Dodaj do ulubionych

Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!!

26.09.06, 12:05
Dziewczyny,czy któraś z Was miała przepisane przez ginekologa tabletki na
zatrzymanie miesiączki ... ?Jak się wówczas organizm zachowuje (oczywiście
wiadomo,że nie można tego generalizować),ale czy są jakieś objawy uboczne np:
woda się bardziej zatrzymuje, brzuch jest wydęty , punkciki wyskakują na
twarzy czy może zupełnie nic się nie dzije ???
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 12:06
      Ja kiedyś nie zrobiłam przerwy 7-dniowej między jednym a drugim opakowaniem.
      Wyglądałam i czułam się jak podczas miesiączki, chociaż krwawienie nie
      wystąpiło. Brzuch pełen wody smile
      • anulka_1 Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 12:12
        Ja tez nie zrobilam przerwy 7 dniowej między jednym a drugim opakowaniem
        tabletek anty (wlasnie na czas slubu) . Wygladalam i czulam się OK.
    • inkageo Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 12:12
      Ja stosuję tabletki od dawna, wiele razy na wakacjach przesuwałam nimi okres i
      nigdy nie miałam żadnych dolegliwości. Jedyne z czym mam problem to bóle głowy
      w trakcie 7 dniowej przerwy w zażywaniu tabletek.
      • mayagaramond Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 12:19
        tez tak zrobilam przed koncowymi egzaminami na studiach. Nie bylo zadnych
        skutkow ubocznych. Miesiaczka, ktora sie ma przy braniu tabletek, to nie
        normalna miesiaczka, jest wywolywana, Bo prawdopodobniej wiele kobiet w dalszym
        ciaga nie chcialoby z niej zrezygnowac...
    • kartynka Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 12:18
      Luna,

Ja tez mam ten sam problem - jesli jestes juz na tabletkach to zacznij sobie
      liczyc, ktory dzien cyklu wypada w dniu Twojego slubu. Ja niestety akurat mam
      przerwesad Ale ze to jeszcze kupa czasu dwa razy przesune przerwe-pewnie w
      styczniu i kwietniu biorac opakowania po sobie, bez przerwy i wszystko bedzie
      gralo.
      I niestety trzeba o tym myslec zawczasusmile
      • luna-26 minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:35
        Jedne minus już widzę z Waszych wypowiedzi - wszystkie bierzecie cały czas
        tabletki anty. ,a ja nigdy ich nie brałam,a to przecież wymaga czasu ,żeby
        dobrać odpowiednie . Myślałam,ze są jakieś specjalne do zatrzymaniasad((
        A słyszałam,że bardzo dużą ilością cytryny można również zatrzymać
        miesiączke,wiecie coś na ten temat
        • inkageo Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:38
          Oj ja bym nie ryzykowała.. Idź do ginekologa, na pewno coś poradzismile Może
          plastry?
          • luna-26 Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:49
            Pójde ,pójdę ... ale w zasadzie już się poddałam sad(
            • kartynka Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:55
              Nie poddawaj sie!!!!! Ja tez mialam nerwy przy pierwszym opakowaniu, bo si
              nasluchalam strasznych opowiesci.I fakt, niektorym nie bylo latwo, ale nie jest
              powiedziane ze z Toba tez tak bedzie. Ja teraz lykam moje jak cukierkismile

A z ta cytryna to chyba nie bardzo...
            • inkageo Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:55
              Czemu?smile Nie takie straszne te tabletkismile Mnie uratowały od koszmarnie
              bolesnych miesiączek.. Co miesiąc miałam dwa dni wycięte z życiorysu..
        • kartynka Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:52
          Idz moze do lekarza? Na pewno przepisze Ci cos dpowiedniego. Sa teraz dobre
          tabletki i skuki uboczne jesli sa to sa minimalne. Nie jestem pewna kiedy masz
          slub, ale mniej wiecej jest tak: potrzeba Ci okolo trzech miesiecy (opakowan
          tabletek) na 'zaklimatyzowanie'organizmu i pozniej mozesz juz przesuwac bez
          problemu. Inna kwestia to taka czy masz teraz cykl bardzo regularny - chociaz
          przez ten caly stres przed slubny moze sie przesunacsad
          • inkageo Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 12:57
            Dziewczyny też boli Was głowa w trakcie tej 7 dniowej przerwy? Trochę mnie to
            wkurza..
            • kartynka Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 13:02
              Ja nawet w czasie przerwy czuje sie spoko i bolow zadnych nie mam. Moze pogadaj
              z lekarzem i Ci zmienia? Niestety czasem trzeba czasu zeby dobrac odpowiednie.
              Ja teraz jestem zadowolona -po trzech zmianach.
              • inkageo Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 13:07
                Ja miałam zawsze bóle głowy, a tabletki ustabilizowały mi tylko ich
                występowanie, boli tylko w przerwiesmile Lekarz wie o wszystkim, a gdy robię
                miesięczną przerwę w tabletkach to znowu głowa boli nieregularnie.. W ulotkach
                piszą, że przy migrenach wogóle nie powinno się stosować tabletek..sad
                • kartynka Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 13:10
                  Moze sprobuj u innego lekarza? Ja musialam isc gdzie indziej o moje poprzednia
                  pani doktor w ogole nie sluchala tego co mowie i wiedziala swoje, a ja byla
                  zalamana (bylam na mini pigulce ze wzgledu na lekkie nadcisnisnie i krwawienia
                  mialam co dwa tygodnie przez DWA tygodnie!!!!). Poszlam gdzie indziej i od razu
                  kazali mi odstawic poprzednie i teraz znowu jestem sobasmile Na pewno znajdzie
                  sie tabletka odpowiednia dla Ciebie - trzeba tylko probowac! smile
                  • inkageo Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 13:17
                    Lekarz bardzo się stara..gdy powiedziałam mu o bólach głowy to przygotował
                    stosy zagranicznych publikacji na temat migren/tabletek, konsultował się ze
                    znanymi kolegami i w ten sposób dobrał mi trójfazowy Tri Minulet, wcześniej
                    brałam Mercilon. Chyba spróbuję plastrów. Są drogie, ale podobno oszczędzają
                    wątrobę..no zobaczymysmile
                    • ashton Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 13:20
                      Ja po różnych przebojach tabletkowych (biorę je z małymi przerwami od 12 lat
                      bodajże) parę lat "jadę" na Harmonecie i bardzo sobie chwalę. Ale to faktycznie
                      od organizmu zależy...
            • aruana Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 15:32
              Jestem migrenowcem, biorę tabletki antykoncepcyjne - Yasmin już prawie rok i
              bóle głowy mam gwarantowane (ale dzięki Yasmin - wyłącznie!) w przerwie 7-
              dniowej, jest to związane z gwałtowaną zmianą poziomu estrogentów i tyle.
              Cytując pewną Panią doktor ginekolog z wczesnych lat młodości: "Niektóre
              dziewczynki tak mają".

Pozdrawiam,
              Aruana
              • inkageo Tabletki a migrena 26.09.06, 15:37
                Ooo..nie jestem samasmile A jak sobie radzisz z bólem? Mi pomaga ketonal, ale
                staram się nie brać zbyt często.. Mam zapisany forte, ale najczęściej biorę
                połówkę.
                • aruana Re: Tabletki a migrena 26.09.06, 15:48
                  Pomaga zwykły ibuprom, ale 2 tabletki na raz i po 4-5 godzinach znowu... dzięki
                  takim dawkom już nie jeden "przy okazji" stan zapalny zatrzymałam (np. zęba).
                  Pomagają jeszcze inne środki, jak chociaż nurofen - niestety mam sensacje
                  żołądkowe i jedynie ibuprom toleruję...

Pozdrawiam,
                  Aruana
              • agnrek Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 26.09.06, 15:52
                Dziewczyny, ja miałam to samo! Migreny zwalały mnie z nóg. Odstawiłam tabletki
                kilka miesięcy temu i jak ręką odjął. Mam skłonności do migren, a tabletki
                tylko je wzmogły. Gdy powiedziałam neurologowi, że je biorę, to tylko rozłożył
                ręce. No bo przecież rozum mam...
                • aruana Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 27.09.06, 10:34
                  Agnrek u mnie jest troszkę inaczej, przed braniem tabletek migreny mnie
                  zabijały - zarówno siłą, jak i czasem trwania (potrafiłam mieć tygodniowe
                  ataki). Wiem, że u mnie jest to na tle wahnięć poziomów różnych hormonów,
                  głównie estrogenów. Dzięki tabletkom migreny mam przez dwa dni w miesiącu i już
                  nie tak mocne.
                  A tak na marginesie, słyszałaś o tym, że odpowiednią dietą (tzn. eliminowaniem
                  niektórych produktów) można unikać migren?

Pozdrawiam,
                  Aruana
                  • agnrek Re: minus nr 1 /// A może cytryna ??? 27.09.06, 10:46
                    Słyszałam smile Mi migreny minęły po odstawieniu Evry, która podobno ma mnóstwo
                    skutków ubocznych, a o tym się nie mówi.
    • twitti Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 13:11
      Po pierwsze - czy mowisz o zwyklych anty? ja sobie zalatwilam takie na 4
      miesiace przed slubem i super bo centralnie w dniu slubu bym dostala okres. Tak
      wiec nie zrobilam przerwy i wzielam dwa pudelka podrzad. Wszystko bylo dobrze,
      nie czulam sie bardzo spuchnieta, tak wiec wszystko bylo ok. Twarz bez zmian =
      czyli czysciutkawink
      • luna-26 Re: do twitti 26.09.06, 13:24
        Podaj mi proszę swojego maila,bo mam pytanie do Ciebie związane ze ślubem ...
        • twitti Re: do twitti 26.09.06, 13:41
          twitti@gazeta.pl
      • luna-26 Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 13:27
        I tu tkwi dziewczyny problem ...Wy już bierzecie tabletki od dluższego czasu ,a
        ja wesele mam za 24 dni,wiec nie udam sie się sprawdzić jak zadzialaja na mnie :
        (( ...nawet na jeden cykl się nie zalapie, a już wiem ,ze na samo wesele
        dopadnie mnie okres !!! ale coż...udam się do ginekologa ,to może coś innego
        wymyśli
        • iizabelaa Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 15:49
          Faktycznie. Tabletki anty odpadają. Zaczyna się je brać w pierwszy dzień
          miesiączki. Ale ja bym liczyła że może coś ginekolog wymyśli, jakieś inne
          tabletki, sama nie wiem.
          • ashton Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 15:51
            No właśnie - skoro są tabletki "na wywołanie" (koszmar! w trakcie ich brania
            czułam się, jakbym umrzeć miała tuż-tuż), to może i "na wstrzymanie" jakaś
            dawka hormonów?
            • luna-26 Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 26.09.06, 17:21
              o właśnie ashton o to mi chodzi...w najgorszym wypadku można wziąść
              tabletki ,które nie powodują zatrzymania wody w organiźmie ... przynajmniej nie
              będę czuła się jak bańka wink ...wystarczy ,że suknia jest jak beza smile))
    • najeli_1980 Re: Tabletki przed ślubem-głównie do mężatek!!! 27.09.06, 10:41
      Mozna po prostu nie zrobic 7-dniowej przerwy, jesli akurat @ wypada Ci w
      okolicy slubu.... I juz. Jesli jest to tak incydentalne - nie powinno miec
      jakichs skutkow ubocznych dla organizmu. Ale jesli sie obawiasz - spytaj sie
      lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka