ivcia13 26.12.06, 20:04 jak myslicie?bo w rodzinie zdania sa podzielone, tak samo jest z wynajeciem autobusu dla gosci, kto powinien placic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna_na_wydaniu Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:17 Zdecydowanie młodzi. Goście i tak mają sporo wydatków i uważam że nie powinno się ich obciążać dodatkowo. My płacimy za nocleg (ok. 50 os)i też podstawiamy pod kościół autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:29 ok z noclegami sie zgodze, ale z tym autobusem, no zaplacilambym tak jak mowisz spod kosciola do sali itd ale moi goscie musza dojechac okolo 250 km wiec gdyby jechali wlasnymi srodkami transportu to i tak musieli by zaplacic za paliwo czy bilety, wiec moze najlepszym wyjsciem byloby zaplacic pol na pol? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 17:22 ivcia13- u nas też duża część gości (ok.50 osób) musi dojechać 250 km- ślub jest w mojej rodzinnej miejscowości, a ci goście, to z rodziny i miejscowości mojego M. Robimy kilkugodzinne przyjęcie a nie całonocne wesele, więc nie zapewniamy noclegów (każdy zdąży przed północą wrócić do domu). Chcieliśmy jednak zorganizowac transoprt z tamtej miejscowości do mojej i powrotny- bo przecież przejechanie 500km w jeden dzień może bardzo zmęczyć nie tylko dla kierowców samochodów). Byliśmy kilka dni temu zapytać się o ceny autobusów i nas troszkę zszokowało. Okazało się, że chcą 3,20zł za każdy kilometr plus 140zł dla drugiego kierowcy (bo jeden może być w trasie do 13h a u nas wyszłoby ok.15)- czyli razem 1740zł plus pewnie jeszcze kilka kilosów po obu miastach trzeba doliczyć... Nie stać nas na taki wydatek, ale z drugiej strony zależy nam na tych gościach (to NAJBLIŻSZA rodzina) a nie wszyscy będą mieli jak dojechać, bez naszej pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 17:42 >ale z drugiej strony zależy > nam na tych gościach (to NAJBLIŻSZA rodzina) a nie wszyscy będą mieli jak > dojechać, bez naszej pomocy... Zakladam, ze chodzi o starsze osoby, ktore nie maja samochodu i jazda pociagiem bylaby bardzo meczaca. Moze moga sie zabrac z kims? Choc ja w dalszym ciagu nie rozumiem dlaczego mlodzi maja gosciom organizowac transport. Przeciez to dorosli ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:48 Tu chodzi i o starsze osoby jak np babcia mojego M., jak i dzieci czy młodzież. Rodzice mojego M. pochodzą z bardzo licznych rodzin i sami zalożyli liczne rodziny (nie zamierzamy zapraszać rodzeństwa czy kuzynostwa dziadków, a i tak 50 osób jak byk wychodzi). I będzie kilka przypadków, gdzie z 1 rodziny będzie 6 osób a w samochodzie przecież tylko 5 miejsc i tylko 1 samochód i 1 kierowca w nim... Pociąg odpada, bo między moją miejscowością a jego są ,,tylko'' 3 przesiadki (ja jestem ze sredniej miejscowości a on z małej a podróż trwa średnio 7-8h). Autobus PKS między tymi miejscowościami jest tylko 1 na dobę i goście byliby w środku nocy przed ślubem a jechaliby w środku nocy po ślubie (przyjęcie po południu 15-20);/ Niby goście to dorośli ludzie (chociaż u nas 10 osób to dzieci- nie licząc młodzieży), ale to my chcemy, żeby uczestniczyli w naszym święcie i to nam zalezy na ich obecności, więc nie chcemy, żeby odległośc była powodem ich nieobecności. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:49 u nas za nocleg dla gosci (25 pokoi dwuosobowych) placimy my. Uwazam, ze jesli stac na to mlodych, ich rodzicow to moga zaplacic mlodzi lub rodzice. jesli nie stac, to zaprasza sie tylko na wesele a co do noclegu to mowi sie, ze w poblizu jest taki i taki hotel i mozna we wlasnym zakresie zarezerwowac sobie nocleg. Uwazam, ze w ten sposob sprawa jest dobrze rozwiazana. Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:57 ok z noclegami sprawa rozwiazana, palcimy my ale co myslicie o tym autobusie dla gosci? kto powinien zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 21:45 za autobus zdecydowanie mlodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_na_wydaniu Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 22:54 Ja uważam, że jeżeli płacicie za noclegi to dojazd we własnym zakresie. Natomiast jeśli byście nie fundowali gościom noclegu to powinniście ich przywieźć na wesele i odwieźć po weselu. Mam nadzieję, że nie zamieszałam Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 23:15 zrozumialam i calkowicie sie z Tobą zgadzam, z noclegami to rozumiem ze powinnismy zaplacic ale dojazd dlaczego, to moze jeszcze zrobimy talony na benzyne dla tych ktorzy beda jechac samochodami badz na bilety pociagowe Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna79 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 27.12.06, 00:42 u nas goscie bede sobie sami placili za hotel i nocleg a autobus bedzie dostarczony, bo wielu gosci jest niemiejscowych bez samochodow. i jak do tej pory nie mam zadnych problewow i rowniez nie jest mi glupio ze oni sami placa. u mnie tak wlasnie jest ze kazdy sam sobie oplaca dojaz na slub i ja kakos nigdy nie mialam problemow z takim rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_popins Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 11:14 za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz bylo przegiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 11:20 mary_popins napisała: > za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie > wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz > bylo przegiecie. musi? No tak wyglada ne to, ze para mloda powinna jeszcze zaopatrzyc gosci w stroje balowe. Odpowiedz Link Zgłoś
m_popielaty_fim Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 22:28 Czy Szanowna Pani może wyjaśnić co oznacza zwrot:"gość (...) włożyć sporo do koperty"? To znaczy ile? 100-200-500-1000? 50 zeta ne wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_popins Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 08:03 uwazam, ze 500zl. to jest kwota ktora wypada dac od 2 osob. O ile kogos nie stac na wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 10:44 mary_popins napisała: > uwazam, ze 500zl. to jest kwota ktora wypada dac od 2 osob. O ile kogos nie > stac na wiecej To przyjdz do nas na wesele Odpowiedz Link Zgłoś
little-jo Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.03.07, 10:55 mary_popins napisała: > za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie > wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz > bylo przegiecie. A panna młoda nie musi sie wystroić??? Tak samo jak pan młody i rodzice? Młodzi maja na pewno dożo więcej wydatków niż goście. Rozumiem, że jak młodzi mogą, to płacą za hotel, ale za przejazd? A tym co nie jada autobusem, to będą zwracać za paliwo? Jeśli goście nie chcą jechać osobno autami, to niech sami złożą sie na autobus i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuneczka.pl Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 17:49 mlodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
stella_22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 19:18 Od kościoła, gdzie będziemy mieć ślub jest kawałek drogi do restauracji, gdzie będzie wesele i też podstawimy autobus dla gości. Wynajmiemy na godzinę albo dwie. Z kolei jeśli chodzi o powroty to będziemy mieć znajomego kierowcę (kolega taty), który samochodem będzie rozwoził gości, o której tylko będą chcieli wrócić do domu. Wszystko jest w obrębie miasta i okolic, bo goście z Pomorza przyjadą na kilka dni i będą rozlokowani po okolicznej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 19:56 my wesele mamy 40 km od Poznania, w którym jest ślub, i wg nas obsolutnie nie podlega dyskusji kwestia dojazdu - skoro robimy tak daleko, to naszym obowiązkiem jest zapewnić gościom dojazd. a zatem wynajmujemy autobus i na dodatek tak obmyślamy trasę, aby w miarę możliwości każdy był usatysfakcjonowany (czyt. nie dowieziony pod drzwi, ale na odległość kilku minut spacerem) 176 dni Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:28 Ja zabieram gości autobusem spod kościoła, a po imprezie odwożę do P-nia. Tam już mogą sobie zamówić taksówkę. Ile płacisz za autobus? Odpowiedz Link Zgłoś
basia1125 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 31.12.06, 21:40 My placimy za noclegi a goscie dojezdzaja we wlasnym zakresie. Podejrzewam, ze nie zorganizuja sie tak wszyscy, zeby dojechac do mojej miejscowosci razem autobusem. A jak juz dojada samochodami, to i z kosciola na wesele dojada.. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 00:14 My płaciliśmy za noclegi i za autobus dla gości. Wliczylismy to od razu w koszty, zaprosiliśmy mniej gości , ale za to każdy miał i nocleg i transport. Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek_k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 15:00 Noclegi powinni opłacić młodzi bądź rodzice. Co do autobusu nie jestem pewna. Myślę, że goście powinni się we własnym zakresie martwić o dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 15:17 Rodzice? A to ich wesele?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:17 Ja uwazam ze goscie. Nigdy w zyciu nie oczekiwalam, ze ktos mi zapewni nocleg i dojazd. Moze mi jeszcze sukienke powinni kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek_k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 23:12 anek45 napisał: > Rodzice? A to ich wesele?!!! Rodzice, jeśli oni płacą za wesele. Nie każda para sama finansuje uroczystość. Może czasem dla odmiany zamiast wszystko krytykować, spróbujesz zrozumieć, co autor miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 07:56 Rodzice finansują uroczystośc przedszkolakom, a nie dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:38 anek45 napisał: > Rodzice finansują uroczystośc przedszkolakom, a nie dorosłym. Nie przesadzaj. Rodzice czesto finansuja wesele, jesli nie bezposrednio to dajac prezent w kopercie. Dla wielu wyprawienie wesela to punkt honoru Bylo tu kilka takich panien, ktore szumnie oglaszaly, ze wesele finansuja sami. W innym watku okazywalo sie ze od rodzicow i tesciow dostaja np. 20 000 w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:42 > Bylo tu kilka takich panien, ktore szumnie oglaszaly, ze wesele finansuja sami. > W innym watku okazywalo sie ze od rodzicow i tesciow dostaja np. 20 000 w > prezencie. Maya, w porzadku, tylko ze cały czas się nie rozumiemy. Piszę o dorosłych samodzielnych ludziach, a nie przedszkolakach, ktorym zamarzył sie slub i weselisko. W2 tym drugim przpadku finansowanie uwazam za OK, ale pytanie po co przedszkolakom slub - nie ta dojrzałośc. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:30 Rozumiem, że dojrzałość w Twojej opinii oznacza zdolność kredytową? Ciekawe, ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:42 >Dla wielu wyprawienie wesela to punkt honoru Honor, o ktorym decudują pieniądze... To mamy inne pojęcie honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:52 To bylo ironiczne (. Cale to podejscie zwiazane jest z nasza mentalnoscie "zastaw sie a postaw sie". Dlatego ludzie biora kredyty na wesele, moim zdaniem jedna z glupszych rzeczy jakie mozna zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:59 E tam, najgłupsza rzecz. Bank daje, to się bierze. Weselisko bedzie na cała wieś i rodzinę, imprezka się zwróci, a rodzice jakoś spłacą. najważniejsze, ze dzieci będą się mogły pobawiać, a i nikt nie powie, ze tatuś na alkohol pożałował tudzież mamusia na suknię. A biedne zuczki, czyli panstwo młodzi, grzecznie przyjmą podarek, bo przecież rodzicom zalezało. Im nie, oni mają pieniądze, ale przeznaczają je na dom, mieskzanie, samochod, rodzicom nie mogą przecież odmówić. Bo jakże... Ech, "zastaw się, a postaw się" to maly pikuś wobec "jestem dorosła, ale zrobię tę przyjemność tatusiowi"... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:37 Cieszę się, że Ty jesteś taka bogata, ze możesz samodzielnie wyłożyć kilkadziesiąt tysiecy na ślub i w związku z tym czujesz sie "dorosła". Ja osobiście widziałam sporo ludzi z wypchanym portfelem, którym do dojrzałości było znacznie dalej niż mnie, z moim małym stypendium. Nie wiem, w którym momencie nominał przechodzi automatycznie w dorosłosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:40 młodzi/rodzice - wzależności od tego kto finansuje imprezę my też tak robimy-autobus, nocleg dla przybyszów z daleka oraz busik w nocy kursujący i odwożący gości do domów (mamy wesele ok 15km od naszego miejsca zamieszkania) dodam, że my wynajęliśmy cały hotelik - dogadaliśmy się z właścicielem, że nie chcemy aby ktoś obcy szwędał się podczas naszego wesela i wynajęliśmy wszystkie miejsca noclegowe - oczywiście po bardzo promocyjnej cenie - u mojego brata było tak samo, rewlacyjny pomysł (jak się domyślam - właścicielowi się to opłaca bo nie wiadomo czy ktoś "z ulicy" w tą akurat noc wynająłby chociaż jeden/dwa pokoiki) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:42 gioseppe napisała: > młodzi/rodzice - wzależności od tego kto finansuje imprezę > > my też tak robimy-autobus, dodam,że chodzi o autobus dowożący niemobilnych gości do kościoła a potem z kościoła do lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
julka3006 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 17:13 my placimy za gości tych przyjezdnych z daleka ok-30 osob max,lokujemy ich w domkach wypoczynkowych po 4 osoby ,prawie na 100% podstawimy autobus i zajmiemy sie i zaplacimy za bus ktory bedzie odwoził do domku gosci miejscowych sami bylismy w ubiegłym roku na weselu w warszawie -to ponad 300 km oprocz kasy w prezencie jak policzylismy ksiazke zamiast kwiatow,dojazd i nocleg wyszlo0 nas ponad 1200 zl a to duzo jak na jeden weekend nie licze kiecki i tego co ewent bylo potrzebne ... Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:23 julka3006 napisała: >sami bylismy w ubiegłym roku na weselu w warszawie > -to ponad 300 km oprocz kasy w prezencie jak policzylismy ksiazke zamiast > kwiatow,dojazd i nocleg wyszlo0 nas ponad 1200 zl a to duzo jak na jeden > weekend no coz para mloda nie moze nic na to poradzic, ze goscie daleko mieszkaja. Przy czym 300 km nie jest dla mnie duzo odlegloscia. W maju jedziemy na wesele mojej najlepszej przyjaciolki - to dla nas ponad 1000 km w jedna strone. nie licze kiecki i tego co ewent bylo potrzebne ... To znow problem gosci, ktorzy musza (raczej ktore, bo dotyczy kobiet) miec nowa sukienke. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejkakubusia Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:12 Za nocleg gości płaci para młoda i niegrzecznością byłoby wymagać,aby goście pokrywali jeszcze koszt noclegu. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:24 czarodziejkakubusia napisała: > Za nocleg gości płaci para młoda i niegrzecznością byłoby wymagać,aby goście > pokrywali jeszcze koszt noclegu. jeszcze? A co takiego goscie pokrywaja? Odpowiedz Link Zgłoś
0livka5 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:39 też jestem ciekawa jakie jeszcze koszta mają goście moze nam Czarodziejka powie??? Ja zapłacę za noclegi tylko niektórym gościom- najbliższej rodzinie i tym, o których wiem, że sa w trudnej sytuacji materialnej. Innym powiem, ze istnieje możliwość noclegu i że mogę zarezerwować. Uprzedzę o kosztach. Może Ciebie Czarodziejko stać na noclegi dla wszystkich gości. Mnie niestety nie. Poza tym pozostaje kwestai jakie to noclegi. Jeśli podrzędny hotelik i stargowałaś cenę do np. 50 zl to mnie byłoby stać na to. Miejsce, ktore mam na oku na moj slub to dobry lokal- cena menu ok 150 zł a cena noclegu ok 100 zl za osobę. Poczytaj savoir-vivre. Niepłacenie za nocleg nie jest uznawane za "niegrzeczność". Nie mogę się zadlużać na własne wesele, bo mnie na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
kate21.07.07 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 11:30 U nas będziemy mieli kilka pokoji w hoteliku weselnym do swojej dyspozycji - odpłatnie oczywiście, ale wykorzystamy je tylko w ważnych sytuacjach- rodzina z baaardzo daleka, babcie i dziadkowie, dziecko. Młodzi będą mieli mnóstwo możliwości powrotu Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 oczywiście, że MŁODZI!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 11:54 Przynajmniej w naszej wielkopolskiej mentalności nie do pomyślenia jest, aby było inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
viking03 Goście SAMI mają płacić, albo ....nocleg u rodziny 02.01.07, 19:03 greene3 napisała: > Przynajmniej w naszej wielkopolskiej mentalności nie do pomyślenia jest, aby > było inaczej W mojej MAZOWIECKIEJ mentalności nie mieści się w głowie PŁACIĆ ZA GOŚCI za ich nocleg?? Robiłem wesele w Warszawie (sam jestem pruszkowiakiem, nie z W-wy ), gości miałem i z Łodzi i z woj.śląskiego i może ze względu na to że spora część rodziny jest z Warszawy - WSZYSCY GOŚCIE mieli zapewniony nocleg U WARSZAWSKIEJ CZĘSCI RODZINY, nie zostawiliśmy NIKOGO spoza Warszawy w hotelu gdzie robiliśmy wesele. Na nocleg w hotelu zostaliśmy tylko My - państwo młodzi, bo pokój dla nowożeńców mieliśmy wliczony w cenę wesela. Odpowiedz Link Zgłoś
kate21.07.07 Re: Goście SAMI mają płacić, albo ....nocleg u ro 03.01.07, 10:04 Ja mam wesele pod warszawą i też nie będę połowy gości po hotelu układać i płacić za to. Dużo osób porozjeżdża się do swoich domów w wawie, rodzina po rodzinie, znajomi po znajomych, a jeśli ktoś będzie miał ochotę spędzić noc w hotelu weselnym to jak najbardziej- we własnym zakresie, ale za przystępną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
aserath Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:05 my placilismy za noclegi gosciom. za autokar nie bo, nie trzeba bylo autokaru zamawiac, ale bralismy taką opcję pod uwagę- wtedytez placilibysmy my, jako młodzi. Nie wypada gościom robić dodatkowych obciążen finansowych. Chyba ze goscie chcą np., po weselu 3 dni zostać - wtedy moim zdaniem to ich brocha, tzn, mozecie im nocleg zaawtwic ale koszt powinni poniesc sami Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:44 aserath napisała: > Nie wypada gościom robić dodatkowych obciążen finansowych. i tu jest pies pogrzebany, jak mawiaja nasi sasiedzi zza Odry. W Polsce bycie gosciem to obciazenie finansowe a nie zaszczyt... Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna79 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:55 Zgadzam sie z Toba Mayagaramond. Jak wczesniej napisalam w mojej wypowiedzi, ja bylam na wielu weselach gdzie musialam sama oplacic dojazd, nocleg i jeszcze "prezent" dac . Wlasnie wszystko zalezy od zwyczaju, czy mlodzi placa za dojazd i noclegi czy nie. Tak sama jest jak kto powinien placic za wesele, rodzice panny mlodej, rodzice na pol, czy sami mlodzi. Wszystko zalezy od zwyczaju... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:51 Dokładnie tak! Bycie gościem to naprawdę spory wydatek - ubranie, dojazd, prezent, kwiaty, nocleg. My mieliśmy w tym roku 2 wesela, łącznie wydalismy jakieś 2000 pln, z tym, że to nie kupowaliśmy ciuchów, bo nie wiem, czy w 3 tysiącach byśmy się zmieścili! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny1 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:54 Żartujecie oczywiście? Wesela były w Hiszpanii? Takie drogie są autobusy/pociągi? Prezent to 1 tysiac i ani gorosza mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
viking03 Krótki przepis na gościa weselnego ;-) 02.01.07, 19:17 agnrek napisała: > Dokładnie tak! Bycie gościem to naprawdę spory wydatek - ubranie, dojazd, > prezent, kwiaty, nocleg. My mieliśmy w tym roku 2 wesela, łącznie wydalismy > jakieś 2000 pln, z tym, że to nie kupowaliśmy ciuchów, bo nie wiem, czy w 3 > tysiącach byśmy się zmieścili! Dam Ci krótki przepis na udany wypad na wesele jako GOŚCIA WESELNEGO: 1.ubranie : ZAWSZE masz w szafie coś szałowego, co miałaś raptem 2 razy na sobie koszt : ZERO 2.dojazd - hmmmmm z tym bywa różnie, powiedzmy dojazd do 100km autem to koszt około 60zł ( benzyna ) lub ok. 40zł (gaz ) 3. prezent: gotówka 200zł w kopercie - młodzi nie otwierają kopert zaraz po wręczeniu, więc co za różnica czy dasz 200 czy 1000zł ?? 4.kwiaty - wiązanka za 15-20zł w zupełności wystarcza - kwiatki i tak młodzi wywalają po weselu, albo zostawiają w hotelu .... 5.nocleg - a musisz nocować w czterogwiazdkowym hotelu ? Zawsze staraj się znaleźć jaiegoś wujka czy babcię z rodziny, kto mieszka niedaleko koszt: ZERO Jak narazie naliczyłem koszta około 280zł za wesele - ja byłem w 2006r. też na dwóch weselach i nie przekroczyłem 500zł ) Odpowiedz Link Zgłoś
blowaway Re: Krótki przepis na gościa weselnego ;-) 22.03.07, 17:19 No to się młodzi dowiedzieli co za złamas wsadził w koperte 50 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 00:59 woooow ile odpowiedzi, nie spodziewalam się ale dziekuje z gory za wszystkie my juz postanowilismy, koszty noclegów pokrywamy w całosci my ale za dojazd goscie niech placa sami, przeciez nikt nikomu nie placi za benzynę jesli dojezdza wlasnym autem prawda?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 to różnie bywa... 03.01.07, 17:17 u mnie to jest dość skomplikowane. Nadal nad tym pracujemy. Ale dostałam już w tm roku zaproszenie, z cennikiem za pokoje - i numerem konta bankowego na prezent. Więc już nic mnie nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: to różnie bywa... 04.01.07, 10:43 mimi78 napisała: > u mnie to jest dość skomplikowane. Nadal nad tym pracujemy. > > Ale dostałam już w tm roku zaproszenie, z cennikiem za pokoje - i > numerem konta bankowego na prezent. Więc już nic mnie nie zdziwi. czyzbys byla zaproszona na wesele w Hiszpanii? Bo u nich to na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 22:37 u mnie będzie ok. 20 osób przyjezdnych. I płacimy za nocleg, nie wyobrażam sobie, że kogoś zapraszam i każę mu płacić za spanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 01:00 A ja ostatnio byłam gościem i zapłaciłam za przejazd busem. Jakoś korona mi z głowy nie spadła, obrażona się nie czułam, sądzę, że mimo wszystko gospodarze ponoszą wieksze wydatki niż goście. W głowie mi się nie mieści jak można wydać na weselu 2000... Sukienkę miałam za 150, ten dojazd 100, prezent 250 na pół z chłopakiem, kwiat kupiliśmy jeden, ale tak dziwny, że nie wiem nawet jak sie nazywał - kosztował 9 pln. Uczesanie i makijaż - sama. Nocleg fundowali młodzi ale nie korzystaliśmy ponieważ mamy znajomych, u któych mogliśmy się zatrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
oxin Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 20:49 Jak szanujesz swoich gości to im zapewnisz i nocleg i dojazd. nie oznacza to koniecznie wynajmu pokoi w hotelach (czasem starczy rozmieścić ich po rodzinie - w końcu chodzi o to by mogli wyspać się a nie wracać w "weselnym nastroju") ani wynajmu autobusów (zaplanowac kto z kim będzie jechał). Organizujecie wesele i jesteście odpowiedzialni za to, by goście czuli się u Was jak najlepiej i wspominali Wasze wesele jak najlepiej. Jak kogoś nie stać to niech zaprasza mniej gości. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 21:13 Twoj obraz swiata jest bardzo uproszczony. Nie zawsze jest rodzina u ktorej mozna gosci przenocowac, ja np. moge u siebie w mieszkaniu przenocowac najwyzej 2-3 osoby. Jeden nocleg oplace tylko gosciom z Polski, bo musza dojechac kolo 1000 km, wszystkim innym noclegi zerezerwujemy, ale nie bedziemy za nie placic. Sama jade w maju na wesele do w-wy (1000 km) i przez mysl by nie przeszlo oczekiwac, ze panstwo mlodzi mi zafunduja przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 21:20 mayagaramond napisała: > Sama jade w maju na wesele do w-wy (1000 km) i przez mysl by nie przeszlo > oczekiwac, ze panstwo mlodzi mi zafunduja przejazd. ale tu chyba nie jest mowa o przejeździe z domu (gościa) do miejsca akcji (ślub/wesele) wydaje mi się, że chodzi nam o zapewnienie dojazdu (opłacenie) np po przyjęciu - z restauracji do domu gościa - ale w przypadku gdy ten mieszka niedaleko Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:13 > wydaje mi się, że chodzi nam o zapewnienie dojazdu (opłacenie) np po przyjęciu > - > z restauracji do domu gościa - ale w przypadku gdy ten mieszka niedaleko Ale to jest wydatek rzedzu powiedzmy 50 zloty za taksowke, ktory gosc moze poniesc. A ja wydam przyjmniej 200€ na dojazd. I mimo tego uwazam, ze to jest moja sprawa. W koncu gospodarze nic na to nie poradza, ze sie wyprowadzilam Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:42 mayagaramond napisała: > Ale to jest wydatek rzedzu powiedzmy 50 zloty za taksowke, ktory gosc moze > poniesc. A ja wydam przyjmniej 200€ na dojazd. I mimo tego uwazam, ze to > jest > moja sprawa. W koncu gospodarze nic na to nie poradza, ze sie wyprowadzilam > tak w Twojej sytuacji oczywiście ty powinnaś za to zapłacić taki los! a inni gości (bliżej) powinni zostać dowiezieni na koszt organizatorów według mnie - ale taxi sie nie opłaca, lepiej wynająć busika lub kogoś znajomego z większym samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:48 I dlatego nie rozumiem, dlaczego ktos kto mieszka np. 50 km nie moze sam za to zaplacic tylko oczekuje, ze koszt pokryja mlodzi. Gwoli scislosci dodam, ze milionerami nie jestesmy i ten wyjazd na wesele jest dla nas sporym wydatkiem. Ale to moja najlepsza przyjaciolka, wiec jade. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:02 hmm. nie rozumiemy się albo sie pogubiłam może powiem jak jest u nas wesele jest 17 km od miejsca zamieszkania. zarezerwowany i zapłacony mamy hotel dla gości przyjezdnych (raczej większość powyżej 100km) zarezerwowany i zapłacony bus - dla osób, które pochodzą z naszej miejscowości więc mają gdzie spać - po przyjęciu wracają do domu, na nasz koszt /sami tego chcemy bo według nas to lepsze rozwiązanie/ ktoś z dalszych przyjezdnych kto ma ochotę wracać do domu zaraz po przyjęciu oczywiście może to zrobić ale na własny koszt pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:08 Pisalam w kontekscie tego co pisala wczesniej ivcia - jej rodzina kreci nosem, ze musi dojechac 300km i dala do zrozumienia, ze mlodzi powinni za to zaplacic, choc ivcia juz im pokrywa koszty noclegu! Dlatego napisalam, ze taki dojazd to pikus, bo ja dojezdzam 1000 km i za to place, bo chce byc na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:14 mhmm. nie czytałam wszystkiego w takim kontekście oczywiście się zgadzam-rodzina sama sobie powinna zapłącić za dojazd te 300km... według mnie to niepoważne pytanie ze strony gości! równie dobrze ktoś kto przylatuje do mnie mógł powiedzieć - pewnie, z miłą chęcią przylecę ale zapłać mi za bilet... no ale cóż..ludzie są dziwni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:18 kochani u mnie chodzi o dojazd gosci z domu do miejsca wesela, a to jest odleglosc okolo 300 km i dlatego pytam kto powinien za to placic, z tego co widze mojej rodzinie juz sie nie podoba ten pomysł ze to tak daleko przez co troszke popsuli mi humor ale wesele robie chyba tam gdzie mam ochote moze raz w zyciu im korona z glowy nie spadnie jak zobaczą jak sie ludzie bawia w innym regionie Polski, za noclegi placimy my na 100% ale ten dojazd? to w takim razie powinnismy dac na paliwo tym ktorzy beda dojedzac na wlasna rekę, wydaje mi sie ze powinnismy im wynajac autokar, tak aby ich przywiozl i odwiózl ale powinni sami za to zaplacic co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:24 ivcia, to dorosli ludzie wiec sobie sami powinni dojechac. Czy na urodziny/imieniny tez chca zeby ich wozono??? Pokrywacie noclegi, to wystarczy. Goscie moga np. miedzy soba ustali, ze jade w czworke jednym samochodem a nie dwoma. Odpowiedz Link Zgłoś
ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:37 ja tez tak mysle, za noclegi palcimy my a za dojazd sami, zalatwimy im tylko autokar , dzieki za wszystki odpowiedzi jestescie kochani, buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:18 ivcia13 napisała: > kochani u mnie chodzi o dojazd gosci z domu do miejsca wesela, a to jest > odleglosc okolo 300 km i dlatego pytam kto powinien za to placic, właśnie sobie przypomniałam jak byłam małą dziewczynką to byłam na takim weselu - większość gości była z miejscowości o 150-170 km oddalonej od miejsca ślubu. Autokar był wynajęty i opłacony przez młodych ale dodam, że Panna Młoda była z tej miejscowości, w której odbyło się wesele (czyli 150-170 km dalej) więc to chyba inna sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
ilka_ka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 10:12 u mnie goście ze strony narzeczonego będą jechać 200km, za autokar płacą więc jego rodzice - tak ustaliliśmy. a jeśli chodzi o nocleg, to ze wzgledu na odległości i koszty - nie robimy poprawin. goście rano wsiadają w autobus i jadą do domu narzeczonego i tam będą poprawiny, moi goście odsypiają u mnie w domu i potem bawią się do nocy autokar będzie wynajęty luksusowy na długie trasy tak aby podróż była w miarę możliwości przyjemna oczywiście jeśli ktoś w trakcie wesela odpadnie będą pokoje "awaryjne" w lokalu niedrogo 20zł od osoby planowalisy na początku nocleg i poprawiny.. ale nie damy rady finansowo.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 11:27 my planujemy tak: goście do kościoła dojeżdżają SAMI MY zapewniamy transport z kościoła na salę nocleg ... hmmm jest na naszej głowie, rodzinka będzie ulokowana u miejscowej rodzinki (dla nich to sama przyjemność a osoby, których nie będzie gdzie ulokować będą nocowały na nasz koszt w hotelu Do domku każdy wraca na swój koszt czyli od momentu pojawienia sie w kościele goście są NASZYMI GOŚĆMI Odpowiedz Link Zgłoś
postka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:02 My sie tez nad tematem noclegu zastanawiamy. Nocowac bedzie ok 20 gosci, a poniewaz wesele bedzie w restauracji, goscie musza spac w hotelu. Hotel to ok 300 zl za dwojke (nie chcialabym proponowac gosciom schroniska...). Nam bedzie ciezko taka kase wygospodarowac dodatkowo, a goscie sa calkiem majetni. Takze chyba skonczy sie na tym,ze sami sobie zaplaca, chociaz do konca nie jestem przekonana... Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzatko_mojej_mamy Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:38 dokladnie tak samo do kosciola - SAMI a potem juz nasze wydatki i wlasnie z tego powodu zrezygnowalismy z wesela na zamku i robimy w browarze zamek jest 12 km od kosciola oraz hotelu (zapewnianego przez nas) - bo hotel na zamku to lekkie przegiecie finansowy by bylo czyli wychodzilo by na to, ze rowniez powinien stac i czuwac busik, ktory by wozil "padnietych" gosci do hotelu te 12 km, a poza tym beda i babcie z laseczkami i matka trojki dzieci z rzeczonymi dziecmi od 2-12lat - wiec jakby tak kazda z potencjalnie nieprzewidywalnych - w sensie godziny opuszczenia wesela - osob chciala co powiedzmy 30 minut jezdzic - to bysmy mieli rajd nocny. a tak browar jest 20 m od hotelu z rozsadnymi cenami -> i powiem szczerze, ze chociaz zamek jest przepiekny i "od zawsze" myslalam ze tam bedzie moje wesele - to jestem taka szczesliwa ze wszystko na miejscu i bez nerwow, ze mam zamek daleko - nie dajmy sie zwariowac ******* suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:10 ja place za nocleg dla gosci Odpowiedz Link Zgłoś
anaslo Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:57 Nasze wesele bedzie w hotelu, własnie miedzy innymi dlatego, że sporo gości jest przyjezdnych i chcemy im zapewnić nocleg, za który my płacimy (30- 40zł/os.). Zapewnimy tez gościom rano śniadanie. Transport z koscioła dla tych miejscowych, bo hotel jest poza miastem i ewentulanie nad ranem. Wbrew pozorą nie są to takie ogromne koszty wystarczy tak jak my poszukać dobrej sali- hotelu, którzy przy takim kompleksowym zamówieniu da spore zniżki, a firm transportowych przynajmniej w naszym mieście jest kilka więc też jest możliwość negocjacji. My wyszliśmy z założenia, że nasi goście nie powinni się martwić o nocleg i transport. Odpowiedz Link Zgłoś
magalak Od kiedy? 23.03.07, 15:21 Gdzie się utarło, że za noclegi "muszą" zapłacić państwo młodzi? Pierwszy raz o tym słyszę. Zawsze sama opłacałam swój nocleg i nie wiedziałam w tym problemu... . Czasy się zmieniły? Odpowiedz Link Zgłoś
arwen8 Re: Od kiedy? 23.03.07, 15:31 A no takie polskie "zastaw się, a postaw się". Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 10:10 magalak napisała: > Gdzie się utarło, że za noclegi "muszą" zapłacić państwo młodzi? Pierwszy raz o > tym słyszę. Zawsze sama opłacałam swój nocleg i nie wiedziałam w tym problemu.. > . > . Czasy się zmieniły? Gości się gości jak przyjeżdza do nas ktoś w gościnę to chyba normalne że się go "przenocuje" zawsze gościom zapewniało się nocleg, tylko kiedyś nie wiązało sie to z dodatkowymi kosztami bo noclegi były przygotowywane np. w stodole czy po rodzinie. W dzisiejszych czasach gość śmierdzi jak ryba nie po trzech dniach jak to było kiedyś aloe praktycznie po pierwszej godzince. Dlatego też zamiast ulokować gości w dostępnych miejscach "po rodzinie" wysyłamy ich do hotelu - w ten sposób mamy ich z głowy jedni zapłacą za SWOICH GOŚCI inni wolą całkowicie mieć ich z głowy każdy robi jak uważa niedługo jadąc w odwiedziny do rodziców, dziadków będziemy szukać noclegu w okolicznych hotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Od kiedy? 26.03.07, 10:26 > Gości się gości > jak przyjeżdza do nas ktoś w gościnę to chyba normalne że się go "przenocuje" Co innego jak przyjezdzaja 2 osoby w odwiedziny, a co innego, jak masz przenocowac 70. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 11:24 jasne że to co innego - inne koszty, inne zmieszania tylko że goście Ci sami wiadomo że takiej liczby gości nie przenocujemy U SIEBIE więc pozostaje nam przenocować ich w hotelu - na nasz koszt rozumiem że nie każdego stać na takie wydatki ... dla mnie też jest to poważny dodatkowy koszt. nie rozumiem natomiast oszczędzania "cudzym kosztem". Nie raz nie dwa jest tak że koszty wesela wychodzą NAM powiedzmy 300zł na gościa a sam gość musi wydać dużo powyżej tej kwoty ( koperta, transport, dojazd + ewewntualnie ubiór, fryzjer itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Od kiedy? 26.03.07, 11:48 > Nie raz nie dwa jest tak że koszty wesela wychodzą NAM powiedzmy 300zł na > gościa a sam gość musi wydać dużo powyżej tej kwoty ( koperta, transport, > dojazd + ewewntualnie ubiór, fryzjer itp.) W maju jade do Polski na wesele mojej przyjaciolki, to dla nas 1000 km w jedna strone, tanich linii brak. Mysle, ze dojazd to minimum 100€ plus tyle samo koperta. Nocleg organizujemy sami albo przenocujemy u znajomych albo rezerwujemy hotel. Poniose te wydatki, bo chce byc na tym weselu. Jesli chodzi o fryzjera i nowy ciuch to naprawde nigdzie nie jest powiedziane, ze na wesele trzeba za kazdym razem kupowac nowa kreacje. Jesli chodzi o nasz slub to zdecydowalismy oplacic gosciom z Polski jeden nocleg. Ale to bedzie jakies 5, 6 pokoi. Gosciom z Niemiec zerezerwujemy pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 12:27 mayagaramond napisała: > ...nowy ciuch to naprawde nigdzie nie jest powiedziane, ze na wesele trzeba za > kazdym razem kupowac nowa kreacje. dlatego też napisałam ewentualnie Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny1 Re: Od kiedy? 26.03.07, 16:20 Widzę że polska tradycja zastaw a postaw jest nadal żywa. Powtórzę zwyczaj opłacanie gościom noclegu i transportu jest idiotyczny i niczym nie uzsadniony. Tak samo jak dzielenie faktur: ty opłacasz kwiatki, ja wódkę. Nowoczesne wesela organizuje się na zasadzie: wspólny koszyk-wspólny podział. A co do wydatków gości. Nie wiedziałem że do koperty trza włożyć nie mniej niż 100 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Od kiedy? 27.03.07, 11:19 michal_powolny1 napisał: > Widzę że polska tradycja zastaw a postaw jest nadal żywa. Powtórzę zwyczaj > opłacanie gościom noclegu i transportu jest idiotyczny i niczym nie uzsadniony. > weź przeczytaj jeszcze raz co napisałeś jeżeli chodzi o tradycje to jest tradycja ugoszczenia gości jak mnie nie stać na ugoszczenie to nie zapraszam zastaw a postaw jest żywa gdy na siłę zapraszam gości nie mogąc zapewnić im warunków gościny. Odpowiedz Link Zgłoś