, czasami nawet juz w stanie "wskazującym na spożycie" i domagają się wódki. Szlak mnie trafia jak poyśle ze sami na tą wódke ciężko pracujemy. Ale w takim dniu nie wolno sie denerwowac..wiec pewnie dla świętego spokoju dam butelkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Brama 14.03.06, 16:45 Kiedyś byłam na weselu pod Stargardem Szczecińskim. Tam zwyczaj był taki, że się szło z młodą para i orkiestrą umpa-umpa przez miasto, rynek i aż do kościoła. Dla gości spoza rejonu obciach, ale iść trzeba. Po drodze kilku pijaczków wyskoczyło, jeden przytargał wielki kwiat doniczkowy, rąbnął żonie z domu i weź to i nieś! Potem mieli bramę prawdziwą, musieli przepiłować zwykłą piłką taką belkę - szlaban. Może to i ma sens, ale regionalnie, większość gości patrzyła na bramkarzy jak na ufoludków. Odpowiedz Link Zgłoś
kulac Re: Brama 14.03.06, 16:48 Na weselu na którym ja byłam gość wytrzasnął chryzantemy w brudnej donniczce, to była jesień i wyglądało jakby ukradł z cmentarza albo komuś z ogródka. Ale państwo młodzi sie nie przejeli, dali butelkę ale kwiatów nie chcieli nic dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś