olaanet 02.02.07, 20:59 Mam pytanko jaki cytat umieszczacie za sobą podczas zabawy weselnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
folavril cytatów brak 03.02.07, 10:01 żaden nie będzie nawet haseł typu "szczęść Boże młodej parze" etc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 10:46 u nas był: "Nasza miłość jest od Ciebie Panie" Odpowiedz Link Zgłoś
narzeczona12 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:26 ja chyba nie chce w ogole miec napisu... restauracja jest sliczna i nie chce wystroju popsuc... a href= "http://www.skrypty.bizneswesele.pl/Pamietniki/pamietniki.php?mod=show&id=160" target="_blank" rel="nofollow"> slubne plany Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:56 Cytat? Kojarzy mi się to ze zjazdem partii Albo z mkatkami mojej babci "gość w dom, Bóg w dom". Moim zdaniem to przeżytek, tak samo jak świety obraz. To drugie to nawet obraza, bo pod obrazem wódka się leje, a młoda para udaje świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
wawerka2 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:57 ale na wsiach tak jeszcze robią..taka tradycja znaczy się Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 12:00 Zgadzam się, ale dzisiaj to raczej graniczy z hipokryzją - nad młodymi obraz, a z drugiej strony balony, bibuły itd. Albo robimy z sali weselnej świątynię albo dekorujemy wątpliwej urody gadżetami. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:31 nie zgadzam się z tym, każdy ma inne podejście do wiary i obraz za młodymi dla każdego oznacza coś innego (dla niektórych nic, ot taka tradycja i to wszystko). my mieliśmy obraz, wisiał za nami, nie było żadnych balonów, serpentyn, ani bibuły, był alkohol, nikt nie był pijany, było kulturalnie i miło. czy w takim wypadku też uważacie obraz za hipokryzję?? nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:36 A czy picie alkoholu (ekhem, kulturalne) w kościele pod obrazem lub pod kosciołem uwazasz za w porzadku? Jest czas i miejsce na zabawę, a takze czas i miejsce na modlitwę oraz miejsca na obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:43 a uważasz, ze nie można pić alkoholu kulturalnie? czy wypicie kieliszka wódki czy szampana to coś złego? poza tym skoro decyduję się na ślub kościelny to oznacza, ze chcę, zeby w naszym związku i wspólnym życiu był Bóg, dlaczego więc na sali weselnej (gdzie alkohol jest w symbolicznych ilościach) miałoby nie być obrazu? lepiej iść po ślubie na wesele, upić się, a czasami nawet spać pod stołem czy awanturować się (bo i tak się zdarza). to jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:50 No wlasnie dlatego obrazu nie powinno byc, bo jest alkohol. Owszem, w czasie mszy mamy wino, tez jakiś tam alkohol, ale w innych celach jest spozywany. lepiej iść po > ślubie na wesele, upić się, a czasami nawet spać pod stołem czy awanturować się > > (bo i tak się zdarza). to jest w porządku? NIe wyolbrzymiaj i nie przekręcaj moich słow. Jako osobę wiuerzącą obowizuje cię chyba szacunek do świetych obrazów, a harce i picie alkoholu nie bardzo na szacunek wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:52 "harce i piecie alkoholu", kojarzy mi się to z wielkim weselem, gdzie każdy pije do upadłego i wyczynia nie wiadomo co. nie każde wesele tak wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:56 No tak, u ciebie wszyscy odmowili rozaniec, następnie zatanczyli poloneza, potem była lampka wina, znow wspolna modlitwa i sio do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:04 nie, nic z tych rzeczy. był szampan, wódki poszło raptem 20 butelek na 100 osób, poloneza nie tańczyliśmy, ale lambadę i nie odmawialiśmy różańca, za to była okazja spotkać się z rodziną i przyjaciółmi po długiej nieobecności i porozmawiać. nie wiem dlaczego jesteś złośliwa i tak się irytujesz. każdy może mieć swoje zdanie. u nas obraz był i cieszę się z tego. nie uważam tego za hipokryzję, co wyjaśniłam już wcześniej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjane Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:05 No teraz to przesadzasz, co ma piernik do wiatraka??? Co ma obraz do picia wódki? Jak katolik to pić i bawić się nie może??? Przecież te harce i picie nie odbywają się w kościele ani pod kościołem bo TO właśnie nie przystoi tylko na sali weselnej, która po to właśnie jest. A w domu wódki nie pije się np. na urodzinach z gośćmi?? Obrazy wtedy pewnie odwracacie drugą stronę co??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:07 dziękuję już myślałam, ze tylko ja tak uważam Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjane Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:14 Nie ma sprawy A to czy ktoś się upije na twoim weselu to jego osobista sprawa. Ja pewnie nie będę pić o ile uda mi się tego uniknąć (nawet szampana za bardzo nie lubię)mój narzeczony pewnie też nie. Nie widziałam też pijanych państwa młodych na własnym weselu, a to oni wieszają obraz..... Odpowiedz Link Zgłoś
jarzynka17 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 17:55 a jak siedzisz w domu u swojej mamy na imprezie imieniowej i pija ludziska alkohol a w pokoju jest obraz i krzyż to jest w porządku? alkohol jest dla ludzi. a na weselach przewaznie jest alkohol i taki wystrój jaki sie chce. nie zawsze obraz. ale nic w tym zlego ze wisi obraz i pije sie alko, bo obraz nie jest dla gsci akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 19:15 jarzynka17 napisała: > a jak siedzisz w domu u swojej mamy na imprezie imieniowej i pija ludziska > alkohol a w pokoju jest obraz i krzyż to jest w porządku? alkohol jest dla > ludzi. a na weselach przewaznie jest alkohol i taki wystrój jaki sie chce. nie > zawsze obraz. ale nic w tym zlego ze wisi obraz i pije sie alko, bo obraz nie > jest dla gsci akurat. Wiesz, ale jest taka subtelna różnica pomiędzy domem a restauracją. W katolickim domu krzyż czy święte obrazy wiszą na stałe, nie są przynoszone na potrzebę chwili, czyli do restauracji na wesele. Poza tym tak naprawdę nie obraz symbolizuje naszą wiarę, więc od afiszowania się nim świętości nam nie przybędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 19:09 Sam ślub w kościele ma charater religijny, zaś wesele i zabawa to po prostu świecka impreza, więc nie naginajmy na siłę tradycji i nie wieszajmy świętych obrazów tam, gdzie ich kult jest raczej wmawianiem sobie, że takie mamy podejście do wiary. Gdyby tak było, to na każdej rodzinnej imprezie w restauracji byśmy je wieszali. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: angrek, 03.02.07, 18:00 żadnych cytatów, gołąbków, baloników ani nic w tym stylu. Bedziemy siedzieć na tle mozaiki z pięknego 19 wiecznego kominka Odpowiedz Link Zgłoś
otylia.ostrowska Re: bez namiaru słodyczy proszę 04.02.07, 21:39 żadnych napisów, gołąbków, obrączek, serduszek, tudzież Matek Boskich.... Odpowiedz Link Zgłoś
basik_83 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 21:44 bez durnych wierszykow, ale MATKE BOSKA PIEKNEJ MILOSCI(Katedra Bydgoska) mozecie sobie powiesic na dobra wrozbe. zycze Wam duzo milosci Odpowiedz Link Zgłoś
olaanet Re: Cytat nad młodymi 04.02.07, 18:15 Dziekuje wszystkim za odpowiedz nie myślałam, że obraz lub jakiś napis moze budzic jakieś kontrowersje. Każdy to inaczej to odbiera i zapewnie każdy zrobi według swojego uznania. U mnie napewno bedzie obraz, który wcześniej święcim podczas ślubu to taka u nas tradycja. A co do napisu nie byłam pewna dlatego pisałam ale chyba go sobie poprostu daruje. Życze Wszystkim Młodym Pannom Młodym duzo szcześia i miłości. Odpowiedz Link Zgłoś