Dodaj do ulubionych

czy to normalne????

07.09.06, 09:42
Byłam na weselu gdzie rodzice pana młodego nie dokładali nic do wesela, nawet
sie nie zapytali na ile będzie osób bo są "biedni", na weselu byłi najlepiej
ubrani ze wszystkich gości i nawet kartki ani kwiatka nie przyniesli, a o
prezencie nie wspomne
Obserwuj wątek
    • kulac Re: czy to normalne???? 07.09.06, 09:45
      Może prezent dali przed weselemsmile Co do dokładania się to my rownież całkowicie
      sami finansujemy weseele, właśnie z powodu ciężkiej sytuacji finansowej
      rodziców. Ale nasi rodzice interesują się, wsperają nas, rozmawiamy o sprawach
      organizacyjnych.
    • agnrek Re: czy to normalne???? 07.09.06, 09:45
      Pewnie poruszę lawinę tym postem, ale... uważam, że rodzice nie mają żadnego
      obowiązku finansowania wesela dzieci. Nasze wesele, nasz koszt i problem.
      Najczęściej jest tak, że jednak pomagają finansować lub też dają pieniądze w
      prezencie.
      • kulac Re: czy to normalne???? 07.09.06, 09:49
        agnrek napisała:

>uważam, że rodzice nie mają żadnego
        > obowiązku finansowania wesela dzieci.

Zgadzam się w 100%
        • mia1986 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 09:51
          ale przed weslem powiezilei że postarwaja sie pomóc , załatwią jeżeli cos ędzie
          trzeba , a oni nawet na weselu życzeń nie złozyli wiem to od młodych
          • aska90 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:02
            > ale przed weslem powiezilei że postarwaja sie pomóc , załatwią jeżeli cos
            ędzie
            >
            > trzeba
            Kluczowe słowo "postarają". Wskazówka dla młodych - umiesz liczyć...
      • wrobelek0403 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:43
        hmmm, wiesz, ja tez tak uwazam.

problem polega na tym, ze jak kiedys wspomnialam mamie, ze slub to ja bede
        miala, jak sobie zarobie, to sie prawie poplakala i stwierdzila - jak tak wogole
        moge mowic, to jest ich radosc, ze corce moga wesele wyprawci. coz, tak ich
        wychowano...
      • ozi29 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 12:24
        agnerek ale czesto jest tak szczegolnie na wsiach ze to wlasnie rodzice
        finansuja wesele mlodych a prezentem sa pieniazki uzbierane z wesela:0 mi sie
        takie cos podoba ... nie oszukujmy sie ale aby młodzi mogli wyprawic "fajne"
        wesele to czeba albo wziasc pozyczke albo zarabiac z duuuuuzo miesieczniewink
      • jarzynka17 Re: czy to normalne???? 08.09.06, 23:43
        est normalne ze to rodzice placa wesele dziecku zwlaszcza corce. teraz zdarza
        sie ze rodzice nie maja kasy ale chociaz wspierac powinni.a po za tym to chyba
        z rodzicami sie powinno najpierw rozmawiac o weselu i o kasie. przynajmniej tak
        jet w moim przypadku. zapytalam jak to ma byc i powiedzialam ze ejstem w stanie
        zaplacic za to wszystko ale powiedzieli ze zaplaca i juz. ale rodzice mojego
        narzeczonego nie maja nie wiadomo jak duzo kasy lecz powiedzieli ze beda
        chcieli zaplacic chociaz czesc albo jak dadza rade to calosc. i oczywiscie
        rozmawiamy z nimi i planujemy z nimi. i zgadzamy sie. kazdy jest happy.
        a co do w/w przypadku to rodzice zachowali sie strasznie i mnie byloby baardzo
        przykro jak by sie tak zachowali... najwyrazniej nie ma dobrego kontaktu z
        miedzy rodzicami i dziecmi albo naprawde biduja albo nie wiedza co sie roobi
        jak sie ma wesele dziecka......... SZOK
    • aska90 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 09:59
      I bardzo dobrze, że nie dokładali. Małzeństwo zawierają (podobno) ludzie
      dorośli, którzy są w stanie ocenic, czy stać ich na duze weselisko, czy
      mniejsze przyjęcie, albo którzy są w stanie stwierdzić, czy chcą mieć duże
      wesele, czy małe przyjęcie (małe przyjęcie nie swiadczy o tym, ze młodych nie
      sać na wesele). Pomoc finansowa rodziców? Przepraszam bardzo, ale dorosli
      ludzie powinni umieć się sami utrzymać, a nie oglądac na kogoś.

na weselu byłi najlepiej
      > ubrani ze wszystkich gości i nawet kartki ani kwiatka nie przyniesli, a o
      > prezencie nie wspomne
      Czy wesele to rzeczywiscie najlepszy moment na wręczanie prezentów dzieciom?
      Tak samo jak podziękowanie młodych dla rodziców? Koniecznie wtedy?
      • mia1986 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:04
        nie chodziło mi o to że nie dokładali, ktos by mi zarzucił że może dolozyli do
        wesela jakbym napisała ze nie dali prezentu. A oni nawet zyczeń nie złozyli.
        Wyobrażasz sobie isc na wesele i nie złozyc życzeń ani dac chociazby kwiatka,
        no dla mnie o to nie jest normalne
        • agnrek Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:06
          Najlepiej liczyć na siebie i niczego nie brać, co miałoby zostać potem
          wypomniane czy skomentowane. Zachowali się tak jak chcieli, zapomnij o tym smile
    • nionczka Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:13
      Wesele to zbytek i rodzice nie maja zadnego obowiazku placic za takie imprezy.
      Oczekiwanie pomocy finansowej przy organizowaniu wesela jest dla mnie jest
      przejawem niedojrzalosci. O postawie roszczeniowej juz nawet nie wspomne.
      I co z tego, ze byli najlepiej ubrani na weselu? Przeciez nie ocenia sie ludzi
      po ich ubraniu.
      To, ze nie dali prezentu jest juz bardziej dziwne, ale to nie nasza sprawa.
      • aska90 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:15
        > To, ze nie dali prezentu jest juz bardziej dziwne, ale to nie nasza sprawa.
        Dlaczego dziwne? Rodzice mają obowiązek dawać prezent? Wychowywali dziecko
        przez nascie-dwadziescia kilka lat, czasmi i trzydziesci dziecię z nimi
        mieszkało. I dziecię oczekuje jeszcze prezentu?
        • nionczka Re: czy to normalne???? 07.09.06, 10:25
          Nie chodzi mi o oczekiwanie prezentu, ale o to, ze rodzice zazwyczaj daja
          dzieciom prezent. Szczegolnie jesli nie placili za wesele. Ale oczywiscie nie
          musza tego robic przy swiadkach, w trakcie wesela, etc. Chociaz niektorzy chca
          sie pokazac i wlasnie tak robia.
          • ozi29 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 12:21
            Kiedy moja kuzynka wychodzila za maż za wesele placili jej rodzice od dechy do
            dechy ze tak powiem ,doslownie za wszystko!!!Matka pana mlodego byla tak
            mila ,ze zamowila tort za bagatela 1500zl ,za ktory oczywiscie zaplacila matka
            mlodej!Ludzie nie maja po prostu skrupułow ani sumienia chyba...
            • anusiaczek87 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 14:35
              placenie za wesele chyba jedna z kwestii w ktorej do konca swiata beda
              podzielone wink najwazniejsze zeby wszyscy byli szczesliwi smile
              • ozi29 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 14:43
                brawosmile
          • kaluha hm 07.09.06, 22:06
            my finansowalismy wesele sami w 100%. jak się teraz zastanowię, to prezentu też
            nie dostaliśmy od rodziców. jakoś nie mam im tego za złe. gdyby nie Twoja
            wypowiedź, to bym nie zwróciła na to nawet uwagi. rodzice kochają nas, zrobili
            nas, wychowali nas. co, jeszcze mają nam kupić do tego komplet sztućców? to se
            możemy sami kupić. byli przy nas całe życie i na ślubie cieszyli się razem z
            nami. na weselu się weselili. dali nam swoje błogosławieństwo na wspólne życie.
            jeny.....czego jeszcze można oczekiwac od rodziców??
    • agata781 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 16:24
      Moi teściowie dołożyli mojemu mężowi do wesela ok.5 tys.szczerze powiem że wcale
      na takie coś nie liczyliśmy bo byliśmy przygotowani że sami finansujemy
      wszytko,poprosiliśmy ich tylko aby w tym wypadku nie kupowali perezentu ponieważ
      już go otrzymaliśmy.Mojej mamy nie było stać na taki gest ale mogliśmy liczyć z
      jej strony na wsparcie,poradę i możliwość skorzystania z samochodu kiedy zaszła
      taka potrzebasmile
    • triss_merigold6 Re: czy to normalne???? 07.09.06, 20:24
      Moi teściowie również nie dołożyli grosza do uroczystości ślubnej i przyjęcia.
      Prezentu także nie otrzymaliśmy. W sumie to jestem zadowolona - nie mogli do
      niczego się przyczepić, niczego wypomnieć ani komentować.
    • kaluha Re: czy to normalne???? 07.09.06, 22:01
      ale wy macie problemy, ja nie mogę....
    • minerwamcg W każdym razie nie całkiem normalne 07.09.06, 23:09
      Przynajmniej częściowo nienormalne - bo o ile rzeczywiście, jak powiedziało
      wiele osób wcześniej, do wesela dokładać nie mają żadnego obowiązku, o tyle
      jakiś, bodaj symboliczny prezent w takim wypadku się daje. Wygląda to raczej na
      skąpstwo, niż na rzeczywistą biedę.
    • brak.polskich.liter Re: czy to normalne???? 11.09.06, 12:46
      To, ze rodzice nie finansuja wesela swoich dzieci jest IMO jak najbardziej
      normalne. Natomiast nieco dziwny jest brak JAKIEGOKOLWIEK prezentu, bodajze
      symbolicznego. Moze jest cos, o czym nie wiesz (np. prezent byl, tylko wreczony
      kiedy indziej, albo np. przelew na konto)? Jesli nie bylo, to faktycznie
      dziwne. Ale wiesz, sa rodziny, gdzie kazdy prezent/gest pomocy/cokolwiek jest
      potem wypominany przez dziesieciolecia - moze ta rodzina wlasnie do takich
      nalezy i brak prezentu to w tej sytuacji raczej przysluga?
      To wszystko moje gdybanie, za malo danych.
      • hilda1007 Re: czy to normalne???? 11.09.06, 18:22
        No dobrze, ale to sprawa między nimi a młodymi, prawda? Jeśli kogoś zapraszam
        na organizowaną przez siebe uroczystość, to interesuję się raczej tym, czy
        wszystko się uda, a nie tym, co dostanę... A sprawy między rodzicami a dziećmi
        są bardzo osobiste. Może obiecali pomoc w opiece nad dziećmi i ich to przybiło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka