Dodaj do ulubionych

Bezczelni księża!

17.07.06, 10:24
Witam! Muszę o tym napisać, bo jestem zbulwersowana!
Bierzemy ślub we wrzesniu i niedawno poszliśmy do księdza dowiedzieć się
jakie dokumenty trzeba załatwić i wiecie co???? niczego się nie
dowiedzieliśmy poza tym że "TO BĘDZIE KOSZTOWAŁO"!
Zadnego zainteresowania nami,tylko o kasie potrafił mówić!
Natomiast jak byliśmy w parafii narzeczonego ksiądz na nasze słowa że chcemy
się pobrać powiedział:"NO I CO Z TEGO?"
Mam pytanie, ile wy płacicie za swoje śluby? dodam tylkoże ja nie biorę ślubu
w mojej parafii i dochodzi mi dodatkowy koszt przeniesienia papierów do
parafii w której biorę ślub.
Obserwuj wątek
    • natka81 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 10:26
      U mnie za ślub ksiądz powiedział 400 zł do tego dochodzą koszty kwiatów 150,
      organisty 100, kościelnego 100czy wszystko razem 750.
    • dwazera Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 10:45
      powiedz księdzu,że małżeństwo to sakrament i powinien być dostępny dla każdego
      wierzącego.W związku z tym nie istnieje coś takiego jak cena sugerowana albo
      minimalna
    • golinda Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 10:50
      za spisanie protokołu, zapowiedzi i licencje zaplacilismy mojemu księdzu 250zł
      za sam ślub innemu księdzu dajemy 500zł+100zł organista+50zł kościelny+50zł
      skrzypaczka
    • ja_magdalena Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 10:53
      My też bierzemy ślub we wrześniu i szczęśliwie w sobotę udało nam się spisać
      protokół przedślubny. ALE NIE BYŁO ŁATWO - w naszym przypadku dodatkowym
      utrudnieniem było to, że ślub bierzemy w parafii trzeciej (ani w mojej ani w
      mojego narzeczonego) i w związku z tym musieliśmy uzyskać zgodę ode mnie z
      parafii lub z parafii narzeczonego. U mnie ksiądz bez ogródek powiedział, że
      ZGODA NA SLUB W INNEJ PARAFII kosztuje 200 PLN - nie będę pisać jaka była nasza
      wściekłość, bo cały ślub w parafii którą sobie wybraliśmy kosztuje 500 PLN.
      Kolejna podejście zrobiliśmy w parafii narzeczonego gdzie ksiądz odsyłał nas
      dwukrotnie z kwitkiem tłumacząc się brakiem czasu spowodowanym sezonem
      urlopowym. Za trzecim razem miarka się przebrała, narzeczony nie wytrzymał i
      pokłócił się z księdzem -Ksiądz wypisał nam zgodę, dał zaświadczenie o chrzcie
      i bierzmowaniu - nie zapłaciliśmy ani złotówki. Powiedzieliśmy mu, że skoro nie
      chce dać zgody niech to da nam na piśmie, że odmawia jej wydania - powiedział,
      że nie może po czym wystawił wszystkie ww. zaświadczenia. Tak więc nasz ślub
      będzie kosztował 500 PLN + 2*50 pln za zapowiedzi w naszych macierzystych
      parafiach. Życzę Wam wytrwałości w "walce" z biurokracją w Kościele.
      • noovka .... 17.07.06, 11:29
        Ja też mam ślub z trzeciej parafii i to jest tak: za ślub chcą 1000 zł a w
        mojej parafii za wydanie dokumentów 500!!! czy to jest normalne?! a do tego
        dochodzi skrzypaczka i harfistka 600 zł! no i z kamieniem do dna!
        • boulinka82 Re: .... 17.07.06, 11:40
          My placimy za slub 1000 zł (ksiądz +organista) + 300 kościelny. Za spisanie
          protokolu i zapowiedzi nie placilismy nic.
          • paola_23 Re: .... 17.07.06, 12:41
            no jezeli 1300 ktos bierze to inaczej niz slodziejem nazwac go nie mozna...
            a wz pozwalajac na to sami reke do tego przykladacie!
            Ja nie pytalam o koszty a ksiadz tez nie zapytal.
            My by nie miec problemow mamy w naszej parafii i nie zaluje tego wogole!!! dla
            mnie nasz kosciol jest wazny i laczy nas ze soba tez!
        • jadwiga1984 Re: .... 17.07.06, 11:41
          to nie jest normalne.
          za ślub powinno być "ile łaska" w kopercie. podobno srednio 100-400 zł sie
          daje uncertain ale "PODOBNO"
          no i organista to już osobna sprawa. jak kościół chce zaduzo to możecie
          organistę z innej parafii sobie wziąć przecież?prawda?
          no i za kwiaty nie trzeba płacić. mozna dekoratora osobno zatrudnić, mozecie
          chcieć bez kwiatów.poza tym z reguły są dwa sluby jeden po drugim. obie pary
          płacą za kwiaty. ile wyjdzie? za tą kasę to chyba złote róże big_grin
          jak mi postawią jakieś warunki to ide do innej parafii i tyle tongue_out
          za mszę więcej niż100 zł nie mam zamiaru dać za organistę też 100 a za
          zapowiedzi,cóż, nie da rady, być muszą.też więcej niż 100 nie planuję.
          a kwiaty bedą i tak nawet jak nie zapłacę big_grin chyba że specjalnie na Naszą mszę
          je schowają (a w koncu nie zrobią tego big_grin )
          juz jestem ciekawa jaki cennik usłyszę...
        • ja_magdalena Re: .... 17.07.06, 11:53
          Mnie się wydaje, że w żadnym wypadku to nie jest normalne. 500 PLN za wypisanie
          dwóch zdań na kartce papieru. Wiadomo chcą jak najwięcej zarobić bo w końcu
          wzięcie ślubu w trzeciej parafii to dla nich utrata gotówki. Ale tak jak
          napisałam zgodę musicie mieć tylko z jednej parafii więc może z parafii
          narzeczonego będzie łatwiej ją uzyskać. Jak będą robić problemy i żądać kasy to
          poproście o wystawienie faktury VAT w końcu ten kto sprzedaje towary lub usługi
          musi płacić podatek.
    • edgar21 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 11:39
      my mielismy dopiero przygody z ksiedzem.Za to ze nie bierzemy slubu w swojej
      parafii chcial od nas 100 zl-za wydanie pozwolenia przeprowadzenia rozmow
      kanonicznych poza parafia uprawniona-tak to sie mowi,ale chodzi o slub,my nie
      bylismy przygotowani,bo ksiadz z kosciola w ktorym bierzemy slub powiedzial,ze
      to nic nie kosztuje i sie zaczelo,potem ten z naszej parafii robil takie
      problemy ze hoho, mscil sie i wogole...jak nie ksiadz!!! jakos nam sie go udalo
      ominac z pomoca proboszcza z kosiola w ktorym bierzemy slub.ale potem trzeba
      bylo isc spowrotem do naszej parafii bo mowilay byc zapowiedzi...jak zapytalam
      ksiedza ile to bedzie kosztowalo(bo tym razem chcielismy byc przygotowani) to on
      do mnie "A CO TO SKLEP MIęSNY?!" jak mu odpowiedzialam,ze chcemy wiedziec,bo
      musimy sie przygotowac to on na to: "jak jestes inteligentna to sie domyslisz!
      rozliczymy sie jak bedziecie odbierac zapowiedzi" ale na szczescie jak
      przyszlismy po nie byl nowy ksiadz i jakos sie udalo...ufff a ile nerwow!!!
      • edgar21 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 11:41
        za slub placimy 500 zl+100 organista+100 koscielny+ 100zapowiedzi i kto wie co
        jeszcze...
        • noovka ... 17.07.06, 11:49
          dlatego pomyslałam sobie, że jak znowu pojawimy się u księdza a on znowu
          wspomni o pieniądzach to wygłoszę mu taki monolog że chyba mnie wygoni. no ale
          wydaje mi sie że to powinno inaczej wyglądac!w ten sposób księża pokazują ze
          zależy im tylko na pieniądzach, nie wiem jak wy ale ja się zawiodłam i mam juz
          dość tej kościelnej biurokracji, to są cyborgi w czarnych kieckach a nie księża!
          • anabia Re: ... 17.07.06, 11:52
            1000zł. to wielka przesada! Ja nie dam tyle! Nie wiem jeszcze ile
            zawoła,narazie w innym kościele za licencje kazał nam zapłaci 100zł + 100zł na
            zapowiedzi, ale chyba zrezygnuje z tych zapowiedzi bo w tym kościele co będzie
            ślub też ksiądz organizuje zapowiedzi, ile mam razy płaci??!
            a 750zł za ślub to też bardzo dużo!!!
            500zł jeszcze ujdzie....
          • taniuszka Re: ... 17.07.06, 12:09
            to my mieliśmy szczęście! mieszkam w mieście gdzie są dwie parafie, ja byłam z
            jednej, teraz już mąz z drugiej...wiedziałam jakie są stawki w parafii męża, że
            są ustalone odgórnie( ślub 600 PLN) a jak kogoś było nie stać na zaplacenie
            takiej sumy to słyszał od proboszcza że " jak kogoś nie stać na opłaty to nie
            powinien brać ślubu"!!!! grrrrr, nóż mi się otwierał w kieszeni jak słyszałam
            takie teksty! księży bardzo lubię, prawie 15 lat byłam w Oazie, często pomagałam
            przy różnych akcjach w parafii ale jak usłyszałam ten komentarz to zrobiło mi
            się niedobrze! Spytałam się wikariuszy w tej parafii jak to jest z opłatami za
            różne sakramenty, to się zmieszali...okazało się że próbowali rozmawiać z
            proboszczem ale ten powiedział że jak chcą mniej brać od parafian to ich sprawa
            ale muszą różnice pokryć z wlasnej kieszeni...
            bałam się że tak samo będzie w mojej parafii-a tu bardzo miła niespodzianka smile
            na nasze pytanie ile wynosi "co laska" ksiądz odpowiedział ze jest różnie i
            ludzie dają tyle ile mogą...nawet jak by nie było nas stać, to i tak udzieliłby
            nam ślubu bo to sakrament! a sakramentów udziela się za darmo! i zgodził się na
            wszystkie moje pomysły(wiadomo oazowiczka smile...nie płaciliśmy za dekorację
            kościoła( ksiądz się oburzył jak się o to spytałam-że przecież to do Niego
            należy a ja już i tak zapłaciłam za sam ślub!) ani za kościelnego( też oburzenie
            księdza-przecież on dostaje pensję, to jego obowiązek etc...)
            ale gdyby zaśpiewał nam niewiadomo jaką sumę, to poszłabym prosto do biskupa!
            albo bym powiedziała że mnie nie stać i w związku z tym muszę przez niego życ w
            związku niesakramentalnym...i dopiero potem poszła do biskupa smile
            • taniuszka Re: ... 17.07.06, 12:54
              za spisanie protokołu nie zapłaciliśmy nic,zaświadczenia o chrzcie Św i
              bierzmowaniu też dostaliśmy za darmo( był chrzczony i bierzmowany gdzie indziej
              niż teraz mieszka), za zapowiedzi płacił tylko mąż w swojej parafii, ja miałam
              je za darmo, samo "co łaska" wyniosło 300PLN i za darmo dekoracja kościoła
              ...ale to byLo w mojej parafii, gdyby to byLa parafia męża to ho ho ho!!!koszty
              musielibyśmy przemnozyc pewnie razy 3 lub 4 sad
    • karla82 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 12:14
      Nam ksiądz powiedzial 50 zl za zapowiedzi i 500 za ślub.To 500 zl proboszcz
      dzieli między księdzem udzielającym ślubu, organistą i kościelnym.Za kwiaty też
      nie musimy dodatkowo płacić.A pieniądze mamy przynieść na 2 tygodnie przed
      ślubem.Miejmy nadzieje, że nic do tego czasu się nie zmieni
    • paola_23 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 12:36
      ja za spisanie protokolu nie placilam nic!
      za zapowiedzi nic!
      w trakcie slubu dam ofiare na kosciol ok 100-200zl.
      organiscie dam co laska ok 50zl
      nic poza tym!
    • mynia0 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 12:53
      współczuję sad((

ja kiedyś dowiedziałam się, że żadna zgoda potrzebna nie jest,a ksieża
      wymyślili sobie takie cudo, żeby nie tracić kasy za śluby - wiadomo, jeden
      kościół jest oblegany, a drugi nie... nie wiem, ile w tym prawdy.

ja na kościół płaciłam co łaska / ksiądz nawet nie zaglądnął do koperty/.
      organistę zwykle płaci się osobno - dla niego to zwykła "fucha", poza godzinami
      pracy. choć w jednym z kościołów organista ma śluby i pogrzeby wliczone w
      pensję, dlatego zawsze polecam, żeby pytać ksiedza, czy ma się organiście /lub
      kościelnemu/ płacić osobno czy nie.
      • cantatea Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 13:57
        Zgoda na ślub wymagana jest przez prawo kanoniczne, zdaje się w części
        dotyczącej formy zawarcia małżeństwa. Księdzu nie wolno asystować przy ślubie
        osób (obydwu) spoza swojej parafii jeśli nie zostało mu to prawo delegowane,
        czyli nie otrzymał owej "zgody" od proboszcza.
        • mynia0 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 14:50
          to dziwne... brałam ślub poza parafią moją i narzeczonego, ale fakt - na
          ślubie oprócz księdza 'miejscowego' był mój proboszcz/ ale na naszą prośbę, bo
          się znamy/. myślę, że to kwestia dogadania się przez księży i prawo kanoniczne
          nie reguluje takich spraw. a jeśli reguluje - to współczuję wszyskim, którzy
          muszą się użerać z księżmi.
          • mynia0 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 14:50
            zapomniałam dopisać, że żadnej zgody nie brałam i nikomu nie dostarczałam.
          • cantatea Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 15:15
            > myślę, że to kwestia dogadania się przez księży i prawo kanoniczne
            > nie reguluje takich spraw.

Błąd! Specjalnie dla Ciebie służę odpowiednimi fragmentami:

Kan. 1110 - Ordynariusz miejsca i proboszcz personalny, na mocy urzędu ważnie
            asystują przy zawieraniu małżeństwa jedynie tych, z których przynajmniej jedno
            podlega im w granicach ich okręgu.

Kan. 1115 - Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno
            z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt;
            gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem
            własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie
            indziej.

Szerzej na www.archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t7r5.html
            • mynia0 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 17:46
              a dziękujęsmile ale tak czy inaczej - te cytowane przez Ciebie przepisy nie
              wyglądają całkiem jednoznacznie.

>gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają

a ten przepis to już całkiem dziwny i chyba prosty do ominięcia.

wygląda na to, że mam normalnego proboszcza - a to chyba spore
              szczęście...pozdrawiamsmile
    • quali1 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 13:32
      troche jestem przerazona tym co piszecie. My bylismy w zeszlym tygodniu spisac
      protokol. Slub jest w naszej wspolnej parafi z tym ze moj przyszly bytl
      chrzczony gdzienindziej. Wiec musial zaplacic 10 złoty z odpis aktu chrztu w
      parafi chrztu. Ja sie nie pytalam o to ile bedziemy placic bo jakos nie wyszlo,
      ksiadz nic nie powiedzial na ten temat tylko tyle ze jak ma spiewac moja
      kolezanka to organista cos bedzie chcial, dowiedzialm sie tez ze proboszcz bez
      zadnej oplaty dekoruje pierwsze ławki i daje dywan. W rezultacie zastanawim sie
      w jakich koscialach wy biezecie te sluby bo 300pln dla koscielnego to
      przegiecie. Dodam ze slub bedzie w poznaniu
      • siwa2409 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 13:39
        My również mieliśmy przygody z księdzem. Zanim przyjoł nam zapowiedzi spiasł
        protokól to odsyłal nas 3 razy. wyobrazcie sobie ile nas to nerwów musiało
        kosztować. a on miał jeszcze kupe czasu. Ale wkońcu się udało. Jako po raz
        kolejny pokazalismy się u niego bo przynosilismy zapwoiedzi z parafi
        narzeczonego i nauki to zapowiedział nam że mamy tydzień wczesniej zgłosić się
        i zapłacić za mszę. co prada ceny nie powiedział. Ale innych informacji nam nie
        udzielil bo pytalismy się go o wprowadzenie do kościoła i takie jeszcze
        inne "pierdoły" a on tylko kiedy mamy zapłacić. Chcemy mu doać 400 zł ale
        według mnie za jego podejście do nas to nawet tyle to zadużo. A zapłacić pujde
        dopiero w czwartek przed slubem. A to już coraz blizej bo ślub 29.07. więc
        niewiele czasu zostało
    • orangewhatever Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 15:00
      Boże Boże, Ty widzisz i nie grzmisz...

i jak w takiej sytuacji ludzie mają się chętnie pobierać?

jeśli nawet księża bardziej się przejmują ściąganiem haraczu niż samym
      sakramentem...
    • mania805 Re: My daliśmy 300 zł 17.07.06, 15:18
      Czytam i oczom nie wierzę. My bierzemy ślub w mojej parafii. Na zapowiedzi w
      parafii narzeczonego daliśmy 20 zł. Mojemu księdzu już wpłaciliśmy 300 zł. Do
      tego dojdzie organista, myślę, że ok. 100 zł. Więcej bym nie dała, ewentualnie
      szukałabym innej parafii. I w żadnej z tych parafii nie spotkałam się z ceną
      sugerowaną, z co łaska ale nie mniej. Gdy pytaliśmy się księdza powiedział, że
      co łaska, więc my dalej drążyliśmy temat, ale on uparcie co łaska, więc daliśmy
      tyle ile uważaliśmy, że możemy.
    • nikusia1986 Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 18:01
      Mieszkam w 100tysięcznym mieście, nie jest duże, Kościół praktycznie na
      Kościele stoi, ale po prostu jestem w szoku!!! Gdy spytaliśmy się naszgo
      księdza ile, tak przeciętnie daje się za ślub, powiedział nam, że powie nam
      najniższą cenę, która wynosi 450 zł ze wszystkim, tzn. odprawienie mszy,
      organista, kościelny, dywan (hehe tylko na specjalne okazje), za zapowiedzi nic
      niedawaliśmy, jestem zdziwona, że są takie rozbierzności w cenach uncertain
    • innypunktwidzenia Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 19:18
      > Witam! Muszę o tym napisać, bo jestem zbulwersowana!

To, że księża chcą kasę za zrobienie tego, do czego zostali powołani, to mały,
      choć uciążliwy problem. Wiecie, ile problemów robią księża, żeby dać ślub w dniu
      innym niż sobota? Na pewno wiecie, w końcu gdzieś tu czytałem o rankingu
      kościołów i księży, którzy w ogóle na to idą.. sad
      • panna_plock Re:Bezczelni księża! 17.07.06, 20:34
        Ja rowniez jestem zbulwersowana, bo jak tak moze byc!!!??Nie biore slubu w
        mojej parafii bo ksiadz( ktory wcale nie raczyl z nami porozmawiac tylko jakas
        starsza pani urzedujaca w kancelarii) bierze 800zl i nie ma ze co laska tylko
        tyle sie placi bez gadania!!!!I to jest kosciol w miejscowosci 15tys
        mieszkancow.A w parafii narzeczonego(Plock)jest oplata standardowa 150zl dla
        organisty + co laska.
    • arieska Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 20:29
      noovka napisała:

> Witam! Muszę o tym napisać, bo jestem zbulwersowana!
      > Bierzemy ślub we wrzesniu i niedawno poszliśmy do księdza dowiedzieć się
      > jakie dokumenty trzeba załatwić i wiecie co???? niczego się nie
      > dowiedzieliśmy poza tym że "TO BĘDZIE KOSZTOWAŁO"!

I to jest to oslawione "co łaska"-a sprobuj zaplacic ponizej ustalonego
      cennika...Rece opadaja.
      • anabia samemu zadecydowa? 17.07.06, 20:46
        A czy można powiedzie że nie da się tyle pieniędzy, że da się co łaska???
        • arieska Re: samemu zadecydowa? 17.07.06, 20:59
          anabia napisała:

> A czy można powiedzie że nie da się tyle pieniędzy, że da się co łaska???

To chyba bledne kolo-niby wszedzie jest co łaska, ale jednoczesnie jest cennik i
          nie ma przebacz.
          • anabia Re: samemu zadecydowa? 17.07.06, 21:03
            A jęśli powiem że na 700 mnie nie stac? to zmuszą mnie???
            Powiem że nie ma takiej możliwości. Powiem że mam np. 500 i koniec
            jak by mi chyba ksiadz powiedział że przykro mu ale ślub kosztuje więcej i nic
            na to nie poradzi to chyba bym tam zgrzeszyła,krzycząc. to jest jakiś koszmar,
            czemu nikt im tego nie zabrania??!
    • pinkdot Re: Bezczelni księża! 17.07.06, 21:06
      Bywają bezczelni i bywają porządnismile. W mojej parafii ksiądz powiedział, że
      ofiara "co łaska", ponadto za ubranie kościoła i organistkę (ale to załatwiane
      bezpośrednio u rzeczonych, niezależnie od księdza)stała taryfa 120 i 80 złotych.
      Z tego "co łaska", którego daliśmy 200 zetów, ksiądz połowę nam oddał
      stwierdzając, że "to mamy od niego w prezencie"wink. Są na szczęście jeszcze
      księża z powołaniawink.
    • agab28 Re: Bezczelni księża! 18.07.06, 08:29
      U nas tez był cyrk. przygotowaliśmy się na 500 zł. A ksiadz do nas ze to
      kosztuje 700 zl. my ze nie mamy , a on ze za tyle co dajemy to moze nam zrobić
      bez mszy i ze nam nie wierzy ze nie mamy bo na biednych to my nie wygladamy. To
      co powinnismy pojsc w brudnych i obdartych ciuchach zeby nam uwierzył??? To sa
      zagrywki ponizej pasa co oni wyprawiaja.
      • arieska Re: Bezczelni księża! 19.07.06, 15:23
        agab28 napisała:

> U nas tez był cyrk. przygotowaliśmy się na 500 zł. A ksiadz do nas ze to
        > kosztuje 700 zl. my ze nie mamy , a on ze za tyle co dajemy to moze nam zrobić
        > bez mszy i ze nam nie wierzy ze nie mamy bo na biednych to my nie wygladamy. To
        >
        > co powinnismy pojsc w brudnych i obdartych ciuchach zeby nam uwierzył??? To sa
        > zagrywki ponizej pasa co oni wyprawiaja.

Tak sie zastanawiam, czy naprawde nic nie mozna z tym zlodziejstwem zrobic?
        Niektorzy nawet pogrzebu nie odprawia,jak sie łapy odpowiednio nie posmaruje.
        Koszmar. Po co to sciemnianie,ze "co łaska", skoro indywidualny cennik i tak
        jest ustalony i w wielu wypadkach nie do przeskoczenia. Moze ktos wie, czy w
        takich wypadkach mozna zlozyc skarge, np. do kurii?
        • aska90 Re: Bezczelni księża! 19.07.06, 15:37
          Można zwrócić się z tym do kurii.
    • veevaa Re: Bezczelni księża! 18.07.06, 09:50
      Wiesz, za glupi papier w USC tez sie placi, wiec nie rozumiem... Za wszystko sie
      dzis placi, nikt nikomu nic za darmo. A np. ksiedzu za odpis aktu chrztu, czy
      bierzmowania, mozesz dac co laska, nawet 10-20 zł, za to w USC masz ustalona
      stawke (ok. 80 zł) i co? czy to nie bezczelność?
      A dlaczego przepraszam bardzo trzeba placic za wymiane dowodu czy prawa jazdy,
      jesli ktos mial stare, a nagle chca nowe?
      A dlaczego ja mam placic za to, ze panstwo wymaga ode mnie wyrobienia dowodu
      osobistego??
      • mrokipiotr Re: Bezczelni księża! 19.07.06, 11:00
        Ja byłem zgłosic zapowiedzi w mojej parafii w poniedziałek. Spotkałem sie ze
        szczytem bezczelnosci i pazerności. Już wiecej nie pójdę do tego Kościoła.
        Zszedł do nas wikariusz i wpisał dane do księgi. A potem na moje pytanie czy to
        już wszystko usłyszałem - "a na zapowiedzi?". Miałem przygotowane 50 zł,
        położylem na stół i co ? Ksiądz z szyderczym uśmiechem odparł - MAŁO!!! Gdy
        odpowedziałem że nie mam więcej odpowiedział że "nie dobrze" i "że rozliczymy
        sie przy odbiorze odpisu".
        Dla mnie był to szczyt bezczelności. Teraz nie wiem co zrobic. Mam pytanko, czy
        moze on nie wydać mi tego zaświadczenia i co wtedy powinienien zrobić.
      • nekokoneko Re: Bezczelni księża! 19.07.06, 15:17
        w urzędzie stanu cywilnego w Łodzi:
        odpis aktu urodzenia = 20 złotych
        sporządzenie aktu ślubu= 75 złotych
        muzycy = 50 złotych
        nie uważasz, że to trochę mniej niż przytaczane niektóre opłaty w kościołach??
    • angelina_balerina Re: Bezczelni księża! 19.07.06, 15:43
      ja tez brałam ślub w "trzeciej" parafii, za przygotowanie protokołu i wypisanie
      licencji u mnie w parafii daliśmy 200 zł (w kopercie bez pytania ile mamy dać)
      a w kościele, w którym braliśmy slub 300 zł, 50 zł daliśmy jeszcze na kwiaty,
      czyli razem 550 zł, dawaliśmy tyle, ale jakbysmy dali mniej to też byłoby ok.
      żaden z księży nie powiedział nam co łaska najmniej ileś tam.
      • monika_ja Re: Bezczelni księża! 25.07.06, 17:14
        No to my zaplacilismy za slub 650 + 100 zl dla organisty, + 100 zl zapowiedzi w
        mojej parafi + 100 zl zapowiedzi w parafii narzeczonego + 200 zl licencja.
        Razem 1150 zl. O wysokosci "co laska" najczesciej informowano nas juz na
        wstepie. Kiedy narzeczony dawal ksiedzu pieniadze na zapowiedzi w kopercie,
        ksiadz z ironia spytal go: a ile tam jest? pewnie 10 zl? To jest jakis
        koszmar.
        • zaba772 Re: Bezczelni księża! 25.07.06, 19:36
          No nie moge! Czytam ten watek i oczy robia mi sie coraz wieksze! Szok szok
          szok!!! My wybralismy sobie Kosciol garnizonowy, bo oboje pochodzimy z rodzin
          wojskowych, a poza tym uwielbiamy ten Kosciolek no i co?? To nie jest Parafia
          zadnego z nas, a nie musielismy nic podawac w naszych Parafiach. Zadnego
          przenoszenia papierow, zadnych zapowiedzi i dodatkowych kosztow! Jak
          zapytalismy Ksiedza ile bedzie nas kosztowac ten slub, to uslyszelismy, ze to
          nie jest najwazniejsza sprawa i damy ile chcemy. Wiec damy 300zl, bo z tego co
          widze to taka normalny cena przy "co łaska". Oprawa muzyczna wyjdzie nas 100zl.
          No po prostu nie moge... Nie wolalyscie wybrac innych Kosciolow??
    • monikakum Re: Bezczelni księża! 25.07.06, 21:44
      My bierzemy ślub w trzeciej parafii, za zapowiedzi i licencjęnic nie
      płaciliśmy, za ślub płaciliśmy dzisiaj, co łaska, wg naszego uznania 500 zł, w
      tym dla organisty 50 zł i 30 zł kościelny. Dlatego też jesteśmy mile zaskoczeni
      podejściem wobec nas a zszokowani zachowaniami wcześniej tu opisanymi.
    • rychu39 Re: Bezczelni księża! 25.07.06, 22:55
      My płacimy 800!!! w Sosnowcu w parafii M.B.F. Jego świątobliwość Ksiądz po
      pierwszej wizycie u Jego Świątobliwośći powiedział że u niego stawka nie wzrosła
      i 2006 wynosi 800!!! A jak ktoś zarabia 600? A Jego Świątobliwość woła 800!
    • agaga24 potwierdzenie wpłaty?? 26.07.06, 09:14
      MAM pytanie – załatwianie spraw w parafii jeszcze przed nami (musimy uzyskać
      licencję na ślub w innej parafii) i domyślam się, że będzie się to wiązało z
      kosztami. Rozmawialiśmy o tym wczoraj z narzeczonym. Rozumiem, że darowizny
      związane ze ślubami i pogrzebami mogą być naprawdę wysokie. Stwierdziliśmy, że
      jak trzeba płacić to zapłacimy ale chcemy poprosić o wystawienie potwierdzenia
      wpłaty lub zapłacić przelewem na konto parafii, po ty by móc odliczyć to od
      podatku – to w końcu darowizna na rzecz organizacji pozarządowej (a taką jest
      kościół) czy ktoś z was tak zrobił?
      • vibbeke Re: potwierdzenie wpłaty?? 26.07.06, 09:31
        to ja też dorzuce coś ciekawego. moja koleżanka w tym roku wychodzi za mąż w
        jednym z ursynowskich kosciołów. Sam ksiądz bierze 550 zł. A jeżeli kogoś na to
        nie stać, to ma to rozłożone na raty... nieżle co?
        • ashton Płać i płacz ;-) 26.07.06, 09:59
          Zapowiedzi w mojej parafii - 50 zł, w Jego - 100 zł.
          Świadectwa chrztu - po 20 zł.
          Licencja (ślub w "trzecim" kościele) - minimum 300 zł, ale tyle nie dam i już!!!
          Kościół "ślubny" - Narzeczony chce dać najmniej 400 zł, moim zdaniem za dużo.
          Organista - myślę że stówa.

Tu się o każdy grosz targuję, a suknię będę mieć piekielnie drogą... gdzie tu
          logika???
    • magnessmeg Re: Bezczelni księża! 26.07.06, 10:14
      A u nas nie ma takich problemów. Ślub bierzemy w mojej parafii. Narzeczony za
      akt chrztu nie płacił, ja płaciłam za swój 10 zł (inna parafia niż moja
      obecna). I płaciłam tylko dlatego,ze babcia mi to załatwiała i chciałą dac
      jakiś gorsz, choć tamten ksiądz niczego nie chciał. Teraz w poniedziałek
      spisywalismy u mnie protokół, za który mój ksiądz nic nie chciał. Z
      zapowiedziami w parafii nareczonego problemów być nie powinno, gdyż juz kiedyś
      załątwiał tam jakiś dokument i dostał bez problemu za darmo.
      A co do opłaty za sam ślub to pytałam mojego ksiedza o to i odpowiedział z
      uśmiechem,ze to zależy na ile narzeczony sobie mnie ceni. I tyle. Wg
      narzeczonego jestem bezcenna,więc nie dostaną nicsmile)
      A na poważnie planuje dać 300,400 zł. Np dam 300 księdzu i po 50 zł organiscie
      i kościelnemu.

Nie ma lepszego nad Leszka mojego smile
    • chytrusek Re: Bezczelni księża! 26.07.06, 12:17
      Jak poszłam spytać księdza ile wynosi to "co łaska" to powiedział, że nikt tu
      nikomu łaski nie robi! Myślałam, że zemdleję! Biorę więc ślub cywilny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka