Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące wódki!!

24.07.06, 10:47
Cze wszystkim
Mam pytanie? Kto u was płaci za wódkę na wesele, wy czy rodzice bo u nas
tydzień przed weselem jest problem ze strony prezyszłych teściów, i
chciałabym wiedzieć jak to u was wygląda??
Pozdrawiam !!!!
Obserwuj wątek
    • resetka Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 10:53
      za całe wesele płacimy wspólnie z narzeczonym
      rodzice nic nam nie dokładają
      pozdrawiam
    • paola_23 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 10:53
      Zgodnie z tradycją to za wódkę płaci Pan Młody. Jeżeli młody nie zarabia to
      koszty pokrywają jego rodzice.
      • toffi25 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:01
        No u nas tydzień przed weselem (ślub 29 Lipiec) sworzył się problem ponieważ
        moja mama jest sama (tata zmarł) a rodzice narzeczonego są majętni, rodzice
        płacą na pół gości ale za za wódkę było powiedziane ze płacą teściowie ale dziś
        narzeczony usłyszał pretenscje ze czemu oni mają płacić za wódkę a moja mama
        nie? jestem załamana, nic mi się niechce, jak myslicie my chyba sami za tą
        wódkę zapłacimy i nie będzie problemu pozdrawiam papapa
        • paola_23 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:09
          Chyba masz rację... Czasami się tak zdarza że jedni są majętni a drudzy nie i
          wierz mi że ci majętni to są takimi skąpcami że szkoda słów! Moi akurat nie mają
          ale chcą zrobić wesele (my nie mieliśmy mieć wesela). Moi teściowie się nie
          dokładają do niczego, a moim czy mi to wogóle nie przeszkadza!!!
          Jeżeli twoi teściowie tacy są skąpi i rządają by twoja mama która mało ma
          płaciła to powinien z nimi syn porozmawiać poważnie. Wierz mi że jak teraz nie
          będzie umiał stanowczo podchodzić do rodziców, to po slubie często będziesz
          przeżywać koszmarne chwile...
          Trzeba umieć być grzecznym ale stanowczym! Ja teściom nie pozwolę wejść na głowę!
    • agatha111 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 10:58
      u nas koszty alkoholu ponoszą rodzice - pół na pół
      • krewetka Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:00
        jako ze od mojej strony jest 25 osob, od narzeczonego 50, koszty wodki ponosza
        rodzice 1:2
        • mia1986 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:07
          u mnie płaca rodzice młodego, tak uzgodniliśmy, że oni pokrywaja alkohol,
          napoje, orkiestre, obrączki i kamerzyste a moi reszte tzn jedzeie kwiaty do
          kościoła, my pracujemy ale rodzice powiedzieli ze pokryją wszystko włączie z
          ubraniami
      • rychu39 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 23:57
        za wódkę płaci Pan Mlody
    • sierpniowe_popoludnie Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:09
      Sami płacimy pół na pół.

Jak policzyliście ile wódki potrzebujecie?
      • paola_23 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:10
        średnio 0,5 litra na osobę!
        • mia1986 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:13
          ale na dorosłą osobe, i z tego i tak duzo zostanie, bo nie wszyscy piją
          • sierpniowe_popoludnie Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:15
            strasznie dużo... a jak część woli wino, to co - butelka na głowę? Wypada mi
            pół na pół...
            • toffi25 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 11:23
              Osób będzie 100, rodzice płacą na pół po 120 zł za osobę,bo jest po równo gości
              z obu stron, zapłacili narzeczonemu ubranie, bukiet i obrączki,i dekoratora,
              moja mama kupiła mi suknię i dodatki,płaci za wystrój kościoła, i opłatę za
              salę, a my płacimy za zespół, fotografa, samochód i kamerzystę, zapłace za to
              wódkę bo dośc mam wypominania, i dziwnych minsadsad My mamy po 26 lat a mam
              wrażenie ze teściowie traktują nas jak małe dzieci no i problem brata
              narzeczonego który jest ukochanym synem teściowej(zarzyczył sobie piekielnie
              drogi wózek dla dziecka i dają mu na niego kaśe choć brat i bartowa nieżle
              stoją z kasą, a mojemu żyłują parę złotych na wódkęsadsad
            • paola_23 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 12:30
              wina akurat się pije małe ilości i tego tak dużo się nie liczy. bez przesady.
              wódka to inna sprawa. znałam takich co zakładali że nikt nie pije i się
              przeliczyli bo musieli szukać sklepu by dojechać w nocy po wódkę. zrobisz jak
              zechcesz. ja licze tak bo i tak na następny dzień bym potrzebowała. a jak
              zejdzie na weselu to wtedy dokupie.
              • aiczka Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 16:24
                To chyba jednak zależy ^_^. Ostatnio byłam na obiedzie weselnym i dosłownie nikt
                nie pił wódki. Chyba należy indywidualnie podchodzić do tej decyzji ^_^
          • paola_23 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 12:27
            Słuchaj liczysz pół litra bez względu czy to dziecko czy dorosły. Jeżeli z
            wesela zostanie to wierz mi wódka się nie zmarnuje ani się nie zepsuje. Zresztą
            na drugi dzień zawsze ktoś was może odwiedzić a nie wypada nie wznieść z tym
            kimś toastu wódką weselną, a takich ludzi to może być całkiem sporo. Koleżanka
            nie miała mieć poprawin ale zjechało jej się tyle ludzi ale dobrze bo ubyło jej
            jedzenia i słodkiego, bo wtedy wszyscy jakoś ochłonęli i zaczęli jeść...
    • lanka_cathar Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 12:35
      Za WSZYSTKO zapłaciliśmy z własnej kieszeni. Za alkohol również.
      • jadwiga1984 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 24.07.06, 16:45
        my w ogóle rodziców nie mieszamy... moi rodzice nie pracują(tylko tata ma
        emeryturę) a z jego strony-mama nie pracuje a tata... hmm... zadowolony z nową
        rodzinką gdzieś siedzi i nawet nie wiem czy andrzej go zaprosi...
        wiem że mamusie próbuja coś narzucać (blee..) po za tym kłótnie ... i tego chcę
        uniknąć. i tzw. "dobrych checi" mojej rodzinki. więc w ogóle do przygotowań ich
        nie właczam. koszty wesela dzielimy po pół, równo. pół sumy ja, pół narzeczony.
        a ubranie-każdy sobie sam kupuje. i tak jest prosto, bez nerwów i kłótni smile
    • olaimikolaj Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 00:07
      nasi rodzice chcieli nam wyprawic wesele, choc nigdy sie jeszcze nie spotkali,
      to juz rok temu na poczatku przygotowan slubnych ustalili kto ponosi jakie
      wydatki, goscie sa pol na pol z jego i mojej strony. rodzice zdecydowali sie na
      tredycyjny podzial wydatkow: moi za restauracje, zaproszenia itp, a jego za
      alkohol, kamrzyste, fotografa, samochod, kosciol. sami kupilismy sobie stroje i
      mikolajek kupil obraczki. a jak to wyjdzie w praniu to sie dopiero okaze, mam
      nadzieje ze bezstresowo
      • toffi25 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 08:30
        Witam!!!
        Wszystkim wam życzę by obyło sie bez problemów finansowych i trzymajcie za mnie
        kciuki 29 lipca 2006 o 13-ej jak sie da to wyślę wam potem parę zdjęć i opowiem
        jak było i czy nie było zgrzytów Pozdrawiam papapap
    • boulinka82 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 12:29
      Generalnie nam wesele robia rodzice, wiec za wódkę płacą Rodzice mojego G. Moi
      rodzice placa za jedzenie a alkohol, wodka, kosciol itd tesciowe.
    • umber82 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 12:35
      Dla mnie tego typu podziały są kretyńskie i właśnie prowadzą do tego typu
      niedomówień co w rezultacie doprowadza do wrogości i skłócenia.

Jeżeli wesele robią rodzice to powinno być że każdy płaci za swoich gości,
      orkiestra - tort - samochód oraz inne wspólne części wesela po 50%

Natomiast jeżeli doszło juz do tekiego tradycyjnego podziału co w moim
      mniemaniu jest silnie niesprawiedliwy to Pan młody kupuje wódkę i obrączki,
      natomiast Panna młoda płaci za jedzenie i resztę smile podział rewelacyjny smile

• kisia81 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 12:39
      my za wesele (poza ubraniami młodych) płacimy dokładnie po połowie, bez względu
      na wszystko Chcemy uniknąć liczenia ile, gdzie, od kogo, na co... bo po co sie
      denerwować smile
      Pozdrowienia i wszechogarniającego szczęścia w sobotę smile
      • toffi25 Re: Pytanie dotyczące wódki!! 25.07.06, 14:55
        Dziękuję wam za wsparcie i trzymajcie za mnie w sobotę, postanowiliśmy ze za
        wódkę płacimy MY!!!!!!!!! Pozdrawiamsmilesmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka