Dodaj do ulubionych

krytyczna refleksja

29.06.06, 06:38
Jako że cerpię na bezsenność obejrzałam sobie przez ostatnią godzine suknie
ślubne na Allegro. Ni edlatego, że planuję tam swoją kupić ale jest to
absolutnie najlepsze miejsce zeby obejrzeć sobie suknie nie nia katalogowych
modelkach ale na żywych dziewczynach "w akcji".

I wiecie co ? Zadziwiło mnie że w zdecydowanej większości dziewczyny nie
znaja atutów swojej urody, a w jeszcze większej liczbie przypadków nie
zauważają swoich słabych stron...

Na przykład dziwczyny mają piękne biusty spłaszczone sukienkami odciętymi nad
biustem. Prawie żadna nie eksponuje należycie dekoltu - zamiast wybierać
suknie z wycięciem wybieraja właśnie te odcięte nad biustem eksponując
wylewające się fałdki (zarówno z przodu jak i z tyłu). No i ramiona, nie
dość że rozlane to przygarbione... Suknie odcięte nad biustem optycznie
powodują, że cała sylwetka wygląda potężnie i ciężko.

Moim zdaniem najpopularniejsze jak się okazuje (przynajmniej na Allegro)
suknie odcinane nad biustem dobrze wyglądają NAJWYŻEJ w rozmiarze 34 - 36, na
dziewczynach które mają bardzo mały obwód pod biustem i w dodatku, które
przed ślubem choć trochę ćwiczą ramiona.

Poza tym dziwczyny wybierają takie modele sukni, że w rozmiarze 36 - 38
(najczęstsze) wyglądają na co najmniej rozmiar 40 jak nie więcej !

A wystarczy pokombinować z dekoltami, ramiączkami , rękawkami i od razu
byłoby lepiej.

Paradoksalnie, kilka dziewczyn wyglądało doskonale i proporcjonalnie a jak
sprawdziłam rozmiary sukienek to było 42 a nawet 44. One wiedza, jaki dekolt
wyszczupla, może są bardziej wobec siebie krytyczne ? I wiedzą jak eksponowac
atuty żeby odwrócic uwagę od mankamentów.

Naprawdę, śliczne dziewczyny w ślicznych sukniach mogą wyglądać okropnie !

P.S. Jeśli zostało wam choć kilka tygodni do slubu - ćwiczcie ramiona. Nie
trzeba siłowni, wystarczą dwie 1,5 l butelki wody i instrukcja z internetu.
Efekt zrobi OGROMNĄ różnicę.
Obserwuj wątek
    • twitti Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 07:05
      a moze wiesz jak mozna cwiczyc ramiona zeby sie nie garbic? bo ja mmam ta
      przypadloscsmile a mam taka suknie , ze chce zeby ladnie sie prezentowalasmile bo
      pajaczka to juz chyba nie kupiesmile ale moze jakies cwiczenia na podlodze?
      • mealong Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 07:53
        Niestety garbienie sie jest okropne, mi tez sie zdarza. Ostatnio widzialam
        zdjecia dziewczyny, ktora sie garbi i do tego wybrala sukienke pokreslajaca ramiona.

Cwiczenie: wez te butelki do rąk siedzac lub stojac, w lokciach kat prosty i
        sciagaj lopatki/bierz lokcie do tylu caly czas z katem prostym. Przytrzymuj tak
        z 3 sekundy. Plecy oczywiscie caly czas proste.
        • twitti Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 08:00
          ja mam suknie z dekoltem lódkowymsmile wiec ramiona musza byc prostesmile chyba
          zaczne prosto siedziec przy komputerze i starac sie prosto chodzicsmile i moze
          jakies cw. na podlodzesmile moze z kijem, lub jakies sciaganie lopateksmile pozdrawia

ps. wlasnie siedze prostosmile ale nie wygodniesmile
          • aska90 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:00
            heh, papierowa zupka? Mniamnuśnesmile.

A na poważnie, chodź z encuklopedią, jeszcze lepiej atlasem w sztywnych
            okładkach, chociaż 5 minut dziennie. Nie tylko przesaniesz się garbić, ale
            nauczyśz odpowiednio trzymać głowę.
            Żeby wzmocnić mięśnie grzbietu - kładziesz się na podłodze, dłonie splatasz na
            karku i unosisz tułów, wyginając się do tyłu. Wystarczy 30 powtórzeń dziennie.
            Ale CODZIENNIE.
            • twitti Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:22
              dobrasmile ja to w ogole mam boczne skrzywienie kregoslupa, wiec lekko mi nie
              bedziesmile ale postaram siesmile
              • aska90 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:31
                To ostroznie z każdym ćwiczeniam!!!!
                I jeszcze jedno wobec tego: kładziesz się na plecach, ręce ugięte w łokciach
                rozkładasz po obu sronach głowy (niemowlęta często tak śpią). Prawą nogę ugiętą
                w kolanie przenosisz za lewe biodro i kładziesz na podłodze - starasz się
                kolanem dotknąć podłogi, ale nic na siłę, z czasem samo opadnie. Jednocześnie
                dbasz o to, żeby nie oderwać łokcia od podłogi. Liczysz woooolno do 20 i
                zmiana. Wystarczy po dwa razy dziennie na każdą stronę.
                • szara82 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:33
                  O ludzie, a ja tylko pompki robięsad
                  PS:Ale może z czegoś od Was skorzystamsmile
                  • maya28 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:38
                    Dziewczyny, jak juz chcecie same w domu, to moze z jakas kaseta/płyta? Cindy
                    Crowford ma fajny zestaw ćwiczeń. Niestety samemu sie robi wiele błedów ( np.
                    kolana przy przysiadach wychodzą za linie stóp, za bardzo odgięte kręgosłupy do
                    tyłu i wiele wiele innych) i albo nie ma oczekiwanych efektów, albo nawet
                    krzywde mozna sobie zrobić przy intensywnym ćwiczeniu.
                    • aska90 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 11:39
                      Ja nie tylko chcę, ale ćwiczę - cwiczenia, które podałam, wywodzą się z jogi.
                      CC się chowawink
                      • maya28 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 13:19
                        no ale joge ćwiczysz z pewnościa pod okiem prowadzącego, który poprawia Cie,
                        gdy robisz cos nie tak. Wiec trudno ją powtórzyć właściwe na podstawie tego jak
                        Ci ją ktoś opisze. Bardziej o to mi chodziło niz o sam rodzaj ćwiczeń. A joga
                        jest fajna. Ja mimo, ze juz nie chodze, to powitanie słońca robię regularnie smile
                        • aska90 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 13:44
                          Na początku tak, od dwudziestu lat nie - mój tata był instruktorem.
        • chmurcia4 ćwiczenie 29.06.06, 08:02
          Stary - dobry - sprawdzony nie tylko przez nasze babcie ;P
          ENCYKLOPEDIA!!!
          Tak, tak: wybierz dużą i w miarę ciężką książkę (nie zaciężką, ale też nie
          zalekką, żeby nie spadała), połóż na głowie wyprostuj się i chodząc jak modelka
          staraj się utrzymać równą postawę i "nie zgubić" książki.
          NAPRAWDĘ DZIAŁA.
          smile
          • twitti Re: ćwiczenie 29.06.06, 08:05
            moze potestujesmile to dzis bede gotowac obiad z ksiezka kucharska na glowiesmile
            buziak
    • agatha111 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 09:46
      Ja, żeby się nie garbić, kupiłam sobie w sklepie ze sprzętem ortopedycznym coś
      na kształt "pajączka" tyle że "profesjonalne" kosztowało mnie to ok. 35 pln.
      Trzeba w tym cudeńku chodzic dwa razy dziennie po około 15-20 minut. Ja w tym
      jedżę do pracy jak noszę na wierzch marynarkę. A w lecie przed i po pracy -
      naprawdę działa.
      • twitti Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 09:53
        a gdzie kupilas? moze jakis adres w wAwie?
    • golinda Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 10:48
      tak, autorka postu ma rację
      dziewczyny kierują się modą, a nie tym, w czym im dobrze, a w czym źle
      nie ma nic gorszego niż ciało wylewające się z gorsetu
      ja mam suknię odcinaną nad biustem, ale to jest rozmiar 34, mam szczupłe,
      wymodelowane ręce i w takim kroju mi dobrze
      wiem jednak, że w wielu innych wyglądałabym bardzo średnio
      jak przymierzałam suknię, to za mną do przymiarki czekała dziewczyna rozmiar 44-
      46
      i ona zobaczyła mnie w tej mojej "księżniczce"
      www.susanblanche.com/suknie_slubne.php?id=5&numer=887&zdjecie=887.jpg
      i powiedziała, że ona chce tą i żadną inną!
      nie miałam już czasu czekać na ten porażający efekt!

nie wszystkie dziewczyny mają idealne wymiary, uważam jednak, że wszystkie mogą
      w TYM dniu wyglądać pięknie, pod warunkiem, że strój dobiorą do swojej urody...
    • maya28 a propos garbinia i ramion 29.06.06, 11:30
      dziewczyny, jeżeli macie możliwośc chodzenia na siłownię, gdzie jest trener, to
      pójdzcie. Mi zrobili specjalny zestaw ćwiczeń z odpowiednim obciążeniem
      ustalonym przez trenera i efekty są widoczne. I przestałam sie garbić. Teraz
      nawet bola mnie plecy jakbym chciała sie zgarbić. No i ćwiczę ręce i ramiona.
      Polecam. Nie zamierzam przestac po ślubie, bo czuję się rewelacyjnie smile
    • arieska Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 12:41
      euna napisała:
      > Na przykład dziwczyny mają piękne biusty spłaszczone sukienkami odciętymi nad
      > biustem. Prawie żadna nie eksponuje należycie dekoltu - zamiast wybierać
      > suknie z wycięciem wybieraja właśnie te odcięte nad biustem

Nie wiem, jakie suknie ogladalas ani co masz na mysli mowiac o sukienkach
      odcinanych pod biustem, poniewaz wlasnie te odcinane piekne eksponuja biust.
      Czesto sa polaczone z duzym dekoltem i jako posiadaczka duzego "popiersia" nie
      znam lepszego kroju do podkreslania biustu. Suknie odcinane pod biustem sa
      przeciez "barokowe", jak to niegdys damy nosily i wowczas polowa cyckow niemal
      na wierzchu byla wink Trudno o wyrazniejsze podkreslenie biustu, nie ma mowy o
      ukrywaniu czy splaszczaniu, wrecz eksponuja. Na jakie kiecki na tym Allegro
      trafilas?
      • golinda Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 12:48
        arieska:

odcinane NAD biustem!
        • arieska Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 13:00
          golinda napisała:

> arieska:
          >
          > odcinane NAD biustem!

Łomatko, to juz ta starcza krotkowzrocznosc wink)) Dzieki za zwrocenie uwagi smile
    • malenka_1 Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 12:49
      W takim razie jaka powinna byc suknia dla dziewczyny z DUZYM BIUSTEM o wzroscie
      158 cm ??

Czego unikac a co jest korzystne ??\

Mysle, ze nie tylko mnie takie informacje beda przydatne

pozdrawiam
      • euna Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 18:45
        malenka_1,

to w duzej mierze zalezy od tego czy jestes drobna czy raczej nie... trudno
        radzic co zakladac jak sie nie zna figury. szczegolnie komus, kto sie tym
        zawodowo nie zajmuje wink

ja wiem na przyklad, ze majac calkiem spory biust najlepiej wygladam w sukniach
        wycietych w gleboki serek. nie mowiac juz o tym, ze wtedy mozna mie pozdadny
        stanik i biust sie dobrze trzyma podniesiony na miejscu.

suknie odcinane prosto nad biustem (te najpopularniejsze) bardzo skracaja tez
        sylwetke. wiec jesli chcesz sie wydawac wyzsza, tym bardziej powinnas miec
        podluzny dekolt (wtedy suknia jest dluzsza bo sie konczy na czubku ramienia a
        nie pod pacha).

jesli jestes drobna mozesz dodoatkowo to podkreslic krojem sukni odcinanym POD
        biustem (jest wiele takich sukienek, wcale nie wygladaja na ciazowe). wtedy
        ladnie podkresla sie i ubypukla biust. jesli odciecie pod biustem jest zrobione
        szerokim pasem.szarfa,wstawka, podkresla to rowniez talie.

najlepiej ogladac zdjecia sukien na osobach zblizonej do swojej postury. jak
        juz pisalam - polecam do tego Allegro bo tam dziewczyny czesto podaja soje
        wymiary a zarazem pokazuje swoje zdjecia w sukniach.
      • mada.d.n Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:16
        Malenka
        mam bardzo podobny problem: 159cm wzrostu i niemały biust - miseczka D, przy
        tym jestem raczej szczupła i stwierdziłam, że do mojej figury chyba najlepsza
        będzie suknia z tzw. dekoltem amerykańskim czyli paskiem zakładamym na szyj. co
        prawda nie przymierzałam jeszcze żadnych sukni, ale w takich bluzkach wyglądam
        dosyć dobrze smile a co wybiorę to jeszcze nie wiem - jestem bardzo krytyczna
        wobec siebie z powodu mojego biustu i szczerze mówiąc ta część ciała także u
        innych kobiet zwraca moją uwagę smile

zabrałam sie za pisanie, ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) big_grin
        jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
        <kociaki
        • euna Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:19
          no wlasnie, to tez bardzo dobry rodzaj dekoltu na duzy biust ! i pozwala
          zalozyc stanik zapinany na szyi, a to zawsze jakies podtrzymanie z gory.

trzeba pamietac, ze przytakim dekolcie tez bardzo eksponowane są plecy i
          ramiona, i zadbac o to zawczasu ! pilingi, balsam, cwiczenia smile
          • mada.d.n Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:29
            mam tylko nadzieję, że znajdę do tego odpowiedni stanik, bo chciałabym sukienkę
            z odkrytymi plecami - mam nadzieję, że będę po ludzku wyglądała smile
            a dbvanie o plecki i ramiona, jak są odkryte to mus - inaczej cały efekt na
            nic smile do ślubu jeszcze rok, więc może uda mi się namówić moje c=kochanie na
            jakiś basenik albo coś i poćwiczymy razem (on od jakiegoś czasu pozbywa sie
            brzusia - za dobrze gotuję hihi)

zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) big_grin
            jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
            <uwaga chwalę się moimi pluszowymi maleństwami smile
    • pantarejka Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:03
      Masz całkowitą rację, ale i tak większość dziewcząt pójdzie do ślubu w sukniach
      z dużym dołem i górą odciętą nad biustem, pewnie na dodatek z tym
      charakterystycznym marszczeniem w talii...
      Taka jest obecna moda i przed tym się nie ucieknie... Wszystko, co odstaje od
      mody uznane jest jako nieciekawe i niepasujące do okazji, a kobiety zrobią
      wiele, byleby zostały uznane jako modne i światowe...
      • euna Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:15
        wiesz co, pantarejka, każda dziewczyna powinna mieć taką suknię, w jakiej się
        dobrze czuje ! jeżeli dobrze się czuje wiedząc , że jest na czasie - świetnie !
        to w okońcu jest jej dzień smile i o jej samopoczucie chodzi.

czasami tylko chyba ogole podekscytowanie wyborem sukni i fakt, ze w salonach
        przewazaja zdecydowanie "aktualne" modele powoduja, ze dziewczyny zapominaja ze
        z suknia slubna jest jak z kazdym innym ubiorem - tutaj tez trzeba pamietac o
        swoich mocnych i slabych stronach. moze doradcow maja kiepskich ?
        • pantarejka Re: krytyczna refleksja 29.06.06, 19:18
          euna napisała:

> wiesz co, pantarejka, każda dziewczyna powinna mieć taką suknię, w jakiej się
          > dobrze czuje ! jeżeli dobrze się czuje wiedząc , że jest na czasie -
          świetnie !
          >

O! Tutaj też się z Tobą zgodzę. Suknia ma być taka, by dziewczyna czuła się w
          niej wyjątkowo i pewnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka