fizia_cizia 14.05.06, 20:20 czesc mam pytanie czy para tzn. inni narzeczeni moga byc swiadkami? jak to jest? czy to nie przyniesie pecha im albo mlodym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 20:41 to juz bylo wiele razy mowione podobno przynosi pecha parze swiadkujacej.. bo to jest tak ze razem do oltarza to tylko na swoim slubie..czy cos takiego. ale czy jest sens wierzyc w przesady? Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: swiadkowie 14.05.06, 20:50 Znam pary, które razem świadkowały, ale żadnej z nich nie przynosło to pecha. To takie babcine bajki do poduszki. Jak wszystkie przesądy zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 21:40 Jestem przerażona, jak bardzo polskie dziewczyny są zabobonne! Czego już tu nie było? Perły, obchodzenie przed ołtarzem, nie taka pogoda, róże bez kolców, kalle - co tu kto jeszcze za nowy i coraz to mądrzejszy przesąd wymyśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 21:44 no jeszcze zarzucanie sukni na but prawiemeza Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 21:48 Kilka lat temu byłam świadkową u mojej przyjaciółki. Śwuadkiem miał być mój facet, ale ... rozstalismy się na 3 tugodnie przed ślubem. Co było robić, wszystko dogadane, świadkowaliśmy i zachowywaliśmy się wobec siebie uprzejmie. Dodam, że małżeństwo mojej przyjaciółki jest zgodne i trwałe. Może, zamiast wymyślać takie przesądy, lepiej zająć się układaniem sobie życia i pielęgnowaniem uczuć? To na pewno się sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 21:49 a tam co to za pielegnowanie uczuc, bez zarzucania sukni na but;> Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: swiadkowie 14.05.06, 21:48 A ja jestem zawiedziona stopniem naszego zchrystianizowania. Najbardziej rażą zabobony w spółce z sakramentami niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 21:49 Zabobony w spółce z sakramentami? Hmm, ja tu raczej bym się hipokryzji dopatrywała, bo jak można być jednocześnie wierzącym w Boga i w durne gadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: swiadkowie 14.05.06, 21:51 Jak mówi moja zabobonna katolicka mama: Bogu świeczkę i diabłu ogarek - porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 21:54 agnrek napisała: > bo jak można być jednocześnie wierzącym w Boga i w durne gadanie? a to akurat ostatnimi czasy calkiem niezle wszystkim w naszym kraju wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 21:56 Niestety, cięta na takie bzdety jestem strasznie Fajnie spaprać życie i zwalić winę na to, że perły się na szyi miało, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 21:58 no o wiele latwiej, niz na przyklad na to ze sie za maz wyszlo za wczesnie, i w dodatku za czlowieka ktorego sie kompletnie nie zna, i jeszcze w sytuacji w ktorej nawet chleb bralo sie na kredyt;> Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: swiadkowie 14.05.06, 21:57 U mnie w kościele ksiądz powiedział, że śluby daje się tylko w sobotę - bo to szczęśliwy dzień na ślub - no i co powiecie???? Szkoda, że mi nie kazał wziąć ze sobą święconej soli i szczurzego ogonka... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiadkowie 14.05.06, 21:59 no a co ci mial powiedziec? ze w inne dni tygodnia to mu sie nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 22:01 Nie, że w inne dni tygodnia to on pogrzeby chętnie odprawia Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: swiadkowie 14.05.06, 22:02 Generalnie widać, że księża z zabobonami nie walczą... Może im to nawet na rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: swiadkowie 14.05.06, 22:00 A moja kuzynka poszła do zanchorki, ha ha ha, ta jej kazała kupić węzełek ziół, he he he, na rozstaju dróg wyrzucić go z okna PKS-u Miało to uzdrowić jej chorego męża. To tak samo, jak wierzenie w złą moc pereł czy odrywanie kolców róż. Z tego węzełka się smiejemy, a nie widzimy tego zabobonu u siebie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś