Dodaj do ulubionych

strojenie kościoła

18.08.06, 09:56
powiedzcie mi jak to jest ze strojeniem kościoła...
chcę wynająć firmę, która przystroi kościół, ale mam wątpliwość co do jednej
kwestii - ślub mamy o 13, przed nami też na pewno będzie ślub (o godz. 12),
więc kiedy ta firma ma stroić kościół, między jedną mszą, a drugą czy rano i
wtedy para przed nami ma strojenie gratis (obawiam sie, że jeśli firma stroi
rano to część dekoracji zostanie zniszczona lub naruszona)

jak to wyglądało u was

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beatamaks Re: strojenie kościoła 18.08.06, 09:59
      poproś żeby ksiądz skontaktował Cię z parą mającą ślub przed Wami i ewentualnie
      po Was, wtedy będziecie mogli zrzucić się na wystrój. Będzie z korzyścią dla
      wszystkich, bo z pewnością będzie bardziej ekonomicznie
    • mojave Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:00
      my na szczęście jakims cudem mamy slub jako jedyni (miały być 3 tego dnia ale
      nie ma), ale tez zastanawialam sie jakby to rozwiązać, koleżanka miała tak, że
      ksiądz zorganizowal spotkanie wszystkich par, ktore danego dnia maja slub i oni
      sie dogadywali, wynajmowali 1 firme i dzielili rowno kosztami.
      Ale tez slyszalam, że jakas para miala dekorację i po ślubie firma zaczęła
      ozdoby i kwiaty zbierać i jak nastepna para wchodzila to jeszcze jakis
      pracownik z firmy sie petał po kościele z resztkami ozdób. Więc trezba uważac,
      żeby takich dziwnych sytuacji nie bylo.
      • ashton Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:04
        Właśnie, też jestem ciekawa - u mnie śluby ciurkiem od 12 do 20, my na drugim
        stopniu podium wink jakoś sobie nie wyobrażam, żeby po każdym ślubie dekoracja
        była zmieniana...
    • twitti Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:07
      u nas tez trzeba samemu stroic. Poszla do zwyklej kwiaciarni sie spytac ile
      biora za bukietysmile okazalo sie ze ok. 350-400 zl, w tym jest zdobienie tez
      laweksmile wiec sie ucieszylamsmile dwie godizny po nas ma slub druga para, wiec
      dogadalismy sie z nimi i skladamy sie na dekoracjewink koszty beda na polsmile a
      najlepsze jest to ze mieli to samo zdjecie co my i im sie podobala ta sama
      koncepcja dekoracji kosciolasmile wiec wszystko supersmile
      • redo100 do Twitti 18.08.06, 10:29
        My mamy podobna sytuację. Mamy ceremonie o 16, , a para za nami o 17. Koszty na
        pół i to nam odpowiada.
        Twitti zazdroszcze Ci, iż podoba Wam sie taka sama koncepcja dekoracji kościoła.

Mam pytanie do Ciebie: Moja suknia jest w kolorze ecru i tu nastapił problem z
        kolorem materiału przy klęcznikach, tamta panna młoda ma białą suknie; będziemy
        musieli dogadac sie z kwiaciarnią, czy po mojej mszy nie wymienili by
        materiału, albo wogóle zrezygnujemy z materiału przy klęcznikach. Obicia
        krzeseł i klęcznika mają bordowy aksamitny maeriał.
        Po prostu przy białym materiale, suknia ecruu będzie wyglądała na przybrudzoną
        i odwrotnie.

Generalnie chodzi mi o zasadę czy to tak będzie rzucało sie w oczy.
        Czy brałaś pod uwage kolor swojego bukietu + kolor kwiatów w kosciele i jeszcze
        kolor kokard przy ławkach-jak suknia ecru to kokardy tez w kolorze ecru?
        • agnrek Re: do Twitti 18.08.06, 10:31
          Dziewczynki,
          ja jestem po ślubie i coś Wam powiem - nikt na to nie zwróci uwagi poza Wami,
          ale też niekoniecznie smile Gdybyście mnie zapytały, czym nakryte były klęczniki,
          to musiałabym spojrzeć na zdjęcia, bo nie pamiętam smile
          • ashton Re: do Twitti 18.08.06, 10:38
            Jakoś nie odczuwam potrzeby strojenia ławek i tak dalej wink zwłaszcza że moi
            goście dwie ławki dosłownie zajmą... tylko kwiaty przy ołtarzu w większej
            ilości, spytam zresztą w kościele jakie mają obyczaje wink
        • twitti Re: do Twitti 18.08.06, 19:50
          wiesz co , ja nie wiedzialam ze mozna dobierac sobie kolor klecznikowsmile my
          tylko kwiatki wybralismysmile a co do kwiatow wybierzcie jakis neutralny, lub
          biale kwiaty polaczone z kremowymysmile bedzie wam obu pasowacsmile
        • mysza_klapsiara Re: do Twitti 18.08.06, 20:01
          Kolor klęczników? A niech zostaną bordowe! smile Pozdrawiam.
    • agnrek Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:21
      W lipcu byismy na ślubie w pewnej miejscowości. Kościół ustrojony masą
      sztucznych kwiatów - ohyda, błeeee sad Para młoda stoi pod kościołem, przyjmuje
      życzenia, fotograf, kamera, a za ich placemi podjeżdża busik i zaczyna te
      dekoracje nosić do samochodu.
    • zara.m Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:43
      Czy pytałas w kościele, jaką mają propozycję? Bo ja wiem, że u mnie jest
      teoretycznie tak, że zakonnica na cały dzień szykuje dekoracje, a w praktyce
      kościół wynajmuje kogoś do dekorowania i koszty mają się rozłożyć na wszystkie
      pary biorące ślub tego dnia. Może więc u Ciebie w kościele jest podobnie i
      mozecie wspólnie ustalic dekoracje na cały dzień. M.in. żeby uniknąć zbierania
      dekoracji tuż po Waszym ślubie.
    • mychakrzycha Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:48
      My na szczęście nie musimy się o to martwić. Ksiądz sam dał nam namiary na
      pozostałe pary, które tego dnia ślubują. On jest zwolennikiem, że młodzi sami
      dekorują kościół. Tak więc spotkamy się z pozostałymi parami i wspólnie
      będziemy dekorowali kościół, więc będziemy mieli tak, jak zrobimy - jest jedna
      osoba, która pomaga i ma pojęcie. Nie wiem tylko kiedy dokładnie, ale chyba
      trwałe dekoracje typu kokardy w piątek, a kwiaty (oczywiście prawdziwe) w
      sobotę rano, żeby ładnie wyglądały do naszej 18:00 smile
      • mychakrzycha Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:49
        Aha, co do kosztów zbieramy się na kwiaty, a reszta dekoracji jest "na stanie"
      • mojave Re: strojenie kościoła 18.08.06, 10:49
        oj nie mialaby głowy ani czasu, żeby sie dzien przed i w dniu ślubu strojeniem
        kościoła zajmowac.
        • mychakrzycha Re: strojenie kościoła 18.08.06, 11:06
          Też tak początkowo myślałam. Teraz patrzę na to pozytywnie - przynajmniej
          poznamy pozostałe pary (mieszkamy w okolicy od niedawna i prawie nikogo nie
          znamysmile) Może będzie zabawnie przy tym i się odstresujemy. Zresztą my mamy ślub
          dopiero o 18:00, więc spokojnie z wszystkim zdążymy, a przed ślubem chcę 3 dni
          wolne wziąć.
          • twitti Re: strojenie kościoła 18.08.06, 20:00
            u mnie smiesznie wyszlo, bo po nas bierze slub siostra kolezanki z ktora
            chodzilam do podstawowkismile tylko jest jeden problem, z ta kolezanka kontakt
            sie urwal zaraz po koncu podstawowki, bo sie na mnie i inne dziewczyny obrazila
            za jakas glupotesmile a tu teraz taka niespodziankawink
    • mysza_klapsiara Re: strojenie kościoła 18.08.06, 19:59
      Z tego też powodu nie decyduemy się na dekoracje kościoła. Kiedyś był tu podobny
      wątek i wiem, że może być z tym zbyt dużo zachodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka