Dodaj do ulubionych

Menu - musi być rosół????

02.05.06, 14:32
Do piatku musze ustalić menu (wesele 20 maja) i mam problem. Nie chcialam
rosołu na pierwsze danie tylko pieczarkową z groszkiem ptysiowym - wydawalo
mi sie to bardziej eleganckie i inne niz zwykle, na co uslyszalam słowa
krytyki od kilku osob - najgłośniej krzyczały siostra i mama mojego
narzeczonego. Chca rosól i już. Czy ja wymyslem? Poza tą zupa reszta dan
raczej tradycyjna będzie...
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:35
      Ja chciałam grzybową, ale trzeba pamiętać, że nie każdy lubi, niestety sad
      Wybierz raczej to, co lubi większość.
      • burleska Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:38
        Na rosół moze być za ciepło. Ja chcialam krem z pomidorów z grzankami, ale moj
        przyszly maz wymusil barszcz czerwony. Facet z lokalu przekonywal, ze oni
        specjalnie nie proponuja barszczu na poczatek, tylko na koniec, bo goście sie
        boją, ze sie poplamią. A moj narzeczony twardo: barszczsmile) Trudnosmile)
        • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:39
          Ja mam barszcz nad ranem - jest super na przepicie smile
          • burleska Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:45
            Tu moj narzeczony powiedzial twardo: zurek. Co ciekawe, reszta menu go w ogole
            nie obchodzi. Raz zapytal tylko niesmialo czy moglyby byc krewetkismile)
            • inga34 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:46
              my zurek na 2 dzięń wybraliśmy, choc ja osobićie nie lubięwink
            • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:46
              Ja żurek wywaliłam, bo jest taki, przepraszam - ordynarny. U mnie byl z białą
              kiełbachą, jednak takie rzezcy jak żurek, flaki czy bigos to się serwuje
              sielsko w domciu, na weselu zapachy i wygląd raczej zniechęcają.
        • inga34 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:47
          ja też najbardzoej lubie buraczkowe zupywink
          u nas barsz się pojawi w nocy własniewinkz jakimiś pasztecikami
    • inga34 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:39
      borowikowa z grzankami u mnie będzie
      A z rosołem to same problemy - gdzie nie byłam to każdy zły, bo się pochlapał
      • trusia29 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:43
        no to juz mi lepiej, bede sie upierała przy tej pieczarkwoej. w koncu to moje
        wesele smile
        • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:44
          A najgorsez, co można podać, to rosół z naleśnikami, a błe....
          • inga34 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:45
            spotkałam się z zestawem: naleśniki na słodko plus sałatka z pora!!! to było
            blesad ale nie na weseluwink
            • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:48
              Nie, to rosół i zamiast makaronu ma cienkie paski z ciasta naleśnikowego. A fe.
              • burleska Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:55
                Ja jadłam kiedyś rosół z długimi kluskami- być może ciasto naleśnikowe-
                podsmażanymi.Był smaczny, ale na początku myslałam, że to flaczki. Tym
                stwierdzeniem wprowadziłam w stan przedzawałowy całą rodzinę Panny Młodej: Jak
                to flaczki, miał być rosół i awantura w kuchnismile))
                Żurek- ordynarny?? być może, męska część rodziny narzeczonego stwierdziła
                jednogłośnie, ze jest najlepszy na przepicie. Bigosu i flaków nie będzie, ale ja
                to w ogóle chciałabym menu włoskie,a nie galarety... Więc ten żurek nad ranem,
                to juz mi w ogóle nie przeszkadzasmile
                • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:56
                  Taki za swojski jest żurek, raczej na domowy obiad, nie za bardzo na przyjęcie.
                  No, chyba, że robimy typowo polskie-biesiadne.
          • trusia29 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 15:06
            rosól z naleśnikami???? nie widzialam takiego zestawienia...
            • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 15:07
              Ja kieduś widziałam na weselu.
      • gosiksz1 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:46
        a borowikowa sie nie pochlapia??? mi sie wydaje,ze tak samo mozna sie pochlapac
        borowikowa jak rosołem!
        • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:48
          I czerwonym barszczem jeszcze lepiej!
          • gosiksz1 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:50
            własniesmile! Przede wszystkim trzeba wziąc pod uwagę walory smakowe i zastanowic
            sie, co jest najbardziej lubiane!
        • inga34 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:50
          haha, tak!, ale chodziło mi o nitkowy makaron - na weselach nie widziłam
          innego - to on własnie robi problemy z chlapaniemsmile
          poza tym my wybraliśmy grzybowa, bo lubimy grzyby - taka rodzina grzybiarzysmile
          no i bedzie dużo ryb - jak zawsze u naswink więc nikt sie nie ździwismile Choć ja
          się dziwię, ze nie będzie rybnej zupy - co dla wszytkich gości jest najwiekszym
          przysmakiem u nas w domuwink
          • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:51
            Oj, rybna zupa jest niedobrym pomysłem. Sama znam kilkanaście osób, którym ryby
            śmierdzą błotem, a zupa rybna tym bardziej.
          • gosiksz1 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:52
            Nie wiem. Jakos tak nie rzucam sie nigdy na ten makaron, zeby mnie zachlapałsmile!
            a jak ta druga rodzinka. Zeby nie bylo tak,ze siedza i czakaja na drugie danie!
            • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:54
              Dziewczynki, zup się nie podaje w misce wielkości garnka, ale w miseczce,
              dosłownie do spróbowania, ochlapania podniebienia smile
              • gosiksz1 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:59
                a ja myślałam,ze bedzie stała jedna miska na srodku i wokól z 10 łyzek .a
                jednak nie?! ale mnie zaskoczyłas!!!
                • agnrek Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 14:59
                  I jak w "Misiu" - łyżka na łańcuchu smile
    • aldialdi Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 15:44
      Oczywiście że nie musi. Moja teściowa upierała się przy rosołku i nie było. Była
      peczarkowa i krem groszkowy do wyboru. Pychotka. I usłyszałam na weselu
      stwierdzenie - w końcu wesele bez rosołu !!
      • kami315 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 16:44
        Ja nie chciałam rosołu, a mój chłopak na to: "jak to - nie będzie rosołku???"
        No to niech ma smile)) A ja i tak zup nie jadam.
    • jagnabe Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 16:58
      Ja wybieram z menu albo krem z pieczarek, albo zupę cebulową z grzankami, ale
      nie każdy mi ją poleca... Czemu?
      • gosiksz1 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 17:16
        bo cebulka tak pieknie pachniesmile!
    • principessa11 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 18:01
      ja teżnie zgodziłam sięna rosół - będzie pyszna grzybowa, gęsta i esencjonalna - rosół to najgorsza rzecz jakąmożna podać w upalny dzień - KOSZMAR!
      nie daj się, nie zgadzaj sie na rosół!
    • stolarskaa Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 18:28
      Ja na swoim wesele też nie chciałam mieć rosołu i na szczęście teściowa też
      nie. Nasz świadek, który jest kucharzem polecił nam krem z borowików z
      grzankami i na prawdę wszyscy byli zadowoleni,że nie jest to tradycyjne
      jedzenie, które każdy może w każdej chwili zjeść tylko cos innego.Zresztą część
      pozostałych dań też były trochę inne niż zwykle. Zostań przy zupie pieczarkowej
      na pewno goście docenią to.
      • trusia29 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 19:43
        dzieki smile to ma być doklądnie krem z pieczarek smile
    • dr_kaczusia Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 18:42
      ROSOL MUSI BYC smile)) bo to moja ulubiona zupa smile))

moge ja jesc na sniadanie, obiad i kolacje, a z kluseczkami domowej roboty nawet
      na podwieczorek smile podobnie nie robi mi roznicy pora roku... w lato sie
      "rozbieram do rosolu" wink

u narzeczonego w domu rosol byl raz na ruski rok, ale od kiedy tesciowa sie
      dowiedziala, ze tak lubie to za kazdym razem jak jestem jest rosol i kluseczki
      domowe smile tak wiec nie sadze, zeby ktokolwiek u nas byl zdziwiony na widok
      rosolu smile raczej gdyby go zabraklo wink

to jest jedyna pewna rzecz w naszym menu, ktore dopiero bedziemy ustalac smile

ale mi smaku narobilyscie smile zdaje sie, ze juz wiem co jutro zjem wink
    • czarna_waw Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 19:59
      Byc moze nie polecaja pieczarkowej, bo grzyby sa ciezko strawne. Ale jak ktos
      zje troszke zupki pieczarkowej to mu raczej na zoladek nie padnie. Co innego
      jkaby zjadl pol kilo grzybow.
    • yoggi13 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 21:01
      Na moim weselu tez nie bedzie rosołu. Trzymaj sie i nie pozwól by ktokolwiek
      decydował jak ma wyglądać najzważniejszy dzień w twoim życiu. To nie szwagierka
      czy teściowa wychodzą za mąż.Udanej zabawy.
    • inezz24 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 21:03
      U mnie też nie będzie rosołu, tylko krem z borowików z groszkiem ptysiowym. Nie
      cierpię rosołu, a poza tym wydawal mi się zbyt banalny. A krem z borowików
      bardzo mi pasuje do całej koncepcji menu - menu mam w stylu
      "leśno"-mysliwsko-staropolskim. I rosołowi powiedziałam stanowcze NIE! Mamusie
      chwilę pomarudziły: "jak to tak, bez rosołku?", ale zostały szybko spacyfikowane
      przez mojego narzeczonego - "Jeżeli Inez mówi że nie chce rosołu, to nie będzie
      rosołu. Tak się składa, że TO ONA MA TU OSTATNIE ZDANIE". Jak ja go kochałam w
      tym momencie! Może trochę warknął na mamuśki, ale zawsze to w mojej obronie. Nie
      ma to jak stanie murem za sobą!
      Bierz pieczarkowa z groszkiem ptysiowym!!! BO TAK CHCESZ! I masz do tego święte
      prawo.
      • trusia29 Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 21:15
        i tak zrobię! a wiecej nikomu nic nie powiem (moze tylko mojemu narzeczonemu i
        świadkowej), bo po co mam sie potem denerwowac? zwłaszcza, że za wesele placimy
        sami, więc sami decydowac możemy smile dzieki dzioewczyny za wsparcie smile
        • agnieszkalp Re: Menu - musi być rosół???? 02.05.06, 21:22
          u mnie bedzie na poczatku rosól, ale...grecki, z kurczakiem , zakrapiany
          cytryna, i tradycyjnie, i oryginalnie smile a pozniej barszcz bialy,ale
          zastanawiam sie nad czerwonym,albo moze cos jeszcze innego. ale rosól grecki na
          pewnosmile bylam na weselu gdzie jao pierwsza zupa bylo do wyboru pomidorowa -
          krem albo ziemniaczana-krem, z ptysiowym groszkiem, rewelacyjnie i oryginalnie
    • mala_kasia1 Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 08:16
      U mnie nie będzie rosołu. Zarówno ja, jak i moja mama byłyśmy przeciwniczkami
      rosołu. Będzie za to inna zupka: cięlęcina z pieczrkami w sosie z białego wina z
      szałwią(konsystencja jak boeuf strogonow, więc sycąca. )
    • nionczka Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 11:11
      Jak chca rosól to podaj im w domu smile. Wcale nie musi byc rosol. Ta pieczarkowa
      z groszkiem ptysiowym brzmi cudnie. Tylko z tego co zdazylam zauwazyc (ku
      mojemu wielkiemu zdziwieniu) wiele osob nie jada pieczarek! A moja siostra dla
      odmiany nie cierpi rosolu. Trudno jest wszystkich zadowolic.
      Obie zupy sie nadaja, ale ja wybralabym pieczarkowa.
      • krewetka Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 11:13
        u nas bedzie krem ze świezych pomidorow z zółtym serem smile
        • narcyz79 Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 12:03
          U nas będzie tradycyjny rosołek, ale zamiast kluseczek kołduny. Mniami smile
    • arieska Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 12:49
      Wydaje mi sie,ze wiele osob wybiera rosol, gdyz jest "tradycyjny" i najmniej
      ryzykowny-malo kto bedzie siedzial nad pustym talerzem, wiekszosc lubi. Jednak
      faktycznie przez to jest oklepany. Zupka z pieczarek czy borowikow moze juz nie
      miec tylu entuzjastow,ale tez sadze,ze wiekszosci bedzie smakowac. To nie sa
      udziwnione dania. A jesli reszta zarelka bedzie u Ciebie tradycyjna to juz
      spokojnie mozesz obstawac przy swoim pomysle. Zurek czy barszcz sa wg mnie
      bardziej kontrowersyjne, przynajmniej w mojej rodzinie maja niewielu amatorow.
      Stanowczo odradzalabym eksperymenty typu zupa rybna, cebulowa, z owocow morza
      itd. Takie rzeczy w sumie malo kto lubi. Wielu osobom to bardziej smierdzi niz
      pachnie smacznym jedzonkiem i naprawde bedzie klapa, jak wcinac zupke bedzie
      pare osob na krzyz. Grzybki natomiast sa dosc popularne, wiec popieram pomysl smile
    • kasia_kar Re: Menu - musi być rosół???? 03.05.06, 12:57
      Ja na jednym weselu jadłam rosół z uszkami - przyznam, że byłam zaskoczona takim
      połączeniem, ale było to bardzo smaczne.
    • martabg Tłusta zupa... 04.05.06, 23:01
      Rosół świetnie się nadaje pod wódeczkę, tłuszcz spowalnia przyswajanie alkoholu.
      Przy tak wielu minusach, to jakaś zaletasmile
    • regndronning Re: Menu - musi być rosół???? 05.05.06, 08:50
      W rodzienie mojego meza tez sa fani rosolu... Swietnie, ale to jest zwykla
      zupa, ktora u niego jada sie tydzien w tydzien w niedziele... My wybralismy
      zupe pistacjowa z truflami, bardzo smaczna, syta i zupelnie inna... To jest
      wyjatkowy dzien i menu tez powinno byc inne od sztampowych obiadkow u babci.
      • askiem Re: Menu - musi być rosół???? 05.05.06, 09:13
        U nas będzie rosól, z tego względu, że większość lubi, że tradycyjny, że pasuje
        do reszty dań i jak tu ktoś napisał - "świetnie nadaje się pod wódeczkę"...
        Barszczyk mamy nad ranem. A żurek na poprawinach (chyba)...
        Jednak spotkałam się nie raz z kremem pieczarkowym, lub z borowików - bo to są
        chyba najczęstsze alternatywy.
    • aiczka Re: Menu - musi być rosół???? 05.05.06, 12:00
      Ja widziałam:
      - barszcz ukraiński/ucha (zupa rybna) - do wyboru,
      - rosół,
      - brak zupy,
      - jakąś grecką zupę kurczakową (podobną do rosołu).
      A zastanawiam się, skąd ta mania, żeby na weselu podawać zupę w talerzach? Przy
      innych uroczystych okazjach często podawano mi bulion albo barszcz w
      filiżankach, do tego były osobno dodatki - paluszki, ciasteczka z solą lub
      kminkiem etc. Pijąc, trudno się zachlapać.
      • jarena23 Re: Menu - musi być rosół???? 05.05.06, 12:26
        u mnie nie bedzie rosołu - bedzie krem ze szparagów. Chociaz wiem że to może
        jest troszkę ryzykowne, ale wyszlismy z założenia, żeby nie było to coś co mozna
        zjesć normalnie w domu na codzień, no ale oczywiście bez zbednej przesady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka