Dodaj do ulubionych

kto za co placi?? i dlaczego??

18.11.06, 18:33
my wosbote mamy pierwsze spotkanie naszych rodzicow.
i nasi rodzice beda sie dogadywac co do naszego sluubu.
jak to jest??
czy koniecznie musi byc podzial kto za co placi??
( wydaje mi sie ze lepiej byloby aby bylo pol na pol- w zaleznosci od liczny gosci.. )
ale jesli tak jak delikatnie znac o tym rodzinie pana mlodego...
Obserwuj wątek
    • patina3 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 19:18
      Opcji jest kilka

- pół na pół
      - kazdy za swoich gości a reszta typu sukienka samochód itd pół na pół
      - kazda z rodzin daje tyle ile może

My płacimy sami za swój ślub - rodzice nam nie pomagają, więc takie rozmowy są
      nam oszczędzone, choć między nami tez nie raz dochodzi do he he napiętej
      wymiany zdań gdy jedno uważa że coś ma być a drugie że to zbędne smile))

Najwazniejsze to pamiętać że nie o kase tu chodzi smile
      • panna_na_wydaniu Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 20:03
        Chyba najlepiej jak kazdy placi za swoich gosci i swoje ubrania
        (suknia,garnitur) a cała reszta na pol.
        My sami płacimy za wszystko oprócz ubrań, suknie sponsorują mi rodzice i
        wszystkie dodatki a narzoczonemu garnitur jego rodzice smile
    • iizabelaa Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 20:04
      shameeka napisała:

> my wosbote mamy pierwsze spotkanie naszych rodzicow.
      > i nasi rodzice beda sie dogadywac co do naszego sluubu

Troche śmieszą mnie takie posty.
      Rodzice będą się dogadywać co do Waszego ślubu?????? Przecież to Wasz ślub a
      nie rodziców!!!!!!!
    • mimi78 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 20:08
      tradycynie ponoć tak

KTO ZA CO PŁACI?

Rodzina panny młodej za:

* zaproszenia na ślub,

* suknię i dodatki,

* opłaty ślubne (choć podczas samego płacenia lepiej wygląda, gdy narzeczony
      wyjmuje pieniądze z portfela),

* fotografa i wideo,

* wesele.

Za podróż poślubną płacą młodzi, rodzice na spółkę lub rodzice pana młodego
      (wiele zależy od tego, jak były podzielone koszty wesela).

Rodzina pana młodego za:

* obrączki

* garnitur i dodatki,

* bukiet panny młodej,

* wynajęcie samochodu dla młodej pary,

* napoje i alkohol na wesele, lorkiestrę lub didżeja.

realnie to pol na pol lub kto co moze.

U nas jest tak ze my i narzeczony placimy sami
      ponieważ teściowie sa w sedziwym wieku, wydali juz 5 dzieci
      zostalo 2
      i jakos czujemy ze nie na miejscu byloby cokolwiek od nich brac...
      • shameeka do izabell 18.11.06, 20:27
        jelsi rodzice placa za slub, wiele maja do powiedzenia: wzlaszcza sprawach finansowych..
        wiadomo ze ksztalt slubu i wesela zarysowujemy my,
        nikt sie nie wtraca...
        • iizabelaa Re: do izabell 18.11.06, 21:01
          Ale mnie poprostu taka sytuacja śmieszy. Nie wyobrażam sobie żeby moi rodzice
          spotykali się z rodzicami mojego narzeczonego żeby decydować o naszym ślubie. W
          końcu jesteśmy dwojgiem dorosłych ludzi.
          Ale każdy inczaej podchodzi do tej sprawy. Już wiele razy na tym forum była o
          tym mowa.
    • witchy83 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 22:27
      www.uslugislubne.pl/txt/podzial.php
      tu jest fajny podzial
    • agnrek Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 22:36
      A nie lepiej zrobić tak - sami sobie za wszystko płacicie, zaś rodzice dają Wam
      pieniądze w prezencie i wydajecie je jak chcecie? Oczywiście, mogą dać Wam
      pieniądze wcześniej, jeśli nie macie własnych. Wtedy nie będą sie w nic wtrącali.
      • shameeka Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 22:40
        rodzice w naszym zyciu odgrywaja wazna role i bardzo chcemy aby byli znami w tym okresie. aby nas wspierali i pomagali. oni sie wtracac nie beda. a piszac ze musza sie dogadac co do naszego wesela - mialam na mysli- ze musza sie dogadac za co kto bedzie placil.
        nie ma mowy nawet o ingerowanie w nasze pomysly. bo to nasz slub.
        jednak jak najbardziej mamy zamiar liczyc sie z ich zdniem.. choc niekoniecznie postepowac tak jak oni by chcieli
        • agnrek Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 18.11.06, 22:57
          Myślę, że dzisiaj juz nie te czasy, że za orkiestrę płaci pan młody, a rodzina
          panny młodej zabija świniaka i robi wesele smile Dzisiaj robimy wesela w
          restauracji, więc podział kosztów byłby niesprawiedliwy smile
          My w restauracji zostawiliśmy ponad 10 tysięcy, a zespół kosztował 3 razy mniej.
          Trudno też usiąść i rozdzielać: my za zaproszenia, wy za obraczki. Troszkę te
          podziały dzisiaj robia się archaiczne.
          Najlepiej, gdyby rodzice dali Wam tyle, ile mogą przed ślubem. Jeśli wystarczy
          lub zostanie, to super. Jeśli nie, to dołożycie sami.
          • iizabelaa Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 14:27
            Wg mnie masz dobry pomysł smile))
        • ewa741 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 15:31
          ze musza sie dogadac
          > za co kto bedzie placil.
          Dziewczynko, ile ty masz lat? Dorosli sami płacą za swoje imprezy, a nie
          zapraszają rodzicow, zeby się dogadali. Za rok zaprosicie ich, zeby się
          dogadali, kto płaci za wózek, a kto za pampersy? Może czas dorosnąc i zarobić na
          swoje zachcianki.
          • iizabelaa Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 15:33
            Popieram!!!!
          • shameeka Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 16:27
            nie sadzilabym aby slub byl zachcianka??
            nie prosilam o opinie tylko o rade.
            najlepiej zajmijcie sie swoim zyciem.
            "wtracajcie sie" dos wego zycia..

u na sjest taka tradycja i wlaciwie etaka powinnosc..
            i ja nawet sobie nie wyobrazam innej sytuacji..
            \i nie tyle ja- co nasi rodzice.
            nigdy w zyciu oni nie zgodziliby by sie na to abysmy smai placili za slub
            to sparwa dla nich pewngo rodzaju honoru..

~~
            i
            • ewa741 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 16:32
              > nie sadzilabym aby slub byl zachcianka??
              Nie mówimy o slubie, tylko o weselu.

> u na sjest taka tradycja i wlaciwie etaka powinnosc..
              No skoro jest powinność, ba tradycja, to chyba rodzice i wy doskonale
              powinniście wiedzieć, kto płaci, za którą część zachcianki.

> i ja nawet sobie nie wyobrazam innej sytuacji..
              A to akurat widać, że wyobraźnią nie grzeszysz.

> nigdy w zyciu oni nie zgodziliby by sie na to abysmy smai placili za slub
              Na co wy, jako "dojrzali" ludzie skwapliwie się zgadzacie.

> to sparwa dla nich pewngo rodzaju honoru..
              Szkoada, ze nie waszego honoru i nie waszej dojrzałosci.

• michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 23:45
              Wielce Czigodna Pani
              Skąd taka agresja. Dziewczyny powiedziały tobie niezwykle grzecznie że zawarcie
              związku małżeńskiego wiąże się z odpowiedzialnością i somodzielnością. A jeżeli
              tak to obecność rodziców podczas negocjacji i przygotowań jest całkowicie
              zbędna. W końcu jest to impreza młodych a nie rodziców. Za wesele płacą młodzi.
              Nie macie kasy to do roboty.
        • len-kaa Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:17
          U nas jest podobniesmile
          I nie przejmuj się tymi zjadliwymi postami - to tylko 2 czy 3 osoby, ludzie
          którzy być może nie potrafią przyjąć pomocy swoich rodziców.
          Pozdrawiam wink
          • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 21:46
            Nieprawda. Finansowanie wesela/ślubu przez rozdziców oznacza li tylko że
            państwo młodzi nie są zdolni do samodzielnego życia. Tak trudno to tak
            zrozumieć.
            • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 21:52
              O tak Panie powolny, masz pan racje!
            • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 23:10
              ja wychodze za maz za obcokrajowca. u niego w ojczyznie tak wlasnie jest ze
              rodzice panny mlodej placa za wesele a rodzice pana mlodego za kolacje
              przeddzien slubu i za podroz poslubna. oczywiscie wszystko zalezy od moznosci
              rodzicow, ale w wiekszosci to rodzice wyprawiaja wesele dzieciom.

przykro mi wiedziec ze jest tu tyle zazdrosci wobec osob ktorym rodzice
              pomagaja. przeciez to nie chodzi o to ze takie osoby same nie moga zaplacic za
              taka impreze; wielu rodzicow chce napewno zrobic wesle, ale czasem ich nie
              stac. tak wiec troche wyrozumialosci a nie wyzywania od pasozytow!!!!
              • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 23:53
                To nie jest zazdrość. Finansowanie przez rodziców wesela świadczy li tylko o
                niezdolności pary młodej do samodzielnego życia. Rozumim że po ślubie rodzice
                KiM będą ustalać że:
                -fakturki VAT za gaz płacą rodzice K,
                -fakturki VAT za prąd płacą rodzice M.
                Prezentem ślubnym moźe być samochód, mieszkanie, podróż no gotówka. A nie
                organizacja wesela. To przecież przypomina imprezę przedszkolaków.
                • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 00:09
                  a gdzie jest napisane ze para mloda MA placic za wesele? jak do tej pory widze
                  ze to tylko w Polsce tak jest.
                  • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 00:32
                    A czy ty przypadkiem nie widzisz że finansowanie przez rodziców wesela jest
                    dowodem na brak dorosłości. Imponują mi ludzie kórzy sami na nie zapracowali bo
                    to oznacza że są dorośli. W końcu nie jest to impreza dla zerówkowiczów.
                    Dla ośob mało zarabiających mam ofertę:
                    albo więcej wydajniej pracujcie albo zróbcie wesele na jakie wasz stać. Nie
                    stać was na profesjonalnego kamerzystę niech film wam skręci kolega, nie stać
                    was na suknię za 10.000 kupcie sukienkę za 600 zeta (są takie na wyprzedażach),
                    nie stać was na wesele na 100 osób zróbie obiad weselny dla 5. Ale sami za to
                    wszystko płaćcie.
                    • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 04:20
                      jeszcze raz pytam...a gdzie jest napisane ze mloda para musi placic za
                      wesele?!!!!
                      a imponowac to i tak nie zamierzam nikomu, a szczegolnie panu. my z narzeczonym
                      mamy bardzo dobre prace i chociaz zarabiamy bardzo dobrze jak na zachodni
                      standard to i tak moi rodzice chca organizowac wesele, taka jest ich wola.

dla tych osob ktore sie zastanawiaja kto i za co placi i dlaczego, to nie ma
                      prostej odpowiedzi... jednym wesele daja w prezencie rodzice, u drugich para
                      mloda placi. a wspolne mamy to ze chcemy zeby ten dzien byl najwsanialszy w
                      zyciu i dlatego prosze o koniec zazdrosci i pomozmy sobie na wzajem
                      zorganizowac "uroczystosc zycia."
                      • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 09:37
                        Już Pani odpowiadam. Publikacja materiału opowiadającego że za X płacą rodzice
                        pana młodego a za Y rodzice przyszłej żony jest przykładem żenującego
                        dziecinnienia wesel. Otóż dorośli ludzie płacą za swoje przyjemności sami. A do
                        tej kategorii zaliczam nie tylko wesele ale i studniówkę.
                        W końcu jeżeli chcą brać ślub czytaj zakładać nową rodzinę to ich psim
                        obowiązkiem obowiązkiem jest przestać pasożytować na rodzicach. I tyle. Jeżeli
                        Pani nadal nie rozumie to niestety na myślenie przedszkolaka nic nie poradzę.
                        • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 12:35
                          To prosze sie nauczyc czytac z dokladnoscia i przeczyta ze sa i takie
                          przypadki, jak w naszym wypadku, w ktorych rodzice CHCA organizowac wesele w
                          ramach prezentu. A bylo by to niegrzeczne odmowienie takiego prezentu. Napewno
                          Pan by nie odmowil otrzymania takiego prezentu! To uwaza Pan zebysmy nie
                          okazali sie "przedszkolakami" to powinnismy na poczatku za wszystko zaplacic
                          sami i pozniej wreczyli kwitki do rodzicow i powiedzieli zeby dali nam dokladna
                          sumke - to jest zenujace, brak klasy i dopiero "myslenie przedszkolakowe." To
                          jest wolny kraj i ludzie wydaja ich pieniadze jak chca! Ale niestety wielu
                          ludziu w naszym kraju nie umie nie zazdroscic komus innemu i tylko umie
                          ponizac. Milego dnia!
                          • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 13:16
                            Proszę pani, to że rodzice chcą opłacić koszty wesela niczym nie świadczy.
                            Jest tylko dowodem na niewolonicze trzymanie się tradycji spod znaku spelun.
                            Prezent ślubny powinien mieć znaczenie praktyczne. Takiego znaczenia na pewno
                            nie ma wesele.Ja potrafiłem powiedzieć swojej mamie-sorry ale wesele opłacę
                            sobie sam. I był to dowód na dorosłość.
                            • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 13:37
                              milego dnia... panie "dorosly".. haa,haa... ale mi pan poprawil humor....
                              • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 13:42
                                A co tak panią rozbawiło? Moja siostra także sama sobie z chłopakiem opłaciła
                                imprezę. I jakoś duma naszej mamy (i rodziców wybranka siostry) nie została
                                naruszona.
                                • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 14:08
                                  Brawo!!! Gratulacje!!!To niech Pan teraz zwroci sie do Urzedu Miasta, lub
                                  Gminy, moze za to wystawia Wam POMNIK!!!! buhahahha
                                  • michal_powolny1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 19:41
                                    Po co ta kpina?
                                    Po prostu w naszej rodzinie miał miejsce odchył czyli próba fundowania
                                    wesela.Na szczęście udało się moją mamę szybko spacyfikować. Wychodzac z
                                    znalizy produktywności zysk/korzyść z wesela ma wartość ZERO, za to prezent w
                                    postaci mieszkania (nawet opłaconego w części) ma wymierną wartość nie tylko
                                    finansową. Stąd w naszej rodzinie ani ja ani moja siostra ani kuzyn nie
                                    urządzaliśmy tak zwanego wsiowego wesela. Była za to impreza o której można
                                    powiedzieć trzy rzeczy: była miła, skromna i krótka.
                                    • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 22.11.06, 10:37
                                      michal_powolny1 napisał:

Stąd w naszej rodzinie ani ja ani moja siostra ani kuzyn nie
                                      urządzaliśmy tak zwanego wsiowego wesela.

Aha, czyli idac twoim tokiem myslenia, to ci co maja wesele, po czesci
                                      sponsorowane przez rodzicow, to maja tzw "wsiowe wesele" !?
    • ewelina23-20 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 19.11.06, 20:57
      shameeka napisała:

> my wosbote mamy pierwsze spotkanie naszych rodzicow.
      > i nasi rodzice beda sie dogadywac co do naszego sluubu.
      > jak to jest??
      > czy koniecznie musi byc podzial kto za co placi??
      > ( wydaje mi sie ze lepiej byloby aby bylo pol na pol- w zaleznosci od liczny
      go
      > sci.. )
      > ale jesli tak jak delikatnie znac o tym rodzinie pana mlodego...
      >
    • nives1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 09:24
      my tez mamy spotkanie w sobotę
      tez bedą omawiać sprawy weselne - ale ja mam luz ponieważ - mieliśmy juz
      przeprawę o kosztach wesela (rodzice uparli sie żo oni płaca za wesele bo taka
      tradycja - co gorsza chcieli tez płacic za stroje , fotografa i obrączki - ale
      się nie daliśmy i my za to płacimy)
      tak samo jak nie pozwolilismy na sprezentowanie nam szafek do kuchni i innych
      rzeczy do mieszkania od tak sobie - im więcej finansujesz sama - tym większy
      masz na to wpływ a poza tym - tak podobno dorośli robia ;P
      A podział jest lepszy - pamiętam jakie cyrki były u kuzynki- bo jak to chcesz
      zrobić?? W restauracji wyskoczy 2 ojców i będą z kalkulatorem na koniec wesela
      liczyć ile kto płaci?? Albo po weselu skrzętne liczenie groszy?? bezsensu -
      przeciez orientujecie się ile co moze kosztowac i mniej więcej jesteście w
      stanie się podzielić na pół
      jeśli masz inną sytuację - to niech rodzice sie dogaduja a ty zadbaj o atmosferę
    • justi54 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 09:32
      My też płaciliśmy za wszystko sami. Takie rozwiązanie daje 100% gwarancji
      decydowania o wszystkim przez młodych bo wtedy koronny argument rodziców że to
      przecież za ich pieniądze odpada. Pozostaje tylko drobna kwestia kto z młodych
      płaci za co, ale to jest bardzo dobry test przed ślubem. Jeśli tu się można
      dogadać to kwestie finansowe nie powinny potem stanowić problemu. My mielismy
      wspólną kasę i opłaty były robione bez podziału na za twoje czy za moje,
      chodziło o spełnienie naszych wspólnych zachcianek.
    • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 10:12
      U nas wyglada to tak, ze za przyjecie weselne płaca nasi rodzice, po połowie, a
      za cała reszte my! Wszystko wyniesie nas okolo 70 tysiecy, takze nie
      podołalibysmy sami...
      • justi54 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 12:53
        Ale macie dużo forsy na ten ślub. To chyb wesele gigant. Ile gości zapraszasz?
        • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:23
          Ja swoich zapraszam 20 osob(przyjaciol) reszta 180 to rodzina;P
          Czy mamay forse? Tyle ile trzeba to mamytongue_out
      • ewa741 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:02
        takze nie
        > podołalibysmy sami...
        To w takim razie po co wam takie przyjęcie? Następna para pasożytów, której nie
        stać na kupno chleba, a częstuje pasim mlekiem?
        Bardzo dojrzałe, bardzo...
        • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:26
          ewa741 napisała:

> takze nie
          > > podołalibysmy sami...
          > To w takim razie po co wam takie przyjęcie? Następna para pasożytów, której
          nie
          >
          > stać na kupno chleba, a częstuje pasim mlekiem?
          > Bardzo dojrzałe, bardzo...

Nie wiem do czego ten komentarz byl???
          Czy jezeli rodzice maja "kupe' kasy i wten sposob wlasnie chca zrobic swoim
          dzieciom prezent slubny, to zle? Nie sadze...
          Daja nam 40 tys na przyjecie i tyle!
          • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:34
            i po co sie tlumaczysz ozi? nie ma do kogo! to jest twoja sprawa i twoje
            pieniadze i powinnas je wydac jak chcesz. przykre jest ze wiele osob zazdrosci
            ze rodzice pomagaja i mowia ze takie osoby ktore akceptuja pomoc rodzicow to sa
            pasozyty! na 100% mysle ze jak te osoby beda mialy swoje dzieci to beda chcialy
            im tez pomoc. pozdrawiam!
        • len-kaa Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:15
          Jak możesz być taka zjadliwa??
          Czyżby ukłucie zazdrości, że ktoś ma kochających rodziców??
          Pozdr wink
          • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:19
            Kochajacych i takich, ktorych na to stac;P
            A tak poza tym to wiem ciezko zrozumiec, ze rodzice chca jedynemu dziecku pomoc
            w wyprawieniu "super"wesela...
            • ewa741 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:21
              > Kochajacych i takich, ktorych na to stac;P
              Róznica między nami polega na tym, że nie tylko naszych rodziców na to stać,
              ale i nas.
              • ozi29 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:25
                Nas stac na przyjecia na gora 60 osob!
                Ale skoro rodzice chca nam pomoc w zorganizowaniu wesela na wieksza ilosc, to
                dlaczegoby nie!
                Jedni rodzice daja swoim dzieciom jakies prezenty, inni nie...
                Kazdy robi jak chce!
          • ewa741 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:20
            A czego tu zazdrościć? Kobieta pełnoleynia, facet też, biorą slub i muszą brać
            pieniądze od rodziców? Sorry, ale upupienia w tym wieku nie zazdroszczę.
      • anetina Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:51
        u nas wygląda to tak

za wszystko my sami płacimy
        rodzice - każdy ile może - dadzą nam kwotę, którą ewentualnie będziemy MY
        rozporządzać, jesli będzie taka potrzeba
    • nionczka Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:14
      U nas podzial jest nastepujacy: 50% kosztów narzeczona, 50% kosztów narzeczony.
      Dodam jeszcze, ze nasze zarobki sa porównywalne.
      • adrianna79 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 13:37
        a u mnie... moi rodzice calosc (ja sie dokladam do rzeczy na ktorych mi
        bardziej zalezy). rodzice narzeczonego placa za podroz poslubna... a my za
        oszczedzone pieniedze kupujemy dom u siebie i mieszkanie we wroclawiu.
    • monalisa.pl hmmm 20.11.06, 15:24
      u nas wyglada to tak: rodzice nasi placa po polowie (po rowno) za samo wesele
      (czyli resteuracja)a mama kupuje mi suknie bo taki zwyczaj u nas w domu. a
      reszte czyli: auto, foto, kamera, DJ, bukiet,oplaty koscielne i w USC i co tam
      jeszcze sie nawinie = SAMI placicmy z zarobionych pieniedzy i do glowy by mi
      nie przyszlo zeby cala impreze od A do Z finansowali nam rodzice ale tylko to
      co podchodzi pod tradycje (brzmi pokretnie ale taka jest prawda - zreszta po co
      ja sie tlumacze)!
      aha dziewczyny: komentarze typu "Wasz slub Wy placcie a nie rodzice" sa
      niesmaczne i chyba nie wasza sprawa jak w innych domach wygladaja te spr!
      pozdrawiam
      • kkingusia Re: hmmm 21.11.06, 20:57
        u nas jest tak samo, tzn nasi rodzice płacą za wesele
        denerwują mnie komentarze:"nie możecie sobie sami za wszystko zaplacic" możemy,
        ale moim rodzicom byłoby bardzo przykro, że nie mogą właczyc sie w
        przygotowania - nie chodzi o wtracanie sie, ale doradzanie i pomoc również
        finansową, za resztę płacimy sami, (oczywiście oprócz sukienki ślubnej) i też
        troszkę uzbiera się...
        dużo zależy od relacji rodzinnych oraz sytuacji finansowej...
    • julla1 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 20.11.06, 15:37
      Witam. Co do podziału kosztów wesela na zaproszonych gości (strony) mam małe
      ale. Kto zapłaci za gości nie z rodziny tzn za waszych wspólnych przyjaciół??
    • yoshi25 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 09:42
      My postanowiliśmy wszystko podzielić na pół.
      Najpierw wszystko zarezerwowaliśmy, zrobiliśmy wstępny kosztorys. Potem
      umówiliśmy rodziców na spotkanie gdzie przedstawiliśy nasze plany. Spytaliśmy
      się czy nie będą mieli niec przeciwko, jeśłi koszty podzielimy na pół...
      zgodzili się.
      Robimy przyjecie na 50 os. Ode mnie i od nazeczonego bedzie po 25 os. wiec nie
      robi nam znaczenia czy ja bede placic za przyjecie, a on za wodke i napoje ...
      dzielimy na pol i tyle. W sumie jak liczylismy to nie ma znaczenia czy na pol,
      czy kazdy placi za to co niby powinien placic. Wychodzi mniej wiecej na to
      samo ... ale zakrecilam, ale mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi.
      Buzkawink
      • trik26 Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 14:37
        My będziemy płacić za wszystko sami, ja niesttey nie mam już rodziców.
        1. Nie widze problemu, jesli rodzice chca zaplacic za wesele (pod warunkiem,ze
        ich stac)
        2. Nie akceptuje rozwiazania rodzice placa za wesele i zaciagaja kredyt tylko po
        to by wesele sie odbylo
        3. Kazdy ma inna rodzine, i ta rodzina moze miec rozny status, sa rodzice
        ktorych stac i kupuja dzieciom mieszkania, oplacaja wesele - jesli dzieci to
        docenia to super. Sa ludzie ktorzy nie mgoa liczyc na pomoc finansowa od
        rodzicow, dlatego warto oszczedzac juz wczesniej (ja wlasnie odkladalam
        pieniadze na wesele juz wczesniej).
        A wszytskim ktorzy beda mieli wesele zycze udanej zabawy i pozdrawiam wink
    • studentk Re: kto za co placi?? i dlaczego?? 21.11.06, 20:55
      U nas sami wszystko zapłaciliśmy, w końcu jesteśmy dorośli. Rodzice byli gośćmi
      na ślubie i weselu, uważam iż jeżeli jesteśmy na tyle dorośli by zawrzeć
      związek małżeński to i jesteśmy też na tyle dorośli by za uroczystości zapłacić.

Zresztą uważam iż ten kto płaci ma prawo wymagać jak ma wyglądać to za co płaci.
      Jeżeli rodzice chcą zrobić wesele to oczywiście mogą, ale to będzie ICH i oni
      moga decydować jak co ma wyglądać.

Dorosłość to zdolność do samodzielnego życia. Życia bez DOFINANSOWANIA przez
      rodziców.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka