Dodaj do ulubionych

Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe?

13.09.06, 15:40
Oglądam strony fotografów w poszukiwaniu tego jednego na swój Wielki Dzień.
Dziwne dla mnie są zdjęcia w starych fabrykach na tle odrapanych murów, na
tle grafitii, w centrach handlowych. Nie wspomnę już o różnych gadżetach w
stylu rękawice bokserskie, parasolki. Albo dlaczego na wielu zdjeciach Panny
młode pokazują nogi? Może ja jaka staroświecka jestem? Dlaczego tak jest?
Dlaczego? Czy to jest jakaś nowa moda? Czy zdjęcia z tak ważnego dnia nie
mogą być normalne?
Obserwuj wątek
    • gardenia_nowak Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:46
      Prawdopodobnie innym właśnie takie się podobają.
    • nionczka Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:48
      Zalezy co rozumiesz przez normalne.
      Fotograf zrobi Ci takie zdjecia jakie Ty bedziesz chciala. I tam gdzie bedziesz
      chciala. Rozne osoby maja rozne gusty. Jednemu sie podoba stara fabryka czy
      tory kolejowe, innemu mostki w parku i fontanny. Wybierz taki plener jaki Tobie
      pasuje, jaki jest Tobie bliski i Ciebie charakteryzuje.

• ashton Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:48
      Rozumiem pary, które nie chcą tradycyjnych zdjęć na zielonej łączce smile fakt że
      można łatwo "przedobrzyć" w chęci bycia oryginalnym na siłę...
    • umber82 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:51
      własnie ze pokazywanie nóg z podwiązką - o zgrozo smile

Tak naprawdę to zdjęcia plererowe nei są wcale takie stare kiedyś bła moda na
      tylko studyjne. Moje wszystkie koleżanki i kuzynki które brały ślub ok 10 lat
      temu mają tylko studyjne no i z kościoła

A co tobie się podoba?
      • tarmara Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:54
        takie normalne tzn bez zadnych udziwnien takie które beda sie podobaly za kilka
        i kilkanascie lat wszystkim. Nie potrafie tego w tej chwili okreslic. Ale to
        maja byc zdjecia pokazujace emocje tego dnia
        • malgoszac Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:58
          nie wiem, co znaczy dziwne
          mnie sie nie podobaja np zdjecia studyjne, a lubie stare fabryki, praskie
          obdrapane kamienice, piekne mosty itp., nawet supermarket jest smiesznym
          miejscena na secje, choc raczej zdecyduje sie na inne miejsca z charakterem smile
          te zdjecia to nie tylko pamiatka slubu, ale tez swiadectwo naszych czasow i do
          mnie to przemawia
          ps pokazywanie podwiazki pachnie remiza wink
    • lena_maj Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:57
      DOBRY fotograf zrobi takie zdjęcia jakie Wy będziecie chcieli, ustalicie sobie
      co chcecie i on odpowie na Wasze potrzeby. No chyba że nie będziecie sami
      wiedzieli czego chcecie to on Wam coś zaproponuje.
      Mi osobiście podobają sie zdjęcia w fabrykach i na tle obdrapanych murów czy
      graffiti - ale każdy ma swój gust ;P. Niecierpię natomiast zdjęć w centrach
      handlowych, z rękawicami bokserskimi czy w parkach miejskich, no i pozowanych
      też nie lubię, bo przeważnie te zdjęcia są bardzo tandetne.
      No i jedno pytanie - co to znaczy NORMALNE ZDJĘCIA ślubne? Takie na polance
      wśród zielieni, czy w studiu z pastelami i księżycem w tle?
    • inkageo Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 15:57
      Mi się podobają takie "artystyczne" zdjęcia na tle odrapanych murówsmile Normalne
      zdjęcia są z kościoła i przyjęcia, a plener to okazja do zrobienia fotek w
      stylu sesji modowych z magazynów kobiecychsmile Bardzo podobaja mi się zdjęcie
      dziewczyny sprzedającej sukienkę na allegro:
      www.allegro.pl/item124690040_suknia_slubna_z_kolekcji_la_sposa_model_pacyfico.html
      • ozi29 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 18:54
        takie "dziwne "zdjeciasmile sa super a nie stanie para, za nia sztuczne kwiaty i
        laka i to ma byc fajne jakos tak nie bardzo .... ale to rzecz gustu...
    • kiitek Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 16:03
      normalne ? to znaczy jakie? nie dla każdego 'normalne' oznacza to samo,wiecej
      tolerancji..
      • surminskifoto Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 21:40
        modne sa takie fotki jakie klienci chcą .....a chcą coraz to inne - faktycznie
        jest moda na obdrapane ściany i stare fabryki. Inną sprawą jest ile takich
        zdjęć robi się jednej parze bo niewyobrażam sobie zrobienia pleneru z jedną
        parą tylko w fabryce - zabiorę też ich na jakąś trawkę. Najbardziej lubię
        plenerowe objazdówki czyli troche tu, troche tam wink Niemniej najwiecej robi
        sie klasyki czyli jakiś klimatyczny pałacyk z ładym parkiem.

pozdrawiam Piotr www.surminskifoto.prv.pl
        • tarmara Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 22:20
          Zdjecia na Pana stronie nawet mi sie podobaja ale nie wszystkie te kadry takie
          szalone malo pasuja do takiej chwili.Zastanawiam sie dlaczego ma Pan tylko
          jedną galerię na tyle lat pracy? Raczej nie zacheca do kontaktu z Panem.
          • surminskifoto Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 22:58
            Witaj !
            Dlaczego jedna galria...ta strona, w takiej postaci jest dopiero kilka dni na
            serwerze....miałem kilka chwil wolnych od innych zajęć wiec mogłem zająć się
            robieniem nowej strony - galeria jest na etapie rozbudowy - tylko jeszcze
            trochę czasu brakuje....
            Zdjęcia, które pokazałem na stronie są dosyć nowe - jak sama Pani stwierdza
            trochę szalone więc trochę inne; taka jest moja koncepcja odstępstwa od
            standartu stron ślubnych - coś innego - starsze które mam już mi się opatrzyły -
            są po prostu klasyczne.
            Czy pasują do takiej chwili.......Młodzi są zadowoleni - chcieli "jakieś inne"
            niż zwykłe ślubne, więc chyba się udało smile

A może tu wyjaśnia sie tajemnica pokazywania czy robienia fotek w starych
            fabrykach na tle obdrapanych ścian - pokazać coś innego, nowe podejscie troche
            w stylu katalogów mody - zresztą na stronach ślubnych fotografików włoskich
            bądź amerykańskich tez można taki styl zaobserwować.
            A tak na zakończenie.....na stronie pokazuje się "coś wybranego" a klientowi
            robi się tak jak jest to z nim uzgodnione, nieraz realizując całkowicie wizje
            klienta.

pozdrawiam Piotr www.surminskifoto.prv.pl
    • iizabelaa Re: Tory kolejowe 13.09.06, 22:23
      Zna ktoś link do stronki ze zdjęciami na torach kolejowych?? Chciałabym
      zobaczyc jak to wygląda.
      • agnrek Re: Tory kolejowe 13.09.06, 23:39
        Plener dla odważnych:
        www.grabek.pl/index-flash.php
        • tarmara Re: Plener dla odważnych: 13.09.06, 23:42
          Nie nigdy w zyciu na cos takiego bym sie nie zdecydowala za malo odwazna jestem
          chyba. Podobno gdzies w necie kraza zdjeca z sesji mlodej pary w IKEA! Tez
          pomysły!
          • gardenia_nowak Re: Plener dla odważnych: 14.09.06, 07:06
            W IKea są bardzo fajne ekspozycje "wnętrz". _Wg mnie_ bardzo fajne. Więc wcale
            mnie ten pomysł nie dziwi.
            A co Tobie to przeszkadza, że ktoś tak sobie wymyślił? Przecież Tobie nikt nie
            każe tak zrobić. Ignoruj innych i rób to, co Tobie się podoba.
        • mysiak_warszawa Re: Tory kolejowe 14.09.06, 09:07
          agnrek napisała:

> Plener dla odważnych:
          > www.grabek.pl/index-flash.php

Jestem olśniona!!!
          Strasznie mi się te zdjęcia podobają...
          Tylko wydaje mi się, że fotograf musi być naprawdę b.kulturalny i dyskretny,
          żeby jego obecność była jak najmniej odczuwalna, zwłaszcza gdy fotografuje
          przygotowania ślubne "od kuchni"...
          Szkoda, że nie dam już rady zaciągnąć go na swój ślub sad
          • placebo77 Re: Tory kolejowe 14.09.06, 09:35
            A ja mialam wlasnie tego fotografa na swoim slubie. Generalnie jest super mily
            i ma bardzo fajne pomysly, podczas slubu i wesela praktycznie go nie widac.
            Zdjec jeszcze nie mam,ale wiem ze beda super. Ja zamawialam go juz ponad rok
            przes slubem i wiem, ze ma bardzo napiety terminarz.
        • ozi29 Re: Tory kolejowe 15.09.06, 18:59
          ten plener dla odwaznych to lekkie przegiecie ....
      • kasiszcz Re: Tory kolejowe 14.09.06, 09:23
        Kiedyś jedna z dziewczyn pokazywała swoje zdjęcia i jedno z nich było właśnie na
        torach. Uważam że było świetne portfolia.artserwis.pl/A4806X3302/96684
    • anias85 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 13.09.06, 23:56
      w przyszłym roku planuję slub (12 maj)
      mocno zastanawiam sie nad tym jaki plener wybrać;
      ale myśle, ze
      i na kwitnącej łące i w starej fabryce mozna zrobic cos fajnego;
      a najważniejsze, zeby zdjęcia podobały się młodym;
      moda modą,
      a kreatywnosc i marzenia warto wykorzystać.
      • agajac Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 14.09.06, 08:49
        Przeciez miejsce pleneru uzgadnia sie wspolnie z Mlodymi - nikt na siłę nie
        narzuca nikomu starych fabryk czu murow. Wiele Par chętnie fotografuje sie na
        krakowskim Kazimierzu, gdzie pelno jest odrapanych kamienic i to tez ma swoją
        wartosc estetyczna. A co do podwiazki - nie sadzę, żeby jakikolwiek fotograf
        zmuszal i namawial PM do pokazywania podwiązki. Jesli sami chcą takie zdjecie to
        czemu nie? I niby dlaczego takiego zdjecia nie mozna by ogladac po latach? smile
        Pozdrawiam
        J.
        • tarmara Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 14.09.06, 09:22
          Rozumiem ze miejsca i styl fotografi ustala sie z mlodymi, ze to my wybieramy
          tego najlepszego i odpowiadajacego stylem fotografa. Ale co mam zrobic ze
          jestem taka wymagajaca? Poprostu niektórych zdjec nie lubie i juz. Za to mój
          luby bardzo lubi takie inne zdjecia i jakos nie mozemy sie zgodzic w tej kwesti
          ze sobą...
    • quali1 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 14.09.06, 09:57
      co do odrapanych budynków t rodzaj kontrastu sie tu liczy i jak takie zdjecia
      sa dobrze zrobione to maja w sobie nutkr ekstrawagancji ale jak wyskoczy na
      nich panna młoda w princesce i z parasolka to fakt trche nie pasuje.
      Co do różnych elementów dodatkowych to fakt sa żenujące.
      W sumie to chyba efekty poszukiwania czegos nowego bo policzcie w kazdym
      wiekszym miescie co tydzien nie zalecnie od pory roku slub buiez kilka nascie
      par. czyli zaluzmy ze jest to 10 par razy 52 tygodnie w roku to juz jest 520
      par i teraz kazda chce zeby jej zdjecia byly wyjatkowe a nie ma poprostu tyle
      miesc do robienia zdjec ja wiem ze inne pary, inne ciuchy rozne pory roku ale
      te sam mostki, bramy sciany kolumny nawet ciekawsze drzewa sie powtarzaja a nie
      jest fajnie jak pokazujesz swoje zdjecia i ktos ci mowi o my mielismy takie
      samo. Z tad chyba pomysly na to zeby znalesc stara stacje zarosnieta trawa albo
      opuszczony magazyn.
      Ja wlasnie szukam jakiegos pleneru i niestety nie mam na to pomyslu a jestem
      gotowa pojechac nawet dosc dalekozeby przynajmniej w moim miescie nie trafic na
      takie same zdjecia
    • aldialdi Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 12:21
      Dziwne?? A niby dlaczego. Każdy robi zdjęcia pod siebie, takie jakie chce. Nas
      nikt by siłą nie zaciągnął do studia czy parku żeby zrobić zdejęcia. Zdjecia
      zrobiliśmy dla siebie, nie dla babć, ciotek czy kogoś tam jeszcze. Mamy ponad 3
      tys. zdjęć łacznie z sesją nad morzem. Zdjeć szalonych, mokrych, zwriowanych
      ale i nieco stonowanych. Bo tacy poprostu jesteśmy. Wiem ze moje zdjecia będa
      mi się podobały i za rok i za lat 5 czy 20. A że innym nie, że inni uważają je
      za dziwne?? Trudno - to moje zdjecia.
      img213.imageshack.us/my.php?image=img5681186dv6.jpg
      img213.imageshack.us/my.php?image=img5705182hc5.jpg
      img213.imageshack.us/my.php?image=img5770108dv9.jpg
      • ozi29 :)))))))))))))))))))))))))))))) 15.09.06, 12:30
        super zdjecia na prawde "dziwne" ale bardzo fajnesmile))) tylko nie mow ze na
        prawde lezeliscie w tej wodziesmile)))))))))?????????
        • aldialdi Re: :)))))))))))))))))))))))))))))) 15.09.06, 14:21
          Dzięki.
          A owszem, to nie jest fotomontaż. Jesteśmy z Poznania i tam też mieliśmy
          pierwszy plener dwa dni po ślubie, tam dla odmiany weszliśmy do fontanny wink
          Poprostu nie chcieliśmy standardowych ujęć, nie podobają nam się poprostu.
          Lubię ogladać takie zdjęcia u innych ale swoich takich nie chciałam no i mam co
          mam wink
          • ozi29 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))) 15.09.06, 15:41
            podziwiamsmile)))) super!!!!!!!
      • amberwind Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 12:45
        aldialdi,

Gratuluje pomyslu i zapatrywania na fotografie slubna smile Rowniez ogromny
        sentyment czuje do "wodnych" ujec. Zabawa jest przy tym przednia, ogromna
        beztroska i wiele radosci smile Jest co wspominac po 10, 20 czy 30 latach smile

A co do "dziwnych plenerow" to wszystko jest ok, jesli pomysl na plener zgodny
        jest z potrzebami i oczekiwaniami Mlodych. Trudno proponowac klasyczne ujecia w
        parku, jesli Para chce zwariowane w pomieszczaniach off-owego klubu, w kajaku
        na splywie Czarna Hancza lub posepnych ruinach starego zmczyska smile
        Obecnie doprawdy malo jest "dziwnych" rzeczy ... smile

pozdrawiam,

Beata
    • a_weasley A czemu są modne krasnale ogrodowe? 15.09.06, 12:55
      W sumie nie to ładne, co ładne, ale to, co się komu podoba. Mnie takie
      połączenia, jak opisujesz, przypominają szarlotkę z chrzanem, ale co kto lubi.
      • azorek22 Co kto lubi 15.09.06, 13:06
        Mnie sie podobaja klasyczne ujecia (takie jak np nasi dziadkowie mieli) i ja
        bede takie miala. Ludzie sa rozni i rozne maja gusta, jak chca parasolki i
        podwiazki, to niech maja
    • listek_a Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:08
      ja kiedys widzialam Panne Młoda trzymajaca banana. To dopiero cuda wiankibig_grin
      • ozi29 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:35
        to juz raczej sesja do playboya chba smile przegiecie z lekszasmile
      • ashton Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:39
        A Pan Młody trzymał brzoskwinię, jak sądzę?
        Sama szukam pomysłu na plener, którego wcale miało nie być wink a tu wczoraj się
        dowiedziałam, że jednak bardzo chętnie kumpel popstryka...
        • listek_a Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:43
          a banan we własnym zakresie?big_grin
        • ewik_75 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:45
          ashton napisała:

> A Pan Młody trzymał brzoskwinię, jak sądzę?

Mandarynkę…..
    • an372 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 13:40
      bo na starość będziesz miała co oglądać !! pokażesz wnukom itd.
      a wg. mnie to niejest żadna moda tylko to jest swego rodzaju pamiątka!!!

a jeżeli niechcesz tego typu zdięć to ich nierób - chyba, że ... robisz
      wszystko co jest "modne"...hm...
    • lastminutefoto.pl Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 18:55
      Wszystko zależy od Ciebie, przyszła panno młoda.
      Takie rzeczy się ustala z fotografem przed zrobieniem sesji...
      - co ma być pokazane
      - jaki plener - np. romantyczny gdzieś w pałacyku, czy lekka ekstrawagancja w fabryce, albo w starych murach, zamku... i tak dalej
      - możesz opowiedzieć o sobie, a fotograf powinien mieć pomysły jak to wykorzystać i co pokazać.
      Ale finalna decyzja jest Twoja.

A to, że na stronach fotografów są stare mury... to po prostu dodaje pewnego smaczku. Tylko to nie znaczy, że musi Ci się podobać. Ty możesz wymyśleć coś innego.
    • mauveflower Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 15.09.06, 19:11
      Ja bym chciała taką "udziwnioną" sesję zdjęciową, żeby te zdjęcia własnie były
      inne niż te które mam w albumie z okazji imienin czy jakiejś innej posiadówki :-
      )))
      Poza tym cena profesjonalnej sesji jest tak wysoka, że pewnie z innej okazji
      niż ślub nie będę w stanie wtłozyc tyle kasy na fotki. Poza tym, jeżeli dzien
      jest wyjątkowy to i zdjęcia takie powinny być.
      chociaz oczywiście wszystko rzezc gustu i indywidualnych upodobań .
    • joanna77771 Re: Czemu są modne dziwne zdjęcia plenerowe? 17.09.06, 17:49
      tutaj jest klasyczny fotograf, który robi właśnei NATURALNE zdjęcia: <a
      href="http://nawesele.net/">www.nawesele.net</a>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka