Dodaj do ulubionych

Ślub kościelny, a dokumenty USC

11.04.03, 10:28
W czerwcu bierzemy ślub konkordatowy. Wszystko już mamy ustalone z księdzem,
tylko pod koniec kwietnia pozostało zgłosić się w sprawie zapowiedzi. Jednak
ostatnio, gdzieś wyczytałam, że każde z narzeczonych musi do parafii
dostarczyć również zaświadczenie ze swojego USC. Ksiądz nic nam na ten temat
nie mówił. Jak to właściwie jest? Z góry dziekuję za odpowiedź i serdecznie
pozdrawiam. Mariella
Obserwuj wątek
    • bartoo Re: Ślub kościelny, a dokumenty USC 11.04.03, 14:22
      Idziesz do USC razem ze swoim kandydatem na męża (może to być Twój USC lub
      jego). Tam sporządzają wam odpowiedni protokół za ok. 80 zł i z tym papierkiem
      możecie iść już do księdza by spisać t.zw. protokół.
    • ewamac2 Re: Ślub kościelny, a dokumenty USC 20.04.03, 22:26
      Do USC musicie obydwoje przyniesc odpisy skrocone aktu urodzenia - trzeba je
      zdobyc w USC, pod ktory podlegaja szpitale, w ktorym sie rodziliscie.Kosztuje
      to 15 zl. Ale moze masz taki stary, z czasow swoich narodzin - powiedzieli mi,
      ze jak bedzie czytelny, to przyjma. Ale ja nie znalazlam. Dopiero po
      dostarczeniu tego i podpisaniu papierka o tym ze sie nie jest spokrewnionym
      itd. idzie sie do ksiedza i on sie zajmuje reszta formalnosci.
      Pozdrawiam i zycze cierpliwosci w zalatwianiu formalnosci (mi jej troche
      brakuje wink
      Ewa
      • mariella1 Re: Ślub kościelny, a dokumenty USC 22.04.03, 14:45
        Moja cierpliwość też już jest na skraju wyczerpania. Chcemy wziąć ślub w
        zupełnie obcej Parafii (ale w przyszłości tam zamieszkamy) i załatwianie
        licencji z głuchym i zapominalskim proboszczem graniczy z cudem. Byliśmy u
        niego już 3 razy, a jeszcze ani razu nie powiedział, że musimy przynieść
        dokument z USC. Ufff..wytrzymam smile Dzięki za odpowiedź!
        • lipu Re: Ślub kościelny, a dokumenty USC 04.06.03, 11:50
          Musicie przyniesc 3 dokumenty ktore zdobedziecie z USC w miejscu zamieszkania
          jednego z narzeczonych (tak jak to juz zostalo wspomniane - po przedstawieniu
          aktow urodzenia). Jezeli nie bierzecie slubu w macierzystej parafii jednego z
          nowozencow to musicie przyniesc do kosciola papier odnosnie przekazania wladzy.
          w przeciwnym przypadku nie bedziecie mogli spisac protokolu przedslubnego.

mariella1 napisała:
          > Moja cierpliwość też już jest na skraju wyczerpania. Chcemy wziąć ślub w
          > zupełnie obcej Parafii (ale w przyszłości tam zamieszkamy) i załatwianie
          > licencji z głuchym i zapominalskim proboszczem graniczy z cudem. Byliśmy u
          > niego już 3 razy, a jeszcze ani razu nie powiedział, że musimy przynieść
          > dokument z USC. Ufff..wytrzymam smile Dzięki za odpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka