Dodaj do ulubionych

Cytat nad młodymi

02.02.07, 20:59
Mam pytanko jaki cytat umieszczacie za sobą podczas zabawy weselnej?
Obserwuj wątek
    • folavril cytatów brak 03.02.07, 10:01
      żaden smile
      nie będzie nawet haseł typu "szczęść Boże młodej parze" etc.
    • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 10:46
      u nas był: "Nasza miłość jest od Ciebie Panie"
    • narzeczona12 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:26
      ja chyba nie chce w ogole miec napisu...
      restauracja jest sliczna i nie chce wystroju popsuc...
      a href= "http://www.skrypty.bizneswesele.pl/Pamietniki/pamietniki.php?mod=show&id=160" target="_blank" rel="nofollow"> slubne plany

• agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:56
      Cytat? Kojarzy mi się to ze zjazdem partii smile Albo z mkatkami mojej babci "gość
      w dom, Bóg w dom". Moim zdaniem to przeżytek, tak samo jak świety obraz. To
      drugie to nawet obraza, bo pod obrazem wódka się leje, a młoda para udaje świętych.
      • wawerka2 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 11:57
        ale na wsiach tak jeszcze robią..taka tradycja znaczy się
        • agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 12:00
          Zgadzam się, ale dzisiaj to raczej graniczy z hipokryzją - nad młodymi obraz, a
          z drugiej strony balony, bibuły itd. Albo robimy z sali weselnej świątynię albo
          dekorujemy wątpliwej urody gadżetami.
          • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:31
            nie zgadzam się z tym, każdy ma inne podejście do wiary i obraz za młodymi dla
            każdego oznacza coś innego (dla niektórych nic, ot taka tradycja i to
            wszystko). my mieliśmy obraz, wisiał za nami, nie było żadnych balonów,
            serpentyn, ani bibuły, był alkohol, nikt nie był pijany, było kulturalnie i
            miło. czy w takim wypadku też uważacie obraz za hipokryzję?? nie rozumiem.
            • kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:36
              A czy picie alkoholu (ekhem, kulturalne) w kościele pod obrazem lub pod
              kosciołem uwazasz za w porzadku?
              Jest czas i miejsce na zabawę, a takze czas i miejsce na modlitwę oraz miejsca
              na obrazy.
              • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:43
                a uważasz, ze nie można pić alkoholu kulturalnie? czy wypicie kieliszka wódki
                czy szampana to coś złego?
                poza tym skoro decyduję się na ślub kościelny to oznacza, ze chcę, zeby w
                naszym związku i wspólnym życiu był Bóg, dlaczego więc na sali weselnej (gdzie
                alkohol jest w symbolicznych ilościach) miałoby nie być obrazu? lepiej iść po
                ślubie na wesele, upić się, a czasami nawet spać pod stołem czy awanturować się
                (bo i tak się zdarza). to jest w porządku?
                • kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:50
                  No wlasnie dlatego obrazu nie powinno byc, bo jest alkohol. Owszem, w czasie
                  mszy mamy wino, tez jakiś tam alkohol, ale w innych celach jest spozywany.

lepiej iść po
                  > ślubie na wesele, upić się, a czasami nawet spać pod stołem czy awanturować się
                  >
                  > (bo i tak się zdarza). to jest w porządku?
                  NIe wyolbrzymiaj i nie przekręcaj moich słow.

Jako osobę wiuerzącą obowizuje cię chyba szacunek do świetych obrazów, a harce i
                  picie alkoholu nie bardzo na szacunek wyglądają.
                  • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:52
                    "harce i piecie alkoholu", kojarzy mi się to z wielkim weselem, gdzie każdy
                    pije do upadłego i wyczynia nie wiadomo co. nie każde wesele tak wygląda
                    • kasiulkkaa Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 13:56
                      No tak, u ciebie wszyscy odmowili rozaniec, następnie zatanczyli poloneza, potem
                      była lampka wina, znow wspolna modlitwa i sio do domu.
                      • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:04
                        nie, nic z tych rzeczy. był szampan, wódki poszło raptem 20 butelek na 100
                        osób, poloneza nie tańczyliśmy, ale lambadę i nie odmawialiśmy różańca, za to
                        była okazja spotkać się z rodziną i przyjaciółmi po długiej nieobecności i
                        porozmawiać. nie wiem dlaczego jesteś złośliwa i tak się irytujesz. każdy może
                        mieć swoje zdanie. u nas obraz był i cieszę się z tego. nie uważam tego za
                        hipokryzję, co wyjaśniłam już wcześniej.
                        pozdrawiam
                      • ladyjane Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:05
                        No teraz to przesadzasz, co ma piernik do wiatraka??? Co ma obraz do picia
                        wódki? Jak katolik to pić i bawić się nie może??? Przecież te harce i picie nie
                        odbywają się w kościele ani pod kościołem bo TO właśnie nie przystoi tylko na
                        sali weselnej, która po to właśnie jest.
                        A w domu wódki nie pije się np. na urodzinach z gośćmi?? Obrazy wtedy pewnie
                        odwracacie drugą stronę co???
                        • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:07
                          dziękujęsmile już myślałam, ze tylko ja tak uważam
                          • ladyjane Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:14
                            Nie ma sprawysmile
                            A to czy ktoś się upije na twoim weselu to jego osobista sprawa.
                            Ja pewnie nie będę pić o ile uda mi się tego uniknąć (nawet szampana za bardzo
                            nie lubię)mój narzeczony pewnie też nie.
                            Nie widziałam też pijanych państwa młodych na własnym weselu, a to oni wieszają
                            obraz.....
                            • gabrielka_k Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 14:16
                              dokładnie
              • jarzynka17 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 17:55
                a jak siedzisz w domu u swojej mamy na imprezie imieniowej i pija ludziska
                alkohol a w pokoju jest obraz i krzyż to jest w porządku? alkohol jest dla
                ludzi. a na weselach przewaznie jest alkohol i taki wystrój jaki sie chce. nie
                zawsze obraz. ale nic w tym zlego ze wisi obraz i pije sie alko, bo obraz nie
                jest dla gsci akurat.
                • agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 19:15
                  jarzynka17 napisała:

> a jak siedzisz w domu u swojej mamy na imprezie imieniowej i pija ludziska
                  > alkohol a w pokoju jest obraz i krzyż to jest w porządku? alkohol jest dla
                  > ludzi. a na weselach przewaznie jest alkohol i taki wystrój jaki sie chce. nie
                  > zawsze obraz. ale nic w tym zlego ze wisi obraz i pije sie alko, bo obraz nie
                  > jest dla gsci akurat.

Wiesz, ale jest taka subtelna różnica pomiędzy domem a restauracją. W katolickim
                  domu krzyż czy święte obrazy wiszą na stałe, nie są przynoszone na potrzebę
                  chwili, czyli do restauracji na wesele.
                  Poza tym tak naprawdę nie obraz symbolizuje naszą wiarę, więc od afiszowania się
                  nim świętości nam nie przybędzie.
            • agnrek Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 19:09
              Sam ślub w kościele ma charater religijny, zaś wesele i zabawa to po prostu
              świecka impreza, więc nie naginajmy na siłę tradycji i nie wieszajmy świętych
              obrazów tam, gdzie ich kult jest raczej wmawianiem sobie, że takie mamy
              podejście do wiary.
              Gdyby tak było, to na każdej rodzinnej imprezie w restauracji byśmy je wieszali.
      • folavril angrek, 03.02.07, 12:00
        nic dodać nic ująć smile
        • a.bc Re: angrek, 03.02.07, 18:00
          żadnych cytatów, gołąbków, baloników ani nic w tym stylu. Bedziemy siedzieć na
          tle mozaiki z pięknego 19 wiecznego kominkasmile
        • otylia.ostrowska Re: bez namiaru słodyczy proszę 04.02.07, 21:39
          żadnych napisów, gołąbków, obrączek, serduszek, tudzież Matek Boskich....
    • basik_83 Re: Cytat nad młodymi 03.02.07, 21:44
      bez durnych wierszykow, ale MATKE BOSKA PIEKNEJ MILOSCI(Katedra Bydgoska)
      mozecie sobie powiesic
      na dobra wrozbe.
      zycze Wam duzo milosci
      • olaanet Re: Cytat nad młodymi 04.02.07, 18:15
        Dziekuje wszystkim za odpowiedz nie myślałam, że obraz lub jakiś napis moze
        budzic jakieś kontrowersje. Każdy to inaczej to odbiera i zapewnie każdy zrobi
        według swojego uznania. U mnie napewno bedzie obraz, który wcześniej święcim
        podczas ślubu to taka u nas tradycja. A co do napisu nie byłam pewna dlatego
        pisałam ale chyba go sobie poprostu daruje. Życze Wszystkim Młodym Pannom
        Młodym duzo szcześia i miłości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka