novinka1 22.01.07, 10:42 Jak to jest. Czy z mojej parafii zalatwiam tylko licencje, czy wypelniam rowniez protokol? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_1609 Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 11:11 Musisz dokładnie zapytać w swojej parafii. My np. składalismy wszystkie dokumenty w mojej parafii, tam również wypełnialiśmy protokół, a jak było wszystko skompletowane, to otrzymaliśmy licencję, z którą pojechaliśmy do parafii ślubu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dusia0701 Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 11:21 A my protokół mamy spisywać w parafii w której bierzemy ślub. Z naszych parafii mamy zabrać tylko akty chrztu i bierzmowania no i licencje oczywiście. Widać co parafia to obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
hanwar Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 13:54 my załatwiamy wszystko w naszej parafii i z licencją do tej, w której będzie ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 14:23 U nas protokół spiszemy w parafii gdzie bierzemy ślub. A koleżanka pisała protokół w parafii rodzimej (tej samej co moja, znaczy się w tej z której otrzymałam licencję). Tak więc nawet w ramach jednej parafii jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
inga34 Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 13:59 tój proboszcz (lub narzeczonego) wystawia licencję na postawie dokumentów jakie przyniesiecie i spisanego protokołu, a ksiedzu udzilająceu ślub potrzbna jest licencja i zaświadczenie, ze byliście u spowiedzi. POdobno jest jeszcze coś takiego - nie licencja - a "przekazanie" czy jakoś tak, i być moze wtedy się spisuje protokół w parafi, gdzie ma być ślub - nie mogę powiedzieć dokładnie, bo się z tym nie spotakałam. Spytaj najlepiej księdza. U nas nie było mowy o czymś innym niż licencja. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka81 Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 15:20 U nas ksiadz w tej "trzeciej" parafii powiedzial nam, ze sa dwie opcje. Albo spiszemy protokol w jednej ze "swoich" parafii i dostaniemy cos w rodzaju zgody na udzielenie slubu w innej, albo wezmiemy pozwolenie(rowniez z jednej wybranej parafii) na calosciowe "zalatwienie" slubu w "trzeciej" parafii wlacznie ze spisaniem protokolu. Jedno to nazwal "pozwolenie" a druga opcja "licencja" tylko nie pamietam ktore jest ktore Pewnie tez duzo zalezy od podejscia konkretnego ksiedza. Pzdr asia Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Slub w trzeciej parafii 22.01.07, 16:02 no to juz Wam mowie, nie przekazanie ani pozwolenie tylko: SUBSTYTUCJA bierzecie ja w jednej z parafii i wtedy wszystkie formalnosci (tj.protokol) zalatwiacie w tej trzeciej, oczywiscie poza zapowiedziami bo je dajecie w swoich parafiach natomiast LICENCJE spisuje sie w jednej z parafii na podstawie wczesniej spisanego protokolu (juz ze wskazaniem, w ktorej parafii bedzie slub wiec tam musicie miec termin), a do trzeciej parafii zanosi tylko licencje, spowiedz i zaswiadczenie o wygloszonych zapowiedziach my mielismy substytucje, czasem ksieza nie chca jej wystawic lub zadaja oplaty (forumki sie skarzyly) Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 novinka 22.01.07, 17:38 już mówię: my bierzemy ślub w obcej parafii. Protokół spisywalismy w naszej, tam tez ksiadz musi nam wystawic licencję. Pozniej z tymi dokumentami idziemy do parafii, w ktorej bierzemy slub. Odpowiedz Link Zgłoś