estruella 20.12.06, 13:16 Czy słyszałyście o przesądach dotyczących pereł? Podobno przynoszą pecha, więc nie nadają się na ślub? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrowka05052007 Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 13:19 podobno - ale ja i tak na chwilę obecna jestem zdecydowana na perły Odpowiedz Link Zgłoś
olera24 Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 13:20 zakładam stare perły po mojej kochanej babci i liczę na to, ze przyniosą mi tylko łzy szczęscia Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 15:02 Olewam przesądy. Istnieją tylko po to, żeby w razie czego mieć czym usprawiedliwić niepowodzenie. Moim zdaniem idealnie pasują do sukni ślubnej Ja bedę miała perły na szyi, w uszach i przy pończochach. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 15:05 podobno to łzy morza ale to tylko podobno Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek_k Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 18:43 Słyszałam, że zwiastują łzy, ale tylko, jeśli są naszyte na sukni, takie w biżuterii nie. Tyle, że nigdzie nie słyszałam precyzyjnie: łzy szczęścia, czy smutku? Odpowiedz Link Zgłoś
fragles78 Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 19:04 Miałam perły na szyi, perły w bukiecie....i nie mam powodów, by narzekać)))) Odpowiedz Link Zgłoś
anniszka Re: przesądy dotyczące pereł? 20.12.06, 22:29 Miałam perły na szyi, jako kolczyki, i trudno znaleźć szczęśliwszą mężatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
popea1 Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 08:30 Jesli ktos jest tak głupi i niedojrzały, że kieruje się takimi przesądami w życiu, naprawdę nie powinien brać ślubu - ślub jest dla dorosłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 10:39 Kilka lat temu wychodziła za mąż moja przesądka przyjaciółka. Co ona wyrabiała! Perły miała na sobie do zdjęć przed ślubem, przed kościołem je zdjęła. W kościele, gdy uklękła, kazała mi, żebym zarzuciła rąbek jej sukni na but pana młodego, bo bez tego nie będą szczęśliwi. Zastanawiałam się, czemu osoba tak bardzo wierząca w zabobony bierze ślub przed Bogiem, a nie przed jakąś czarownica z czarnym kotem. Małżeństwo jej się nie układa, ale fajnie to zwalić na perły, a nie na brak rozsądku, bo wyszła za mąż, aby dokuczyć poprzedniemu facetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
milkablabla1 Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 11:16 w Aparcie pojawiły się nowe komplety biżuterii srebrnej z perłami, tzn. kolczyki i przywieszka do łańcuszka. Każda część ma jedną baaaaardzo ładną perełkę. Ja zakupiłam po długim szukaniu czegoś odpowiedniego na tę okazję. Całyu komplet kosztuje +- 100 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 21:48 Ja juz mam kupione. Moja tesciowa ostatnio do mnie: "tylko nie wybieraj mi się w perłach, a ja: oczywiscie, ze sie wybiore, juz mam kupione, ONA: no nie!!!" Dziewczyny, jak ma nam się nie ułożyć to na pewno nie przze perły!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdiii Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 22:04 Chodzi o to że perły maja podobno magiczną moc w sobie. I jezeli odziedziczyłyście perły np. po swojej babci, która cierpiała i miała ciezkie życie..., to wtedy te cierpienia przejda równiez i na Ciebie. Najlepiej kupowac perły i nie przekazywać ich dalej rodzinie, czy przyjacielowi. Tak mi babcia mowiła Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 22:37 ja jestem zakochana w takich img231.imageshack.us/my.php?image=v250418gz1.jpg w innym koloorze...ale nigdzie ich znaleźć nie mogę! jak tak dalej pójdzie to sama sobie sprawię taki naszyjnik tylko gdzie ja mogę kupić perły? na allegro wszystkie wyglądają mi jak perły koralikowe... chyba, że ktoś zna jakiegoś sprawdzonego sprzedawce?? Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: przesądy dotyczące pereł? 21.12.06, 23:06 Ja wogole nie znam zadnych zabobonow (na szczescie), nie zamierzam nawet przez moment takowych sluchac. Na szczescie nie biore slubu w PL wiec mnie te moherowe glupoty omina ;P Odpowiedz Link Zgłoś
eva_green Re: przesądy dotyczące pereł? 22.12.06, 08:20 Ja też idę w perłach - wbrew prośbom teściowej. Tylko kolczyki, bo sukienkę mam ozdobną. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65623ed6d5812981.html Odpowiedz Link Zgłoś
agapa23 Re: przesądy dotyczące pereł? 22.12.06, 09:41 Mimo, że nie wierzę w zabobony wolę nie kusić losu i pereł nie założę. Nie wiem jakie to ma znaczenie ale w mojej rodzinie były dwa małżeństwa, gdzie panna młoda miała perły i niestety były łzy smutku...tyle, że nie wiadomo czy to perły czy przeznaczenie, ja wolę się nie zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bagiettka Re: przesądy dotyczące pereł? 22.12.06, 10:07 Uważam, że to straszne, że inteligentni wykształceni ludzie wierzą w to, że założenie jakiś koralików na szyję w dzień ślubu przesądzi o ich szczęściu w małżeństwie bądź nieszczęściu. Pomijając już fakt, że prawdopodobnie w conajmniej 90% perły zakładane przez panny młode nie są prawdziwymi perłami, bo wtedy naszyjnik kosztowałby duużo więcej niż 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuneczka.pl Re: przesądy dotyczące pereł? 29.12.06, 17:54 slyszalam tez chcialam perly... Odpowiedz Link Zgłoś