Dodaj do ulubionych

cena ślubu :(

01.06.06, 15:46
Dziewczyny, prosze o pomoc. Był juz podobny wątek, ale nie doczekałam się
odpwoiedzi, a sprawa dość pilna. Wiemy, że slub w moim Kościele (małe miasto)
kosztuje 1200 zł- nie od znajomych, tylko od zakonnicy, która załatwia takie
sprawy!!! Jak dla nas to stanowoczo za dużo. Co mozemy zrobic? Nie pytac
ksiedza, tylko dać np. 500 w kopercie? Podobno można poprosci o rachunek jak
coś. Wiecie o takich rachunkach? Bardzo Was prosze o pomoc w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: cena ślubu :( 01.06.06, 15:47
      O matko, jak drogo. Ale słyszałam takie ceny wcześniej.
      Ja tyle nie dam, mowy nie ma.
    • adzik27 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 15:51
      poproście o rachunek, żeby możnabyło darowiznę na rzecz koscioła od podatku odpisać
      • ppaattii Re: cena ślubu :( 01.06.06, 15:55
        własnie, czyli jak coś to darowizna, tak i mogę odliczyć od podatku?
    • veevaa Re: cena ślubu :( 01.06.06, 17:35
      Macie dać tyle, ile uważacie. Slub nie kosztuje, na slub daje sie co laska. A
      jak ksiedzu nie spasuje kwota, to sie wyniescie do innego kosciola i nie dajcie
      mu nic.
    • kami315 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 17:50
      Rany - co to za suma z kosmosu???
      Jeśli macie możliwość, to uciekajcie do bardziej przyjaznego kościoła. 1200 to
      naprawdę za dużo, no chyba że w tej cenie jest opłata ślubu + kościelnego,
      organisty, skrzypka, trębacza, śpiewaka i wazony pełne kwiatów wink
      • ppaattii Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:05
        no własnie się nie da. W mieście jest 5 Kościołów i ceny od 1000 do 1500 sad
        • kami315 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:09
          W kościołach wiele rzeczy nieprawdopodobnych ma miejsce, więc kombinujcie jak
          mówi Adzi. U mojej babci na wsi ksiądz nie zgodził się na pogrzeb jakiegoś
          dziadka, bo nie miał kto dać co łaska... ale to przypadek skrajny. Myślę, że 500
          zł powinno wystarczyć. Zawsze możecie się odwołać do wyższej instancji.
        • celina.j Re: cena ślubu :( 02.06.06, 07:57
          ło matko !!! a możesz napisać co to za miasto???
        • veevaa Re: cena ślubu :( 02.06.06, 12:10
          Ale przeciez koscioly nie maja cnnika! Jesli nie macie, to powiedzcie ksiedzu,
          ze nie macie i juz.
    • adzi25 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 17:50
      Dajcie w kopercie i powiedzcie, że nie macie więcej...
    • myszka217 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:15
      W parafi w której planujemy ślub (nie jest to parafia ani moja ani mojego M.)
      ksiądz bierze 800 zł,organista 400,a kościelny 200 wiem od znajomych.Jak dla
      mnie to za dużo ale nie wiem czy wypada się nie zapytać ile za ślub i dać w
      kopercie np 500 zł i tyle?
      • wirtualna_marta Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:33
        My mieliśmy brać w Kościele św.Anny albo w Bazylice Archikatedralnej im. Jana
        Chrzciciela, ale poszliśmy zapytać księdza o zgodę na licencję i powiedział, że
        zgodę da za darmo a jeśli chodzi o ślub to co łaska, dlatego w końcu się
        rozmyśliłam i ślub będzie w parafi na Placu Trzech Krzyży.
        Oczywiście dotyczy to Warszawy .Osobiście uważam, że 500 zł. to i tak bardzo
        duża suma pieniędzy .(teraz to płać jak nie chcesz żyć człowieku w grzechu, ale
        dużo to nie zapłacę smilechyba smile
      • arpschnitger Re: cena ślubu :( 02.06.06, 01:38
        organista 400.

Chciałbym tyle brać, ale to się udaje jedynie przy okazji szczególnych zamówień,
        np. zespół instrumentów barokowych ze specjalnie przygotowanym programem.
    • miki_06 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:28
      To straszna cena. Ja miałam podobną sytuację z licencją. Usłyszałam w kolejce
      do kancelarii, że licencja kosztuje 300 zł. Przyszłam po licencję i dałam w
      kopercie 100 zł nie pytając o "cenę". Ksiądz przyjął kopertę i jeszcze złożył
      mi życzenia.
      W Warszawie, małym kościele zapłaciliśmy 50 za kościelnego, 100 za organistę a
      ksiądz poprosił co łaska - daliśmy 300 zł. To też dla nas dużo, wesela nie
      urządzamy.
      Poszukaj raczej księdza, który znany jest z "powołania" lub powiedź, że to za
      dużo dla Was. Z tego co wiem kościół uważa, że jeśli rodzina wydaje 20-30 tys.
      na wesele to koszty kościelne to kropla w morzu.
      M.
      • kami315 Re: cena ślubu :( 01.06.06, 18:40
        W sumie też prawda, że przy kosztach wesela tysiąc w tą czy w tamtą to żadna
        różnica. Tylko po co to "co łaska" nazywać, skoro z góry oczekują 1000-1500zł?
        A są osoby, które nie dadzą tyle, bo może tyle mają na 2 miesiące kasy na
        przeżycie i co wtedy? - ślubu nie dać? dać za mniej? - każde rozwiązanie jest
        złe - pierwsze krzywdzi młodych, drugie jest niesprawiedliwe dla reszty, która
        "dała bo miała" te niby co łaska!
    • lanka_cathar Re: cena ślubu :( 02.06.06, 07:03
      Zawsze możecie jeszcze powiedzieć, że niestety, ale w takim wypadku nie
      pozostaje Wam nic innego jak ślub cywilny lub życie w grzechu (choć cywilny jak
      się okazuje to też grzech). Ciekawe co wtedy ksiądz powie.
    • wanielka Re: cena ślubu :( 02.06.06, 10:46
      u mnie, w kościele ewangelickim, sprawa jest bardzo prosta. nie ma co łaska -
      jest stawka 350 zł, dostaje się normalnie rachunek. nie ma problemów, dylematów
      ile dać, czy to za mało będzie czy za dużo. po prostu tyle i już smile
      • anna7755 kuria 02.06.06, 10:58
        czy ktoś widział cennik w kurii, podobno jest coś takiego, znajomy powiedział
        mi z uśmieszkiem: idz do kurii i zobacz jakie są ceny, to co robią księża...
        ja nie stety nie bardzo mam po drodze, próbowałam wysłać maila, a nie
        dochodził, ale jestem bardzo ciekawa??????????????????? jak jest? jeśli ktoś
        się tam wybierze to polecam się pamięci.
    • azanna Re: cena ślubu :( 02.06.06, 11:06
      Darowizny nie można odpisać na podstawie rachunku wystawionego w kancelarii.
      Tylko na podstawie przelewu bankowego.

A co do Waszej sytuacji to myślę, że powinniście powiedzieć, że jest Wam bardzo
      przykro, ale Was po prostu nie stać na taką ofiarę i jeśli nie ma możliwości
      jej zmniejszenia to będziecie zmuszeni albo poszukać innej parafii, w której
      weźmiecie ślub, albo co gorsza żyć bez niego - ale tej opcji wolelibyście
      uniknąć, bo bardzo chcecie żyć zgodnie z nakazami Kościoła, lecz widzicie, że z
      powodów finansowych raczej nie będziecie w stanie.
    • monikaa13 a moja odp zniknęła 02.06.06, 11:48
      A co do tego kościoła to zrezygnowałabym z niego od razu, ludzie 1200zł,
      pierwsze słyszę o takiej cenie, daj sobie spokój i poszukaj tańszego, zapewniam
      wszystkie będą, ni jak nie rozumiem tej ceny.

Płaciliśmy 200zł, cena ustalona odgórnie w naszym kościele, a tak naprawdepłaci
      sieco łaska, podobno??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka