Dodaj do ulubionych

ile 'daje' swiadek

25.10.06, 09:11
Hej,
bede swiadkiem na slubie siostry.
Zastanawiam sie ile dac 'w kopercie'.
Moze inaczej, ile Wy lub Wasi znajomi dawali?

(okolice wawy jesli ma to jakies znaczenie)
prosze o konkretne wartosci.

dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 09:34
      nie wiem ile dał mój brat, nie pamiętam. świadkowa-siostra mojego męża dała
      jakąś ogromną sumę typu 1000 zł. moja ukochana przyjaciółka 500. wszystko
      jednak zależy od zasobności portfela i możliwości. nic na siłę. najważniejsze,
      że zgodziłeś/łaś się świadkować.
      • inkageo Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 09:40
        Dałabym 800-1000 zł. Jako "zwykli" goście daliśmy koleżance 500 zł (po połowie
        z narzeczonym, wesele było dwudniowe i z jednym noclegiem).
    • dr_kaczusia Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 10:15
      U mnie wiekszosc gosci dawala kase, ale niektorzy prezenty. Swiadkowa zapytala
      mnie wprost czy chce pieniadze czy moze cos innego, a ze przypomnialo mi sie
      czego mi w domku brakuje to powiedzialam jaki chce prezent smile i go dostalam smile
      Swiadek dal nam pieniadze i to sporo, a do tego w walucie bo przyjechal z
      zagranicy, bardzo nam sie przydaly bo nie musielismy juz wymieniac kasy na
      podroz poslubna smile
    • mistrzcientejriposty Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 10:24
      myśle że mniej niż 10000 zł to by było po prostu niegrzeczne z twojej strony.
    • amatlea Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 11:03
      haha - niegrzecznie mniej niż 1000zł? Ty to poważnie mówisz??
      dobrewink

ja dam dobrą radę - chyba najlepszą
      daj tyle, na ile Cię stać- tyle na ile możesz sobie pozwolić
      i nie zaboli Cię to, i sprawi Ci radość danie takiej sumy bliskiej osobie to
      daj 1000zł, a może nawet na 5000zł

jeżeli 500zł będzie dla Ciebie problemem, i musisz wybierać czy dać tyle czy
      zapłacić rachunki lub kupić jedzenie to bliska osoba chyba to zrozumie jeżeli
      dostanie mnniej lub nawet nie dostanie prezentu

• amatlea Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 11:04
        sorki - nie doczytałam, ze tam jest jeszcze jedno 0 czyli 10000zł tongue_out

ale już przewrażliwiona jestem - tyle osób liczy tylko kasęuncertain
    • olera24 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 11:32
      rany, ale tu kwoty padają, 1000 zł, czy nawet 800 to bardzo dużo. Wg mnie górna
      granica to 500 zł. Tysiąc złotych to tak jakby młodemu garnitur kupić..
      • ania719 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 13:26
        te 10k na początku to był chyba żart ? suspicious
    • shey83 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 12:01
      Ja, będąc świadkową, dałam jedynie skromny prezent, ale wzięłam na siebie kupno
      cukierków dla dzieci, podwiązki, przypinek dla gości i innych drobiazgów. Panna
      młoda była zadowolona z takiej "pomocy".
      • madzik45 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 12:59
        powiem szczerze od brata czy siostry jeśli ich stać to powinni dać trochę więcej
        niż zwykli goście. wydaje mi się ze jesli kogoś stać to 1000 zł jest w sam raz
        • krzysia2 Re: ile 'daje' swiadek 25.10.06, 13:51
          Trochę mnie dziwią te wielkie sumy, ktore podajecie.
          A jeżeli kogos nie stać na taki prezent to co ma zrobić? Nie przyjść albo
          odmowic bycia świadkiem?
          Moim świadkiem będzie moja przyjaciólka - osoba, która jeszcze studiuje i nie
          zarabia. Skąd niby mialaby więc wziąć 1000 czy choćby 500zł na prezent??
          Tylko,ze dla mnie nie ma to znaczenia. Chce zeby byla moim śwaidkiem, bo jest
          dla mnie bliską osobą. I tyle.
          • michal_powolny1 Re: ile 'daje' swiadek 26.10.06, 01:14
            Bardzo mądry post. Tak naprawdę nie liczy się ile jest w kopercie aleczy od
            serca. Nas radowały bardzo drobne sumy ale wiedzieliśmy że to tak z miłości.
            Świadkowałem dwa razy-raz na studiach, było wtedy dość cienko w pieniędzmi więc
            nic nie dałem, potem było lepiej ale i tak w gotówce nie dłaem więcej niż
            (chyba) 300 złotych.
    • enixx Re: ile 'daje' swiadek 26.10.06, 06:42
      A ja nie chcialabym dostac od swiadkowej pieniedzy. Od najblizszej przyjaciolki
      chcialabym dostac cos raczej materialnego smile, cos, co bedzie dla mnie niejako
      pamiatka po tym dniu smile
    • asiek06 Re: ile 'daje' swiadek 26.10.06, 08:24
      A mój świadek nie dał nam pieniędzy pomimo, że wiedział, że właśnie na to
      najbardziej liczymy. Dostaliśmy od niego i jego dziewczyny prezent i to nas
      bardzo ucieszyło. Czytam to Forum od dawna i nadal nie mogę się nadziwić
      pytaniami i niektórymi odpowiedziami dotyczącymi ilości pieniędzy
      jakie "powinno się dać albo dostać". Wszyscy nasi goście byli poinformowani o
      tym, że wolelibyśmy pieniądze niż prezenty ale różnie było-niektórzy dali kasę,
      niektórzy przezenty-wszystko nas ucieszyło. Każdy daje tyle ile może-ten dzień
      nie jest po to żeby uzbierać kasę od gości-ten dzień jest po to żeby się nim
      cieszyć i dzielić z innymi-nieważne kto ile da-ważne, że te osoby są z nami-
      skoro ich zapraszamy to znaczy, że tego właśnie chcieliśmy-czyż nie? Uważam, że
      powinieneś dać tyle na ile Cię stać i nie kierować się tym ile inni dali albo
      dostali.
    • zaba002 Re: ile 'daje' swiadek 26.10.06, 10:01
      Daj tyle na ile Cię stać. Najlepiej poradź się Waszwj mamy. Mój narzeczony był
      świadkiem na ślubie siostry i dał 500 zł. Wszystko zależy od zarobków. A
      siostra nie powinna sie gniewać jeśli dasz jej "za mało"
    • ma_kota Re: ile 'daje' swiadek 27.10.06, 11:30
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

pozdrawiam
    • caroline1011 1000 zł od świadka 14.10.13, 16:11
      Jako świadek powinno się dać kwotę ok. 1000zł. Jako super świadek 1500zł. Ale ta pierwsza kwota na pewno powinna się znaleźć w kopercie. Niestety taka prawda.. Teraz ceny za wyprawienie wesela są kosmiczne, kiedyś oczywiście dawało się od 200zł w górę, ale to było 10 lat temu...teraz już średnia cena za wesele od osoby wynosi ok.200zł, tak więc za parę 400zł. Już nie wspomnę o noclegach dla gości, którzy dojeżdzają, bądź za poprawiny które obecnie tez są oddzielnie liczone. Tak więc 1000zł od świadka powinno się otrzymać!
      • kaga9 Re: 1000 zł od świadka 14.10.13, 16:30
        Nie prościej wydrukować bilety wstępu z ceną? I nie wpuszczać biedoty?
      • kaja86 Re: 1000 zł od świadka 14.10.13, 17:08
        haa, czasem jak się czyta niektóre posty to naprawde trudno stwierdzić, czy cos jest na poważnie czy nie, ale ten super świadek brzmi świetnie wink
        • kaga9 Re: 1000 zł od świadka 14.10.13, 18:35
          To akurat pewnie na poważnie, bo autorka powtórzyła swój pogląd dla utrwalenia w jeszcze jednym wątkuwink Super-hiperświadek to pewnie ze trzy tysie musi wybulić...wink
    • maxshe Re: 1000 zł od świadka 15.10.13, 11:51
      Nasi świadkowie dali tyle na ile ich było stać - dostaliśmy od nich po 350 zł. Nie jest to ani mało ani dużo a dodam że naszymi świadkami byli nasi znajomi. A co do tego że jedni zarabiają dużo i dają mało w kopertę to nic - gorsze jest jak niektórzy goście w ogóle nic nie dają bo przekazują Młodej Parze puste koperty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka