Dodaj do ulubionych

Po ślubie dzieci - kiedy ??

12.04.07, 09:10
no właśnie kiedy planujecie ?

My postanowiliśmy zacząć praktycznie od razusmile) Już zmieniłam charakter
swojej pracy, nie jeżdżę samochodem a docelowo zamierzam z niej zdezygnować,
pozostaje mi tylko jeszcze dokończenie projektu, który prowadzę ponieważ
zamierzam z firmą roztać się fair.

A jak jest u Was - jak planujecie powiększenie rodziny, czy także czekają Was
podobne wybory ??
Obserwuj wątek
    • aga_kr3 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:12
      taki wątek był niedawno, ale odpiszę - od razu wink
    • anetina Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:12
      a dlaczego jazda samochodem przeszkadza?

my planujemy zacząć starania za 2 lata
      tak, aby między dziećmi była różnica 7 lat
      • olenka_a Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:15
        Od razu wink)) tym bardziej, że w moim wieku (28 lat) w pierwszą ciążę nie jest
        tak łatwo zajść smile)) Przynajmniej lekarz tak twierdzi smile
        • ala-81 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:15
          no to wow - ja mam już 26
        • kamelia04.08.2007 powiedział co wiedział, ten twój lekarz 12.04.07, 09:29
          masz 28 lat, a nie co najmniej 40
          • hera39 Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 12.04.07, 09:36
            kamelia04.08.2007 napisała:

> masz 28 lat, a nie co najmniej 40

Nie jestem lekarzem, ale zakladam, że wie co mówi. Ważniejszy jest dla mnie
            maluszek niż posadasmile

A tak swoją drogą mój ginekolog złajał mnie (co mnie zdziwiło), że wogóle tak
            spontanicznie zaszłam w ciążę, bez żadnych wyników, badań itp. Zszokowało mnie
            to trochę.. Czy należy to planować ? Po prostu zachodzi się w nią i tyle.

• kamelia04.08.2007 Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 12.04.07, 10:41
              złajał cię, bo nie dałaś mu zarobić na konsultacjach co najmniej rok przed
              zajściem w ciążę, nie mógł cię też podesłać do swojego lekarskiego koleżeństwa
              (oni podsyłają mu klientów, więc tez musi się jakoś odwdzięczyć).

Tez zamierzam zajść i tyle, bez pytania lekarza o zgodę
              • paola_23 Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 12.04.07, 11:49
                teraz tak jest że albo wpadasz albo latami walczysz o to by być matką... ja
                znalazłam się w tej drugiej grupie. jednak zgadzam się, że badania trzeba zrobić
                - krwi, moczu, na toksoplazmozę i koniecznie wizyta u stomatologa. do tego kwas
                foliowy i to wszystko! to żadne koszty!!! dopiero jak minie ponad rok to trzeba
                obrać inną strategię... badania i leki...
            • amoniaaa Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 13.04.07, 12:22
              hera39 napisała:

> >
              > A tak swoją drogą mój ginekolog złajał mnie (co mnie zdziwiło), że wogóle tak
              > spontanicznie zaszłam w ciążę, bez żadnych wyników, badań itp. Zszokowało
              mnie
              > to trochę.. Czy należy to planować ? Po prostu zachodzi się w nią i tyle.

No chciałabym żeby to tak było.... sad Nie masz pojęcia co bym za to oddała sad
              >
          • paola_23 Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 12.04.07, 11:45
            ja mam 25 lat. ślub był prawie rok temu i tyle też trwają nasze starania... bez
            skutku...
            • amoniaaa do paola... 13.04.07, 12:24
              witak w klubie, tyle że nasz ślub był przeszło rok i 7 miesięcy temu sad
              robiliście już jakieś badania? wiecie w czym problem?? nie ma na co czekać....
              Ja tak długo zwlekałam z wybraniem sie na wszystkie badania bo wiedziałam że
              coś jest nie tak i strasznie sie bałam że to sie potwierdzi sad pozdrawiam
              • paola_23 Re: do paola... 13.04.07, 15:07
                a co u Ciebie wyszło? u mnie jest już wszystko ok. pisałam tylko, że nie można
                pisać że zaplanuje za 10 lat bo teraz chce się wyszaleć. a okaże się, że te 10
                lat były ostatnimi... nie kracze ale czasami tak bywa. to samo przyjdzie. a co
                badania wykazały u ciebie?
          • amoniaaa Re: powiedział co wiedział, ten twój lekarz 13.04.07, 12:21
            a ja mam 25 lat i też w ciążę nie potrafię zajść... nasza cywilizacja idzie do
            przodu i jest coraz więcej bezpłodnych par sad
            Gdybyś sie zagłębiła w ten temat to byś osiwiała... ja na szczęście wyszłam już
            z dołka psychicznego i wierzę że kiedyś zostanę matką...
        • zosiaczek25 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:51
          Lekarze mowia rozne rzeczy. A ja mam kolezanke, ktora ma 30 lat, caly czas brala
          pigulki (a tez sie slyszy, ze po pigulkach jest ciezko zajsc w ciaze) i zaraz po
          tym, jak je odstawila, rach ciach zaszla w ciaze. Drogie Panie, to nie tylko od
          nas zalezy, czy szybko bedziemy mialy dzidziusia, ale tez od naszych partnerow.
          Naszym partnerom jednak latwiej jest zrzucic wine na nas i powiedziec "bo
          jestes stara" niz przyznac sie, ze samemu sie jest temu winnym, co wedlug wielu
          mezczyzn godzi przeciez w ich meskosc. Wiele juz slyszalam o takich parach,
          ktore mialy problemy z poczeciem, kobiety faszerowaly sie hormonami i nic, a na
          koniec okazywalo sie, ze to facet mial za malo nasionek. Zreszta przyklad owej
          kolezanki tez daje do myslenia. Przez lata byla z jednym facetem i zaszla w
          ciaze przypadkowo po skoku w bok...
          • hera39 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:53
            > Zreszta przyklad owej
            > kolezanki tez daje do myslenia. Przez lata byla z jednym facetem i zaszla w
            > ciaze przypadkowo po skoku w bok...

SZOK
          • kamelia04.08.2007 szczęka opada 12.04.07, 10:48
            tylko skąd miała pewność, że to ciąża właśnie ze skoku w bok, chyba już nie
            była z dawnym facetem (a może badanie DNA przed urodzeniem dziecka)?
            • zosiaczek25 Re: szczęka opada 12.04.07, 11:13
              Coz, ja przescieradlem nie bylam. Mowie, co slyszalam od niej.
      • hera39 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:16
        W miesiącu do niedawna autem firmowym przejeżdzałam ok 5 tys km.
        Mój lekarz stwierdził, że to jest nie wskazane dla mojego dzieciątka, do tego
        jakieś tam problemy, które mogą dodatkowo wystąpić...

Dajcie link do tematu, który był o tym - to będę tam pisać..
        • anetina Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:22
          chyba że masz jakieś problemy zdrowotne, to się nie dziwię
          ale przejeżdżam prawie podobną ilość km i jakoś nie było problemów z ciążą ani
          z dzieckiem
          a jeżdziłam do końca ciąży i zaraz po porodzie big_grin

a link - kontynuuj tu big_grin
          albo skorzystaj z wyszukiwarki
          • hera39 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:30
            Tak, są pewne problemy, lekarz nie zaleca zbyt długiej jazdy w jednej pozycji.
            Wiadomo inna pozycja jazdy za "kółkiem" jest raczej trudna do osiągnięcia a jak
            już to wielce niebezpiecznasmile))
            Muszę po prostu spacerować, dużo odpoczywać w pozycji leżącej.

Ale (co mnie zaskoczyło) szef jest bardzo wyrozumiałysmile za granicę mogę latać
            samolotem a nie jak do tej pory jeźdźić autemsmile)
    • ala-81 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:15
      ok 2 lata po ślubie
    • inkageo Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:18
      Ja mam 25 lat i myślę o ciąży nie wcześniej niż za 4 lata.
      • tiliam od razu, a nawet już przed ślubem:) 12.04.07, 09:26

• kamelia04.08.2007 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:27
      dzieci nam się urodzą nie wcześniej niż po 9 miesiącach od zawarcia ślubu
      • pomidorekk Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:33
        pół roku po slubie zaczynamy starania (musze odczekac po odstawieniu tabletek)
        także zaczynamy od nowego roku.smile a będe miała 28 lat w październiku.
      • memphis90 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:53
        O, to zaczynacie juz przed ślubem? Bo ciąża trwa 40 tygodni- czyli 10 m-cy wink
        • kamelia04.08.2007 juz dawno zaczęliśmy, 12.04.07, 09:55
          • kamelia04.08.2007 Re: juz dawno zaczęliśmy, 12.04.07, 09:55
            jeśli tak bardzo chcesz wiedzieć
    • ashton Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:37
      Łohoho albo i jeszcze później. Konkretnie nie wcześniej niż za 4-5 lat. Jeśli w
      ogóle. Będę po trzydziestce już.
      • inkageo Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:41
        O i to mi się podobasmile Chociaż dobrze, że dziewczyny chcą się rozmnażać, bo
        ktoś musi pracować na nasze emerytutywinkwink
        • olkao Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:55
          ja planuję tak około czterdziestkitongue_out
          Zobaczymy, czy mój plan "wypali"...
    • memphis90 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 09:55
      Zaraz po slubiesmile Chyba, że dzidzia nas zaskoczy, bo już od kilku miesięcy
      jestem bez pigułek i doświadczam uroków npr.
      • szonik1 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:04
        W okolicach 30,ale raczej 31 niż 29smile,czyli ok 3-4 lata po ślubie.Taki jest plan
        na dzień dzisiejszy,zawsze wszystko może sie zmienić...
    • kotabma Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:04
      jak wyjdzie tak bedzie - ale najlepiej zaraz po slubie wink
      lub druga wersja - jak wprowadzimy sie do wlasnego M3 czyli rok po slubie wink
    • zosiaczek25 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:13
      Na dzien dzisiejszy plan wyglada nastepujaco: ja za 3 miesiace zmieniam studia,
      przeprowadzamy sie i rok po slubie, jak nasza sytuacja materialna sie polepszy,
      zaczniemy sie starac o dziecko. Wszystko jednak moze ulec zmianie.
    • basia1125 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:14
      My tez chcemy dzidziusia zaraz po slubie smile
      • mapi9 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:35
        My mamy już trzyletniego dzidziusia.Po ślubie już nie planujemy dzieci.Chciałam
        mieć jedynaka.
    • koraa2 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:45
      ja bede miec skonczone 29 lat wtedy zaczniemy sie strac czyli po studiach i po
      slubielat 3.takie sa plany
    • sisigma Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 10:51
      Nie wcześniej niż rok dwa po ślubie - mam nadzieję wink Mam 28 i jakoś nie
      przejmuję się statystykami i magiczną granicą 30tki.
    • umber82 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 11:42
      ja mam 30 lat i zamierzam w tym roku lada cykl wink zaciazyć smile pragne tego
      najbardziej na świecie teraz smile
      • krzysia2 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 12:41
        Mam 25 lat. O dzidziusia będziemy się starać rok po ślubie.
        W każdym razie taki jest plan, a jak wyjdzie w praktyce to się dopiero okaże.
        • kingadaw Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 13:26
          Mam 25 i najwcześniej za rok będziemy się starać, o ile nie później. W każdym
          razie chciałabym, by przyszło na świat na wiosnę, jakoś marzec-kwiecień-maj. Za
          rok mam nadzieje skonczyć studia, potem może za granice, bo jakos sie w tym
          kraju nie widzę...

Kiedyś bardzo chciałam mieć dziecko zaraz po ślubie ale teraz jakoś odeszła mi
          ochota na dzieci, nie czuję tej tzw. woli Bożej...

Jestem nienormalna??
          • albero333 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 13:52

Kiedyś bardzo chciałam mieć dziecko zaraz po ślubie ale teraz jakoś odeszła mi
            > ochota na dzieci, nie czuję tej tzw. woli Bożej...
            >
            > Jestem nienormalna??

Ja też nie, w ogóle nie odczuwam takiej potrzeby, choć mam nadzieję, że to się
            zmieni.
            • ashton Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 13:55
              Absolutnie nie. Nienormalne byłoby w takiej sytuacji udawanie, że marzysz o
              dziecku teraz-zaraz-już.
              Może nam się odmieni, a może nie. Rodzina bez dzieci też jest rodziną.
              • albero333 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 14:06
                Jeśli o mnie chodzi to chcę mieć dzieci, tylko czuję, że jeszcze do tego nie
                dorosłam, nie dojrzałam na tyle, żeby wziąć odpowiedzialność za drugie życie.
                Dziecko to nie mały piesek, którego można oddać na wychowanie cioci czy babci,
                jak mi się już znudzi.
                Dlatego mam nadzieję, że kiedyś ( wkrótce ) poczuję jakiś instynkt macierzyński.
                • pomidorekk Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 14:46
                  psa też bym nie oddała. Przeciez to żywa istota..
          • bystra_26 do kingadaw 13.04.07, 10:57
            Co to znaczy "nie czuję woli Bożej"???

To, co działo się jeszcze w pokoleniu naszych rodziców, gdzie dzieci poczynały
            się w pierwszych miesiącach po ślubie i zamieszkaniu razem, to żaden wzorzec
            woli Bożej. Skoro celami małżeństwa w KK jest 1. dobro małżonków 2. zrodzenie i
            wychowanie potomstwa, to nalezy małżeństwo zacząć od punktu pierwszego.

Czyli najpierw trzeba się sobą nacieszyć i dotrzeć we wspólnym zyciu, a w
            międzyczasie się dojrzeje. Decyzja o posiadaniu dzieci jest DECYZJĄ, a nie
            pójściem za jakimiś uczuciami, bo one zawsze są chwilowe. Instynkt macierzyński
            zasadniczo objawia się jak juz się jest w ciąży i później, bo jest związany nie
            z chęcią posiadani dzieci, ale z zadaniem zadbania o dziecko, które już
            zaistniało. Czekanie na jego poczucie, by zajść w ciążę, jest więc nierozsądne.

Bóg dał nam rozum, by poznawać Go i świat, w którym żyjemy. Zdawanie się na
            przypadek (co zalecają niektóre wspólnoty w KK odradzające nawet stosowanie
            NPR) nie jest równoznaczne z wypełnianiem woli Bożej. Jak ludzie współżyją, to
            normalne jest że część z nich zachodzi w ciążę, bo po prostu realizują się
            ustanowione przez Boga mechanizmy naturalne. Jednak, by uznać to za wolę Bożą,
            trzeba by było jednocześnie za nią uznać gwałty, zabójstwa, wojny itp. Bóg tego
            nie chce, ale nie gwałci woli ludzi, by postępowali inaczej. Jak współżyją
            nastolatki i zachodzą w ciążę, to nie jest dobre w oczach Boga, ale nie
            ingeruje w ich wybory. Jak Bóg chce by ktoś miał 4 dzieci, a ma 1 czy
            odwrotnie, to też nie realizuje się wola Boża.

Tak samo nie zawsze problemy z poczęciem są wyrazem woli Bożej. Mogą być
            przecież naturalna konsekwencją stylu życia - przyszli rodzice niezdrowego
            odżywiają się, mąż pali (gorsza jakośc nasienia), żona rozregulowała sobie
            gospodarkę hormonalną biorąc przez 2 lata pigułku antykoncepcyjne, ... To nie
            wina Boga! Albo ludzie nie mają pojęcia po swojej płodności i trafiają ze
            współżyciem zawsze poza okresem płodnym kobiety.

Dla zaawansowanych - są sytuacje, gdy Bóg chce komuś dać dziecko, ale Zły
            walczy przeciw Jego poczęciu - np. trudności w pracy, utrata pracy (--> nie
            możemy sobie teraz pozwolić na dziecko), poronienia, wypadki... To czasami jest
            nie takie, jak widzą nasze oczy, ale wojną przeciwko nam.
            • albero333 Re: do kingadaw 13.04.07, 11:21
              Ogolnie b.dobry tekst,
              Nie rozumiem tylko jednego:
              Jak Bóg chce by ktoś miał 4 dzieci, a ma 1 czy
              > odwrotnie, to też nie realizuje się wola Boża."
              Skąd mamy wiedzieć ile dzieci zakładna dla nas Boski plan? Czy nie jest tak, że
              człowiek ma wolną wole, którą zresztą otrzymał od Boga i to człowiek decyduje
              o swoim życiu? Bóg jedynie ocenia czy było to dobre czy złe. Upraszczając, nie
              wiedzę niczego złego w posiadaniu 4 dzieci tak samo jak w posiadaniu 1 dziecka.
              pozdrawiam.
              • bystra_26 wola Boża - 4 zamiast 1 i vice versa 13.04.07, 12:15
                To był przykład na mylne pojmowanie woli Bożej, jako ściśle określonego
                scenariusza, który ludzie mają realizować. Niektórzy tak wierzą, niestety.

Czyli Bóg ma w planie dla Ciebie 1 dziecko, ale Ty z własnej woli decydujesz
                się jeszcze na 3, czyli sprzeciwiasz się woli Bożej. To przykład błednego
                myślenia.

Popieram natomiast to, że mamy wolna wolę i decydujemy o swoim życiu. Przejawem
                nie respektowania woli Bożej może być łamanie przykazań - bo tu wiemy, czego
                Bóg od nas chce. Natomiast co do ilości dzieci - jedynym sposobem dowiedzenia
                się, ile dzieci według Niego mamy mieć, to pytanie o to samego Boga na
                modlitwie.

Jesli człowiek kierując się swym rozumem, rozeznaniem sytuacji i miłością
                decyduje się na tylko 1 dziecko czy na 6, to jest wszystko w porządku. To jego
                wybór, do którego ma prawo.
                • kingadaw Re: wola Boża - 4 zamiast 1 i vice versa 13.04.07, 12:48
                  Pisząc "wola Boża" nie miałam na myśli Boskiego planu wobec mnie, bo nie po to
                  mamy wolną wolę, tylko pociągu do powiększenia rodziny. Przecież wolą Boga jest
                  byśmy się rozmnażali i zaludnili Ziemię.

Także moim przypadku chcę nacieszyc się mężem, dotrzeć w zwązku, odłożyć trochę
                  pieniędzy. Tu masz calkowitą rację.

Natomiast piszesz, że
                  > Instynkt macierzyński
                  >
                  > zasadniczo objawia się jak juz się jest w ciąży i później, bo jest związany nie
                  > z chęcią posiadani dzieci, ale z zadaniem zadbania o dziecko, które już
                  > zaistniało. Czekanie na jego poczucie, by zajść w ciążę, jest więc nierozsądne.

Nie umiem się z tym zgodzić. To oznaczałoby, że zajdę w ciążę nie chcąc mieć
                  dziecka, a instynkt pojawi się sam?? A jeśli sie nei pojawi?? Nie chcę
                  postepowac wbrew sobie.
                  Bedę się starała o dziecko, jeśli uzam, że jestem na to gotowa fizycznie,
                  psychicznie i finansowo (nie ma się o oszukiwać). Muszę czuć, że chcę je mieć.
    • dodaa84 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 14:53
      ja nie mam jeszcze 23 lat, a o dziecku juz myslimy. planujemy zaraz po ślubie,
      2, może 3 miesiące po.
    • eoos Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 12.04.07, 14:53
      tuż po badaniach na toksoplazmozę, po cytologii, po spożyciu odpowiedniej dawki
      kwasu foliowego i może zrzuceniu kilku kilogramów.

i oczywiście odzwyczajeni się od komputera, który niestety nie służy utrzymaniu
      ciąży...

czyli generalnie od razu smile

też jestem staruszką. 27 lat na karku, aż dziwnie....
      • binkaa Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 12:17
        ja z dwoma ciążami siedziałam przed kompem po 6-8 h dziennie
        taka praca smile
    • iizabelaa Re: jak bede zblizac sie do 30 stki :) 12.04.07, 17:33
      Teraz mam 24 lata, wesele w czerwcu
      • kartynka Re: jak bede zblizac sie do 30 stki :) 12.04.07, 20:52
        Oj rany, no coz, ja mam 28 lat, slub w czerwcu, a dzidzus to chyba jakies 1,5
        roku - 2 lata po slubie. Po slubie byc moze zmienie prace, troche odlozymy,
        nacieszymy sie soba i dzidzus wtedy. No i mam powiedziane, ze 3 miesiace przed
        rozpoczeciem staran mam rzucic palenie wiec to moze troche potrwacbig_grin
        • krzysia2 Re: jak bede zblizac sie do 30 stki :) 12.04.07, 21:37
          Kartynka, apropo's palenia to mi ginekolog powiedział, że kobieta przez rok od
          wypalenia ostatniego papierosa uważana jest przez lekarzy za palaczkę. Potrzeba
          całego roku by łożysko się oczyściło i w pełni mogło przekazywać dziecku
          wszystkie wartości odżywcze z organizmu matki.
          • kartynka Re: jak bede zblizac sie do 30 stki :) 12.04.07, 22:21
            Oj to chyba nie wspomne o tym mojemu N. bo i tak negocjujemysmile
            Prawda jest taka, ze jak juz bede wiedziala, ze chce miec dzidziusia to z tym
            rzucaniem palenia tez nie bedzie tak zlewink
            • krzysia2 Re: jak bede zblizac sie do 30 stki :) 12.04.07, 22:24
              Ja też tak myślę. W końcu wtedy motywacja będzie zupełnie inna niż teraz smile
          • bystra_26 konował!!! do krzysia2 13.04.07, 11:02
            Napisałaś:

> potrzeba całego roku by łożysko się oczyściło i w pełni mogło przekazywać
            dziecku
            > wszystkie wartości odżywcze z organizmu matki.

Wiesz, łożysko nie istnieje bez ciąży. Nie może więc żadnym sposobem oczyścić
            się z nikotyny i innych negatywnych skutków palenia przed ciążą.
    • fragles78 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 08:50
      Ja mam 29 lat i może za 3-4 lata o tym pomyślęwink))Nie bardzo mi się do pieluch
      pali...Mam starsze koleżanki i pierwsze dzieci rodziły w wieku 33-36 lat i bez
      problemów właściwie. Was też rodzina tak agituje do rozmnażania się?Bo mi już
      zaczynają nerwy puszczać i niebardzo chce mi się powtarzać wszystkim że to
      tylko i wyłącznie nasza sprawa kiedy będzie dziecko. Ciekawa jestem jak Wy
      sobie z tym radzicie?Doradźcie mi coś prosze bo mnie trafi szlag...
      • albero333 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 10:46
        Do Fragles - Jak Cię zapytają kiedy będzie dziecko to odpowiadaj: Jak będzie
        pogodnie to za 2 tygodnie, a jak będzie padać będziemy odkładac smile)
        Zwykle po tym dają spokój
        pozdrawiam.
        • fragles78 Dobre;-))) 13.04.07, 10:57
          Niezły tekstwink))Ale te teksty mnie coraz bardziej rozbrajają-teściowa to juz
          prawie ze mną nie rozmawia...Nikt mi nie będzie rządził kiedy mam się rozmnażać...
          • albero333 Re: Dobre;-))) 13.04.07, 11:23
            U mnie dodtakowo całe młodsze rodzeństwo ma już potmków, więc presja jest duża,
            dlatego Cię w zupełności rozumiem. Cóż zrobić, takie sterotypy, jak się nie
            jest mężatką w odpowiednim wieku to patrzą na Ciebie jak na starą pannę, a jak
            nie masz dzieci po ślubie - to patrzą ze współczuciem....
            • ewcia_851 Re: Po ślubie dzieci - kiedy? 13.04.07, 11:32
              My palnujemy ok. 2 lata po ślubiewink))
            • fragles78 Re: Dobre;-))) 13.04.07, 11:36
              Chora jest ta nasza rzeczywistość;-(((Już się nasłuchałam, że w wieku 28 lat to
              już nie wypada mieć welonu na własnym ślubie i w ogóle rodzina mnie traktuje jak
              starą d.... co się już do niczego nie nadaje. Ale ja ich chrzanie!!!
      • amoniaaa do fragles 13.04.07, 12:28
        dobrze że my nie zwlekaliśmy z tym do czasu o którym ty piszesz... U nas nie ma
        narazie możliwości zrobienia dziecka i czeka nas długie leczenie, wiec może
        najpierw zróbcie sobie badania i upewnijcie sie że wszystko oki bo potem możesz
        wcale nie być mamą bo będziesz 10 lat sie leczyć i zanim zajdziesz w ciążę
        skończysz 46sad
        • fragles78 do amoniaaa 13.04.07, 14:34
          Mam też znajomych, którzy rozpaczliwie chcą mieć dziecko a nie mogą;-((Smutne
          to, bo oni po prostu mają juz obsesję na tym punkcie. Wydaje mi się, że jeszcze
          prorodzinna propaganda i ogólne przekonanie, że kobieta bez dziecka nie jest w
          pełni kobieta ich desperację napędza. Chwytają się czego mogą - nawet
          zapłodnienia in vitro, które tak wcześniej krytykowali (oboje są bardzo
          religijni). Jeśli o mnie chodzi - mam tak małą potrzebę posiadania dziecka, że
          nie rozpaczałabym w sytuacji, gdyby okazało się, że nie mogę go mieć. Trzymam
          kciuki, żeby Was się udałowink))
    • binkaa Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 12:15
      mamy dwoje dzieci
      slub po dzieciachwink
      więcej dzieci nie będziemy mieć
    • amoniaaa nie zawsze to jest takie proste.... 13.04.07, 12:20
      jesteśmy po ślubie już przeszło rok i 7 miesięcy.. Od razu chcieliśmy dziecko,
      ale po roku okazało się że nie możemy mieć dzieci!!!! Właśnie się leczymy bo
      bez lekarzy sami nie damy rady sad
      Tak więc nie jest to zawsze tak pięknie i ładnie...
      Dziewczyna którą poznałam przed ślubem na tym forum i miała ślum miesiąc przed
      nami (do dziś mamy kontakt) też ma problemy... Też do dzisiaj nie zaszła w
      ciążę sad
      pozdrawiam
    • bachuss Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 12:33
      my także planujemy za około 2 lata. Mam 25 więc nie jest źle. Jedyne co mnie martwi i przeraża,że praca moja pochłania dziennie 10-12 godzin...nie wyobrażalne jest dla mnie mieć maleństwo i tak tyrać ciężko sad stąd decyzja o tym by jeszcze 2 lata...na pracę a poźniej spokojnie w domu z dzieckiem. I najlepiej zostać z nim dłużej niż 3 miesiące. Myślałyście nad tym czy zaraz po urlopie macieżyńskim wracać?
      • amoniaaa ja nie 13.04.07, 12:39
        nasze dziecko jest zbyt wyczekiwane żeby potem dać je obcym ludziom albo nawet
        jakiejś babci sad Nie oddam nikomu chyba że na pół godziny żeby odespać
        nieprzespaną noc sad
        • paola_23 Re: ja nie 13.04.07, 15:15
          ja chyba nie miałabym wyjścia. muszę pracować. ale mąż mi pomoże i sam weźmie
          urlop. nie mogę sobie pozwolić na rezygnację z pracy...
      • aska90 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 15:20
        Mam juz blizej niż dalej do końca ciązy. Po macierzyńskim i zaległym urlopie
        wracam do pracy i nie wyobrazam sobie innego wyjścia. Z dzieckiem zostaną na
        zmianą opiekunka i mąż (który pracę może przyniesc do domu).
        Rozumiem matki, ktore decydują się na urlop wychowawczy, ale - moja prywatne
        opinia, zgadzać się z nią nie trzeba - owe trzy pierwsze lata są roszkę
        przereklamowane. Czy w dniu trzecich urodzin dziecko nagle przestaje
        potrzebowac matki, a nastolatek powinien swoją juz zakopać w ziemi bądź
        wystawić za drzwi?
    • bystra_26 do mających problem z poczęciem 13.04.07, 15:02
      Mam nadzieję, że leczą Was dobrzy lekarze.

Konowały, to tacy, co stosują wyliczanki, by określić fazy cyklu i wiedzieć,
      kiedy robić Wam badania czy podawać Wam hormony.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
      Więcej na:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
    • mike2005 Re: Po ślubie dzieci - kiedy ?? 13.04.07, 21:26
      Najpierw trzeba się dorobić, a potem można myśleć o wydawaniu na świat potomstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka