Dodaj do ulubionych

kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy goscie?

26.12.06, 20:04
jak myslicie?bo w rodzinie zdania sa podzielone, tak samo jest z wynajeciem
autobusu dla gosci, kto powinien placic?
Obserwuj wątek
    • panna_na_wydaniu Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:17
      Zdecydowanie młodzi. Goście i tak mają sporo wydatków i uważam że nie powinno
      się ich obciążać dodatkowo. My płacimy za nocleg (ok. 50 os)i też podstawiamy
      pod kościół autobus.
      • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:29
        ok z noclegami sie zgodze, ale z tym autobusem, no zaplacilambym tak jak mowisz
        spod kosciola do sali itd ale moi goscie musza dojechac okolo 250 km wiec gdyby
        jechali wlasnymi srodkami transportu to i tak musieli by zaplacic za paliwo czy
        bilety, wiec moze najlepszym wyjsciem byloby zaplacic pol na pol?
        • jola.pedagogspoleczny Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 17:22
          ivcia13- u nas też duża część gości (ok.50 osób) musi dojechać 250 km- ślub
          jest w mojej rodzinnej miejscowości, a ci goście, to z rodziny i miejscowości
          mojego M. Robimy kilkugodzinne przyjęcie a nie całonocne wesele, więc nie
          zapewniamy noclegów (każdy zdąży przed północą wrócić do domu). Chcieliśmy
          jednak zorganizowac transoprt z tamtej miejscowości do mojej i powrotny- bo
          przecież przejechanie 500km w jeden dzień może bardzo zmęczyć nie tylko dla
          kierowców samochodów). Byliśmy kilka dni temu zapytać się o ceny autobusów i
          nas troszkę zszokowało. Okazało się, że chcą 3,20zł za każdy kilometr plus
          140zł dla drugiego kierowcy (bo jeden może być w trasie do 13h a u nas wyszłoby
          ok.15)- czyli razem 1740zł plus pewnie jeszcze kilka kilosów po obu miastach
          trzeba doliczyć... Nie stać nas na taki wydatek, ale z drugiej strony zależy
          nam na tych gościach (to NAJBLIŻSZA rodzina) a nie wszyscy będą mieli jak
          dojechać, bez naszej pomocy...
          • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 17:42
            >ale z drugiej strony zależy
            > nam na tych gościach (to NAJBLIŻSZA rodzina) a nie wszyscy będą mieli jak
            > dojechać, bez naszej pomocy...

Zakladam, ze chodzi o starsze osoby, ktore nie maja samochodu i jazda pociagiem
            bylaby bardzo meczaca. Moze moga sie zabrac z kims?

Choc ja w dalszym ciagu nie rozumiem dlaczego mlodzi maja gosciom organizowac
            transport. Przeciez to dorosli ludzie.
            • jola.pedagogspoleczny Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:48
              Tu chodzi i o starsze osoby jak np babcia mojego M., jak i dzieci czy młodzież.
              Rodzice mojego M. pochodzą z bardzo licznych rodzin i sami zalożyli liczne
              rodziny (nie zamierzamy zapraszać rodzeństwa czy kuzynostwa dziadków, a i tak
              50 osób jak byk wychodzi). I będzie kilka przypadków, gdzie z 1 rodziny będzie
              6 osób a w samochodzie przecież tylko 5 miejsc i tylko 1 samochód i 1 kierowca
              w nim...
              Pociąg odpada, bo między moją miejscowością a jego są ,,tylko'' 3 przesiadki
              (ja jestem ze sredniej miejscowości a on z małej a podróż trwa średnio 7-8h).
              Autobus PKS między tymi miejscowościami jest tylko 1 na dobę i goście byliby w
              środku nocy przed ślubem a jechaliby w środku nocy po ślubie (przyjęcie po
              południu 15-20);/
              Niby goście to dorośli ludzie (chociaż u nas 10 osób to dzieci- nie licząc
              młodzieży), ale to my chcemy, żeby uczestniczyli w naszym święcie i to nam
              zalezy na ich obecności, więc nie chcemy, żeby odległośc była powodem ich
              nieobecności.
    • vivi22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:49
      u nas za nocleg dla gosci (25 pokoi dwuosobowych) placimy my. Uwazam, ze jesli
      stac na to mlodych, ich rodzicow to moga zaplacic mlodzi lub rodzice. jesli nie
      stac, to zaprasza sie tylko na wesele a co do noclegu to mowi sie, ze w poblizu
      jest taki i taki hotel i mozna we wlasnym zakresie zarezerwowac sobie nocleg.
      Uwazam, ze w ten sposob sprawa jest dobrze rozwiazana.
      • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 20:57
        ok z noclegami sprawa rozwiazana, palcimy my ale co myslicie o tym autobusie
        dla gosci? kto powinien zaplacic?
        • vivi22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 21:45
          za autobus zdecydowanie mlodzi.
          • panna_na_wydaniu Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 22:54
            Ja uważam, że jeżeli płacicie za noclegi to dojazd we własnym zakresie.
            Natomiast jeśli byście nie fundowali gościom noclegu to powinniście ich
            przywieźć na wesele i odwieźć po weselu.
            Mam nadzieję, że nie zamieszałam smile
            • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.12.06, 23:15
              zrozumialam i calkowicie sie z Tobą zgadzam, smile z noclegami to rozumiem ze
              powinnismy zaplacic ale dojazd dlaczego, to moze jeszcze zrobimy talony na
              benzyne dla tych ktorzy beda jechac samochodami badz na bilety pociagowesmile
              • adrianna79 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 27.12.06, 00:42
                u nas goscie bede sobie sami placili za hotel i nocleg a autobus bedzie
                dostarczony, bo wielu gosci jest niemiejscowych bez samochodow. i jak do tej
                pory nie mam zadnych problewow i rowniez nie jest mi glupio ze oni sami placa.
                u mnie tak wlasnie jest ze kazdy sam sobie oplaca dojaz na slub i ja kakos
                nigdy nie mialam problemow z takim rozwiazaniem.
        • mary_popins Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 11:14
          za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie
          wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz
          bylo przegiecie.
          • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 11:20
            mary_popins napisała:

> za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie
            > wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz
            > bylo przegiecie.

musi? No tak wyglada ne to, ze para mloda powinna jeszcze zaopatrzyc gosci w
            stroje balowe.
          • m_popielaty_fim Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 22:28
            Czy Szanowna Pani może wyjaśnić co oznacza zwrot:"gość (...) włożyć sporo do
            koperty"? To znaczy ile? 100-200-500-1000? 50 zeta ne wystarczy?
            • mary_popins Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 08:03
              uwazam, ze 500zl. to jest kwota ktora wypada dac od 2 osob. O ile kogos nie
              stac na wiecej wink
              • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 10:44
                mary_popins napisała:

> uwazam, ze 500zl. to jest kwota ktora wypada dac od 2 osob. O ile kogos nie
                > stac na wiecej wink

To przyjdz do nas na weselesmile
          • little-jo Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 26.03.07, 10:55
            mary_popins napisała:

> za autobus zdecydowanie powinni placic mlodzi (rodzice mlodych). Gosc musi sie
            > wystroic, wlozyc sporo do koperty. Placenie za nocleg czy autobus to by juz
            > bylo przegiecie.

A panna młoda nie musi sie wystroić??? Tak samo jak pan młody i rodzice?
            Młodzi maja na pewno dożo więcej wydatków niż goście.

Rozumiem, że jak młodzi mogą, to płacą za hotel, ale za przejazd? A tym co nie
            jada autobusem, to będą zwracać za paliwo?
            Jeśli goście nie chcą jechać osobno autami, to niech sami złożą sie na autobus i
            tyle.
    • dziuneczka.pl Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 17:49
      mlodzismile)
    • stella_22 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 19:18
      Od kościoła, gdzie będziemy mieć ślub jest kawałek drogi do restauracji, gdzie będzie wesele i też podstawimy autobus dla gości. Wynajmiemy na godzinę albo dwie.
      Z kolei jeśli chodzi o powroty to będziemy mieć znajomego kierowcę (kolega taty), który samochodem będzie rozwoził gości, o której tylko będą chcieli wrócić do domu. Wszystko jest w obrębie miasta i okolic, bo goście z Pomorza przyjadą na kilka dni i będą rozlokowani po okolicznej rodzinie.
      • mada.d.n Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 29.12.06, 19:56
        my wesele mamy 40 km od Poznania, w którym jest ślub, i wg nas obsolutnie nie
        podlega dyskusji kwestia dojazdu - skoro robimy tak daleko, to naszym
        obowiązkiem jest zapewnić gościom dojazd. a zatem wynajmujemy autobus i na
        dodatek tak obmyślamy trasę, aby w miarę możliwości każdy był
        usatysfakcjonowany (czyt. nie dowieziony pod drzwi, ale na odległość kilku
        minut spacerem)

176 dni smile
        Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
        jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
        • memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:28
          Ja zabieram gości autobusem spod kościoła, a po imprezie odwożę do P-nia. Tam
          już mogą sobie zamówić taksówkę. Ile płacisz za autobus?
    • basia1125 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 31.12.06, 21:40
      My placimy za noclegi a goscie dojezdzaja we wlasnym zakresie. Podejrzewam, ze
      nie zorganizuja sie tak wszyscy, zeby dojechac do mojej miejscowosci razem
      autobusem. A jak juz dojada samochodami, to i z kosciola na wesele dojada.. smile
    • agnrek Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 00:14
      My płaciliśmy za noclegi i za autobus dla gości. Wliczylismy to od razu w
      koszty, zaprosiliśmy mniej gości , ale za to każdy miał i nocleg i transport.
    • lubna w naszym przypadku - młodzi 01.01.07, 14:25

• promyczek_k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 15:00
      Noclegi powinni opłacić młodzi bądź rodzice. Co do autobusu nie jestem pewna.
      Myślę, że goście powinni się we własnym zakresie martwić o dojazd.
      • anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 15:17
        Rodzice? A to ich wesele?!!!
        • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:17
          Ja uwazam ze goscie. Nigdy w zyciu nie oczekiwalam, ze ktos mi zapewni nocleg i
          dojazd. Moze mi jeszcze sukienke powinni kupic?
        • promyczek_k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 23:12
          anek45 napisał:

> Rodzice? A to ich wesele?!!!

Rodzice, jeśli oni płacą za wesele. Nie każda para sama finansuje uroczystość.
          Może czasem dla odmiany zamiast wszystko krytykować, spróbujesz zrozumieć, co
          autor miał na myśli?
          • anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 07:56
            Rodzice finansują uroczystośc przedszkolakom, a nie dorosłym.
            • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:38
              anek45 napisał:

> Rodzice finansują uroczystośc przedszkolakom, a nie dorosłym.

Nie przesadzaj. Rodzice czesto finansuja wesele, jesli nie bezposrednio to dajac
              prezent w kopercie. Dla wielu wyprawienie wesela to punkt honoruwink
              Bylo tu kilka takich panien, ktore szumnie oglaszaly, ze wesele finansuja sami.
              W innym watku okazywalo sie ze od rodzicow i tesciow dostaja np. 20 000 w
              prezencie.
              • anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:42
                > Bylo tu kilka takich panien, ktore szumnie oglaszaly, ze wesele finansuja sami.
                > W innym watku okazywalo sie ze od rodzicow i tesciow dostaja np. 20 000 w
                > prezencie.
                Maya, w porzadku, tylko ze cały czas się nie rozumiemy. Piszę o dorosłych
                samodzielnych ludziach, a nie przedszkolakach, ktorym zamarzył sie slub i
                weselisko. W2 tym drugim przpadku finansowanie uwazam za OK, ale pytanie po co
                przedszkolakom slub - nie ta dojrzałośc.
                • memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:30
                  Rozumiem, że dojrzałość w Twojej opinii oznacza zdolność kredytową? Ciekawe,
                  ciekawe...
              • anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:42
                >Dla wielu wyprawienie wesela to punkt honoruwink
                Honor, o ktorym decudują pieniądze... To mamy inne pojęcie honoru.
                • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:52
                  To bylo ironiczne (wink. Cale to podejscie zwiazane jest z nasza mentalnoscie
                  "zastaw sie a postaw sie". Dlatego ludzie biora kredyty na wesele, moim zdaniem
                  jedna z glupszych rzeczy jakie mozna zrobic.
                  • anek45 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 09:59
                    E tam, najgłupsza rzecz. Bank daje, to się bierze. Weselisko bedzie na cała wieś
                    i rodzinę, imprezka się zwróci, a rodzice jakoś spłacą. najważniejsze, ze dzieci
                    będą się mogły pobawiać, a i nikt nie powie, ze tatuś na alkohol pożałował
                    tudzież mamusia na suknię. A biedne zuczki, czyli panstwo młodzi, grzecznie
                    przyjmą podarek, bo przecież rodzicom zalezało. Im nie, oni mają pieniądze, ale
                    przeznaczają je na dom, mieskzanie, samochod, rodzicom nie mogą przecież
                    odmówić. Bo jakże...

Ech, "zastaw się, a postaw się" to maly pikuś wobec "jestem dorosła, ale zrobię
                    tę przyjemność tatusiowi"...
            • memphis90 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 14:37
              Cieszę się, że Ty jesteś taka bogata, ze możesz samodzielnie wyłożyć
              kilkadziesiąt tysiecy na ślub i w związku z tym czujesz sie "dorosła". Ja
              osobiście widziałam sporo ludzi z wypchanym portfelem, którym do dojrzałości
              było znacznie dalej niż mnie, z moim małym stypendium. Nie wiem, w którym
              momencie nominał przechodzi automatycznie w dorosłosc.
    • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:40
      młodzi/rodzice - wzależności od tego kto finansuje imprezę smile

my też tak robimy-autobus, nocleg dla przybyszów z daleka oraz busik w nocy
      kursujący i odwożący gości do domów (mamy wesele ok 15km od naszego miejsca
      zamieszkania)

dodam, że my wynajęliśmy cały hotelik - dogadaliśmy się z właścicielem, że nie
      chcemy aby ktoś obcy szwędał się podczas naszego wesela i wynajęliśmy wszystkie
      miejsca noclegowe - oczywiście po bardzo promocyjnej cenie - u mojego brata było
      tak samo, rewlacyjny pomysł wink
      (jak się domyślam - właścicielowi się to opłaca bo nie wiadomo czy ktoś "z
      ulicy" w tą akurat noc wynająłby chociaż jeden/dwa pokoiki)
      • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 16:42
        gioseppe napisała:

> młodzi/rodzice - wzależności od tego kto finansuje imprezę smile
        >
        > my też tak robimy-autobus,

dodam,że chodzi o autobus dowożący niemobilnych
        gości do kościoła a potem z kościoła do lokalu smile
    • julka3006 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 17:13
      my placimy za gości tych przyjezdnych z daleka ok-30 osob max,lokujemy ich w
      domkach wypoczynkowych po 4 osoby ,prawie na 100% podstawimy autobus i
      zajmiemy sie i zaplacimy za bus ktory bedzie odwoził do domku gosci
      miejscowych smile sami bylismy w ubiegłym roku na weselu w warszawie
      -to ponad 300 km oprocz kasy w prezencie jak policzylismy ksiazke zamiast
      kwiatow,dojazd i nocleg wyszlo0 nas ponad 1200 zl a to duzo jak na jeden
      weekendsmile nie licze kiecki i tego co ewent bylo potrzebne ...
      • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:23
        julka3006 napisała:

>sami bylismy w ubiegłym roku na weselu w warszawie
        > -to ponad 300 km oprocz kasy w prezencie jak policzylismy ksiazke zamiast
        > kwiatow,dojazd i nocleg wyszlo0 nas ponad 1200 zl a to duzo jak na jeden
        > weekendsmile

no coz para mloda nie moze nic na to poradzic, ze goscie daleko mieszkaja. Przy
        czym 300 km nie jest dla mnie duzo odlegloscia. W maju jedziemy na wesele mojej
        najlepszej przyjaciolki - to dla nas ponad 1000 km w jedna strone.

nie licze kiecki i tego co ewent bylo potrzebne ...

To znow problem gosci, ktorzy musza (raczej ktore, bo dotyczy kobiet) miec nowa
        sukienke.
    • czarodziejkakubusia Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:12
      Za nocleg gości płaci para młoda i niegrzecznością byłoby wymagać,aby goście
      pokrywali jeszcze koszt noclegu.
      • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:24
        czarodziejkakubusia napisała:

> Za nocleg gości płaci para młoda i niegrzecznością byłoby wymagać,aby goście
        > pokrywali jeszcze koszt noclegu.

jeszcze? A co takiego goscie pokrywaja?
      • 0livka5 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 01.01.07, 20:39
        też jestem ciekawa jakie jeszcze koszta mają goście smile moze nam Czarodziejka powie???

Ja zapłacę za noclegi tylko niektórym gościom- najbliższej rodzinie i tym, o których wiem, że sa w trudnej sytuacji materialnej. Innym powiem, ze istnieje możliwość noclegu i że mogę zarezerwować. Uprzedzę o kosztach.

Może Ciebie Czarodziejko stać na noclegi dla wszystkich gości. Mnie niestety nie.

Poza tym pozostaje kwestai jakie to noclegi. Jeśli podrzędny hotelik i stargowałaś cenę do np. 50 zl to mnie byłoby stać na to.

Miejsce, ktore mam na oku na moj slub to dobry lokal- cena menu ok 150 zł a cena noclegu ok 100 zl za osobę.

Poczytaj savoir-vivre. Niepłacenie za nocleg nie jest uznawane za "niegrzeczność". Nie mogę się zadlużać na własne wesele, bo mnie na to nie stać.
    • kate21.07.07 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 11:30
      U nas będziemy mieli kilka pokoji w hoteliku weselnym do swojej dyspozycji -
      odpłatnie oczywiście, ale wykorzystamy je tylko w ważnych sytuacjach- rodzina z
      baaardzo daleka, babcie i dziadkowie, dziecko. Młodzi będą mieli mnóstwo
      możliwości powrotusmile
    • greene3 oczywiście, że MŁODZI!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 11:54
      Przynajmniej w naszej wielkopolskiej mentalności nie do pomyślenia jest, aby
      było inaczej
      • viking03 Goście SAMI mają płacić, albo ....nocleg u rodziny 02.01.07, 19:03
        greene3 napisała:

> Przynajmniej w naszej wielkopolskiej mentalności nie do pomyślenia jest, aby
        > było inaczej

W mojej MAZOWIECKIEJ mentalności nie mieści się w głowie PŁACIĆ ZA GOŚCI za ich
        nocleg??
        Robiłem wesele w Warszawie (sam jestem pruszkowiakiem, nie z W-wy ), gości
        miałem i z Łodzi i z woj.śląskiego i może ze względu na to że spora część
        rodziny jest z Warszawy - WSZYSCY GOŚCIE mieli zapewniony nocleg U WARSZAWSKIEJ
        CZĘSCI RODZINY, nie zostawiliśmy NIKOGO spoza Warszawy w hotelu gdzie robiliśmy
        wesele.
        Na nocleg w hotelu zostaliśmy tylko My - państwo młodzi, bo pokój dla
        nowożeńców mieliśmy wliczony w cenę wesela.
        • kate21.07.07 Re: Goście SAMI mają płacić, albo ....nocleg u ro 03.01.07, 10:04
          Ja mam wesele pod warszawą i też nie będę połowy gości po hotelu układać i
          płacić za to. Dużo osób porozjeżdża się do swoich domów w wawie, rodzina po
          rodzinie, znajomi po znajomych, a jeśli ktoś będzie miał ochotę spędzić noc w
          hotelu weselnym to jak najbardziej- we własnym zakresie, ale za przystępną cenę.
    • aserath Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:05
      my placilismy za noclegi gosciom. za autokar nie bo, nie trzeba bylo autokaru
      zamawiac, ale bralismy taką opcję pod uwagę- wtedytez placilibysmy my, jako
      młodzi. Nie wypada gościom robić dodatkowych obciążen finansowych. Chyba ze
      goscie chcą np., po weselu 3 dni zostać - wtedy moim zdaniem to ich brocha, tzn,
      mozecie im nocleg zaawtwic ale koszt powinni poniesc sami
      • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:44
        aserath napisała:
        > Nie wypada gościom robić dodatkowych obciążen finansowych.

i tu jest pies pogrzebany, jak mawiaja nasi sasiedzi zza Odry. W Polsce bycie
        gosciem to obciazenie finansowe a nie zaszczyt...
        • adrianna79 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 13:55
          Zgadzam sie z Toba Mayagaramond. Jak wczesniej napisalam w mojej wypowiedzi, ja
          bylam na wielu weselach gdzie musialam sama oplacic dojazd, nocleg i
          jeszcze "prezent" dac smile. Wlasnie wszystko zalezy od zwyczaju, czy mlodzi
          placa za dojazd i noclegi czy nie. Tak sama jest jak kto powinien placic za
          wesele, rodzice panny mlodej, rodzice na pol, czy sami mlodzi. Wszystko zalezy
          od zwyczaju...
        • agnrek Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:51
          Dokładnie tak! Bycie gościem to naprawdę spory wydatek - ubranie, dojazd,
          prezent, kwiaty, nocleg. My mieliśmy w tym roku 2 wesela, łącznie wydalismy
          jakieś 2000 pln, z tym, że to nie kupowaliśmy ciuchów, bo nie wiem, czy w 3
          tysiącach byśmy się zmieścili!
          • michal_powolny1 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 02.01.07, 18:54
            Żartujecie oczywiście? Wesela były w Hiszpanii?
            Takie drogie są autobusy/pociągi?
            Prezent to 1 tysiac i ani gorosza mniej?
          • viking03 Krótki przepis na gościa weselnego ;-) 02.01.07, 19:17
            agnrek napisała:

> Dokładnie tak! Bycie gościem to naprawdę spory wydatek - ubranie, dojazd,
            > prezent, kwiaty, nocleg. My mieliśmy w tym roku 2 wesela, łącznie wydalismy
            > jakieś 2000 pln, z tym, że to nie kupowaliśmy ciuchów, bo nie wiem, czy w 3
            > tysiącach byśmy się zmieścili!

Dam Ci krótki przepis na udany wypad na wesele jako GOŚCIA WESELNEGO:
            1.ubranie : ZAWSZE masz w szafie coś szałowego, co miałaś raptem 2 razy na sobie
            koszt : ZERO
            2.dojazd - hmmmmm z tym bywa różnie, powiedzmy dojazd do 100km autem to koszt
            około 60zł ( benzyna ) lub ok. 40zł (gaz )
            3. prezent: gotówka 200zł w kopercie
            - młodzi nie otwierają kopert zaraz po wręczeniu, więc co za różnica czy dasz
            200 czy 1000zł ??
            4.kwiaty - wiązanka za 15-20zł w zupełności wystarcza - kwiatki i tak młodzi
            wywalają po weselu, albo zostawiają w hotelu ....
            5.nocleg - a musisz nocować w czterogwiazdkowym hotelu ? Zawsze staraj się
            znaleźć jaiegoś wujka czy babcię z rodziny, kto mieszka niedaleko
            koszt: ZERO

Jak narazie naliczyłem koszta około 280zł za wesele - ja byłem w 2006r. też na
            dwóch weselach i nie przekroczyłem 500zł wink)

• blowaway Re: Krótki przepis na gościa weselnego ;-) 22.03.07, 17:19
              No to się młodzi dowiedzieli co za złamas wsadził w koperte 50 PLN smile
    • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 00:59
      woooow ile odpowiedzi, nie spodziewalam się ale dziekuje z gory za wszystkiesmile
      my juz postanowilismy, koszty noclegów pokrywamy w całosci my ale za dojazd
      goscie niech placa sami, przeciez nikt nikomu nie placi za benzynę jesli
      dojezdza wlasnym autem prawda?smilepozdrawiam
    • mimi78 to różnie bywa... 03.01.07, 17:17
      u mnie to jest dość skomplikowane. Nadal nad tym pracujemy.

Ale dostałam już w tm roku zaproszenie, z cennikiem za pokoje - i
      numerem konta bankowego na prezent. Więc już nic mnie nie zdziwi.
      • mayagaramond Re: to różnie bywa... 04.01.07, 10:43
        mimi78 napisała:

> u mnie to jest dość skomplikowane. Nadal nad tym pracujemy.
        >
        > Ale dostałam już w tm roku zaproszenie, z cennikiem za pokoje - i
        > numerem konta bankowego na prezent. Więc już nic mnie nie zdziwi.

czyzbys byla zaproszona na wesele w Hiszpanii? Bo u nich to na porzadku dziennym.
    • marchewkowa_panienka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 03.01.07, 22:37
      u mnie będzie ok. 20 osób przyjezdnych. I płacimy za nocleg, nie wyobrażam
      sobie, że kogoś zapraszam i każę mu płacić za spanie....
      • sisigma Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 04.01.07, 01:00
        A ja ostatnio byłam gościem i zapłaciłam za przejazd busem. Jakoś korona mi z
        głowy nie spadła, obrażona się nie czułam, sądzę, że mimo wszystko gospodarze
        ponoszą wieksze wydatki niż goście. W głowie mi się nie mieści jak można wydać
        na weselu 2000... Sukienkę miałam za 150, ten dojazd 100, prezent 250 na pół z
        chłopakiem, kwiat kupiliśmy jeden, ale tak dziwny, że nie wiem nawet jak sie
        nazywał - kosztował 9 pln. Uczesanie i makijaż - sama. Nocleg fundowali młodzi
        ale nie korzystaliśmy ponieważ mamy znajomych, u któych mogliśmy się zatrzymac.
    • oxin Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 20:49
      Jak szanujesz swoich gości to im zapewnisz i nocleg i dojazd.
      nie oznacza to koniecznie wynajmu pokoi w hotelach (czasem starczy rozmieścić
      ich po rodzinie - w końcu chodzi o to by mogli wyspać się a nie wracać
      w "weselnym nastroju") ani wynajmu autobusów (zaplanowac kto z kim będzie
      jechał).
      Organizujecie wesele i jesteście odpowiedzialni za to, by goście czuli się u
      Was jak najlepiej i wspominali Wasze wesele jak najlepiej.

Jak kogoś nie stać to niech zaprasza mniej gości.
      • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 21:13
        Twoj obraz swiata jest bardzo uproszczony. Nie zawsze jest rodzina u ktorej
        mozna gosci przenocowac, ja np. moge u siebie w mieszkaniu przenocowac najwyzej
        2-3 osoby. Jeden nocleg oplace tylko gosciom z Polski, bo musza dojechac kolo
        1000 km, wszystkim innym noclegi zerezerwujemy, ale nie bedziemy za nie placic.

Sama jade w maju na wesele do w-wy (1000 km) i przez mysl by nie przeszlo
        oczekiwac, ze panstwo mlodzi mi zafunduja przejazd.
        • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 21:20
          mayagaramond napisała:

> Sama jade w maju na wesele do w-wy (1000 km) i przez mysl by nie przeszlo
          > oczekiwac, ze panstwo mlodzi mi zafunduja przejazd.

ale tu chyba nie jest mowa o przejeździe z domu (gościa) do miejsca akcji
          (ślub/wesele)

wydaje mi się, że chodzi nam o zapewnienie dojazdu (opłacenie) np po przyjęciu -
          z restauracji do domu gościa - ale w przypadku gdy ten mieszka niedaleko smile
          • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:13
            > wydaje mi się, że chodzi nam o zapewnienie dojazdu (opłacenie) np po przyjęciu
            > -
            > z restauracji do domu gościa - ale w przypadku gdy ten mieszka niedaleko smile

Ale to jest wydatek rzedzu powiedzmy 50 zloty za taksowke, ktory gosc moze
            poniesc. A ja wydam przyjmniej 200€ na dojazd. I mimo tego uwazam, ze to jest
            moja sprawa. W koncu gospodarze nic na to nie poradza, ze sie wyprowadzilamwink
            • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:42
              mayagaramond napisała:

> Ale to jest wydatek rzedzu powiedzmy 50 zloty za taksowke, ktory gosc moze
              > poniesc. A ja wydam przyjmniej 200€ na dojazd. I mimo tego uwazam, ze to
              > jest
              > moja sprawa. W koncu gospodarze nic na to nie poradza, ze sie wyprowadzilamwink
              >

tak
              w Twojej sytuacji oczywiście ty powinnaś za to zapłacić smile
              taki los!

a inni gości (bliżej) powinni zostać dowiezieni na koszt organizatorów według
              mnie - ale taxi sie nie opłaca, lepiej wynająć busika lub kogoś znajomego z
              większym samochodem wink
              • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:48
                I dlatego nie rozumiem, dlaczego ktos kto mieszka np. 50 km nie moze sam za to
                zaplacic tylko oczekuje, ze koszt pokryja mlodzi. Gwoli scislosci dodam, ze
                milionerami nie jestesmy i ten wyjazd na wesele jest dla nas sporym wydatkiem.
                Ale to moja najlepsza przyjaciolka, wiec jade.
                • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:02
                  hmm. nie rozumiemy się smile albo sie pogubiłam

może powiem jak jest u nas

wesele jest 17 km od miejsca zamieszkania.

zarezerwowany i zapłacony mamy hotel dla gości przyjezdnych (raczej większość
                  powyżej 100km)

zarezerwowany i zapłacony bus - dla osób, które pochodzą z naszej miejscowości
                  więc mają gdzie spać - po przyjęciu wracają do domu, na nasz koszt /sami tego
                  chcemy bo według nas to lepsze rozwiązanie/

ktoś z dalszych przyjezdnych kto ma ochotę wracać do domu zaraz po przyjęciu
                  oczywiście może to zrobić ale na własny koszt smile

pozdrawiam
                  • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:08
                    Pisalam w kontekscie tego co pisala wczesniej ivcia - jej rodzina kreci nosem,
                    ze musi dojechac 300km i dala do zrozumienia, ze mlodzi powinni za to zaplacic,
                    choc ivcia juz im pokrywa koszty noclegu!

Dlatego napisalam, ze taki dojazd to pikus, bo ja dojezdzam 1000 km i za to
                    place, bo chce byc na weselu.
                    • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:14
                      mhmm. nie czytałam wszystkiego

w takim kontekście oczywiście się zgadzam-rodzina sama sobie powinna zapłącić za
                      dojazd te 300km... według mnie to niepoważne pytanie ze strony gości! równie
                      dobrze ktoś kto przylatuje do mnie mógł powiedzieć - pewnie, z miłą chęcią
                      przylecę ale zapłać mi za bilet...

no ale cóż..ludzie są dziwni wink

pozdrawiam
    • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:18
      kochani u mnie chodzi o dojazd gosci z domu do miejsca wesela, a to jest
      odleglosc okolo 300 km i dlatego pytam kto powinien za to placic, z tego co
      widze mojej rodzinie juz sie nie podoba ten pomysł ze to tak daleko przez co
      troszke popsuli mi humor ale wesele robie chyba tam gdzie mam ochote moze raz w
      zyciu im korona z glowy nie spadnie jak zobaczą jak sie ludzie bawia w innym
      regionie Polski, za noclegi placimy my na 100% ale ten dojazd? to w takim razie
      powinnismy dac na paliwo tym ktorzy beda dojedzac na wlasna rekę, wydaje mi sie
      ze powinnismy im wynajac autokar, tak aby ich przywiozl i odwiózl ale powinni
      sami za to zaplacic co o tym myslicie?
      • mayagaramond Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:24
        ivcia, to dorosli ludzie wiec sobie sami powinni dojechac. Czy na
        urodziny/imieniny tez chca zeby ich wozono??? Pokrywacie noclegi, to wystarczy.
        Goscie moga np. miedzy soba ustali, ze jade w czworke jednym samochodem a nie
        dwoma.
        • ivcia13 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 22:37
          ja tez tak mysle, za noclegi palcimy my a za dojazd sami, zalatwimy im tylko
          autokar , dzieki za wszystki odpowiedzi jestescie kochani, buziaki
      • gioseppe Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 06.01.07, 23:18
        ivcia13 napisała:

> kochani u mnie chodzi o dojazd gosci z domu do miejsca wesela, a to jest
        > odleglosc okolo 300 km i dlatego pytam kto powinien za to placic,

właśnie sobie przypomniałam jak byłam małą dziewczynką to byłam na takim weselu
        - większość gości była z miejscowości o 150-170 km oddalonej od miejsca ślubu.

Autokar był wynajęty i opłacony przez młodych ale dodam, że Panna Młoda była z
        tej miejscowości, w której odbyło się wesele (czyli 150-170 km dalej) więc to
        chyba inna sytuacja smile
    • ilka_ka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 10:12
      u mnie goście ze strony narzeczonego będą jechać 200km, za autokar płacą więc
      jego rodzice - tak ustaliliśmy. a jeśli chodzi o nocleg, to ze wzgledu na
      odległości i koszty - nie robimy poprawin. goście rano wsiadają w autobus i
      jadą do domu narzeczonego i tam będą poprawiny, moi goście odsypiają u mnie w
      domu i potem bawią się do nocy smile autokar będzie wynajęty luksusowy na długie
      trasy tak aby podróż była w miarę możliwości przyjemna smile

oczywiście jeśli ktoś w trakcie wesela odpadnie będą pokoje "awaryjne" w
      lokalu smile niedrogo 20zł od osoby

planowalisy na początku nocleg i poprawiny.. ale nie damy rady finansowo..
    • kasia-k Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 11:27
      my planujemy tak:
      goście do kościoła dojeżdżają SAMI
      MY zapewniamy transport z kościoła na salę

nocleg ... hmmm jest na naszej głowie, rodzinka będzie ulokowana u miejscowej
      rodzinki (dla nich to sama przyjemność smile
      a osoby, których nie będzie gdzie ulokować będą nocowały na nasz koszt w hotelu

Do domku każdy wraca na swój koszt

czyli od momentu pojawienia sie w kościele goście są NASZYMI GOŚĆMI smile

• postka Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:02
        My sie tez nad tematem noclegu zastanawiamy. Nocowac bedzie ok 20 gosci, a
        poniewaz wesele bedzie w restauracji, goscie musza spac w hotelu. Hotel to ok
        300 zl za dwojke (nie chcialabym proponowac gosciom schroniska...). Nam bedzie
        ciezko taka kase wygospodarowac dodatkowo, a goscie sa calkiem majetni. Takze
        chyba skonczy sie na tym,ze sami sobie zaplaca, chociaz do konca nie jestem
        przekonana...
      • zwierzatko_mojej_mamy Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:38
        dokladnie tak samo wink

do kosciola - SAMI
        a potem juz nasze wydatki smile

i wlasnie z tego powodu zrezygnowalismy z wesela na zamku wink i robimy w browarze
        zamek jest 12 km od kosciola oraz hotelu (zapewnianego przez nas) - bo hotel na
        zamku to lekkie przegiecie finansowy by bylo wink
        czyli wychodzilo by na to, ze rowniez powinien stac i czuwac busik, ktory by
        wozil "padnietych" gosci do hotelu te 12 km, a poza tym beda i babcie z
        laseczkami i matka trojki dzieci z rzeczonymi dziecmi od 2-12lat - wiec jakby
        tak kazda z potencjalnie nieprzewidywalnych - w sensie godziny opuszczenia
        wesela - osob chciala co powiedzmy 30 minut jezdzic - to bysmy mieli rajd nocny.

a tak browar jest 20 m od hotelu z rozsadnymi cenami -> i powiem szczerze, ze
        chociaz zamek jest przepiekny i "od zawsze" myslalam ze tam bedzie moje wesele -
        to jestem taka szczesliwa ze wszystko na miejscu i bez nerwow, ze mam zamek
        daleko wink - nie dajmy sie zwariowac wink

suwaczek
    • lunaa2 Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:10
      ja place za nocleg dla gosci
    • anaslo Re: kto placi za noclegi gosci???mlodzi czy gosci 23.03.07, 12:57
      Nasze wesele bedzie w hotelu, własnie miedzy innymi dlatego, że sporo gości
      jest przyjezdnych i chcemy im zapewnić nocleg, za który my płacimy (30-
      40zł/os.). Zapewnimy tez gościom rano śniadanie. Transport z koscioła dla tych
      miejscowych, bo hotel jest poza miastem i ewentulanie nad ranem. Wbrew pozorą
      nie są to takie ogromne koszty wystarczy tak jak my poszukać dobrej sali-
      hotelu, którzy przy takim kompleksowym zamówieniu da spore zniżki, a firm
      transportowych przynajmniej w naszym mieście jest kilka więc też jest możliwość
      negocjacji.
      My wyszliśmy z założenia, że nasi goście nie powinni się martwić o nocleg i
      transport.
    • magalak Od kiedy? 23.03.07, 15:21
      Gdzie się utarło, że za noclegi "muszą" zapłacić państwo młodzi? Pierwszy raz o
      tym słyszę. Zawsze sama opłacałam swój nocleg i nie wiedziałam w tym problemu...
      . Czasy się zmieniły?
      • arwen8 Re: Od kiedy? 23.03.07, 15:31
        A no takie polskie "zastaw się, a postaw się".
      • kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 10:10
        magalak napisała:

> Gdzie się utarło, że za noclegi "muszą" zapłacić państwo młodzi? Pierwszy raz
        o
        > tym słyszę. Zawsze sama opłacałam swój nocleg i nie wiedziałam w tym
        problemu..
        > .
        > . Czasy się zmieniły?

Gości się gości smile
        jak przyjeżdza do nas ktoś w gościnę to chyba normalne że się go "przenocuje"

zawsze gościom zapewniało się nocleg, tylko kiedyś nie wiązało sie to z
        dodatkowymi kosztami bo noclegi były przygotowywane np. w stodole czy po
        rodzinie.
        W dzisiejszych czasach gość śmierdzi jak ryba nie po trzech dniach jak to było
        kiedyś smile aloe praktycznie po pierwszej godzince.
        Dlatego też zamiast ulokować gości w dostępnych miejscach "po rodzinie"
        wysyłamy ich do hotelu - w ten sposób mamy ich z głowy

jedni zapłacą za SWOICH GOŚCI inni wolą całkowicie mieć ich z głowy
        każdy robi jak uważa

niedługo jadąc w odwiedziny do rodziców, dziadków będziemy szukać noclegu w
        okolicznych hotelach.

• mayagaramond Re: Od kiedy? 26.03.07, 10:26
          > Gości się gości smile
          > jak przyjeżdza do nas ktoś w gościnę to chyba normalne że się go "przenocuje"

Co innego jak przyjezdzaja 2 osoby w odwiedziny, a co innego, jak masz
          przenocowac 70.
          • kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 11:24
            jasne że to co innego - inne koszty, inne zmieszania

tylko że goście Ci sami
            wiadomo że takiej liczby gości nie przenocujemy U SIEBIE
            więc pozostaje nam przenocować ich w hotelu - na nasz koszt

rozumiem że nie każdego stać na takie wydatki ... dla mnie też jest to poważny
            dodatkowy koszt.
            nie rozumiem natomiast oszczędzania "cudzym kosztem".
            Nie raz nie dwa jest tak że koszty wesela wychodzą NAM powiedzmy 300zł na
            gościa a sam gość musi wydać dużo powyżej tej kwoty ( koperta, transport,
            dojazd + ewewntualnie ubiór, fryzjer itp.)

• mayagaramond Re: Od kiedy? 26.03.07, 11:48
              > Nie raz nie dwa jest tak że koszty wesela wychodzą NAM powiedzmy 300zł na
              > gościa a sam gość musi wydać dużo powyżej tej kwoty ( koperta, transport,
              > dojazd + ewewntualnie ubiór, fryzjer itp.)

W maju jade do Polski na wesele mojej przyjaciolki, to dla nas 1000 km w jedna
              strone, tanich linii brak. Mysle, ze dojazd to minimum 100€ plus tyle samo
              koperta. Nocleg organizujemy sami albo przenocujemy u znajomych albo rezerwujemy
              hotel. Poniose te wydatki, bo chce byc na tym weselu. Jesli chodzi o fryzjera i
              nowy ciuch to naprawde nigdzie nie jest powiedziane, ze na wesele trzeba za
              kazdym razem kupowac nowa kreacje.

Jesli chodzi o nasz slub to zdecydowalismy oplacic gosciom z Polski jeden
              nocleg. Ale to bedzie jakies 5, 6 pokoi. Gosciom z Niemiec zerezerwujemy pokoje.
              • kasia-k Re: Od kiedy? 26.03.07, 12:27
                mayagaramond napisała:

> ...nowy ciuch to naprawde nigdzie nie jest powiedziane, ze na wesele trzeba
                za
                > kazdym razem kupowac nowa kreacje.

dlatego też napisałam ewentualnie
                smile

• michal_powolny1 Re: Od kiedy? 26.03.07, 16:20
              Widzę że polska tradycja zastaw a postaw jest nadal żywa. Powtórzę zwyczaj
              opłacanie gościom noclegu i transportu jest idiotyczny i niczym nie uzsadniony.
              Tak samo jak dzielenie faktur: ty opłacasz kwiatki, ja wódkę. Nowoczesne wesela
              organizuje się na zasadzie: wspólny koszyk-wspólny podział.
              A co do wydatków gości. Nie wiedziałem że do koperty trza włożyć nie mniej niż
              100 zeta.
              • kasia-k Re: Od kiedy? 27.03.07, 11:19
                michal_powolny1 napisał:

> Widzę że polska tradycja zastaw a postaw jest nadal żywa. Powtórzę zwyczaj
                > opłacanie gościom noclegu i transportu jest idiotyczny i niczym nie
                uzsadniony.
                >

weź przeczytaj jeszcze raz co napisałeś

jeżeli chodzi o tradycje to jest tradycja ugoszczenia gości

jak mnie nie stać na ugoszczenie to nie zapraszam

zastaw a postaw jest żywa gdy na siłę zapraszam gości nie mogąc zapewnić im
                warunków gościny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka