Dodaj do ulubionych

Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu

• telica zaklamanie 14.03.07, 18:22
      zamiast wodki soczki sumienie czyste nie cierpie dulszczyzny w wydaniu
      nawiedzonych dewotow i moralizowania
      • Gość: nordynek Re: zaklamanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 18:53
        Miałem wesele bez alkoholu, była fajna zabawa. Ale potrzebny jest dobry
        wodzirej, bo bez procentów ludzie mają więcej zahamowań. Było super, nie
        żałujemy z żoną - oboje uznaliśmy, że nie wytrzymamy prymitywnych i
        grubiańskich rozrywek podchmielonych lub totalnie wstawionych gości.
        Przełamywać stereotypy!
        • elunia66 Re: ja na takim weselu byłam 15.03.07, 13:26
          Dostaliśmy zaproszenie na wesele bezalkoholowe siostrzenicy męża i pojawił się
          problem nie tyle dla mnie ale dla męża, no cóż bliska rodzina niewypadało nie
          iść. Gości mase w kościele, obawy rodziców że cała impreza skończy się przed
          oczepinami ale wyobraźcie sobie że to było najlepsze wesele na jakim byłam,
          zabawa do rana (i nie tak jak niektórzy piszą z wodzirejem), super a żeby było
          śmieszniej to obok była dyskoteka i myślałam że część pobiegnie na choćby piwo
          ale nie wyczułam od nikogo. Skoro młodzi sobie tak zaplanowali to proszę ich
          decyzję uszanować a bardzo wiele zależy od samych gości. Kto dostanie takie
          zaproszenie to będzie jego wybór iść czy nie na imprezę bezalkoholową.
    • earlyyears Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 18:47
      nie rob jej wesela.
    • Gość: gay Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 83.2.24.* 14.03.07, 18:58
      Daj spokoj. Wypijecie sobie na drugi dzien. Mysle, ze bardziej nie wypada
      nieuszanowac woli corki a raczej nie warto. Wesele ma byc wesole i zabawiac
      ludzi i niekoniecznie alkoholem. Przeciez moga sie spokojnie cieszyc jak bedzie
      dobry wodzirej lub blyskotliwa orkiestra. Trzeba takich co zabawia ludzi i
      bedzie tak samo. Juz nie raz tak sie bawilem. Z reszta ja nigy ie pije. I nawet
      tego nie zauwazam. A przeciez nie nudze sie na weselach. Drobna sprawa. Gorzej
      jakby jedzenie bylo slabe.
      • nivea63 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 19:01
        Narzucanie innym siłą swojej woli i lekceważenie gości. U nas alkohol traktuje
        się albo jak płyn który wlewa się w siebie bez opamiętania albo jak grzech
        śmiertelny. Natomiast kieliszek wina to znakomite uzupełnienie smacznego
        jedzenia. Kiedy Polacy znormalnieją?
        • lfgirl Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:58
          Nikt nie powinien sie obrazac za to, ze wesele bedzie bez alkoholu. Jak tak
          postanowila to jej wybor i nalezy go zaakceptowac. Wesele nie jest tylko dla
          alkoholu, a bez niego tez mozna sie bawic. A jak nie mozna to oznacza tylko
          tyle, iz goscie i cala rodzina nie umie sie bawic sad I niech nikt mi nie mowi,
          ze polskie spoleczenstwo jest tolerancuje, bo nie jest!
        • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 21:09
          Kiedy nauczą się kulturalnie pić. Na razie bez wiadra wódki na głowę się nie
          obędzie, a nie ma to nic wspólnego z "uzupełnieniem smacznego jedzenia". Dobór
          argumentów- beznadziejny. A jak ktos nie wyobraża sobie obiadu bez zrazu, a ja
          podam kurczaka- to też będzie lekceważenie? A jak ktoś lubi białą herbatę, a ja
          dam tylko czarną i zieloną- to znaczy, ze lekceważę gości? To wesele, a nie
          koncert życzeń, a ja będę panną młodą, a nie prywatną kucharką/barmanką do
          spełniania osobistych życzen każdego gościa.
          • paola_23 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 16.03.07, 13:35
            przeważnie na weselach jest kilka rodzai mięsa a goście mówią czy życzą sobie
            herbatę czy kawę... jeżeli ty masz inną wizję to szkoda mi gości...
            poza tym to nie obraź się ale twoje posty świadczą, że chyba ktoś cię zmusił do
            tego wesela i go nie chcesz, bo ewidentnie próbujesz obrzydzić gościom to wesele...
            do nas często na weselu ktoś z gości podchodził i prosił o dodatkową herbatę czy
            kawę i szłam do kuchni poprosić o nią. Wcale nie czułam się jako: prywatna
            kelnerka "do spełnianai osobistych życzeń każdego gościa". Wręcz przeciwnie
            staraliśmy się z mężem dbać o naszych gości, by czuli się tak wspaniale jak my w
            tym dniu...
      • lfgirl Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 12:26
        Wspolczuje corce takiego rodzica!
    • Gość: Aga Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:12
      To wesele córki, jej najważniejszy dzień w życiu i Ty oraz zaproszeni goście
      powinni zaakceptować jej decyzję. A super bawić można się bawić i bez alkoholu,
      załatw dobry zespół i wodzireja.
    • Gość: darq Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:23
      A ja miałem wesele bez alkoholu, rodzina była przeciwna, ale po weselu byli
      zadowoleni. Ślub i wesele jest dla młodych, a nie dla gości.
      • Gość: ???? Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:27
        skoro dla mlodych to po co gosci prosic?
        • francesca1610 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 10:52
          Na ślub goście przychodzą by wziąć udział w bardzo ważnej ceremonii w życiu
          młodej pary. Robią to dlatego , ze chcą być świadkami tego doniosłego
          wydarzenia, a nie dlatego, że jest okazja zapić... Natomiast wesele jest po to
          by uczcić ten wyjątkowy dzień, a nie po to by goście mogli zachlać i potem
          jeszcze wymagali od panny młodej by się świetnie z nimi bawiła i tańczyła z
          ledwo trzymającymi się na nogach panami-gośćmi...
      • katamaran07 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:38
        Gość portalu: darq napisał(a):

> A ja miałem wesele bez alkoholu, rodzina była przeciwna, ale po weselu byli
        > zadowoleni. Ślub i wesele jest dla młodych, a nie dla gości.

Czemu nie zrobiliście bez owych goścismile
    • aginas Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 19:23
      chcę dodać jeszcze jedno jeśli poznała przyszłego męża na spotkaniach AA to
      znaczy że oboje maja problem z alkoholem, co chcesz aby wróciła do nałogu??
      piszesz że rozumiesz i szanujesz to że nie chcą pić wiec po co w ogóle ta
      dyskusja???
      • Gość: Matylda Re: aginas IP: 85.112.196.* 14.03.07, 19:49
        Do AA chodzą alkoholicy ale również rodziny, które tam się uczą jak z
        alkoholikiem żyć. Może obaj tatusiowie państwa młodych są alkoholikami i młodzi
        nie chca wstydu na własnym weselu?
        • aginas Re: aginas 14.03.07, 20:32
          w sumie to nie ważne kto ma ten problem, to córki wesele i przede wszystkim ona
          powinna się czuć komfortowo, jeśli taki komfort daje jej brak alkoholu to tak
          powinno być smile
        • unbreakable Re: aginas 15.03.07, 18:33
          dla rodzin jest Al-Anon.
          Dla alkoholikow AA.
        • memphis90 Re: aginas 15.03.07, 21:11
          Tez tak czuję, że najwiekszy problem z alkoholem ma spółka tatuś+kumple od
          kielicha (czyli rzekomo z koła łowieckiego). Bo coś za bardzo protestuje. O ile
          zakład, że powie, że on sam nie ma absolutnie żadnego problemu z alkoholem?
    • Gość: veevaa Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.ksknet.pl 14.03.07, 19:29
      A dlaczego bez alkoholu oznacza wstyd? Dlaczego musi byc alkohol na zabawie? Bez
      niego sie nie da? Opijecie sie w poprawiny, jak corka wyjedzie. Uszanuj ja, jest
      dorosla, swiadomie podejmuje decyzje.
      • Gość: gość Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.ccc.de 14.03.07, 20:59
        > Opijecie sie w poprawiny, jak corka wyjedzie

dobry pomysł
    • Gość: przemytnik Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 170.153.90.* 14.03.07, 19:34
      Zawsze mozna wodke wlac do butelek z napojami...smile
      dobre nie?
      • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 21:12
        Taaa, na wycieczkach szkolnych też tak robiłam. Ile masz lat- 12?
    • Gość: robuś Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.echostar.pl 14.03.07, 19:37
      chyba gó..arę pogieło albo zapisała się do sekty, daj jej alternatywę albo
      wóda albo nie ma posagu a na wesele niech przyjdą tylko ci Anonimowi
      Anarchiści, taki wstyd, taki wstyd jak ty się pokażesz rodzinie i sąsiadom na
      ulicy.
    • Gość: nikt Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:44
      Chłopie, nie sądzisz, że wesele Twojej córki jest bardziej dla niej i dla jej znajomych, niż dla Twoich fąfli?
    • olias Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 19:50
      no to jest problem. Ale ... bez przesady, nie tak duży. Teraz wesela
      bezalkoholowesię zdarzają i nie są specjalnie nowością. Po prostu są. pomysł z
      postawieniem córki przed faktem - czyli wniesienia wódki - jest zdecydowanie
      zły. raz że może się wpienić. I słusznie, to ICH wesele, ICH zycie. dwa ... a
      jak pan młody da się skusić? Czy wręcz zostanie "zmuszony". No co? nie napijesz
      się ze mną? A z teściem też nie?!
      Cóż, zawsze będą mogli winić Ciebie. Całe zycie.
      Porozmawiaj o kompromisie. Może uzgodnicie wino tylko? Ale nie naciskaj. Brat?
      Przecież nie wyjedzie na drugi dzień, zresztą co za problem - bo u nas w Polsce
      to teraz się nie pije .... fakt, dawniej zawsze jakiś pijany pałętał się po
      ulicy, teraz to ani na lekarstwo.
    • Gość: dziecko TROLL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:54
      • kotek.filemon Re: TROLL 15.03.07, 08:42
        Troll do kwadratu.

Ale i tak ciekawie jest poczytać niektóre odpowiedzi moczymord...
    • Gość: olesia Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.03.07, 20:09
      uszanuj jej wolę, to już ludzie nie potrafią się bez wódki bawić, jak nie chcą
      to niech nie przychodzą
    • Gość: m. Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:27
      Panie Tarnovski, przeczytlem pare Twoich wypowiedzi i moge jedynie powiedziec,
      ze dla Ciebie slub corki to jakas okazja to wykazania sie rodzinie czy znajomym.
      Moim zdaniem corka jest najwazniejsza, czego w Twoich tekstach nie widac -
      piszesz "wesele" a nie "slub". Ogolnie chodzi o to aby wszyscy mogli popic, a i
      zeby za duzo na to przyjcie nie widac.

Czegos tu nie rozumiem. Jezeli jest to slub corki, to powinno byc tak jak oni
      chca. Jezeli ktos nie przyjdzie, bo nie bedzie wodki, tzn. ze majac Ciebie czy
      corke w dupie. Pseduorodzina i pseudoznajmi. Osobiscie bym uprzedzil, ze nie
      bedzie wodki, ani aprobarty kupowania jej i wnoszenia z boku. To corki slub i
      wesele i ja rozumiem, ze byly AA tak postepuje. Uszanowalbym jej wole. Madra i
      bystra dziewczyna. Nie sadze jednak ze dasz rade - jak wspomnialem wyzej -
      wgladasz bardziej na materialiste.
    • Gość: pijak no to ja nie przychodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:27
    • Gość: xxyyzz7 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 83.2.141.* 14.03.07, 20:34
      Witam ,postaraj się jej to odradzić ,nie mówię tu o tym że wszyscy mają być
      abstynentami ,ale są osoby ,które nie uznają wesela beż wódzitsu ,byłem na takim
      .Totalna porażka do taego stopnia że ,aż pan młody znalazł się na pogotowiu po
      tym jak mu obili twarz bo mu goście palący papierosy koło jego samochodu
      przeszkadzali .Pozdrawiam
      • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 21:14
        To świetne towarzystwo było... Kultura osobista az uszami wycieka.
    • Gość: Nie abstynent Masz mądrą córkę IP: 91.189.16.* 14.03.07, 20:35
      No to znowu sie okazuje ze jajko jest madrzejsze od kury. Masz madra corke i
      powinienes uszanowac wole corki. A co do gosci, to mozesz ich sam zaprosic na
      wodke po slubie corki i bez jej udzialu jezeli to dla Ciebie takie wazne.
      A tak a propos brata, moze sie zabawic bez alkoholu.
      Pozdr
    • Gość: Aśka Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:37
      Kilka lat temu zostaliśmy zaproszeni na bezalkoholowe wesele młodych,
      związanych z jakimś kościelnym ruchem Jako, że uwielbiamy z mężem imprezować,
      cała rodzina też, byliśmy bardzo sceptycznie nastawieni do pomysłu i nawet
      zapas wódki w bagażniku był! Zabawa jednak udała się świetnie, wodzirej dał
      taki popis, że hej a goście , mimo że bardzo przemieszani środowiskowo -
      bawili się do białego rana. Mówię Wam, to było najfajniejsze wesele na jakim
      byłam w życiu! A byłam i piłam na wielu! I może właśnie dlatego radzę posłuchać
      córki a w związku z tym, że otwarcie przyznała się do tego AA. Z tym problemem
      też się spotkałam i kij w oko każdemu, kto tego nie zrozumie!
      Powodzenia!
      • tanges1 Jest jeden sposób a właściwie trzy 14.03.07, 21:17
        Jest sposób a właściwie trzy.
        1.Napisać na zaproszeniach o braku alkoholu.Goście sobie poradzą, wyjdą na
        pogaduszki raz dwa trzy i wypiją co maja w bagartznikach pochowane.
        2.Corka nie wspominała nioc o narkotykach.Kup dobry towar, teraz młodzież woli
        bardziej to niż wódke.A dla starszej strony zrób w małej salce szwedzki
        stoliczek alkoholowy ,ale to pomieszczenie niech będzie niby dla kogos z
        gości,żeby córka tam nie wchodziła.
        3. Po krótkim obiedzie zastrzel córkę i zięcia z broni łowieckiej, wyciagnij
        alkohol na stół a prezenty i kase weź dla siebie.To będzie twoje najlepsze
        wesele , polowanie i zarobek.Potem będzie już tylko gorzej.

P.S jestem operatorem i montazystą widziałem takich zabaw już kilka.
        Są bardzo sztuczne ,ale wszyscy udają, że się świetnie bawią.
        Nie ma bijatyk nad ranem, kłótni i innych ekscesów.
        Aaaa i wesela trwają do pierwszej drugiej przy czym 1\3 już znika koło północy.
        Są tacy też ,że się po kryjomu naopiją lub zamawiaja sobie przy barze jak jest
        to w restauracji organizowane.
      • tanges1 Jest sposób a własciwie trzy 14.03.07, 21:19

• aga2241 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 21:45
        wesele po to by sie bawic jesc ...i picsmile-tradycyjnie
        powinniscie z corka pojsc na jakis kompromis. Rozumiem to jest jej wesele i ona
        ma prawo decydowac...ale to w koncu ty za ta przyjemnosc placisz wiec tez masz
        prawo glosu ...a jak!
    • Gość: Paolo Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 89.174.23.* 14.03.07, 20:39
      Twoj brat nie przyjedzie z niemiec jka dowie sie, ze nie bedzie mial sie czego
      napic, zreszta jak inni...błeheheheh smiechu warte!!! To widac, ze cala
      rodzinka powinna chodzic na AAbig_grin Ludzie...skoro panstwo mlodiz nie chchą
      alkoholu to goscie muszą to uszanowac!! A wcale im mowic nie musisz kobieto, ze
      alkoholu nie bedzie...Zreszta imprezy bezalkoholowe są fajniejsze..nie ma
      bijatyk, awantur...Wszystko zalezy od organizacji przyjecia..jesli tak
      zagospodarujesz goscia czas tak, aby nie mieli czasu na siedzenie przy stole to
      wszystko bedzie OKsmile
      • ewusia_zet Przecież to prowokacja.... 14.03.07, 20:42
    • Gość: Krociech Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.sm-rozstaje.pl 14.03.07, 20:57
      Jeżeli to jednak nie prowokacja, to:
      " zwłaszcza że ja za wszystko płacę"
      " moi znajomi"
      " najem się wstydu"

Zaiste, egoista. Nic dziwnego, że córuś popadła w alkoholizm, ciesz się, że jeszcze żyje, bo mogła gdyby wybrała narkotyki, nie miałbyś ani córki, ani wesela. Cholerny cham. Będziesz umierać w samotności.
      • tanges1 jest sposób a własciwie trzy 14.03.07, 21:19

• toranaga Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 21:29
      Troglodyta...
    • kamelia04.08.2007 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 21:37
      nie wiem czy ten teskt to nie podpuszczenie, powiedzmy, że nie.
      1. G... prawda, że szanujesz to, że twoja córka i jej narzeczony nie chca pić.
      2. to, że za to płacisz nie ma zadnego znaczenia, bo to nie ty decydujesz. to
      nie jest twoje wesele.
      3. to ty jestes nie fair w stosunku do córki, wymuszanie czegokolwiek na córce
      przy organizacji JEJ wesela jest niedopuszczalne.
      4. współczuje twojej córce takiej rodzinki
      5. gdyby mi ktos odwalił numer z postawieniem mnie przed faktem dokonanym, to
      by musiał robic dobra gde do złej gry i głupio tłumaczyc dlaczego panna młoda
      wyszła z wesela.
      6. niezrównoważony emocjonalnie to jestes ty, zapraszam na leżankę do lekarza
      specjalisty.
    • vanessa14 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 22:13
      To ma być ślub córki, to ona ma być w centrum wydarzeń i być szczęśliwa, zależy
      Ci bardziej na opinii innych niż niej samej? To bardzo ważny dzień w jej życiu
      i postanowiła tak go uczcić, jak się poczuje, jeśli Ty wniesiesz alkohol? Jakby
      nie była to jej impreza! ma wyjść? To bardzo smutne, że często bardziej
      przejmujemy się opinią innych i podejmujemy zinstytucjonalizowane działania,
      według zobiektywizowanych form "wesela" "ślubu" itp. Czasem lepiej posłuchać
      siebie i ustanowić własną instytucję-wesela bezalkoholowego. Zresztą nie jest
      to już nowością, kilka lat temu czytałam artykuł o bezalkoholowych weselach,
      zjawisko badał dr Piotr Chmielewski. Myślę, że jeśli nie uszanujesz woli córki
      i ulegniesz presji konformizmu, może czuć do Ciebie żal jeszcze przez bardzo,
      bardzo długi czas, wasze stosunki mogą się bardzo pogorszyć, czy zaspokojenie
      oczekiwań gości jest ważniejsze? P.S. Najsmutniejsze są wesela, kiedy goście
      się dobrze bawią, a Państwo młodzi siedzą smutni lub czują się nieswojo, bo
      zawsze w głębi serca marzyli o innej ceremonii (muzyka disco polo, alkohol,
      marne zabawy, zaproszeni goście, których widzieli ostatnio 15 lat temu).
    • sraczynski Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 22:52
      Byłem raz na takim weselu i co tu dużo mówić dobrze bawili się tylko niepijący. Już około 24.00 nie było połowy gości, wszyscy ulatniali się po cichu lub wymyślając jakieś głupie wymówki. Po weselu jeszcze długo pozostawał niesmak wśród rodziny, a film z niego był nudny jak panorama.
    • jarqs Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 23:00
      kiepska sprawa - beda mieli przypieta etykietke dziwakow na dlugie lata. Warto
      im to uzmyslowic, ale coz - skoro tak zdecydowali, to trzeba to uszanowac.
      • francesca1610 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:54
        jarqs bardzo Cię obchodzi co myślą na Twój temet inni ludzie?? Czyje to jest
        życie ich czy Twoje?? Jeśli nie robisz innym krzywdy, to krytyka nie powinna
        Cię za bardzo dotykać. Ja wychodzę z założenia, że nikt za mnie nie przeżyje
        mojego życia, a jeśli komuś moje postępowanie nie odpowiada, to żyjemy w wolnym
        kraju i nie ma potrzeby, żeby się zmuszał do utrzymywania kontaktu ze mną...
        ot, życie...
      • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 21:17
        To rzeczywiście byłoby straszne- gdyby mnie zgraja pijusów i moczymord (która
        nie moze usiedzieć kilku godzin bez wódy) uznała za dziwną, bo nie piję...
        Raaany, wychodziłabym na ulicę w worku na głowie, żeby wstydu uniknąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka