Dodaj do ulubionych

jaki śluz? potrzebuję pomocy

28.09.09, 16:39
Jaki powinien być śluz przed miesiączką?? Ostatnie kilka dni były suche, od
dziś rana zauważyłam u siebie biały, ciągnący się śluz, czuję, że jest
strasznie morko. Mam normalne objawy przedmiesiączkowe od kilku dni -
nabrzmiałe i bolące piersi oraz ból w okolicach jajników. Okres spóźnia mi się
trzeci dzień. Mam się go spodziewać czy zrobić test? Proszę o odpowiedź bo
bardzo się denerwuję. Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 16:59
      Według mnie zrób test.W końcu już po terminie.Biały śluz to dobry znak.
    • magdzierx Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 17:28
      gdzieś wyczytałam, że śluz przed okresem to normalna rzecz i nie powinna nikogo
      dziwić. miał ktoś podobnie? jeśli w ciągu następnych dwóch dni nie pojawi się
      krwawienie, zrobię test. proszę o jeszcze jakieś odpowiedzi, będzie mi łatwiej
      przez te dwa dni :)
      • k_sawa Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 19:02
        Ja miałam dokładnie tak jak opisujesz, zaczął się taki śluz biały i ciągnący i
        zaraz potem na drugi dzień dostałam okres, wszystkie inne objawy jak na ciążę.
    • horpyna4 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 19:42
      A ile konkretnie miałaś już dni z podwyższoną temperaturą? Bo u mnie
      zwykle bywało 14 - 15, ale kilka razy zdarzyło się 17. Chyba ze trzy
      razy w życiu, nie więcej.

Testować warto, jak jest przynajmniej 18 dni podwyższonej
      temperatury.
      • magdzierx Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 22:03
        Generalnie temperatury nie mierzyłam, więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć.
        Ale gdybyś mogła mi powiedzieć jak to jest ze zbliżającą się miesiączką i
        wilgotnością bezpośrednio przed krwawieniem (czy być może też suchością), to
        można by było już coś zweryfikować.
        • bystra_26 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 28.09.09, 22:59
          Przed okresem progesteron spada, więc jak chwilowo jest więcej estrogenów, to
          pojawia się śluz. Poza tym ponieważ za chwilę przez szyjkę macicy będzie
          wypływać krew i strzepki śluzówki, to szyjka musi sie pozbyć tzw. czopa
          śluzowego, który się utworzył po zakończeniu dni płodnych i miał chronić przed
          wpływami z zewnątrz potencjalny zarodek.
    • magdzierx Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 29.09.09, 08:55
      Dziewczyny, dziś rano się obudziłam i oczywiście poszłam szybko do toalety
      sprawdzić śluz. Po krwi ani śladu. Śluz jest przejrzysty, nie biały, tak jak
      wczoraj i nie jest juz tak obfity. Natomiast jest śliski. Mierzyłam wczoraj
      wieczorem temperaturę i termometr wykazał 36,5. Teraz zmierzyłam i jest 36,3.
      Skoro przed okresem byłam niepłodna i mój cykl przebiegał pomyślnie, to co jest
      nie tak? Dodam iż kochaliśmy się z moim partnerem ostatniej niedzieli czyli dwa
      dni temu, a wczoraj pojawił się ten śluz. Byliśmy zabezpieczeni, no ale
      wiadomo-różnie to bywa ;) Czy mimo to mogło dojść do zapłodnienia w ciągu tych
      ostatnich dwóch dni? Na razie nie planowaliśmy dzidziusia, chcieliśmy jeszcze z
      tym poczekać. Jak sądzicie??
    • magdzierx Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 29.09.09, 09:12
      Ale dodam, że temperatura ciała pod pachą tyle wynosiła, bo tam mierzyłam
      temperaturę. Gdybym zmierzyła w pochwie, to z pewnością byłaby wyższa.
      • horpyna4 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 29.09.09, 09:50
        Temperatura pod pachą NIE MA NIC WSPÓLNEGO z temperaturą mierzoną w
        pochwie. Może być niższa, może być wyższa.

Do celów NPR temperatura MUSI być mierzona "w jamie ciała", zawsze w
        tym samym miejscu i PRZED WSTANIEM Z ŁÓŻKA po dłuższym śnie.
      • lacitadelle jeżeli nie mierzysz temperatury 29.09.09, 11:13
        to nie wiesz, czy okres Ci się spóźnia.

Widzę 2 możliwości:
        - albo jesteś po owualcji, przed miesiączką i stąd śluz wyglądający jak płodny
        (u mnie się to często zdarza, jest śluzu sporo i nawet przez 3 dni występuje);
        - albo owulacja z jakiś powodów się przesunęła i masz teraz faktycznie śluz i
        okres płodny.
        • magdzierx hmmm.... zrobiłam test 29.09.09, 12:24
          nie wytrzymałam. pojawiła się jedna kreska. niby się ucieszyłam, no ale...
          współżyliśmy dwa dni temu. możliwe zapłodnienie w takim wypadku?
          • zuuza84 Re: hmmm.... zrobiłam test 29.09.09, 12:26
            przepraszam za to co napiszę. Kobieto ile ty masz lat? Wiesz cokolwiek na temat
            cyklu? Poczytaj najpierw trochę a potem zadawaj głupie pytania. Brak słów!
            Strasznie głupoty wypisujesz a wystarczały nie spać na lekcji biologi
            • joanna217 Re: hmmm.... zrobiłam test 03.12.16, 10:42
              Tak się Pani wymądrza :/ A prawda jest taka, że kazdy organizm kobiety jest inny i różnie działa :)) Ostatnio byłam u ginekologa i w kolejce stała jedna dziewczyna :) I wie Pani co powiedziała ? A no to, że zaszła w ciąże w okresie całkowicie niepłodnym . Pytałam czy jest tego pewna ? Odpowiedziała, ze tak . Więc to,ze książka i biologia w szkole mówi jedno nie znaczy, że zawsze jest tak samo u wszystkich kobiet . Teoretycznie w ciąży kobieta nie powinna mieć okresu / lub krwawień a moja siostra do 7 miesiąca ciąży miała normalny okres :) Koleżanka z Liceum do trzeciego miesiąca . Więc proszę się tak nie wymądrzać bo każdy organizm kobiety to wielka niewiadoma. Nawet w krótkim okresie cyklu można mieć dwie owulacje - sa wtedy bliźniaki :) Ale nie są do siebie w ogóle podobne :)
              • horpyna4 Re: hmmm.... zrobiłam test 04.12.16, 08:52
                Dziewczyno, zanim zarzucisz innym wymądrzanie się, to zadbaj o własną wiedzę. O ile wiem, to większość kobiet (niestety wielu lekarzy również) uważa, że dni płodne i niepłodne można sobie wyliczyć, A to jest kompletna bujda - liczą się objawy, w dodatku każdy cykl może być inny. Niepłodność poowulacyjna musi być potwierdzona wzrostem temperatury, a przedowulacyjna jest niepewna i w przypadku wcześniejszej (niż zazwyczaj) owulacji można zajść w ciążę wskutek zbliżenia zaraz po miesiączce.

Zjawisko krwawień w ciąży, udających miesiączkę, jest znane. I nie jest to "normalny okres", chociaż też powtarza się cyklicznie. Zazwyczaj przez 3 miesiące, ale może zdarzyć się i dłużej, chociaż bardzo rzadko.

Bliźniaki dwujajowe to oczywiście efekt podwójnej owulacji, ale w dość krótkim odstępie czasu. Potem hormony uniemożliwiają kolejną owulację.
                • plater-2 Re: hmmm.... zrobiłam test 04.12.16, 10:46
                  Organizm kobiety tak działa, ze można zajść w ciążę tylko w dni płodne.

"Jedna dziewczyna tego pewna" po prostu nie potrafiła tych dni prawidłowo zdiagnozować.

"Wyliczała " je na palcach ?

Nie każde krwawienie z pochwy jest "okresem".

• magdzierx hmmm... zrobiłam test 29.09.09, 12:27
          jestem po owluacji, potem miałam dni suche, aż do niedzieli. nie obserwowałam
          wcześniej śluzu przed miesiączką, czego bardzo żałuję. teraz nic już nie wiem.
          wyszło, że nie jestem w ciąży. jedna kreska. więc...martwić się, że będę mamą
          czy nie? ;p okres mi się na pewno spóźnia. tak jak pisałam wcześniej, jak co
          miesiąc mam wszystkie jego objawy, a szczególnie piersi, które zawsze mnie bolą
          na kilka dni przed i są niemiłosiernie ciężkie. są takie do tej pory, więc
          ciągle wierzę, że miesiączka się pojawi.
          • lacitadelle Re: hmmm... zrobiłam test 29.09.09, 12:56
            > jestem po owluacji

miałaś monitoring cyklu czy mierzyłaś temperaturę zgodnie z zasadami NPR? Inne
            sposoby na potwierdzenie, że owulacja się odbyła, nie istnieją.

Śluz to tylko objaw tego, że organizm się do owulacji przygotowuje, wcale nie
            musi do niej dojść w danym podejściu, w jednym cyklu można mieć kilka ścieżek
            śluzowych, można też mieć śluz i potem po około 2 tygodniach krwawienie, ale
            pomimo tego nie mieć w tym cyklu owulacji.

> wyszło, że nie jestem w ciąży

Wyszło, że w tej chwili test nie potwierdza ciąży. Pozytywny test świadczy o
            ciąży, negatywny - co na pewno masz w instrukcji napisane - nie świadczy o niczym.
            • magdzierx Re: hmmm... zrobiłam test 29.09.09, 15:04
              W tej chwili test nie wykrył hcg. Poczekamy, zobaczymy. Na razie już jestem tak
              zmęczona tym tematem, że nie mam siły myśleć już tylko jednym. Muszę zająć się
              dotychczasowym życiem i obowiązkami, które lekko zaniedbałam. Dam znać co i jak
              po kolejnym teście w przyszłym tygodniu. Niestety-teraz zostało mi już tylko
              czekać, nic więcej. Dziękuję Wam dziewczyny :)
              • asiek334 Re: hmmm... zrobiłam test 29.09.09, 16:56
                przepraszam ze to napisz ale smiech mnie ogarnie kiedy czytam wypowiedzi
                magdzierx.Mie mowie ze ja wszystkowiem i pojmuje ale ty dziewczyno nie potrafisz
                sklecic sensownego zdania iodpowiedziec na proste zadane Ci pytanie.
    • magdzierx ;) Pojawiła się miesiączka 01.10.09, 13:30
      więc wszystko się wyjaśniło. Co prawda opóźniła się, ale to pewnie stres też
      swoje zrobił. Miałam ostatnio dużo na głowie, więc niepotrzebnie panikowałam.
      Pozdrawiam Was cieplutko.
    • vantiel4 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 22.06.21, 12:22
      powinnas dostac, wyproboj sobie afrodyte smart do kontroli cyklu i nie bedziesz musiala si emartwic
    • kasiaskowronska1 Re: jaki śluz? potrzebuję pomocy 25.03.22, 11:45
      Śluz, podobnie jak temperaturę kontroluję poprzez zapisy na komputerze cyklu Cyclotest MyWay, także polecam tobie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka