Dodaj do ulubionych

koszt zdjęc???

23.08.06, 19:56
Kochane
,napiszcie jaki jest koszt wynajecia fotografa na ceremonie slubna i potem,na
wesele??Jak dlugo fotograf jest na imprezie??Czy sa jakies ograniczenia
czasowe??prosze napiszcie co wiecie!dziekuje
Obserwuj wątek
    • aga.hm Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 10:38
      wszystko zalezy od jakości zdjęć jakie potem chcesz mieć.
      Przeważnie jeśli fotografa chcesz robić tzw. reportaż to przeważnie jest on do
      oczepin. Koszty różne w przedziale od 2000 do 5000.
      • monia76 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 10:40
        to zalezy od miasta. w warszawie przyzwoitego za mniej niz 2000 chyba nie da
        sie znalezc
      • mareszka Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 10:49
        Ten przedział to tak grubo liczony. Bo nasz fotograf bierze od nas 600zł, za dwa
        dni roboty. Chyba całkiem uczciwa cena. Zdjęcia bardzo fajne, fakt to nie
        Murray, ale jakość dobra, a zdjęcia bardzo ładne. Sam fotograf miły,
        komunikatywny, otwarty na propozycje. Serdecznie polecam.
        www.zeb_serban.citymedia.pl
    • mysza_klapsiara Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 11:42
      My płacimy 1700 zł (cena z albumami). Pozdrawiam.
    • mariolkka Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:18
      Ja place 1000 zl za plener i zdjecia ze slubu i wesela, bede miala minimum 100
      zdjec smile za kazde zdjecie w formaicie 15X21 place 10 zl smile plus album gratis smile
      i plyta ze zdjeciami
    • umber82 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:27
      ja płaciłam za: studio-plener-ceremonia-przygotowania razem 60 zdjęć wywołanych
      w albumie i około 800zdjęc na CD razem koszt 2150 zł.

Zdjęcia mam najładniejsze że wszystkich jakie tu widziałam do tej pory ;P
      • monia76 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:30
        umber82 napisała:

> Zdjęcia mam najładniejsze że wszystkich jakie tu widziałam do tej pory ;P

oooo, jestes juz chyba piecdziesiata panna mloda, ktora to mowi (lacznie ze mna
        sama wink
        czy jest gdzies watek z twoimi zdjeciami? chetnie bym zobaczyla te cuda.
        • umber82 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:53
          hihi wiem smile dlatego tak napisałam smile

nie nie zamieszałam swoich zdjęć na forum smile
          • monia76 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:54
            to wyslij chociaz na priva. nie daj sie prosic!
            • umber82 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 13:07
              ok, te lubie najbardziej chociaż wyszystkie mi się podobają smile
              studio
              img171.imageshack.us/img171/4034/studio01yh5.jpg
              plener
              img225.imageshack.us/img225/4779/plener11fw1.jpg
              • monia76 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 13:08
                rzeczywiscie NAJpiekniejsze wink
                dawaj wiecej! ladnie prosze o cos kolorowego z samego slubu smile
                • umber82 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 14:11
                  no właśnie kolorowe mam może ze 2 na komputerze w pracy, ale nie chce chyba
                  więcej już zdjęć upubliczniac wink

Dziękuję Ci bardzo Moniu że masz taki jak ja pogląd na moje zdjęcia heheh wink

Tak fotograf z Warszawy jak byś była zainteresowana to wyśle ci namiary na @.
                  • monia76 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 14:18
                    jakbys jednak chciala sie pochwalic kolorowymi to moj adres mailowy znasz wink
                    obiecuje, ze nie wywiesze ich na zadnym billboardzie wink pozdrawiam!
              • dorina04 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 13:39
                a ten fotograf to z jakiego miasta jest?? bo zdjecia bardzo, bardzo ladne

Dorota
              • fasolka1980 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 14:28
                Umber, wyslij mi prosze na gazetowego namiary na swojego fotografa - SA BOSKIE!

dzieki sliczne
              • szara82 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 23:38
                Umber, ładne;P
                Nasz foto weźmie 1400, od przygotowań do oczepin włącznie z plenerem, 100 odbitek 20x30cm.
              • ivy9 Re: koszt zdjęc??? 26.08.06, 09:26
                Bardzo dziekuje, fotki sa naprawde sliczne.
                Biore slub 26 grudnia. Plener chyba odpoada.
              • slubujacy Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 12:10
                zdjecia jak zdjecia...
                jak ma sie dobry program i dobre oko to nie mozna zepsuc zdjecia...
              • tequilla78 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 12:27
                Hej Umber, zdjecia rzeczyswiscie sliczne. Przeslesz mi moze rowniez namiary na
                fotografa na gazetowego? dzieki bardzo z gory i pozdrawiamsmile
                • umber82 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 12:38
                  bardzo proszę smile www.kalina-studio.com/

• justm umber 29.08.06, 12:41
                bądź tak miła i podeślij jeszcze parę zdjęć na prv.
                są cuudne!
                • umber82 Re: umber 29.08.06, 12:49
                  dziękuję Ci za miłe słowa smile
                  zaraz wyślę smile
                  • justm Re: umber 29.08.06, 12:50
                    czekam, smile
                    • umber82 Re: umber 29.08.06, 12:58
                      no dobra ale podaj mi jakiś ades @ bo z gazetowego nie korzystasz a nie bardzo
                      wiem jak wysyła się na priva ups.
      • anulagadula Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 12:31
        Ja place 900 zl za fotoreportaz ze sluby ( przygotowania, blogoslawienstwo,
        kosciol, plener i wesele). Otrzymuje 150 zdjec w albumie wklejonych i wszystkie
        zrobione zdjecia na CD.
    • alinkapn Re: koszt zdjec??? 24.08.06, 13:08
      Mozesz jeszcze probowac rozmawiac z fotografami, ktorzy buduja swoje portfolia
      slubne. Maja czasem bardzo korzystne ceny. Z drugiej strony najczesciej nie maja
      sie czym chwalic jezeli chodzi o zdjecia ze slubow - takie bledne kolo smile. Ale
      wtedy warto sprawdzic ich inne zdjecia i w miare mozliwosci ocenic czy maja
      "oko". Najlepiej poprosic o pokazanie zdjec (strona,mail) ale takze
      koniecznie odbitek. Co jakis czas ktos taki pisze posty tu i na innych forach.
      Nie dalej jak wczoraj pisal tu jakis pasjonat z Warszawy i ktos z Poznania.
    • mia1986 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 14:20
      to chyba zależy jak się z fotografem umówisz. My bierzemy slub w pierwsze
      święto Bożego Narodzenia. Z fotografem sie umówiliśmy że przyjeżdza o 14,30
      roimy zdjecia na śniegu (o ile będzie) później kościół i sala. Na sali ma być
      do 22. Uznaliśmy że wystarczy.A pieniądze nie bierze za czas trwania tylko za
      lczbę zdjęć. 100 zdjęc oprawionych w album 400 zł.Nio i płytkę ze wszystkimi
      zdjęciami dostajemy.
    • aldonap22 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 14:23
      Czesem warto swojego kamerzyste zapytać, bo może polecic fotografa który
      uwietrzni najważniejsze chwile w trakcjie slubu i wesela za naprawdę niewielkie
      pieniądze. Ja np. mam propozycję reportażu foto za 150 zł (200 zdjęć na CD) lub
      za 400 zł (400 - 600 zdjęć na CD). W studio fotograficznym jest cena od zdjęcia
      (pozy w studio) i koszt to jakies 15-20 zł za jedno obrobione zdjęcie w 3
      egzemplarzach i na płycie z kościoła i pleneru, a 40-55 zł za pozę w studio,
      tez w trzech egzemplarzach i na płycie.
      • luna-26 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 18:10
        Za fotografa płacę 750 zł i jest ze mną od 12:30 do 2:00 w nocy cały czas +
        plener wybranego dnia
        • ivy9 Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 19:34
          Dziewczyny, podajcie namiar na fotografa umber. Te fotki sa naprawde super.
          Z gory dziekuje
          Pozdrawiam
          • aga.hm Re: koszt zdjęc??? 24.08.06, 19:59
            ja tez poprosze jesli mozna.
    • memento77 Re: koszt zdjęc??? 25.08.06, 09:49
      Ze mną można się porozumieć bez problemu w kwestii zdjęć.
      Pozdrawiam.
      • ivy9 Re: koszt zdjęc??? 26.08.06, 08:29
        No wlasnie a umber nie odpowiada sad
        Nieladnie
        • kalina_studio Re: koszt zdjęc??? 26.08.06, 09:13
          hmmmm... umber nie chce sie do mnie przynac, to musze ja samawink
          A tak powaznie - to wcale sie nie dziwie. Pewnie zaraz bedzie mozna przeczytac,
          ze nick umber to tylko moja wersja autoreklamy...
          No ale fakt faktem, ze to ja robilam jej zdjecia i niezmiernie sie ciesze, ze
          wciaz sie podbajasmile
          Pozdrawiam,

Ania Kalina
          --
          www.kalina-studio.com
          • ivy9 Re: koszt zdjęc??? 26.08.06, 09:27
            Bardzo dziekuje, fotki sa naprawde sliczne.
            Biore slub 26 grudnia i chetnie sie do Pani zglosze
            • ivy9 Re: koszt zdjęc??? 26.08.06, 09:52
              A tak przy okazji... Jak to jest z sesja w studio? Przed czy po slubie?
          • umber82 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 10:12
            Witaj Aniu ponownie smile

Chalę się zdjęciami na prawo i lewo i wszyskim którzym się spodobają podaje do
            Ciebie namiarysmile Bo w zdjęciach jestem zakochana smile

Bardzo wszystkich przepraszam że nie odpisywałam na prośby o namiary na
            fotografa, ale dawno tu nie zaglądałam sad i to dlatego, wszystkim którzy
            poprosili o namiry na @ odpisałam smile)))
    • misia_2309 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 10:03
      My będziemy mieli reportaż ze ślubu i przyjęcia plus plener następnego dnia za
      300 zł. Ma być ok 2000 zdjęć na CD. Zawsze można się dogadać indywidualnie.
      • foto_slubik Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 10:50
        misia_2309 napisała:

> My będziemy mieli reportaż ze ślubu i przyjęcia plus plener następnego dnia za
        > 300 zł. Ma być ok 2000 zdjęć na CD. Zawsze można się dogadać indywidualnie.

To z pewnością to będą ZAJEBISTE foty smile)) Ludzie... kiedy wreszcie
        przestaniecie tak łatwowiernie i naiwnie sie dawac oszukiwac smile) Żenuaaaaa
        • monia76 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 10:52
          przestan. ''zajebistosc fot'', jak to mowisz, jest sprawa wzgledna. kazdy ma
          jak chce i ma do tego prawo.
    • videobeta Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 10:18
      Na Śląsku sa bardzo różne ceny, zaczynając od fotografów z cyfrówką za 2.000zł
      co robią 500zdjęć za 500zł na płycie CD w jakości 10/15cm do profesjonalnych
      fotografów którzy robią śluby jeszcze na negatywach i ceny są od 1.200zł do
      2.000zł. Co innego tzw. fotoalbum. Tu ceny pieknie wykonanego i oprawionego w
      skórę fotoalbumu na ok. 20 zdjęć w formacie 30/60cm wynosi od 2.000 do 3.000zł.
      U mnie, czyli w Tychach cena fotoreportazu wykonywanego przez najlepszych
      wynosi od 1.200zł do ok. 1.600zł. Pozdrawiam Marcus www.videobeta.com
    • slubujacy Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 12:08
      1250 PLN
      fotograf z Sieradza, przyjedzie do Wawy.
      Dodatkowo placimy mu za nocleg i pewnie sie do paliwka dorzucimy smile
    • inkageo Bez odbitek 29.08.06, 13:21
      Witajciesmile Od dłuższego czasu przeglądam oferty fotografów i zauważyłam, że
      wszyscy bez wyjątku w swoich pakietach ślubno-weselnych oferują wywoływanie
      zdjęć i cena usługi jest uzależniona m. in. od tego ile odbitek sobie
      zażyczymy. Ja chciałabym dostać od fotografa zdjęcia na płytach i wywołać je
      indywidualnie, nie chcę od fotografa odbitek ani gotowych albumów ze zdjęciami.
      Chcę sama wybrać najładniejsz z mojego punktu widzenia.. Zresztą widziałam już
      taki album stworzony przez fotografa i wybrane przez niego zdjęcia były
      powiedzmy "dyskusyjne", np. pierwsze zdjęcie otwierające album - splecionych
      dłoni i obrączek z bardzo widocznym odpryskiem lakieru na paznokciu panny
      młodej.. A na płycie młodzi dostali cudowne zdjęcia, więc nie podważam talentu
      fotografa..zwyczajnie mężczyźni czasem nie zwracają uwagi na niektóre detale..
      Stąd mój pomysł, żeby zdjęcia wywołać indywidualnie i pytanie do was czy to
      możliwe i w związku z tym na jaki rabat za usługę mogę liczyć jeżeli zrezygnuję
      ze zdjęć wywoływanych przez fotografa?
      • monia76 Re: Bez odbitek 29.08.06, 13:25
        wiem, ze sugarexx miala tylko zdjecia na CD i malo zaplacila. a zdjecia byly
        wprost przepiekne. nie znam jednak firmy, ktora zatrudnila. moze napisz do niej
        w tej sprawie na gazetowy?
        • inkageo Re: Bez odbitek 29.08.06, 13:41
          Dziękujęsmile
          • anusiaczek87 Re: Bez odbitek 29.08.06, 13:48
            umber ja tez chce namiary na fotografa na gazetowego smile te zdjecia sa
            niesamowite smile
          • monia76 Re: Bez odbitek 29.08.06, 13:49
            z moim tez napewno moglabys sie tak umowic, jest b. elastyczny. nie wiem tylko
            czy Ci sie podobaja zdjecia. zajrzyj sobie na moj watek - w razie czego sluze
            namiarami.
      • justm Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:06
        inkageo - www.grabek.pl - my dostaliśmy 1200 zdjęć na cd + 200 odbitek.

umber - ślij na gazetowego
        • inkageo Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:18
          Dzięki Justmsmile Zdjęcia są super, a skąd jest Pan Grabek? Ja szukam kogoś z
          okolic Wrocławia lub Opola i szczerze mówiąc bez większych sukcesów.. Jak
          dostaniesz fotki od Umber to prześlij proszęsmile Próbuję też naleźć na forum
          moni76smile
          • justm Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:24
            ja nie przesyłam nie swoich zdjęć - poproś umber o to smile

grabek jest z wwy, ale zapytaj - wiem, że robi sesje poza wwą co chyba widać na
            jego www- zdjęcia nad morzem.
      • innypunktwidzenia Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:15
        Wszystko racja. Tylko czy Ty porównywałaś zdjęcia od fotografa przed retuszem i
        po? Moze dogadaj się z fotografem, że Wy wybierzecie a on później je przygotuje.
        Wiem, że wielu fotografów odbija zdjęcia "jak leci, byle było proste" licząc na
        umiejętności pracownika laboratorium, ale są też tacy, którzy dość dokładnie
        retuszują zdjęcia i przygotowują pod kątem konkretnego laboratorium. Wtedy
        zdjęcia nieretuszowane (na pewno ładne i dobrze zrobione) dzieli przepaść od
        tych, które wypracował fotograf.
        Ja dogadałem się tak, że po sesji fotograf przygotowuje miniaturki wyciągnięte z
        rawów, wrzuca na serwer, my wybieramy klatki do retuszu a on je przygotowuje.
        Cena zostaje ta sama, fotograf zapewnił sobie tylko w umowie 3 dni więcej na te
        dodatkowe operacje.
        • monia76 Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:17
          zgadza sie. my dostalismy czesc zdjec 'gotowych do wywolania w kazdym
          laboratorium' tj. obrobionych i po retuszu, a czesc 'jak leci'. fotograf byl na
          tyle uczciwy, ze to zaznaczyl.
        • inkageo Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:37
          Przejrzałam oferty kilkunastu firm z mojego regionu (dolnośląskie) i jestem
          przerażona.. 80% firm odrzuciłam bo nie sprawiają wrażenia profesjonalnych i
          została garsta tych, które właśnie mają w ofercie zdjęcia wywołane, np. 300
          odbitek, 30 powiekszeń i te wywołane zdjęcia na płycie - 1300 zł, a jeżeli chcę
          dodatkowo 1200 zdjęć na płycie to muszę dopłacić 1100 zł.. (www.ibiza-
          studio.com.pl/) Ja czuję się właścicielką zdjęć, które zrobi mi fotograf i
          niezbyt podoba mi się pomysł "wykupienia" ich.. A może przesadzam.. Mam cichą
          nadzieję, że jak będę miała 1000 zdjęć na płycie to znajdę kilkadziesiąt nie
          wymagających retuszuwink
          • justm Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:39
            szukaj zatem fotografa z innego miasta.
            pytaj, na pewno znajdziesz.
            • umber82 Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:58
              JUSTM - posżło, daj znać czy doszły smile
              • justm Re: Bez odbitek 29.08.06, 14:59
                odpisałam na maila
          • andrzejmielcarek Re: Bez odbitek 29.08.06, 15:15
            inkageo napisała:
            > dodatkowo 1200 zdjęć na płycie to muszę dopłacić 1100 zł..
            Szczerze mówiąc, to nie wyobrażam sobie żeby robić takie ilości zdjęć i żeby
            szło to jeszcze w parze z ich jakością. Nie zdarzyło mi się przekroczyć w ciągu
            jednego ślubu (w sumie: przygotowania, błogosławieństwo, ślub, życzenia, wesele,
            plener) 700 klatek, z których zwykle wybiera się 100-150 zdjęć do odbitek
            Fotograf to nie kamerzysta, który ma robić 25 klatek/s. Fotograf powinien się
            skupić raczej na wyszukaniu jak najlepszych momentów, ulotnych chwil
            charakterystycznych dla tak ważnej uroczystości.

> studio.com.pl/) Ja czuję się właścicielką zdjęć, które zrobi mi fotograf i
            > niezbyt podoba mi się pomysł "wykupienia" ich.. A może przesadzam.. Mam cichą
            > nadzieję, że jak będę miała 1000 zdjęć na płycie to znajdę kilkadziesiąt nie
            > wymagających retuszuwink

Każde zdjecie robione techniką cyfrowa choćby nie wiem jak dobrze było
            naświetlone wymaga pewnych zabiegów związanych z przygotowaniem go do zrobienia
            odbitki. Nie musi być to retusz ale nie wierzę żeby fotograf ślubny nie
            skorygował na pliku cyfrowym poprawnego balansu bieli (czyli zeby białe byo
            białe a np kolor skóry nie był różowy lub niebieski), konieczne jest poprawne
            wykdrowanie i przeskalowanie pliku do rozmiaru docelowego odbitki, lekkie
            wyostrzenie (każde przeskalowanie prowadzi to pewnej straty w ostrości, którą
            powinno się lekko korygować). Czesto potrzebne są korekty pod konkretne
            laboratorium, w którym będą wykonane odbitki.
            Podejrzewam, że w/w fotograf doliczając dodatkowe pieniądze miał na uwadze
            konieczność ich przygotowania i retuszu. Co do własności zdjęć to sprawa jest
            dość skomplikowana. Prawa autorskie są niezbywalne. Zbywalne są jedynie prawa
            majątkowe do zdjęć to znaczy, że można sprzedać prawo do jego publikiacji w
            rozmaitych formach (nawet na wyłączność). Wymaga to jednak osobnej umowy na
            odsprzedaż praw majątkowych do dzieła. Domyślnie właścicielem dzieła jest zawsze
            wykonawca. Wracając do realiów życiowych wydaje mi się że nie powinno być
            problemu z dogadaniem się na tej zasadzie, że fotograf w podstawowej cenie za
            usługę wlicza sobie loszt profesjonlnego przygotowania iluś tam wybranych przez
            Klienta plików. Resztę zdjęć daje "jak leci" (wywołane pliki RAW) i Kilent
            wykonuje z nich odbitki we wlasnym zakresie (wiadomo, że raczej odbitki bedą o
            wiele gorsze jakościowo od tych wyretuszowanych i przygotowanych pod konkretny
            format). W razie gdyby Klient chciał mieć jednk więcej przygotowanych
            profesjonalnie przez fotografa plików powinna zostać ustalona kwota za
            przygotowanie takiego dodatkowego zdjęcia (najlepiej zastrzeżona w umowie).

Pozdrawiam.
          • innypunktwidzenia Re: Bez odbitek 29.08.06, 15:33
            Nie patrz na to w ten sposób. Nie zawsze duzo znaczy dobrze.
            Proś fotografów nie tylko o pokazanie przykładowych pojedynczych zdjęć, ale
            również całych dużych sesji. Dobry fotograf nie ma się czego wstydzić i chętnie
            pokaże całe sesje. Co do ilości zdjęć, to zawsze musi być więcej zdjęć, żeby
            było z czego wybrać. Czy 100 odbitek będzie wybierane z 500 czy z 1000 plików,
            to już sprawa fotografa. Byle by miał materiał na odbitki.

Druga sprawa: jestem grafikiem i wiem, że nie ma zdjęć, które nie wymagają
            retuszu. Oczywiście jak wszystkie będą w miarę równo zrobione i nie będzie wśród
            nich klatek retuszowanych, to możesz się nie połapać. Ale jak będzie choć jedno
            zdjęcie ze sprowadzonym balansem bieli, podostrzone i przygotowane do druku, to
            będzie świeciło wśród innych. Moim zdaniem akurat na tym nie ma co oszczędzać.
            • inkageo Do andrzejmielcarek i innypunktwidzenia:) 29.08.06, 16:07
              Dziękuję Wam bardzo za wyczerpujące odpowiedzismile Myślę, że moje wątpliwości
              wynikały jednak z braku wiedzy. Gdy sama robię amatorskie zdjęcia swoją
              cyfrówką, to cykam jak najwięcej, później wybieram te "udane", zanoszę do media
              markt i szczerze mówiąc bez żadnych dodatkowych zabiegów i za 30 gr/sztuka
              (kadruję na ich sprzęcie) jestem z nich zadowolonasmile Nie zdawałam sobie sprawy,
              że profesjonalny fotograf musi każde zdjęcie przygotować, dlatego też dziwiłam
              się, że chcą dodatkowych pieniędzy za "zgranie ich na płytę". A mam jeszcze
              jedno głupie pytanie do fachowców (wstydzę się zapytać fotografa): po co robię
              zdjęcia w takich wielkich formatach, same problemy z tym..zajmują masę miejsca,
              nie da się ich przesyłać, gdy się je zmniejszy tracą na jakości, a do
              wywoływania małych odbitek nie są przecież potrzebne takie formaty.. No wiem,
              że przy wielkości plakatowej to ma sens..ale jeżeli ktoś nie planuje odbitek
              wielkoformatowych? Można zrezygnować z dużych formatów zdjęć? Ja fotografuję
              przy ustawieniu max. na 3.0 M..
              • innypunktwidzenia Re: Do andrzejmielcarek i innypunktwidzenia:) 29.08.06, 16:23
                > markt i szczerze mówiąc bez żadnych dodatkowych zabiegów i za 30 gr/sztuka
                > (kadruję na ich sprzęcie) jestem z nich zadowolonasmile

Bo nigdy nie położyłaś przy tych zdjęciach naprawdę wypracowanych klatek. Takie
                czary-mary: kładziesz jedne, drugie po prostu znikają. Nie da się na nie później
                patrzeć. Coś jak z samochodem: wsiadasz za kółko świetnego wozu i nagle Twój
                samochód przestaje być fajny.

> nie da się ich przesyłać, gdy się je zmniejszy tracą na jakości, a do
                > wywoływania małych odbitek nie są przecież potrzebne takie formaty.. No wiem,
                > że przy wielkości plakatowej to ma sens..ale jeżeli ktoś nie planuje odbitek
                > wielkoformatowych? Można zrezygnować z dużych formatów zdjęć? Ja fotografuję
                > przy ustawieniu max. na 3.0 M..

To teraz wyobraź sobie, że masz ślub zrobiony na 3mpix. Aż tu nagle okazuje się,
                że zdjęcia są rewelacyjne, wyglądaliście pieknie, zachód słońca za Waszymi
                plecami podczas składania życzeń zapierał dech w piersiach. Chciałoby się zrobić
                z tego piekne zdjęcia, ale cóż.. z próżnego, to i Salomon.. sad
                Druga sprawa to kwestia szczegółowości. Akurat trochę znam się na fotografii
                (amatorsko) i więcej na jej obróbce. Zmniejszyć zdjęcie zawsze można (tylko
                trzeba umieć), powiększyć zdjęcia bez utraty jakości i ostrości zupełnie się nie
                da.
                Żeby przygotować odbitkę, trzeba mieć konkretne wymiary pliku. Zmniejszając plik
                za pomocą specjalnych algorytmów nie stracimy na jakości ani oddaniu szczegółów
                (w tym wypadku np. rzęsy, czy nitki welonu). Rozpychając plik z mniejszego do
                większego, nie ma co liczyć na jakąkolwiek ostrość czy szczegółowość zdjęcia.

Reasumując ten przydługi wywód: mając oryginalne pliki raw ok. 10 - 15mpix
                zawsze można z nimi zrobić, co tylko będzie się chciało. Mając pliki 3mpix,
                możemy tylko zrobić odbitki 10x15cm lub zdjęcia na stronę internetową.

Jeszcze inna kwestia, to sprzęt używany do wykonania takich fotografii. Okazuje
                się, że same megapixele, to może 20% sukcesu w technicznej jakości zdjęcia.
                Mieliśmy już do obróbki pliki z aparatu 16mpix i kiepskiego szkła oraz z aparatu
                8mpix i naprawdę drogich obiektywów. Te drugie, choć o połowę mniejsze były
                zdecydowanie lepszej jakości. Do tego dochodzi jeszcze używane oświetlenie
                (jedna lampeczka na aparacie to trochę mało, żeby oświetlić choćby salę weselną
                czy inną dużą przestrzeń). OK, wystarczy wink
      • emilkab2 Re: Bez odbitek 29.08.06, 23:16
        inkageo napisała:

> Witajciesmile Od dłuższego czasu przeglądam oferty fotografów i zauważyłam, że
        > wszyscy bez wyjątku w swoich pakietach ślubno-weselnych oferują wywoływanie
        > zdjęć i cena usługi jest uzależniona m. in. od tego ile odbitek sobie
        > zażyczymy. Ja chciałabym dostać od fotografa zdjęcia na płytach i wywołać je
        > indywidualnie, nie chcę od fotografa odbitek ani gotowych albumów ze zdjęciami.
        >
        > Chcę sama wybrać najładniejsz z mojego punktu widzenia.. Zresztą widziałam już
        > taki album stworzony przez fotografa i wybrane przez niego zdjęcia były
        > powiedzmy "dyskusyjne", np. pierwsze zdjęcie otwierające album - splecionych
        > dłoni i obrączek z bardzo widocznym odpryskiem lakieru na paznokciu panny
        > młodej.. A na płycie młodzi dostali cudowne zdjęcia, więc nie podważam talentu
        > fotografa..zwyczajnie mężczyźni czasem nie zwracają uwagi na niektóre detale..
        > Stąd mój pomysł, żeby zdjęcia wywołać indywidualnie i pytanie do was czy to
        > możliwe i w związku z tym na jaki rabat za usługę mogę liczyć jeżeli zrezygnuję
        >
        > ze zdjęć wywoływanych przez fotografa?

To bardzo dobry pomysł, bo oni zarabiają na tym dodatkowe pieniądze. Mój fotograf na szczęście nie zmuszał do wywoływania a wręcz doradził, gdzie wywołać taniej smile Zdjęcia dostanę na płycie.
        • foto_slubik Re: Bez odbitek 29.08.06, 23:23

> To bardzo dobry pomysł, bo oni zarabiają na tym dodatkowe pieniądze.

Ojej... i co z tego, że zarabiają, że taki zarzut stawiasz??? Pracują to
          zarabiają, a Ty nie zarabiasz? Zresztą bzdurą jest Twoja teza, bo akurat cena
          odbitek jest groszowa jesli ma sie zaprzyjaznione laboratorium, wiec Twoj zarzut
          mocno nietrafiony.

Mój fotogr
          > af na szczęście nie zmuszał do wywoływania a wręcz doradził, gdzie wywołać tani
          > ej smile Zdjęcia dostanę na płycie.

I pewnie polecisz z nimi do kiosku gdzie odbijają za 20gr za odbitkę. Gratuluję smile)
          • inkageo Re: Bez odbitek 30.08.06, 08:27
            Ja chciałam uniknąć odbitek od fotografa, żeby część nie wylądowała w koszu..
            Wątpię w to, że fotograf będzie miał czas i ochotę przeglądać ze mną setki
            zdjęć i pozwolić mi wybierać te, które chcę wywołać.. No i troszkę martwi mnie
            to, że niektórzy fotografowie sami robią "selekcję", przecież każdemu może się
            podobać co innego.. On będzie wybierał poprawnie technicznie, a ja te na
            których ładnie wyszłam.. A jeżeli chodzi o koszt odbitek, to trudno się
            zorientować w cennikach, bo ja nie brałam pod uwagę kosztu "obróbki".. Nie chcę
            nikogo denerwować, ale jak się trafi na promocję w jednej z popularnych sieci
            fotograficznych to serio można mieć ładne zdjęcia za niewiele ponad 0,20 grsmile
            Nie mówię, że nadają się do portfolio, ale z punktu widzenia amatora są okwink
            Można wtedy zrobić odbitki np. dla znajomych (też amatorów)..smile
            Miłego dnia, lecę do pracysmile
    • magdalenow Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 14:16
      ja place 2300 za plener i kościół.
      • memento77 Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 15:04
        I po takiej cenie powinnas sie spodziewac dobrze wykonanej pracy. Uczciwa cena
        na pewno zdopinguje czlowieka do dzialania na wysokim poziomie.

Ktos wyzej wspomnial o reportazu za 300zl, ludzie - lepiej zamiast tego dac
        wiecej wodki weselnej wujkowi i zrobi podobne zdjecia. Praca fotografa nie
        konczy sie na "pstrykaniu". Zdjecia cyfrowe trzeba przygotowac do edycji
        (wywolania), a to nie jest kwestia 30 minut.
        • magdalenow Re: koszt zdjęc??? 29.08.06, 15:11
          no własnie ja wychodze z takiego samego założenia jak ty. wole zaoszczędzic na
          czyms innym ale powiedzialam sobie że zdjecia muszę miec piekne i
          wyjątkowe...przejrzałam kilkadziesiat stron z ofertami fotografów i wybrałam
          tylko 3. Wiem że sa drodzy, bo jakbym chciała ich mieć również i na weselu to
          wydalabym jakies 4500 - 5000 zł ale sa rewelacyjni...smile
    • agajac Re: Do andrzejmielcarek i innypunktwidzenia:) 29.08.06, 17:27
      Pozostaje mi się tylko zgodzić z przedmówcami. Jeśli fotograf tylko zrzuca
      materiał z karty na CD i jeszcze tego samego czy następnego dnia oddaje
      klientom, to raczej mało prawdopodobne jest, aby to były naprawdę dobre zdjęcia.
      Material z każdego ślubu i wesela wraz z plenerem to jest jeszcze tydzień czy
      dwa pracy przy komputerze. Selekcja prac i ich późniejsze przygotowanie do
      prezentacji jest tak samo ważne jak i cała wcześniejsza praca. Surowy plik z
      aparatu jest tylko półproduktem, tak samo jak jeszce niedawno była nim klisza. A
      koszty odbitek nie są znów tak wielkie i z pewnością nie mają znaczącego wpływu
      na cenę pracy fotografa. Głównie dlatego, że większość profesjonalnych labów
      (nie mam tu na mysli labów typu MediaMarkt, FotoJoker, Rossmann itd) dla
      zawodowców oferuje atrakcyjne rabaty zwykle niedostępne dla klientów, ktorzy
      odbitki robią okazjonalnie.

Pozdrawiam
      Jacek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka