19.05.06, 11:36
Wiem, od razu wiem, że będzie tak:
- ale to już było...
i owszem, ale mam pytanie do osób wtajemniczonych, jaka kwota w prezencie
jest dobra, chcę wypośrodkować i jeśli możecie odpowiedzcie.
Chodzi o ślub w rodzinie. I nie ukrywam, że wolę dać młodym pieniądze, bo
napewno mają inny gust niż ja,
Obserwuj wątek
    • veevaa Re: prezent ? 19.05.06, 11:37
      Wg mnie minimum tyle, zeby sie koszty im zwrocily - tzn, jesli za lokal od osoby
      placa np. 100 zl, to para powinna dac w prezencie minimum 200 zl.
      • esmeralda_pl Re: prezent ? 19.05.06, 15:08
        200? czyli, że mają na tym zarobić?
        tu była kiedys taka laska co się mądrzyła, że ona zaprasza tyle i tyle osób i
        uważa, że kazdy powinien dac jej min. 400 zł, bo przyjęcie kosztowało 150 na
        łebka, ale przecież jeszcze suknia, fotograf itd... a i chce mieć z tego jakiś
        zysk
    • golinda Re: prezent ? 19.05.06, 11:39
      500zł

mniej bym nie dawała, wolałabym kupić prezent
      • veevaa Re: prezent ? 19.05.06, 11:42
        Oj, milo by bylo tyle dostacsmile Szkoda, ze malo jest ludzi kasiastych, i realnie
        o zyciu myslacych... wink

przedslubny.blox.pl
        • epox123 Re: prezent ? 19.05.06, 11:46
          Myśle,że kwota od 200-400 zł będzie ok
          • golinda Re: prezent ? 19.05.06, 11:51
            jak się przychodzi na wesele i wiadomo jest ile mniej więcej to wesele
            kosztowało (a wystarczy spojrzeć na oprawę i miejsce, gdzie jest organizowane),
            to wiadomo, ile wypada dać pieniędzy
            dla mnie szczytem bezczelności jest jak ktoś przychodzi na wesele, nie żałuje
            sobie jedzenia i picia, oczywiście korzysta z wynajętego hotelu i daje w
            kopercie 100zł albo najlepiej pustą kopertę, bo i tak się zdarza...
            ludzie niektórzy wstydu nie mają!!!
            wszyscy wiemy, ile kosztuje samo wyjście na wesele-trzeba się lepiej ubrać,
            uczesać, dać prezent...
            gdyby nie było mnie stać na takie wyjście, to bym ograniczyła się tylko do
            wizyty na ślubie, żeby nie robić przykrości parze młodej
            • veevaa Re: prezent ? 19.05.06, 11:54
              Ale to jest wlasnie mentalnosc Polakow. Najlepiej jeszcze dac w prezencie jakas
              posciel badziewna, czy tani robot kuchenny. Jasne, sytuacja finansowa roznych
              osob jest rozna, ja nie wymagam, zeby mi kazdy dawal po 500 zl w kopercie, ale
              jesli kogos nie stac na cos porzadnego, to zawsze mozna sie w kilka osob zrzucic
              i kupic wiekszy prezent, fajniejszy i dac to razem, bedzie wiekszy pozytek. A od
              siebie np. tylko kwiaty, i juz. A nie pusta koperte... Litosci.
              • golinda Re: prezent ? 19.05.06, 11:59
                wiadomo, ze koszt wesela się nie zwróci...
                nawet gdybysmy dostali od kazdej pary srednio 500zł, to jeszcze sporo by
                brakowało do pokrycia kosztów...
                cóż, nikt nie mówił, że to tania impreza...
            • kami315 Re: prezent ? 19.05.06, 12:11
              Golindo, my raz daliśmy we dwoje młodym 100 zł w kopercie. Mimo wszytko
              chcieliśmy im coś dać, ale na pewno nie prezent, bo oni zbierali sobie na
              komplet mebli do sypialni. Wiem, że to kwota symboliczna, ale i 100 zł na drodze
              nie leży, a na więcej nas wtedy nie było stać.
              Zwykle dajemy 200-500 zł, w zależności od uznania.
              • emib3 Re: prezent ? 19.05.06, 12:16
                Ja akurat na bieżąco - jutro jedziemy na wesele przyjaciela mojego narzeczonego:
                dajemy wspólnie 300 zł.
                • elam1 Re: prezent ? 19.05.06, 12:18
                  Dziękuję za odpowiedzi.
                  • gonio74 Re: prezent ? 19.05.06, 15:03
                    tak 300-500.
            • bacha1979 Re: prezent ? 22.05.06, 12:10
              Zawsze śmieszą mnie takie kalkulacje- prezent zależny od "jakości wesela".
              Nie obraź sie, ale gdybym w ten sposób podchodziła do sprawy, odpuściłąbym
              sobie imprezę.
              Wesele nie jest po to by się zwróciło.

Powiedz- czym kierujecie się zapraszając gościi- ich zasobnością portfela??? I
              potem się jesteście zaskoczeni, że odpada 40-50% gości.

Nie rozumiem takich ludzi.
              • ciemnanocka Re: prezent ? 22.05.06, 17:29
                I jak zwykle bacha sie z Toba zgadzam.
                Moim zdaniem to szzyt bezczelnosci mowic, ze jak ktos da 100PLN, to malo.
                To wszystko zalezy.
                Ozywiscie, jak od kasiastego wujka dostalabym 100PLN, to bym sie zdziwila, ale
                zapraszamy tez takich znajomych, co mamy nadzieje, ze nie dadza nam prezentu,
                bo po prostu nie maja zbyt wiele kasy...
                a bardzo, bardzo chemy ich zobaczyc. I przez takie gadanie boimy sie, ze nie
                przyjda na wesele...
    • agata781 Re: prezent ? 19.05.06, 15:54
      Ja z moim facetem będziemy na weselu u jego kuzyna na początku czerwca,mamy w
      planie dać im 200 zł.
      • langusta1980 Re: prezent ? 19.05.06, 19:02
        Wiecie co - to jest smieszne dac 100 zł !!!!! Lepiej kupic prezent drobny za te
        kase jakis recznik , albo elektryczna szczotke z brauna(jest w tej cenie) bo
        przynajmniej beda mieli pamiatke!
        a najgorsze jest juz jak dostaje sie tandetny serwis do kawy na 64 osoby za 79
        zł z reala bo potem zajmuje tylko miejsce a mlodzi niezadowoleni
        troche gustu kochani
        • langusta1980 Re: prezent ? 19.05.06, 19:04
          mialo byc 64 sztuki bo zaraz mnie zjedza wink
        • ewcia1980 Re: prezent ? 19.05.06, 19:45
          langusta1980 napisała:
          > Wiecie co - to jest smieszne dac 100 zł !!!!! Lepiej kupic prezent drobny za
          te kase jakis recznik , albo elektryczna szczotke z brauna(jest w tej cenie)
          bo przynajmniej beda mieli pamiatke!

no widzisz ile osób tyle opinii wink
          ja np bardziej zadowolona byłam własnie z takich 100zł niz recznika, poscieli
          czy czegokolwiek innego.
          od jednej pary dostałam własnie 100zł i pieknie wyszyty "obraz slubny" z
          naszymi imionami i data slubu. dla mnie to jest dopiero pamiatka i serce
          włozone w zrobienie takiego obrazu a nie recznik czy szczoteczka (które tez
          predzej czy pózniej zniszcza sie).

no ale nigdy nie jest tak, ze dogodzi sie wszystkim.
          pozdrawiam
    • ewcia1980 Re: prezent ? 19.05.06, 16:13
      istotnie był niedawno taka watek. ale co tam...
      my dajemy 300-500 zł.
      na przełomie czerwca-lipca idziemy na 3 wesela do ludzi, którzy niedawno bawili
      sie u nas. i nie ukrywam (bo nie jest to chyba dziwne) ze bedziemy sie
      odrobine sugerowac tym ile my dostalismy od tych par. a sa to nasi znajomi nie
      rodzina.
      wiec bedzie tak: 400zł - 300zł - 500zł.
      na tym ostatnim weselu mój mąz bedzie swiadkował a osoba do ktorej idziemy była
      swiadkiem u nas smile
      pozdrawiam
      Ewelina
      • mojave Re: prezent ? 22.05.06, 12:15
        a ja bym wolala to 100 zl niz jakis ręcznik czy szczoteczkę (szczoteczki
        elektryczne juz mamy a i na brak ręczników nie narzekamy)
        Ja ostatnio znajomym kupilam aparat cyfrowy za 1000 zł (na ich zyczenie), jakby
        woleli kasę, dostaliby ten 1000.
        • kami315 Re: prezent ? 22.05.06, 12:27
          Też wolałabym 100 zł niż ręcznik, chciaż wolałabym znów ręcznik niż szczoteczkę,
          ale wolałabym szczoteczkę niż wazonik itd. itp.
          Dlatego w kwestii prezentów zawsze zdania są podzielone...
          • mojave Re: prezent ? 22.05.06, 12:32
            wlaśnie, dlatego najlepiej dać pieniądze, chyba, że młodzi mają konkretne i
            sprecyzowane życzenia.
    • deodyma Re: prezent ? 22.05.06, 12:14
      wlasnie w czerwcu wybieramy sie na wesele. kuzyn mojego meza sie zeni. my
      rowniez sie zastanawialismy, prezent czy pieniadze? doszlismy do wniosku, ze
      damy w kopercie 400 zl.
      • katrinax Re: prezent ? 22.05.06, 17:17
        po przeczytaniu waszych postów mysle ze ja bedzie slub mojej siostry to dam jej
        chyba z 400 - 500zł bo to w koncy moja siostra !! bo lepiej dac pieniadze i
        młodzi kupia sobie sami wedle gustu i to co jest im potrzebne ja bym np. tak
        wolala smile
        • pysia_83 Re: prezent ? 22.05.06, 17:24
          chyba lepsze sa pieniadze my ostatnio znajomym dalismy 300zl
          tyle, ze u nich na zaproszeniu widniala informacja ze wola pieniadze wiec wedle
          zyczenia
    • maya28 Re: prezent ? 22.05.06, 16:05
      Czytając o pomyśle szczoteczki do zębów itp. - zastanówcie się, czy faktycznie
      to jest po pierwsze pamiątka ze slubu?? Mnie pomysły praktycznych prezentow dla
      młodych powalają. Uważam, ze jezeli młodzi nie robią listy konkretnych
      prezentow, która sa im przydatne ( które to listy są źle odbierane przez nasze
      społeczeństwo, o ironio) to należy dac gotówkę, za ktore kupia sobie cos
      przydatnego. I co ja mam zrobić z kolejnym kompletem do kawy dla 6 osób?? I tu
      mi nie chodzi o zwracanie się wesela, bo nawet nie liczylabym na to, ale
      wlasnie o zakup chcianych rzeczy, pamiątek a nie sterty przypadkowych badziewi
      za 100 złotych. które zagracają dom. Rodzice, rodzeństwo moze dac prezenty, ale
      Ci najbliżsi wiedza generlanie jaki mamy gust, i np. jakas srebrna zastawa,
      cukierniczka itp. mogą być miłą pamiatką od najblizszych. To są drobazgi, ktore
      mają nam przypominac o tym dniu, tej osobie, przez nasze życie. Ale szczoteczka
      do zębów? Reczniki? A kwestia ile, to juz indywidualna sprawa. Tyle,zeby nie
      było to dla Ciebie za duzo.
    • mexx100 Re: prezent ? 22.05.06, 17:33
      bylam na weselu w kwietniu u bliskich znajomych w prezencie dalismu 400 zl
      mysle ze to odpowiednia kwota...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka