Dodaj do ulubionych

Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu

14.03.07, 08:30
Nie wiem co z tym fantem począć. Ona poznała swojego przyszłego męża za jakims
spotkaniu AA, więc rozumiem, że oni nie chcą pić i ja to szanuję. Ale na
litość boską, przecież wesele to impreza rodzinna i powinna innych też wziąć
pod uwagę, zwłaszcza że ja za wszystko płacę. Zachowuje wobec mnie nie fer, bo
zagroziła, że jak będzie alkohol, to w ogóle nie będzie wesela. No i jestem w
kropce - postawię na swoim, wesela nie będzie, ulegne jej groźbom, wesele
będzie, ale najem sie wstydu do końca życia. Ma przyjechać mój brat z Niemiec,
który jak sam mówi ma wielka ochotę się zabawić z dawno nie widzianą rodziną i
tylko po to przyjeżdza i co mu powiem - że nie będzie mógł się napić? To nie
przyjedzie. Tak samo inni. Nie wspominam już o moich znajomych, którzy jak
zobaczą że nie ma alkoholu, to się obrażą i po prostu wyjdą (ja przynajmniej
bym tak zrobił), a jak im powiem wcześniej, że wesele będzie bez alkoholu, to
nie przyjdą. Przez chwile myślałem, żeby już w trakcie wesela wnieść po prostu
alkohol na wesele i postawić córkę przed faktem dokonanym, ale troche się
obawiam że coś jej strzeli do głowy, bo czasami jest niezrównoważona
emocjonalne. Tak źle i tak niedobrze. Co robić?
Obserwuj wątek
    • xtrin Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:36
      O ile nie pochodzisz z gaju...

Uszanować wolę córki. A rodzina i znajomi - jeżeli mają na ślubie się pojawić
      bardziej dla wódki niż dla rodziny to lepiej, żeby wcale nie przychodzili.
      • kszynka Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 16:30
        xtrin napisała:

> O ile nie pochodzisz z gaju...
        >
        > Uszanować wolę córki. A rodzina i znajomi - jeżeli mają na ślubie się pojawić
        > bardziej dla wódki niż dla rodziny to lepiej, żeby wcale nie przychodzili.

popieram i jednocześnie gratuluję mądrej córki!
        • Gość: Zyczliwy Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.range86-141.btcentralplus.com 14.03.07, 16:48
          Nie sluchaj ich . Wesele bez wodki to jak sikanie bez puszczenia baka . Pogan
          smarkule razem z szanownymzieciem . Zreszta , na co Ci tak ziec , co nie pije ?
          Pozdrawiam !!
          • Gość: ej Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.aster.pl 14.03.07, 19:07
            To jest ich wesele niezależnie kto płaci. Jeżeli Ci zależy na córce to uszanuj
            jej decyzję. A goście ? to ich problem
            • parazyd Jezu, Maryja, taki wstyd! 15.03.07, 11:10
              Cała wieś będzie was obgadywać. Nie zgadzaj się na to przenigdy. Dopiero jak
              goście się upiją, pobiją, porzygają i fikną pod stół, to będzie znak że wesele
              udane, z rozmachem, zabawa przednia a i ludziska to zapamiętają.
              wink
            • tomek.70 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:15
              Problem gości? To w takim razie dla kogo jest wesele? Chyba nie wiesz co
              mówisz.
              • 999s Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:26
                ślub jest dka młodej pary. Wesele jest właśnie dla gości człeczku.
          • panirolki chyba prowokujesz ... 15.03.07, 07:41
            Jezlei poznali sie na mitingu AA to chyba jasne, ze nie chca, aby alkohol w
            jakiej kilowiek postaci wkraczał w ich zycie! Tak trudno to zrozumiec ?
        • zarembski Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 21:04
          kszynka napisał:

> xtrin napisała:
          >
          > > O ile nie pochodzisz z gaju...
          > >
          > > Uszanować wolę córki. A rodzina i znajomi - jeżeli mają na ślubie się poj
          > awić
          > > bardziej dla wódki niż dla rodziny to lepiej, żeby wcale nie przychodzili
          > .
          >
          > popieram i jednocześnie gratuluję mądrej córki!

A ja uważam że wesele bez alkoholu to poroniony pomysł.. No chyba że ktoś liczy
          na koniec imprezy o godzinie 21 i brak poprawin, to tak..
          • przytulskaster Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 00:48
            wesele powinno być siętowane tak jak się podoba komuś weselić. Czyli jeśli ktoś
            chce pić bo jest mu wesoło to ok
            chyba że.... no włąśnie chyba że pan młody lub jego oblubienica mają problem
            alkoholowy. Wówczas ich życzenie powinno byc to prorytetem. Szczególnie dla
            ojca. Córka rzecz święta.
            pozdrawiam i życzę udanej zabawy bez alkoholu.
            ps. najgłupszy pomysł to ten żeby przynieść alkohol na wesele córki bez jej
            zgody.Możesz stracić ją na długo. Czy warto dla alkoholu?
        • arius5 Dla kogo robisz to wesele ? 15.03.07, 09:45
          Dla siebie, znajomych, czy dla corki ?
          No bo piszesz tak, jakby wszyscy byli wazniejsi od pary mlodej, a najbardzie tu
          liczy sie, zebys Ty sie pokazal ze masz gest.
          Jezeli to prawda co piszesz, ze nikt nie przyjdzie jak sie dowie, ze nie bedzie
          alkoholu, to doprawdy wspolczuje znajomych.
          A najlepiej to olej to cale smieszne towarzystwo i za te pieniadze zafunduj prze
          mlodej podroz poslubna do Ameryki Poludniowej albo na Polinezje.

Takiego hotelu to kazdy im pozazdrosci :o)
          www.southtravels.com/pacific/frenchpolynesia/boraboralagoonresort/index.html
        • alicjawu Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 14:20
          uszanować mądrą decyzję córki!!!
          gdyby mój ojciec wystawił wódkę na wesele bezalkoholowe, mogłoby być to nasze
          ostatnie spotkanie!
          • paola_23 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 14:27
            o takie g.... kłócisz się z ojcem?!
            to widac jak mocno go kochasz...
            ja tam mogłabym się z każdym dogadać i uważam że w każdej sytuacji można
            osiągnąć consensus!
          • zosiaczek25 ostatnie spotkanie- bez przesady 15.03.07, 14:32
            Moj ojciec robil gorsze rzeczy niz problem tu poruszony... duzo gorsze... i
            jakos go widuje i z nim rozmawiam. Na pewno byloby mi przykro w takiej sytuacji.
            Tym bardziej, gdyby moi rodzice, tak jak autor tego postu, wykrzykiwaliby mi
            pieniadze, ktorych przeciez dawac nie musza.
      • Gość: Bart Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.03.07, 17:20
        Można też spróbować zrobić np. wesele bez jedzenia i bez muzyki. Jeśli ktoś
        przychodzi się najeść i potańczyć, a nie dla rodziny, to lepiej niech nie
        przychodzi.
        • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 20:52
          A jak jesteś zaproszony na wesele, to pytasz przede wszystkim młodych czy będzie
          wódka, zagrycha i tance, bo inaczej nie przyjdziesz? Uzależnianie przyjścia od
          obecnosci zrazu wołowego czy wódy to infantylizm.
      • mini_kks Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 19.03.07, 19:37
        xtrin napisała:

> O ile nie pochodzisz z gaju...
        >
        > Uszanować wolę córki. A rodzina i znajomi - jeżeli mają na ślubie się pojawić
        > bardziej dla wódki niż dla rodziny to lepiej, żeby wcale nie przychodzili.

POPIERAM!
    • baltazarus Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:42
      Czy jeśli dowiedziałbyś się, że na Wigilii, na którą zostałeś zaproszony nie
      będzie karpia czy bigosu, albo innej potrawy, która lubisz, nie przyszedłbyś?
      • tarnovski Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:44
        baltazarus napisał:

> Czy jeśli dowiedziałbyś się, że na Wigilii, na którą zostałeś zaproszony nie
        > będzie karpia czy bigosu, albo innej potrawy, która lubisz, nie przyszedłbyś?

Co to w ogóle za porównanie? Alkohol służy to dobrej zabawy, a po bigosie to się
        nawyżej pierdzi.
        • mike.recz Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:55
          Mój starszy brat zrobił właśnie takie wesele i jakoś wszyscy przeżyli.
          Radzę uszanować wolę córki.
          • Gość: ktos Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:36
            no wlasnie - JAKOS przezyli...
            • xs550 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 18:02
              Alkohol jest dla prymitywow.
              • wrobelek0403 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 20.03.07, 18:43
                i tu juz przegielas, no chyba ze znasz wylacznie osoby, ktore po alkoholu
                zachowuja sie wylacznie prymitywnie. A ze kazdy sadzi wg wlasnej miary, to
                wspolczuje... Alkohol jest dla ludzi, ktorzy wiedza jak sie z nim obchodzic.

a do autora watku: gdyby to byla jakies widzimisie, nalezaloby negocjowac. Ale
                jesli corka chodzila na AA, to znaczy ze na alkoholizm choruje ona lub jej
                przyszly maz, i naprawde ostatnia rzecza jaka chcialaby na swoim weselu widziec
                jest wodka.
                Dobry wodzirej jest w stanie zdzialac cuda, nawet bez wodki. Powodzenia.
                • paola_23 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 20.03.07, 23:57
                  Nic dodać, nic ująć!
                  Zgadzam się w 100%.
                  Nie mam nic przeciwko wódce, choć sama nie pijam.
                  Jednakże w przypadku alkoholizmu nie ma o czym dyskutować.
          • tomek.70 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:12
            Ja też kiedyś na takim byłem i przeżyłem jak widzisz. I powiem Ci, że drugi raz
            na takie wesele nie pójdę. Było drętwo i beznadziejnie a skończyło się
            praktycznie o 23.00. A drugi powód to taki, że jak mam dać prezent to i chcę
            coś w zamian. Może to trochę brutalne ale prawdziwe.
            • katamaran07 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 11:39
              tomek.70 napisał:

> Ja też kiedyś na takim byłem i przeżyłem jak widzisz. I powiem Ci, że drugi
              raz
              >
              > na takie wesele nie pójdę. Było drętwo i beznadziejnie a skończyło się
              > praktycznie o 23.00. A drugi powód to taki, że jak mam dać prezent to i chcę
              > coś w zamian. Może to trochę brutalne ale prawdziwe.

iałem podobne odczucia
              • ewa442 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 12:56
                Wesele bez alkoholu nie jest w naszej tradycji przyjęte. Ale alkohol jest dla
                ludzi o ile potrafią z niego z umiarem korzystać. Zdecydowanie nie jestem za
                zmuszaniem gości weselnych do całkowitej abstynencji, tylko dlatego, że panna
                młoda ma problem z alkoholem lub takie właśnie widzimisię. Zabawa jest, jak
                ktoś słusznie zauważył dla gości i należy dostarczyć im to co do zabawy
                potrzebne. W tym także alkohol. A czy będą go nadużywać czy nie, to zależy
                wyłącznie od nich, od ich kultury picia. Z reguły zapraszając gości wiemy,
                czego możemy się po nich spodziewać, chyba, że lubimy niekontrolowane spędy.
                Ale to już osobny temat.
        • Gość: polpot Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:55
          Jesteś jednak nienormalny jeśli do dobrej zabawy potrzebny Ci alkohol.
          • baltazarus Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:56
            Niektórzy tańczą tak fatalnie, że bez "znieczulenia" nie mają odwagi pojawić
            sie na parkiecie. Spróbuj go zrozumieć.
            • memphis90 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 20:53
              To niech łyknie z piersiówki w toalecie, skoro już mamy wracać do zachowań z
              czasów szkoły średniej.
        • baltazarus Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 08:55
          Jedzenie jaki i picie to zwykle przyjemność, więc porównanie jest dobre.
          • xs550 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 18:05
            Bez alkoholu sie przezyje. Bez jedzenia juz nie.
        • sapalka1 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 10:49
          Wesele robisz dla córki, bo to jej święto, wielki dzień czy dla gości? Wygląd na to, że dla gości. Pokazać się, swój gest, popić. To słuchaj zrób sobie impreze zwykłą, popijcie, zaproś do tego całą rodzinę i znajomych i już.
          A wolę córki uszanuj. Ma kobieta rację, jest mądra. Nawet jeśli by powiedziałą, że nie chce wesela "bo nie" to ma do tego prawo a ty masz obowiążek (!) to uszanować.
          Dla mnie taki facet, dla którego od dziecka jest ważniejsza popijawa, to palant. Ciesz się, że masz mądrą córkę.
        • annieb Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 15:05
          na wesele bezalkoholowe wynajmuje się czesto wodzirejów i wtedy okazuje sie, ze
          można sie bawić bez alkoholu do samego rana!
          a swoją drogą jeśli nie umiesz sie dobrze bawić bez alkoholu, to cyba masz
          powazny problem, i twoi koledzy tez
    • Gość: sędzia Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.aster.pl 14.03.07, 09:01
      tarnovski napisał:
      > Nie wiem co z tym fantem począć.

Pozostaje Ci tylko sepuku.
      • crazzy_b Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 09:28
        Szukaj kompromisu.Młodym zafunduj podróż poślubną,tak by musieli opuścić wesele
        o przyzwoitej porze nie później niż w trzy godziny po ślubnej uroczystości.Potem
        swoim gościom lej alkohol do woli.
        • tarura bez alkoholu? Nawet nie próbuj mnie zapraszać 15.03.07, 00:05

• atari800xl gajowy? :)) 14.03.07, 09:16
      • salimis Re: gajowy? :)) 14.03.07, 09:41
        Tacy są Polacy - bez alkoholu ani rusz.Zapewniam że można wspaniale się bawić
        bez wszelakich trunków i od tego się nie umiera.Twoja córka jest już dorosła i
        ma prawo decydować jak ma wyglądać ten najwspanialszy dzień w życiu, a ty jeśli
        chcesz to zaryzykuj i zrób po swojemu ale pamiętaj że młodzi nie wybaczą tego
        tobie do końca życia i spier....lisz tym calą imprezę.Gości wystarczy uprzedzić
        wcześniej o weselu bezalkoholowym, myślę że zrozumieją a jeśli nie to nie warto
        ich zapraszać.
        • baltazarus Re: gajowy? :)) 14.03.07, 09:50
          "Tacy są Polacy - bez alkoholu ani rusz."
          Tacy(albo jeszcze bardziej)są też Francuzi, Włosi, Niemcy czy Finowie.
        • tarnovski Re: gajowy? :)) 14.03.07, 09:57
          Zapomniałeś o jednym: to ja płacę za całe wesele. Płacę i wymagam.
          • baltazarus Re: gajowy? :)) 14.03.07, 10:12
            No to się ciesz. Mniej zapłacisz, alkohol jest drogi. Poza tym co z
            uszanowaniem woli pary młodej?
            • tarnovski Re: gajowy? :)) 14.03.07, 10:17
              No nie wiem. Według mnie bilans wyjdzie na niekorzyść.
              Umówilismy się z córką, jeszcze zanim wyskoczyła z tym absurdalnym pomysłem, że
              ja płacę za wszystko, ale połowa kasy z prezentów moja. Jeżeli zgodzę się na
              wesele bez alkoholu, to przyjdzie połowa albo nawet 1/4 zaproszonych gości, więc
              i pieniędzy z prezentów bedzie mniej. Liczyłem, że mogę na tym stracić nawet
              1000 zł.
              • baltazarus Re: gajowy? :)) 14.03.07, 10:32
                Ci goście, którzy nie przyjdą ze względu na brak alkoholu to żadni goście.
                • tarnovski Re: gajowy? :)) 14.03.07, 10:37
                  baltazarus napisał:

> Ci goście, którzy nie przyjdą ze względu na brak alkoholu to żadni goście.

Ale oni akurat mają najwięcej kasy.
                  Poza tym przyjdzie duzo ludzi z mojego Koła Łowieckiego, a oni lubią dobrą
                  zabawę przy dobrym alkoholu. I co? Mam ich pozbawic tej przyjemności?
                  • Gość: makrama1 Re: gajowy? :)) IP: *.mofnet.gov.pl 14.03.07, 10:48
                    tarnovski napisał:

> baltazarus napisał:
                    >
                    > > Ci goście, którzy nie przyjdą ze względu na brak alkoholu to żadni goście
                    > .
                    >
                    > Ale oni akurat mają najwięcej kasy.
                    > Poza tym przyjdzie duzo ludzi z mojego Koła Łowieckiego, a oni lubią dobrą
                    > zabawę przy dobrym alkoholu. I co? Mam ich pozbawic tej przyjemności?

Zrób przyjęcie dla ludzi z Koła Łowieckiego, tylko zaznacz, że mają przyjść z
                    prezentami.

I po co ci do tego córka
                    • tarnovski Re: gajowy? :)) 14.03.07, 11:10
                      Myslisz, że ktoś jest głupi i da prezent bez okazji?
                      Ty bys dała?
                      • Gość: makrama1 Re: gajowy? :)) IP: *.mofnet.gov.pl 14.03.07, 11:19
                        tarnovski napisał:

> Myslisz, że ktoś jest głupi i da prezent bez okazji?
                        > Ty bys dała?

Sprytny jesteś, coś wymyślisz
                      • sapalka1 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 10:59
                        No nie moge.... gdzie się tacy ludzie rodzą.... Jeszcze prezenty, kasa....Facet, nie chciałabym Cię poznać... Widać co dla Ciebie jest ważne. Nie dziecko, nie wartości, cieszenie się i wspólne świętowania tego dnia Twojej córki... eh...
                  • Gość: olka to twoje wesele czy corki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:10
                    a ty robisz to wesele dla siebie czy dla mlodych? bo zachowujesz sie tak, jakby
                    to byla twoja imprezka dla twojego kola lowieckiego: "place i wymagam" - jak
                    chcesz stawiac warunki i robic impreze po swojemu, to wypraw sobie urodziny albo
                    cos.

a jak masz zamiar wyprawic swojej corce wesele, to zrob to tak, zeby to jej
                    sprawilo przyjemnosc - wiec zrob to wesele wedlug jej pomyslu.
                    to przeciez twoj prezent dla niej - a prezenty sie wybiera pod gust
                    obdarowanego, a nie swoj - dajesz wszystkim w prezencie strzelby, bo ty lubisz
                    polowac, czy raczej szukasz czegos, co obdarowani lubia?
                  • female01 a czy tam bede goscie Mlodych? 15.03.07, 11:22
                    Bo piszesz caly czas tylko o swoich znajomych na weselu corki... daj jej do przeczytania ten post to wezmie tylko cywilny i kaze Ci sie wypchac ta kasa
              • Gość: Alter Ego Re: gajowy? :)) IP: 83.70.171.* 14.03.07, 16:48
                tarnovski napisał:

Liczyłem, że mogę na tym stracić nawet
                > 1000 zł.

Czlowieku. Kup se luk i strzel se w leb.
                Zalatuje mi to prowokacja na kilometr
                • Gość: Pindolek Re: gajowy? :)) IP: 89.25.167.* 14.03.07, 18:15
                  Oczywiscie, ze prowokacja.
              • Gość: Alutek Re: gajowy? :)) IP: *.marquard.pl 14.03.07, 16:50
                Wesele to kiepska inwestycja, lepiej wsadz pieniadze w fundusz akcji, zarobek pewniejszy i bez nerwow.
                Jaja sobniie robisz???? Na wlasnym dzisku interesy krecic????
              • mr.yez Re: gajowy? :)) 14.03.07, 20:38
                tarnovski napisał:

> No nie wiem. Według mnie bilans wyjdzie na niekorzyść.
                > Umówilismy się z córką, jeszcze zanim wyskoczyła z tym absurdalnym pomysłem, że
                > ja płacę za wszystko, ale połowa kasy z prezentów moja. Jeżeli zgodzę się na
                > wesele bez alkoholu, to przyjdzie połowa albo nawet 1/4 zaproszonych gości, więc
                > i pieniędzy z prezentów bedzie mniej. Liczyłem, że mogę na tym stracić nawet 1000 zł.

Aha, czyli to wcale nie alkohol jest problemem tylko kasa smile
                W takim razie prościej będzie sprzedać córkę zięciowi, nawet może być na raty. Na tym wyjdziesz najkorzystniej tongue_out
                I żadnego wesela nie będzie, żadnych zaproszeń, załatwiań, żadnych kłopotów.
              • Gość: woland1980 Re: gajowy? :)) IP: *.chello.pl 14.03.07, 20:39
                Skąd Ty sie urwałeś? Kalkulować i targowac sie o jakiś 1000zł w tak ważnym dniu
                dla twojej córki? Brać kase z prezentów?
                Jak cie boli że wydasz grosz, to daruj sobie i nie wydawaj, bo jak córka
                przeczyta te twoje wypociny tu na forum to jej oczy wyjdą ze ździwienia jakiego
                ma fajnego tatusia....
              • francesca1610 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 10:37
                Nie wierzę! Mam nadzieję, ze to jakaś prowokacja... albo wyjątkowo kochający
                tatuś... Skoro ma Ci oddać połowę pieniędzy z prezentów, to jest to pożyczka, a
                więc nie masz prawa nawet nic sugerować co do alkoholu, a co dopiero wymagać!!!
                Współczuję Twojej córce.
              • elka_g Re: gajowy? :)) 15.03.07, 11:51
                Wiesz co, chyba sobie żarty robisz?
                Twoje posty to nie prowokacja?
                Jesli nie, to jesteś strasznie prowincjonalnym gościem,
              • p.wieslawa Re: gajowy? :)) 15.03.07, 16:55
                Na weselu się nie zarabia! chyba,że tylko wzbogacisz się o ...wspomnieniasmile)
          • tomekjot zaoszczędzisz troche kasy 14.03.07, 11:14
            a jak rodzina sie upije zacznie puszczać pawie pod stoły to dopiero bedzie
            pamiątka do końca życia.

Ps. A co Twoja córka robiła u AA, szukała wsparcia w grupie dla dorosłych
            dzieci Alkoholików? To wszystko wyjaśnia

tarnovski napisał:

> Zapomniałeś o jednym: to ja płacę za całe wesele. Płacę i wymagam.
          • segel Re: gajowy? :)) 14.03.07, 17:28
            Po takim tekście na miejscu Twojej córki podziękowałabym i zrezygnowała z wesela. Na swoje wesele zaprosiłam tych, których chciałam, nikt mi tego nie dyktował. Był co prawda alkohol, ale gdybyśmy zdecydowali, że ma nie być, to nikt nie mógłby nam tego narzucić.
            Wesele robi się, żeby się cieszyć swoim szczęściem z bliskimi, a nie żeby się martwić, czy komuś pasuje jadłospis, czy nie.
          • Gość: docent Re: gajowy? :)) IP: *.atol.com.pl 14.03.07, 18:12
            Misiu, to zrob sobie wesele bez panstwa mlodych. Albo wynajmij takich, od
            ktorych bedziesz mogl wymagac.
          • kamelia04.08.2007 a jeżeli sie przyczyniłej do jej powstania to.. 14.03.07, 21:44
            znacz, że jestes panem jej zycia i smierci. A skoro utrzymywałs ją wczesniej to
            jest twoja własnością i ma robic co jej każesz?
            baranek... no more comment
          • orissa Re: gajowy? :)) 15.03.07, 00:06
            tarnovski napisał:

> Zapomniałeś o jednym: to ja płacę za całe wesele. Płacę i wymagam.

Płacisz i wymagasz? Zorganizuj sobie własna popijawę.
          • francesca1610 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 10:33
            No to do cholery nie płać! Twoje ego mnie powala! Czyje to święto??? Twoje czy
            młodych??? Jeśli Ci się wydaje, że to iż dajesz córce pieniądze daje Ci prawo
            ingerowania w rzeczy bardzo istotne dla niej, to się bardzo mylisz... Moi
            dziadkowie też tak myśleli, przekonali się jak bardzo się mylili - bolało i
            mnie i ich. Wreszcie zaakceptowali fakt, ze dają mi pieniądze bo chcą, ja im
            dziękuję za wsparcie i tu się ich rola kończy, mogą mi doradzić, ale nie mają
            prawa mi narzucać jak mam je spożytkować.
          • sapalka1 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 10:54
            no wybacz, ale jesteś ciężkim palantem. Nie moge. Zrób sobie sam impreze i sobie wymagaj. Rany, co za ludzie. Ty płacisz. Jak mojej koleżance podobnie (ale bardziej delikatnie) powiedzieli tak rodzice, nie chcąc uszanować jej woli(nie chodziło o alkohol, po prostu chciali impreze właśnie dla rodziny, nie dla młodych)- to jej ślubu nie zobaczyli. Nie zostali zaproszeni. I mądrze dziewczyna zrobiła. Do tej pory jest zadowolona ze swojej decyzji i wszyscy znajomi i rodzina znający jej sytuację popierają ją w 100%
          • sapalka1 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 10:56
            a wymagać to sobie możesz od kelnerów, żeby równo talerze układali.
          • elka_g Re: gajowy? :)) 15.03.07, 11:54
            I jeszcze o cvzymś zapomniałeś "Tastusiu"
            Twoja córka poznała narzeczonego w AA. Tam sie nie bywa dla przyjemności i bez
            powodu.
            Może to twoje zwyczaje już narobiły problemów w życiu córki?
          • memphis90 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 20:55
            To sam się ożeń ze sobą, zapros sobie kumpli od kielicha i spijcie się w trupa.
            A wesele Twojej córki, to jej najważniejszy dzień, jej świeto, to ona ma to
            wspominać jako najpiękniejszy dzień.
        • tomek.70 Re: gajowy? :)) 15.03.07, 11:57
          oczywiście, że trzeba uprzedzić! ja byłem i nie wypadało odmówić pójścia
          na "wesele" ale czułem się jak idiota; umierałem ze śmiechu jak toast
          wznosiliśmy sokiem pomarańczowym, potem już mi nie było do śmiechu; poza tym i
          tak nie obylo się bez pijanych ludzi
      • Gość: cesja gajowy, gajowy... IP: *.aster.pl 14.03.07, 09:56
    • Gość: Arek Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:58
      I dobrze smile Jesli popatrzysz na tych wszystkich ludzi ktorym alkochol zniszczyl
      zycie, myslisz ze zaczeli od wodki z mety odrazu? nie od wyjscia na piwo czy na
      wesele
      • tarnovski Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 10:03
        Gość portalu: Arek napisał(a):

> I dobrze smile Jesli popatrzysz na tych wszystkich ludzi ktorym alkochol zniszczyl
        >
        > zycie, myslisz ze zaczeli od wodki z mety odrazu? nie od wyjscia na piwo czy na
        >
        > wesele

No, moja córka tak zaczęła. Ale ona jest słaba psychicznie.
        • Gość: m Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:19
          "Płacę i wymagam", biedna córka, w życiu nie chciałabym mieć fundowanego wesela przez tak okropnego ojca. Dobrze,że zniknie z domu.
        • Gość: stokrotka Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:19
          Tym bardziej, jesli twoja corka miala takie problemy, nie powinienes naciskac
          na podawanie alkoholu na jej wlasnym weselu. Pomysl, jak ona by sie czula? Moze
          czesc gosci mialaby dobra "zabawe", ale na pewno nie najwazniejsze dwie osoby
          tej uroczystosci, czyli panstwo mlodzi.
        • Gość: left Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:20
          Nie ma wesela - nie ma problemu. Tym bardziej, że córka dopuszcza taką
          możliwość.
        • linia.frontu Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 17:14
          Gratuluję podejścia, Tarnovski.
          • linia.frontu Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 17:16
            Córce i zięciowi ode mnie pogratuluj!!! Życz szczęścia na nowej drodze życia i
            własnego lokum jak najdalej od Ciebie i Toich pożal się boże znajomychkiss
        • adomas Wesele bez narkotyków to żadne wesele 15.03.07, 16:41
          Ja myślę, że alkohol jak alkohol, ale bez narkotyków nie da rady.
          Bez amfy wszyscy zasną o 23ciej. A bez marijuany nie będą mieli apetytu.
          • memphis90 Re: Wesele bez narkotyków to żadne wesele 15.03.07, 20:59
            Idąc torem myślenia autora wątku im mniej zjedzą (bo nie będą mieli apetytu i
            szybko zasną), tym lepiej- resztki można zawekować i sprzedać gościom na
            odjezdne jako prowiant, albo samemu żywić sie tym przez pół roku. Czysty zysk!
    • Gość: pixi Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:29
      Albo Pan zamówisz po litrze na ryj, albo nie będziesz miał Pan gości.....
    • acorns Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 11:50
      No to niech w zaproszeniach zaznaczą że wesele jest bezalkoholowe i to nie
      jakimś małym druczkiem tylko normalnym. Wtedy goście bedą wiedzieli co ich
      czeka. Albo nie przyjdą, albo przyjdą, dadzą prezenty, coś tam zjedzą i przed
      północą zerwą się do domu. Bez alkoholu to całonocnego wesela z poprawinami nie
      będzie.
      Moim zdaniem na prawdziwym polskim weselu stoły mają się uginać od żarcia i
      wódy, musi być kapela no i musza się bić żeby było co wspominać. Ja nienawidżę
      takich wesel jak teraz w miastach robią, że wynajmą jakąś knajpę np. do 12 w
      nocy i zanim impreza rozkręci się na dobre, to wszyscy muszą iść do domu.
      Najlepsze wesela tylko na wsi w remizie smile
      • nehema2889762 Re: tarnovski na prezydenta :/ 16.03.07, 11:06
        • nehema2889762 Re: tarnovski na prezydenta :/ 16.03.07, 11:08
          ja bylam na weselu bez wódy i jakos po 5 nad ranem z niego wyszliśmy i co surprised
          ogólnię lubię się napić i nie stronię od różnych trunków ale jesli bywam jakos
          gosc na weselach to lampka/dwie wina i tyle uwazam ze to nie czas i miejsce aby
          organizowac zawody "kto może więcej"
          do tej pory przeczytałam ten post wątek po wątki i panie tarnovski bez wgledu
          czu to prowokacja czy nie z żałości sznurek prostuje mi się w kieszeni !
          • paola_23 Re: tarnovski na prezydenta :/ 16.03.07, 11:17
            Według Ciebie obecność alkoholu na weselu to zaraz pijaństwo, alkoholizm,
            ściganie się kto wypije więcej...?! Żeby móc wypić choćby kieliszek toastu to
            musi cokolwiek z trunków być na tym weselu. Ludzie złoszcząc się najczęściej nie
            są alkoholikami, tylko nie lubią być ograniczani i zmuszani. Tak samo wróg
            alkoholu nie chciałby być zmuszany do picia i odwrotnie też.
    • Gość: Matylda Re: komu potrzebna ta wódka? IP: 85.112.196.* 14.03.07, 11:53
      Coś za bardzo zależy Ci na tej wódzie. Czy czasami nie z Twojego powodu córka
      chodziła do AA? Moja koleżanka z pracy była alkoholiczką i jej córka zrobiła
      wesele bezalkoholowe właśnie ze względu na matkę. Ja na tym weselu nie byłam
      ale wiem, że wyszło doskonale, goście dopisali i bawili się świetnie. To ma być
      wesele córki a nie Twoje więc jej decyzja jest święta.
      Jeśli się mylę, że powodem jest Twoja szanowna osoba to możesz zrobić wesele
      bezalkoholowe a poprawiny z alkoholem ale wtedy córka nie musi być obecna.
      • Gość: kasia Re: komu potrzebna ta wódka? IP: *.chello.pl 14.03.07, 12:27
        Chcesz sie nachlać na weselu własnej córki????? Co jest z ciebie za ojciec zeby pisać o tym ze córka jest słaba psychicznie?????? Jesteś beznadziejny, to córka wychodzi za maż nie Ty i ona decyduje o tym czy będzie tam alkohol czy nie bez względu czy płacisz ty czy ona...... Jednak na miejscu twojej córki nie wziełabym złamanego grosza od takiego tatusia. Wstydzić sie powinieneś.
        • altowiolistka Re: komu potrzebna ta wódka? 14.03.07, 18:10
          wolałabym się pociąć niż mieć takiego ojca. fajne podejście - chcieć za wszelką
          cenę się nachlać na rodzinnej imprezie. jeżeli ludzie przychodzą ze względu na
          wódę, to niech nie przyjdą, będzie przynajmniej kulturalnie i bez chamówy.
          wesele to przede wszystkim świętowanie ważnego wydarzenia w życiu - jeżeli bez
          ciągłej obecności pełnego kieliszka w dłoni nie potraficie pokazać, jak się
          cieszycie, to może od razu lepiej sobie podarować całe przedsięwzięcie. poza
          tym to para młoda jest najważniejsza na takim przyjęciu.

a poza tym... sorry, co to za argument, że ci, którzy przychodzą dla wódki,
          mają najwięcej pieniędzy i dają najlepsze prezenty??? z tego, co ja wiem, to są
          prezenty dla młodej pary, a nie dla teściów, więc to sprawa córki i jej
          przyszłego męża. widocznie pieniądze nie są dla ich aż tak ważne. i bardzo
          dobrze, bo jeżeli córka była na spotkaniach AA i miała z alkoholem problem, to
          przez taki nietakt i totalną arogancję ze strony tatusia może powrócić do
          nałogu. czy wtedy też będziesz taki szczęśliwy, panie ojcze?
    • Gość: Anna Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 12:32
      Dla kogo jest to wesele?
      Ani dla Ciebie, ani dla córki, tylko dla gości.

Nie jestem zwolennikiem wesel, ale nie wyobrażam sobie wesela bez kiczu i bez
      wódki.
    • Gość: w Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.hsd1.nh.comcast.net 14.03.07, 13:36
      tarnovski napisał:
      > Poza tym przyjdzie duzo ludzi z mojego Koła Łowieckiego

Koledzy gajowego???
      hahaha big_grin
    • Gość: w Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.hsd1.nh.comcast.net 14.03.07, 13:37
      A na mojej Komunii przed robieniem zdjec zabierali wodke ze stolu wink)
      • Gość: aga Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.chello.pl 14.03.07, 14:39
        to zrób dwa wesela jedno dla swoich gości a drugie dla gości córki. Myśle ze córka chce zaprość gości którzy nie piją alkoholu jak koledzy z koła łowieckiego i reszta towarzystwa ojca. To jest dzień córki i myślę że decyzję o tym czy na jej zaślubinach ma być alkohol czy nie powinna podjąć ona i przyszły mąż. A jak ktoś chce isć na wesele po to aby się nachlać darmowej wódy no cóż dla mnie tacy goście to nie goście.
    • tina111 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 15:17
      Glupi, nic nie mow gosciom, ze nie bedzie alkoholu. Powiedz tylko, ze bedzie na
      weselu niespodzianka (ktora bedzie brak wodki), wtedy beda bardzo podekscytowani
      i przybeda wszyscy! A jak juz przyjada z tymi wszystkimi prezentami, to juz ich
      nie zabiora z powrotem, gdy zdecyduja sie opuscic wczesnie uroczystosc z powodu
      braku alkoholu.
      • gabira Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 16:22
        Moja córka kilka lat temu wychodziła za mąż i miała przyjęcie weselne właśnie
        bez alkoholu. Wszyscy świetnie się bawili, co więcej, nikt nie był zaskoczony,
        że nie podano wyskokowych napojów.
        Jak widać, można i tak.
    • Gość: ant Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 16:30
      jesli ty masz córke oraz tekie dylematy życiowe - TO JA JEJ WSPÓŁCZUJE!!
      ineczej jesteś troll jakich mało !!
      smile
    • Gość: vortex Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 16:30
      daj se spokoj z tem slubem. To wstyd miec Jehowego w rodzinie...
    • Gość: mama Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 195.205.148.* 14.03.07, 16:37
      urzadź hucznie swoje urodziny i wszystkich upij jak świnie. A od córki wara.

Na jej miejscu zrezygnowałabym z wesela. I z taty uncertain
    • ela.buu Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 16:49
      poczytaj sobie o takich weselach
      www.spontana.fora.pl/about505.htmli
      www.weselewesel.pl
      jesli nie zaakceptujesz woli corki to ja stracisz
    • Gość: z Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.07, 16:59
      popieprzyło ją czy sekta?

jak nie chce chlać to niech nie chleje, a gości tak potraktować, to czysta
      podłość i chamstwo

gdyby nie wóda to przecież by jej nie było!!!
      • Gość: Agniecha Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:10
        Podejrzewam, ze to prowokacja... Jesli nie, to smutne... Swinia jestes i tyle...
        Mam nadzieje ze na moim weselu goscie przyjda dla mnie a nie dla wodki. A
        przynajmniej dla mojego ojca to ja bede wazniejsza...
    • Gość: LO Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.ghnet.pl 14.03.07, 17:04
      Szanowny tarnovski,

Wybacz ale coś Ci się poprzestawialo trochę...Twoja córka ma prawo chyba decydować o wszyskim. A o weselu to w szczególności. To że płacisz za wszystko .... hmmmm to jej wesele nie Twoje. I dała temu wyraz, "strasząc" że albo wesele bez alkoholu albo wogóle... Myśle że powinieneś ją wspierać w tej niełatwej w polskich warunkach decyzji a nie postępować tak nieodpowiedzialnie.
      Troche żal mi Twojej córki jak czytam to co piszesz. Choćby to co wyziera z tego listu że wesele to okazja do opilstwa itp....otórz wesele następuje po slubie który to wiąże Twoje dziecko sakramentem/węzłem malżeństwa. To jest jej powołanie/droga życiowa a Ty piszesz w tym kontekście o jakiś znajomych którzy się wódki nie napija!!!!
      Jak jakis gość zamierza przyjść tylko ze wzgledu na wódke to lepiej aby go wogóle nie było - bo to nie gość wtedy.
      A jak zrobisz swój numer z alkoholem wniesionym z nienacka to zrobisz najgorszy "prezent" i być może stracisz córkę....takie jest niebezpieczeństwo.
      Pozdrawiam Ciebie i życzę opamietania no i gratulacje córki i najlepsze życzenia dla niej
    • Gość: Bzz Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.4web.pl 14.03.07, 17:14
      Ależ prymitywny facet z ciebie! Po co w ogóle taką idiotyczną dyskusję Gazeta
      wywala na pierwszej stronie!
      "płacę to wymagam", "alkohol służy dobrej zabawie..." itd, itp
      Na pieniądze z prezentów liczysz...Dziwię się, że twoja córka chce mieć jeszcze
      z tobą cokolwiek wspólnego, chyba już tylko chciałaby, żebyś jej to wesele
      sfinansował i do widzenia tatuśku!
      Nie płać, nie będzie wesela, nie będzie problemu. A z bratem możesz się nachlać
      bez okazji, pod budką z piwem na przykład...
    • Gość: gosc_portalu P_R_O_W_O_K_A_C_J_A IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.03.07, 17:34
      albo jakis student socjologii robi badania nad podejsciem Polakow do alkoholu na
      weselach.
      • xs550 Re: P_R_O_W_O_K_A_C_J_A 14.03.07, 18:00
        Moze i prowokacja ale pamietaj, ze jest w Polsce i Europie wielu prymitywow dla
        ktorych wesele to glownie okazja do wypitki.
      • Gość: Pindolek Re: P_R_O_W_O_K_A_C_J_A IP: 89.25.167.* 14.03.07, 18:16
        Zadne badania bo proba nie jest reprezentatywna i operat losowania wogole nie
        jest znany... No chyba ze tak sie robi na socjologii badania wink
        • jorge.martinez Re: P_R_O_W_O_K_A_C_J_A 14.03.07, 20:43
          A kto powiedział, że badanie socjologiczne musi być reprezentatywne?
      • memphis90 Re: P_R_O_W_O_K_A_C_J_A 15.03.07, 21:04
        To będzie miał ciekawe wyniki- wszyscy faceci wyraźnie za wódą, życia za nią nie
        widzą; a kobiety zdecydowanie przeciwsmile
    • Gość: mray Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.chello.pl 14.03.07, 17:49
      to wesele Twojej córki, wiec Ty nie masz nic do gadania, co i jak ma być
      • Gość: ella Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.220-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.03.07, 17:56
        Ale jaja...!!! czytam i pluje na monitor ze smiechu...smile))))) dawajcei jeszcze
        do pieca i niech tarnovski sie wypowie co sadzi, mamy niezly ubaw!!!smile)) Brawosmile
      • Gość: YYY Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.acn.waw.pl 14.03.07, 18:06
        Nie wiem, jak możesz być tak podły. Interesujesz się co ludzi powiedzą, a nie
        szczęściem własnej córki. W szczególności jeśli ona należała do AA. Powstaw się
        na jej mniejscu i gdy inni będą pić i stawać się co raz bardziej pijani,
        bełkoczący, to ona będzie siedzieć jak kołek i zamiast myśli "to mój
        najwspanialszy dzień" pojawi się całkowicie odwrotna myśl. jesli już jesteś taki
        hop do przodu to zrób początkowo wesele bez alkoholu i jeśli będzie nuda, zamuła
        etc. to spytasz się swojej córki czy może teraz wprowadzić alokohol i jesli się
        zgodzi to wnieśc na stoły wóde, zakupioną wcześniej na wszelki wypadek.
        a jak będzie świetna zabawa bez alkoholu to najwyżej będziesz miał wódę na później.
    • xs550 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 14.03.07, 17:59
      Alkohol zdaje sie byc dla Ciebie wazniejszy niz corka (moze Ty sam masz problem
      alkoholowy?). Pamietaj, ze jej wesele to JEJ wesele i powinienes szanowac jej
      wybor.
    • Gość: Anzelm Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: 83.168.106.* 14.03.07, 18:12
      trolllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!
      • puk101 Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu 15.03.07, 16:22
        Masz nie wesołą sytuację , myślę że trzeba wybrnąć z tej sytuacji tak:
        sporządzić zaproszenia na ślub i w nich napisać że, nie będzie alkoholu kto
        będzie chciał to przyjdzie a kto będzie obrażony to nie przyjdzie / wszyscy
        będą uprzedzeni że taka jest wola młodych w końcu to ich ślub/. A dla brata i
        innej rodziny bym się postarała o coś mocniejszego sama we wlasnym zakresie
        jako rodzic mlodych u siebie w domu no na przywitania ew. na poprawinach.
    • Gość: Kasia Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.e-wro.net.pl 14.03.07, 18:13
      może byc i wesele bez alkoholu, ale na zaproszeniu powinno być napisane, że
      przyjecie jest bezalkoholowe i wóczas przyjdą na nie tylko ci co chcą i umieją
      się bawić bez alkoholu
      • Gość: Kuba Re: Moja córka chce zrobić wesele bez alkoholu IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 18:55
        Byłem na takim weselu, trąciło mi to dewocją idrętwą atmosferą.Na siłę chcieli
        aby było wesoło.Robiło to koło w Odnowie w duchu świętym.Trochę pojedli , trochę
        pośpiewali pieśni religijnych, a o 23 ponad po łowa gości myk, myk i do domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka