03.07.06, 11:26
Czy ktoś z Was stosował już formułę na zaproszeniu ślubnym, że nie chcecie
otrzymać przezentów tylko pieniązki?
Nie mam kompletnie pojęcia w jaki sposób się to pisze,żeby nie zostało to źle
odebrane i czy taka informacja powinna widnieć na zaproszeniu czy może na
osobnej kartce?
Mieszkam z moim chłopakiem już kilka lat i mamy własny dom, który jest już
całkowicie urządzony,dlatego bardziej przydałyby nam sie pieniążki niż prezenty.
Obserwuj wątek
    • mada.d.n Re: maxima 03.07.06, 11:39
      a może jak będziecie rozwozić zaproszenia, to zazwyczaj pytają się co chcecie i
      wtedy napomknąć, że najlepiej pieniądze. zresztą rodzinka chyba wie,że
      mieszkace razem i w takiej sytuacji jest się zazwyczaj urządzonym -
      przynajmniej w jakimś stopniu
      gdzieś na forum krążyły takie wierszyki, musiałabyś poszukać w starych
      wątkach smile
    • stolberg Re: maxima 03.07.06, 11:40
      1)Szanowni Goscie jak sami wiecie
      Nic tak nie cieszy na calym swiecie
      Jak dzwiek dukatow w skorzanej kiesie
      Wiec niech nam nikt prezentow nie niesie

2)Goscie nasi ukochani
      My juz w domu wszystko mamy
      chcecie nam cos podarowac
      dajcie swince sie radowac.

3)Pragnąc przełamać tradycje stare,
      by nie mieć na przykład żelazek parę
      i zaoszczędzić przemiłym gościom
      łamania głów nad prezentów mnogością
      podpowiadamy: mile widziany i bardzo wygodny
      będzie bilecik ze znakiem wodnym

4)A ze często tak się zdarza
      prezent lubi się powtarzać.
      By uniknąć tej udręki
      to pieniądze daj do ręki.
      NARZECZENI

5)Drodzy zaproszeni goście,
      dziś wesela nadszedł czas,
      dzis się łączym w jedną duszę,
      dziś przysięga każde z nas.

Zwyczaj każe gościom miłym,
      by ułatwić w życie start,
      wręczyć piękne podarunki,
      czajnik lub do zupy gar.

Jeśli jednak możem prosić,
      zamiast garnków, noży sterty,
      drogi gościu! włóż po prostu
      banknociki do koperty.
      • india222 Re: maxima 03.07.06, 12:16
        podziele sie z Toba moim doswiadczeniem.my jestesmy juz po rozdaniu
        zaproszen.chcielismy tez umiescic taki wierszyk w zaproszeniu.przyszla tesciowa
        bardzo nas namawiala do tego .w koncu go nie umiescilismy.balam sie ,ze ktos
        to skomentuje (chociazby w formie zartu) i niesmak pozostanie nam na
        zawsze .tesciowka byla zlasadduzo czasu nie uplynelo kiedy sie przekonalismy ,ze
        byla to dobra decyzja.myslelismy ,ze dobrze znamy nasze rodziny.jednak
        nie.kilka osob chcialo odmowic z przyczyn finansowych.namowilismy ich
        jednak ,zeby byli z nami w ten dzien nie obdarowywujac nas niczym.w koncu
        przyjada.cieszymy sie bardzo.gdybysmy umiescili taka "prosbe" w postaci
        wierszyka teraz fatalnie bym sie czula.piszac cos takiego ,prosisz jednoczesnie
        o prezent...to sie rozpisalamsmilepozdrawiam
      • luna-26 Re: maxima 03.07.06, 12:18
        Serdeczne dziękismile !Super ! Właśnie takiego czegoś potrzebowałam.
        • luna-26 Re: maxima 03.07.06, 12:49
          Cenna informacja inndia, dziękuję ,ale powiem Ci ,że i tak bralam to pod uwagę.
          Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych może to być duży wydatek i mogą odmówić
          przybycia na wesele. Nie zależy mi na pieniądzach,ważne żeby goście przyszli
          ,dlatego z góry powiem rodzinie i znajomym, żeby nie brali sobie tak do serca
          tej prośby i że bardziej zależy nam na ich przybyciu,niż na podarunku smile Jestem
          osobą otwartą, wiec nawet nie będą zaskoczeni taką informacją z mojej strony.
          Myśle,że takie rozwiązanie powinno załatwić sprawę .

• stolberg a ja uwazam ze to dobry pomysl 03.07.06, 12:56
        • mada.d.n Re: maxima 03.07.06, 13:02
          no, żebym tu teraz na materialistkę nie wyszła, nie umiałam ubrać w słowa tego,
          co chciała india przekazać, ale chodziło o to samo smile
          my zastanawiamy się co zrobić, bo mieszkamy razem, jesteśmy w miarę urządzeni,
          ale zbieramy na działeczkę i rodzinka o tym wie smile a z drugiej strony trochę
          pościeli i obrusów się przyda, mam tylko nadziję, że ominie nas 7 czajników,
          jak koleżankę, która rękami i nogami broniła się przed listą smile
          • luna-26 Re: maxima 03.07.06, 13:12
            Madziu,wydaje mi się lista prezentowjest bardziej kłopotliwa dla gości.Osobiście
            idąc do kogoś na wesele bylabym straszenie niezadowolona z takiego pomysłu
            młodych i znając mnie,pewni kupilabym coś na własną rękę. A już zupełnym
            nieporozumieniem jest drogi prezent,gdzie kilka osób musi się skladac... bo jak
            to niby zrobić? Dlatego wybralam opcje - "tekst na zaproszeniu o pieniądzach".
            A czemu Ty się teraz zabieraz za pisanie pracy magisterskiej ?smile Ja tą porą
            byłam już po obronie smile
            • mada.d.n Re: maxima 03.07.06, 13:40
              wydaje mi się, że lista zależy od młodych - jeśli ktoś dopiero planuje razem
              zamieszkać to zazwyczaj nie ma kopmletnie nic (w sensie wyposażenia np. kuchni)
              i łatwiej jest kupić coś, co się na pewno będzie podobało i używało. moi
              znajomi robili listę i wybrali rzeczy funkcjonalne i wcale nie drogie -
              zaczynały się od 100zł, a tyle myślę, że większość z gości i tak przeznacza na
              jakiś prezent. poza listą nie dostali innego wyposażenia, za to mnóstwo
              ręczników, obrusów itp - czyli typowo weselne. nie spodziewali się, że uda im
              się dostać prawie wszystko z listy, bo sami mówili, że to było -
              cytuję "totalny koncert życzeń" - ceny mieli na liście rozsądne to im się
              udało smile
              jak ktoś robi listę z umiarem to zupełnie inaczej to wygląda, niz jak wpiszę
              się np. komplet sztućców za 2000zł - inaczej się na to patrzy

a co do pisania - to zabrać się nie mogę, udało mi się pracę dostać i siedzę
              tutaj zamiast w domciu z książkami, chociaż tutaj mam dużo czasu, ale niestety -
              skupić się w tym przybytku handlu to mission imposible wink

zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) big_grin
              jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
              <Pyrda i Kajtek
    • toffik12 Re: maxima 03.07.06, 13:12
      15 czerwca moja kuzynka brała ślub, na zaproszeniu na samym dole było
      dyskretnie napisane że wolą właśnie pieniążki zamiast prezentów, oprócz tego do
      zaproszenia wsadzona była mała karteczka z prośbą żeby zamiast kwiatów goście
      kupili maskotki i przybory szkolne dla dzieci z domu dziecka, i napewno nikt
      ich źle nie zrozumiał, wręcz przeciwnie zostało to bardzo dobrze odebrane.
      każdy był zadowolony że z góry wie czego młodzi potrzebują, a i jeszcze
      dzieciaczki z domu dziecka pewnie byly zadowolonesmile
      • luna-26 Re: maxima-Na czy osobno ? 03.07.06, 13:20
        Dobra uwaga.Gdzie taką informację umiescić? Bardzo często jest tak,że ludzie nie
        czytają dokladnie zaproszeń - wiem to po paru znajomych smileA jak na zaproszeniu
        nie zobaczą tej informacji ??? W takim razie może załaczyć taką informacje na
        osobnych karteczkach wraz z zaproszeniem ?
        ...a swoja drogą,to kawiaty chcialabym dostać smile)))
        • toffik12 Re: maxima-Na czy osobno ? 03.07.06, 17:32
          to prawda że nie wszyscy wczytują się dokładnie w treść zaproszenia, przyznam
          się że ostatnio ja sama tak zrobiłamsmile dopiero dwa dni przed weselem doczytałam
          że zamiast kwiatów mają być maskotkismile, a wierszyk typu "drodzy goście nam
          prezentów nie przynoście..." był na małej karteczce wsadzony do zaproszenia i
          nie sposób było ją przegapić, karteczka była oczywiście takiego koloru jak
          zaproszenie, i tą samą czcionką pisane, niewiem jakie bedziesz miala
          zaproszenia i gdzie je bedziesz kupowac, ale takie karteczki z wierszykami to
          nie jest juz zadna nowosc i kazda drukarnia, kazdy sklep ma do zaproponowania
          cos ciekawego, pozdrawiamsmile
          • luna-26 Re: maxima-Na czy osobno ? 03.07.06, 22:34
            O dziękuję za cenną uwage smile Właśnie tak zrobię, na osobnych karteczkach.Dziś
            już byłam je oglądać smile
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka