kingusia1974 27.11.06, 23:15 czy ktos wie czym się zajmują na weselu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slinshine Re: starostowie 28.11.06, 10:10 U mnie zajmowali sie tez goscmi,odbierali kwiaty,koperty,prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
chmurcia4 Re: starostowie 28.11.06, 10:11 starostowie - jest to małżeństwo - 1 lub 2 pary. Panny i kawalerowie wg tradycji - to drużbowie i druchny, a czasami też młodzi prosili starostów, czyli małżeństwa o pomoc przy weselu, nierzadko też byli oni jako świadkowie ******************** Nasz Wyjątkowy Dzień Odpowiedz Link Zgłoś
chmurcia4 Re: starostowie 28.11.06, 10:10 drużbowie i druchny otaczają swą opieką Parę młodą, a starostowie troszczą się o gości i dbają by niczego na stołach nie brakowało *************** Nasz Wyjątkowy Dzień Odpowiedz Link Zgłoś
pucca3 Re: starostowie 28.11.06, 10:14 starosta to najczęsciej ojciec pana młodego,zajmuje się dostarczaniem alkoholu;P dos tolikow i rozmawianiem z gości. starsi natomiast to swiadkowie;p zajmują się opieką nad goścmi, odwiedziają stoliki jednym slowem umilają czas Odpowiedz Link Zgłoś
kassiekk Re: starostowie 28.11.06, 22:06 hm widze ze jest rozne rozumienie pojecia starostow. W niektorych reionach polski starosci na weselu poprostu nie istnieja lub wazniejsza role zamienna odgrywaja starsza mloda i starszy mlody(dziwnie to brzmi ale tak jest)lownie jest to na polnocy polski wiem bo bylam na kilku weselach tam, ja zas jestem z poludnia i tutaj wystepuja starosci. Sa to malzenstwa jedno ze strony pana ml. a druie ze strony pani mlodej. Zajmuja sie roznoszeniem wodki, zabawianiem gosci i roznymi takimi zaleznosci jak przebiega wesele. rola starostow jest tu nawet wieksza od roli swiadkow na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: starostowie 29.11.06, 11:21 A u nas na poludniowym-zachodzie Polski nie ma takiej funkcji jak starosta- przynajmniej ja nie kojarze;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: starostowie 29.11.06, 11:29 U nas "starosta"- dolny slask- jest odpowiedzialny za roznoszenie alkoholu! "Czuwa" jakby nad tym aby go nie zabrakło na danym stole... Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: starostowie 29.11.06, 16:18 U mnie w regionie (Lubelsczyzna) funkcja starostow powoli zanika. Teoretycznie (jest to para) zajmuja sie oni zabawianiem gosci (wznioszenie toastow, przyspiewki, prowadzenie zabaw), ale praktycznie role starostow przejmuje zespol, ktory organizuje cala zabawe. A starostowie... są i nic nie robią Odpowiedz Link Zgłoś