Dodaj do ulubionych

starostowie

27.11.06, 23:15
czy ktos wie czym się zajmują na weselu?
Obserwuj wątek
    • nionczka Re: starostowie 28.11.06, 10:08
      A kto to jest?
      • slinshine Re: starostowie 28.11.06, 10:10
        U mnie zajmowali sie tez goscmi,odbierali kwiaty,koperty,prezenty
      • chmurcia4 Re: starostowie 28.11.06, 10:11
        starostowie - jest to małżeństwo - 1 lub 2 pary. Panny i kawalerowie wg
        tradycji - to drużbowie i druchny, a czasami też młodzi prosili starostów,
        czyli małżeństwa o pomoc przy weselu, nierzadko też byli oni jako świadkowie smile

Nasz Wyjątkowy Dzień
    • chmurcia4 Re: starostowie 28.11.06, 10:10
      drużbowie i druchny otaczają swą opieką Parę młodą, a starostowie troszczą się
      o gości i dbają by niczego na stołach nie brakowało smile

Nasz Wyjątkowy Dzień
    • pucca3 Re: starostowie 28.11.06, 10:14
      starosta to najczęsciej ojciec pana młodego,zajmuje się dostarczaniem alkoholu;P
      dos tolikow i rozmawianiem z gości. starsi natomiast to swiadkowie;p zajmują
      się opieką nad goścmi, odwiedziają stoliki jednym slowem umilają czassmile
      • kassiekk Re: starostowie 28.11.06, 22:06
        hm widze ze jest rozne rozumienie pojecia starostow.
        W niektorych reionach polski starosci na weselu poprostu nie istnieja lub
        wazniejsza role zamienna odgrywaja starsza mloda i starszy mlody(dziwnie to
        brzmi ale tak jest)lownie jest to na polnocy polski wiem bo bylam na kilku
        weselach tam, ja zas jestem z poludnia i tutaj wystepuja starosci. Sa to
        malzenstwa jedno ze strony pana ml. a druie ze strony pani mlodej. Zajmuja sie
        roznoszeniem wodki, zabawianiem gosci i roznymi takimi zaleznosci jak przebiega
        wesele. rola starostow jest tu nawet wieksza od roli swiadkow na weselu.
        • jola.pedagogspoleczny Re: starostowie 29.11.06, 11:21
          A u nas na poludniowym-zachodzie Polski nie ma takiej funkcji jak starosta-
          przynajmniej ja nie kojarze;-/
    • ozi29 Re: starostowie 29.11.06, 11:29
      U nas "starosta"- dolny slask- jest odpowiedzialny za roznoszenie alkoholu!
      "Czuwa" jakby nad tym aby go nie zabrakło na danym stole...
    • braat1 Re: starostowie 29.11.06, 16:18
      U mnie w regionie (Lubelsczyzna) funkcja starostow powoli zanika. Teoretycznie
      (jest to para) zajmuja sie oni zabawianiem gosci (wznioszenie toastow,
      przyspiewki, prowadzenie zabaw), ale praktycznie role starostow przejmuje
      zespol, ktory organizuje cala zabawe. A starostowie... są i nic nie robią smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka