Dodaj do ulubionych

przyjęcie w domu

08.02.07, 18:39
poradźcie mi w sprawie przyjęcia. ślub planujemy na sierpnia, ale nie chcemy
żadnego wesela, tylko przyjęcie w domu. ale jak je fajnie zorganizować, żeby
nie wyglądało, jak zwykłe przyjęcie imieninowe, ale miało tą atmosferę
ślubną. do dyspozycji byłyby 2 pokoje - jeden większy a drugi troszkę
mniejszy. może wy podpowiecie mi jakieś fajne pomysły, jak to zręcznie
zorganizować i przygotować?
Obserwuj wątek
    • eliza_dm Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 19:56
      Ja tez nie robie wesela, a przyjecie na 40 osob mam w lokalu. Szkoda kasy i kto
      mialby sie przy tym wszystkim narobic - moja matka
      • elf_lesny Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 21:35
        My też nie robimy wesela, tylko przyjęcie skromne na świeżym powietrzu - jeśli
        pogoda dopisze. Zapraszamy ok. 80 osób ale pewnie sporo się wykruszy. Będzie
        tylko cisto, tort, kawka, herbatka. tanio, miło. oboje nie lubimy wesel smile
        Możecie umilić to przyjęcie jakimś pokazem slajdów o Was, miłą muzyczką - taką
        nie do tańca, raczej nastrojową. Możecie zaimprowizowac wspominki - powyciagać
        stare zdjęcia... Pomysłów jest wiele. Nie wiem, czy planujecie obiadek, czy
        tylko deser...
        • hilda1007 Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 22:18
          Elfie, ale 80 osób to nie jest mało. W moich stronach 60-70 osób to przeciętne
          wesele.Nie będzie łatwe zapewnienie wrażenia kameralności w takim tłumie. Poza
          tym oni mogą mieć całkiem przeciętne oczekiwania...
          • elf_lesny Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 22:22
            No, zdajemy sobię sprawę z tego, że to sporo osób, ale miejsca będzie duzo. Z
            reszta większośc gości wie, że nie będzie wesela tylko takie spokojne
            spotkanko smile Od dawna ich na to nastawialiśmy smile No i liczę na to, że porobią
            się grupki - pogadają, powspominaja... Może zrobimy jakis pokaz slajdów.
            Okolica jest piekna - może połażą po lesie. Wolimy, żeby to wyglądało na taki
            zjazd, niz typowe przyjęcie, gdzie sie siedzi i je. Nie, to nie w naszym stylu.
            A na razie wszytskim taki plan sie spodobał smile
    • 19niunia75 Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 22:21
      Jesli chcesz zrobic przyjecie w domu, w ktorym mieszkasz to odradzam. Kto
      posprzata po przyjeciu? Kto posprzata przed? Zajeta przygotowaniami do slubu
      nie bedziesz miala na to ochoty ani czasu. Kto wszystko przygotuje? Ty bedziesz
      zmeczona, jesli mama albo ktos inny z rodziny to ta osoba nie bedzie miala sily
      cieszyc sie tym dniem, nawet jesli na przyjeciu byloby tylko kilka lub
      kilkanascie osob. Kto wszystkich obsluzy? Sens ma jedynie wynajecie firmy
      cateringowej i ekipy do sprzatania, ale to wyjdzie drozej niz obiad w
      restauracji, a ile klopotu dodatkowego. Nawet jesli to by mial byc tylko deser
      to tez trzeba wszystko przygotowac i posprzatac. Chcesz prosto ze slubu wpasc w
      gary? Restauracja to jest lepsze wyjscie, a koszty nie sa takie ogromne, jesli
      dobrze poszukasz, chociaz to zalezy, gdzie mieszkasz.
    • kalinazkalinowa Re: przyjęcie w domu 08.02.07, 22:36
      A jaką powierzchnią dysponujecie czy posiadacie salon ?

-----------------------
      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1504759
    • kasia-k Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 09:09
      siostra opowiadała mi że była na takim weselu/przyjęciu w domu i podobno
      totalna porażka.

nie polecam,
      roboty dużo, najbliższa rodziny pomagająca przy tym przyjęciu narobi się za
      wszystkie czasy a goście i tak mimo wszystko bedą narzekać

teraz inna daleka znajoma ma też podobny plan i JUŻ pojawiają się głosy że robi
      tą domówkę tylko po to aby mało wydać a kasę/prezenty zebrać. Przykre to ale
      niestety ludzie myśla takimi kategoriami i też troszkę racji mają.
    • kotek.filemon Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 09:16
      Moi rodzice tak mieli - tylko przyjęcie w domu dla ok. 20 osób. Powód był
      prozaiczny - kasa, a raczej brak tejże. Kasy na zbytki nie mieli także
      dziadkowie z obojga stron - to tak a propos przekonania jakoby w prl-u był
      powszechny dobrobyt. Podobno było fantastycznie a rodzice do dziś miło
      wspominają ten dzień.

• mada.d.n Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 17:11
        moi rodzice tez w domu mieli wesele, ale u nich bardziej niz wzgledu finansowe
        zadecydowala mozliwosc organizaji takowej imprezy - poczatek stanu wojennego
        (Gwiazdka '81), zakaz organizacji wszelkich spotkan grupowych czy cos takiego.
        i od tego czasu mowi - jakie wesele, takie malzenstwo (sa po rozwodzie, jakos
        im sie nie udalo, ale to oczywiscie nie brak wesela byl glownym powodem rozpadu
        zwiazku moich rodzicow)

134 dni smile
        Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
        jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
    • evamarija Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 09:29
      Moja mama miala weselne przyjecie w domu i nie wspomina tego dobrze. Cieszy sie
      podwojnie na moje wesele.
      Papaja2, zastanow sie dobrze. Jaka kwote mozecie przeznaczyc na wesele? Pomysl o
      kwocie faktycznej - czyli ze czesc sie zwroci od gosci - zalozmy ze ok. 50%. Czy
      obiad w restauracji to zbyt wielki wydatek? Ja organizowalam zareczyny i ciesze
      sie ze nie obarczylam mojej mamy dniem w kuchni - zamiast tego wystroila sie i
      usmiechnieta przyszla do restauracji. Byl obiad i deser, siedzielismy z 3godziny
      - za 11 osob zaplacilismy 700zl - to dosc duzo bo wzielismy wina na miejscu i
      restauracja z tych drozszych. Na jedzenie w domu tez trzeba wydac - przemysl to
      dobrze - moze jednak uda sie zamknac w rozsadnej kwocie a bedzie elegancko i bez
      zbednego latania.
      • papaja2 Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 12:22
        taraz to sama już nie wiem. w sumie gości byłoby 25-30 osób. do dyspozycji
        byłby salon i drugi pokój. planowaliśmy zrobić coś w stylu obiadokolacji,
        czyli coś ciepłego, jakieś przystawki i coś na deser, tak żeby nikt głodny nie
        siedział. do pomocy zamierzaliśmy wziąć kucharkę (mam dobrą i niedrogą) żeby
        nasze mamy też mogły się pogościć. wiadomo, że samemu nie dalibyśmy rady z tym
        wszystkim. fakt, że chcemy zaoszczędzić trocę kasy, bo właśnie rozpoczęliśmy
        adaptację poddasza (bo gdzieś trzeba przecież mieszkać). ale może rozważymy też
        możliwość zrobienia czegoś małego w jakiejś restauracji.
        • nataluk Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 12:26
          no to jak macie kucharkę to chyba jednak na plus zmienia trochę postać rzeczy
        • kasia-k Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 12:34
          to ja bym Wam proponowała poszukać jakąś fajną małą restaurację.
          obiad (2dania) + deser + napoje to nie będzie AŻ tak drogo.
          50zł na osobę to przy 30 osobach wyjdzie 1500zł.
          • 19niunia75 Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 14:55
            50 zl za osobe w restauracji to jest tanio. Gdzie sa takie ceny?
            • mada.d.n Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 17:15
              za obiad z deserem to nie jest zbyt tanio, moim zdaniem w sam raz. zalezy
              oczywiscie od standardu lokalu i "normalnych" cen w tym miejscu.
              rodzice mojego narzeczonego placili 35zl/osobe za obiad i slodkie (restauracja
              w Poznaniu), jednak nie za wesele, tylko stype

134 dni smile
              Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
              jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
    • monalisa.pl ale lipa! naprawde wspolczuje! 09.02.07, 12:38
      ale jest wyjscie z sytuacji: oni mieszkaja na dole a wy na gorze z lazienka +2
      sypialnie
      jak bedzie dziecko to spr jasna a kuchnia niestety na społke
      ale moze tesciowie szybka umrasmile
      zart!
      • kasiulkkaa Re: ale lipa! naprawde wspolczuje! 09.02.07, 13:14
        Mona, moze nie wąchaj kleju tak od rana. Zostaw sobie coś na popołudnie.
      • kasia-k Re: ale lipa! naprawde wspolczuje! 09.02.07, 13:52
        monalisa.pl napisała:

> ale jest wyjscie z sytuacji: oni mieszkaja na dole a wy na gorze z lazienka
        +2
        > sypialnie
        > jak bedzie dziecko to spr jasna a kuchnia niestety na społke
        > ale moze tesciowie szybka umrasmile
        > zart!

kochana to nie ten wątek

ha ha ha
    • gatta26 Re: przyjęcie w domu 09.02.07, 17:00
      My tez nie organizujemy wesela. Kilkugodzinne przyjęcie w restauracji będzie Nas
      kosztować około 3 tysięcy (40 osób). Pamiętam jak dziś przyjęcie po mojej
      komunii, które organizowane było w domu... Wszyscy tak sie narobili, że szkoda
      słów i jeszcze nerwy jak tu wszystkich pomieścic itp. Mój tato nasmażył tyle
      schabowych, że przez następne 6 miesięcy nie mógł na nie patrzeć smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka