Dodaj do ulubionych

Gdzie parafia? - pobyt poza krajem

28.08.06, 11:46
Hej dziewczyny.
Mam takie pytanko bo już sama zgłupiałam. Za miesiąc wyjeżdżam pracować za
granice – wstępnie na rok. W takim układzie będę zameldowana w Polsce ale z
pobytem tymczasowym za granicą.
Ślub będzie w maju w Polsce. I tu pytanie - gdzie wtedy będzie moja parafia –
tu gdzie meldunek czy tu gdzie przebywam? Chodzi o to że nie wiem gdzie wtedy
będę załatwiać wszystkie formalności tj. licencję. W mieście w którym będę
mieszkać za granicą jest kościół katolicki tzw. polska parafia. Więc nie wiem
gdzie teoretycznie będę przynależeć tam czy w kraju.
pzdr
Obserwuj wątek
    • agaga24 Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 28.08.06, 12:34
      Mieliśmy podobny problem. Prawo kanoniczne określa jasno, że Twoja parafia to
      miejsce w którym ZAMIESZKUJESZ od ostanich 3 miesięcy. Część ksieży interpretuje
      to jednak tak, że parafia to miejsce w którym jesteś zameldowana na pobyt stały
      lub czasowy. Czyli - w praktyce - licencję możesz załatwoać zarówno w swojej
      parafii w Polsce (myślę, że ksiądznie będzie robił problemu z tego, że przez rok
      mieszkasz za granicą) lub w miejscu zamieszkania za granicą. Nie wiem tylko czy
      to akurat będzie "polska parafia" bo przynajmniej w Polsce Twoja parafia to nie
      kościół, do którego chodzisz a ten koło którego mieszkasz.
      • marchowskaphoto Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 28.08.06, 12:43
        Mieszkam w Londynie i bralam slub pare miesiecy temu. Jest dokladnie tak jak
        pisze agaga24. Niby Twoja parafia jest w miescie, w ktorym mieszkasz od trzech
        miesiecy, ale ksieza nie robia problemu zeby wszytko zalatwiac w Polsce.
        Jednakze ta polska parafia wcale nie musi byc Twoja parafia ze wzgledu na
        miejsce zamieszkania. Pozdrawiam
        • annajustyna Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 28.08.06, 12:49
          Mysmy mieli tak samo. Mielismy 2 zupelnie rozne parafie w Niemczech - ale nasi
          "polscy" ksieza zinterpretowali to wg stalego miejsca zamieszkania w Pl
          (oczywiscie wiedzieli, jaka jest sytuacja, jeden z nich przygotowywal nas
          indywidualnie do sakramentu malz, dostosowujac sie do naszych terminow...).
    • adrianna79 Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 29.08.06, 18:10
      Gina100. Ja od 9 lat mieszkam w Stanach ale nadal jestem zameldowana w Polsce,
      we Wroclawiu. Proboszcz z mojego kosciola we Wroclawiu kaze odbyc nauki w
      katolickim kosciele w Stanach. 3 miesiace przed slubem bedziemy musieli zlozyc
      dowod ze te nauki sie odbyly. Tak wiec radzilabym zebys sie zapytala swojego
      ksiedza czego on wymaga.
      Powodzenia.
      • hinduska Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 29.08.06, 19:43
        Z tego, co sie orientuje to jesli mieszkasz gdzies dluzej niz 3 m-ce to wlasnei
        tam jest twoja parafia. J amieszkam obecnei w Irlandii i moj proboszcz
        powiedzial, ze z nim nic nei zalatwie, bo teraz mieszkam na wyspie i wlasnie tam
        mam zalatwiac wszystkie protokoly, licencje i nauki. I tak tez zrobilismy. Ale
        moi znajomi ktorzy tu mieszkaja, biora slub miesiac przed nami, zalatwili
        wszytsko w Polsce, poza naukami, bo te odbywaly sie w polskiej parafii w
        Dublinie. Wiec mysle, ze duzo zalezy od Proboszcza.
        • magdali2007 Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 30.08.06, 15:36
          Czesc Hinduska,
          Z nieba mi spadlas. Szykuje mi sie slub z Irlandczykiem w Polsce i jestem w
          bardzo wstepnej fazie organizowania wszystkiego i to mnie czasami przerasta.
          Udaloby sie moze nam jakos spotkac, a jesli sie zagalopowalam nieco z tej
          ekscytacji, to moze ewentualnie powymieniac maile na ten temat? Ja rowniez w
          Dublinie jestem - od lat ladnych kilku smile Interesuje mnie glownie
          doswiadczenia moich kolezanek, ktore juz przeszly przez ten caly mlyn i
          szczesliwie zawarly zwiazek malzenski w Polsce, najlepiej w okolicach
          Poznania. smile
          Pozdrawiam serdecznie wszystskie czytelniczki z jednego z biur w centrum
          Dublina,
          Magda
          • hinduska Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 04.09.06, 22:08
            Witam,ja co prawda biore slub z Polakiem, ale pewnie, moglabym Ci pomoc w paru
            sprawach, przynajmniej podpowiedziec o i jak zalatwiacsmile)Nie jestem z okolic
            Poznania, raczej Jeleniej Gorysmile Ale pisz na maila gazetowego jak masz pytania,
            chetnie odpowiem. Pozdrawiam.
    • madzia-oxi Re: Gdzie parafia? - pobyt poza krajem 04.09.06, 21:36
      dobre pytanie ja tez sie nad tym zastanawiam poniewaz sama przebywam od roku za
      granica

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka