Dodaj do ulubionych

Akt chrztu

02.01.07, 08:49
Czy któraś z Was sprowadzała akt chrztu z drugiego końca Polski? Nie za bardzo wiem jak mam się do tego zabrać. Ksiądz w mojej parafi kompletnie nic nie potrafił doradzić, generalnie mu to zwisa. Nie wiem czy pisać tam, czy dzwonić, czy za to się płaci?
Poza tym ile w końcu wazny jest ten akt? 3 miesiące czy pół roku? Bo różne wersje czytam. Na naukach w innym kościele ksiądz mówił że 6 m-cy więc tego się trzymam ale głupio by było jakbym wcześniej sprowadziła i stracił ważność uncertain
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: Akt chrztu 02.01.07, 08:52
      zadzwon, ksiądz cię nie ugryzie wink mysle ze nie bedzie problemu zeby wyslal ci
      pocztą. a co do waznosci - wydaje mi sie ze tylko 3 miesiace, ale pewnosci nie
      mam.
    • bacha1979 Re: Akt chrztu 02.01.07, 08:52
      Mysle, że mozna najpierw zadzwonić. A pacic z tego co pamiętam sie płaci "co
      łaska". Mi np. co prawda nie z drugiego końca Polski, ale odbierała ciocia. A
      może masz tam rodzine???
      • wilvo Re: Akt chrztu 02.01.07, 08:56
        Właśnie nie mam sad I zastanawiam się czy ewentualnie wysłac kasę w kopercie czy jak?
        • bacha1979 Re: Akt chrztu 02.01.07, 08:58
          Najpierw zadzwoń i spytaj. Ja tam i o opłatę bym spytała, jak ksiądz to
          widzi. smile
        • lee_a Re: Akt chrztu 02.01.07, 10:44
          nie wysylaj kasy w kopercie, zapytaj ksiedza ile wyniesie opłata i popros o
          podanie numeru konta. Kazda parafia ma konto i jezeli powiesz, ze nie masz
          mozliwosci osobistej wizyty w biurze parafialnym to nie bedzie problemu.
    • agnrek Re: Akt chrztu 02.01.07, 11:49
      Akt chrztu jest ważny 6 m-cy do daty wystawienia zaświadczenia. Zadzwoń, może
      Ci przyślą, a jeśli nie, to ktoś znajomy czy z rodziny może Ci odebrać.
      Zwyczajowo daje się za to "co łaska".
      • olivia1980 Re: Akt chrztu 03.01.07, 19:09
        Akt jest ważny np. w Wawie tylko 3 miesiące.
    • dodkax Re: Akt chrztu 02.01.07, 12:53
      Zadzwoń wpierw i dowiedz się telefonicznie jak mogłabyś otrzymać odpis aktu
      chrztu. Ja bedę zmuszona sprowadzić swój zza granicy i wiem, że spokojnie
      powinien dotrzeć drogą pocztową, zatem i z wysłaniem Twojego nie powinno być
      najmniejszego problemu wink.
    • anulka_1 Re: Akt chrztu 02.01.07, 13:11
      Ja też sprowadzałam akt ślubu z drugiego końca Polski. Wysłałam list do ks.
      proboszcza z parafii w której byłam chrzczona, do koperty włożyłam 20zł.
      Odpowiedz dostałam również pocztą. Akt jest ważny 6 m-cy ale niektórzy księdza
      mają inne (mylne) zdanie na ten temat.
    • fufu81 Re: Akt chrztu 03.01.07, 19:04
      Mój mąż (jesteśmy po cywilnym) będzie za pośrednictwem swojej mamy ściągał akt
      z Pomorza a ślub mamy w mazowieckim. Z tego co nam ksiądz powiedział to teraz
      mamy się do niego zgłosić na 3 mies przed ślubem bo akt jest ważny właśnie 3
      miesiące. Ciekawa jestem w końcu jak to z tym jest. Na naukach przedmałżeńskich
      tez ksiądz mówił 3 miesiące. No cóż nam akurat pasuje zgłosić się w tym
      terminie bo mąż ma urlop (mieszkamy za granicą)
      Pozdrawiam i życze powodzenia w załatwieniu tej sprawy smile
      • wilvo Re: Akt chrztu 03.01.07, 21:05
        No właśnie, skąd te różnice? Chyba zajmę się tym 3 m-ce przed ślubem bo jesli mój ksiądz ma o tym podobne zdanie (mówił że papiery 3 m-ce ważne ogólnie) to mi jeszcze powie że mam akt chrztu przeterminowany i bedzie katastrofa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka