Dodaj do ulubionych

zdjęcia - ostrzeżenie...

15.04.07, 07:39
Mój mąż nie chciał ani operatora kamery ani fotografa w kościele. Skutek?
Kilka nieostrych zdjęć zrobionych przez wujka na koniec mszy na których widać
mnie z boku i nic więcej (zdjęcia miała robić rodzina i przyjaciele, ale choć
zapowiadali to teraz mówią, że zabrakło im odwagi, żeby się przemieszczać w
trakcie przysięgi, mszy. Na przyjęciu zdjęcia roblili znajomi naszym (dość
dobrym aparatem), ale też niewypał ... Najwięcej liczyłam na zdjęcia studyjne,
ale pani - najlepsza w mieście - kręciła nosem, że to tylko 3 ujęcia....

Niestety podała taką cenę, że po prostu poskąpiliśmy pieniędzy na więcej ujęć
(200 zł od ujęcia w tym 3 zdjęcia dla nas, kolejne można zakupić za 50 zł) W
końcu się zgodziła (bardzo mi zależało, bo odlądałam jej zdjęcia wcześniej,
bałam się brać jakiegoś amatora, bo ja nie jestem zbyt fotograficzna, a
wdziałam, że ta pani potrafi zdziałać cuda).

W dniu ślubu pani przyjęła nas pospiesznie, bo spieszyła się na sesję do
jakiegoś zameczku innej pary i... skutek mam opłakany... Zapłaciłam krocie za
te zdjęcia, bo sporo zdjęć dokupiliśmy dla naszych gości (miały być
podziękowaniem za przybycie). Teraz leżą głęboko na dnie szuflady, bo po
prostu wyszliśmy koszmarnie. Na jednym zdjęciu mam pół twarzy przykrytej
włosami i welon jest b. brzydko ułożony, na drugim mój mąż wygląda jak
spasiony prosiaczek - nie pytajcie o szczegóły a na trzecim szczerzę swoje
nienajładniejsze jeśli chodzi o kolor zęby - uważam, że nie powinnam się
uśmiechać; na "zamyślonych" zdjęciach wyglądam o niebo lepiej, ale pani się
uparła żebym się uśmiechnęła od ucha do ucha - jakoś tak wyszczerzyłam zęby -
cyknęła i koniec....

Odbieralam zdjęcia, zawstydona efektem (sądziłam, że to moja wina) zapłaciłam
i szybko wyszłam... Teraz rodzina ciosa mi kołki na głowie, że nie powinnam
była płacić, skoro nas tak potraktowano i zdjęcia są daremne...

Dziewczyny nie oszczędzajcie na fotografie i na liczbie ujęć.... bo ja teraz
nie mam żadnej pamiątki i tylesad(((
Obserwuj wątek
    • becia_becia Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 07:46
      Sama jesteś sobie winna. Na pewnych rzeczach się nie oszczędza. Czy naprawdę
      sądzisz,że 200 zł od ujęcia to majątek? A o odpowienie ustawienie welonu
      powinnna zadbać twoja świadkowa a nie fotograf. Widać, że kobieta potraktowała
      cię na odczepnego, ale sądzę, że to wyłącznie twoja/wasza wina
      • becia_becia Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 07:47
        Poza tym piszesz, że nie jesteś fotogeniczna. Spodziewałaś się cudu czy jak?
      • memphis90 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 11:49
        No jak dla mnie 200zł od ujęcia to JEST majątek uncertain Od moich fotografów dostanę
        80 zdjeć x 200zł= 16tyś (a płacę 1200, razem z plenerem, w cenie mam też
        wizażystkę, makijaż itd). To byłaby jakaś astronomiczna kwota... I pierwsze
        słyszę, żeby do fotografa biegać ze świadkami (a jak ktos ma dwóch mężczyzn za
        świadków to co, też mają pannie młodej pudrować nosek?). Absurd.
        • kalina_studio Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 12:04
          Do fotografa biega sie ze swiadkowa,tylko wtedy, kiedy sie chce miec z nia
          zdjecia.
          To fotograf odpowiada za to, czy korzystnie wygladasz na zdjeciu, nawet malo
          urodziwa osobe (a wszyscy wiemy, ze wszystkie panny mlode sa pieknesmile
          mozna "poprawic" ustwieniem twarzy (ja raczej nie praktykoje tzw póz, ale np.
          osoby okraglejsze, w tendencja do "podbrodkow", fotografuje sie z gory, z one
          maja wyciagnieta szyja - etc, etc. Fotograf pownien miec takie tricki w malym
          palcu). Tak jak mowie, kazda osobe mozna "poprawic" - ustawieniem twarzy,
          oswietleniem - a pozniej retuszem.
          Ja radze wrocic do fotografa, pokazac zdjecia, powiedziec co sie nie podoba -
          poprosic o dodtkowa, DAARMOWA sesje. (jesli to rzeczywiscie fotograf, ktory
          umie robic dobre zdjecia, a Wasza historia to jego wypadek przy pracy). Jesli
          fotograf szanuja swoja prace i klientow - powinien nie robic trudnosci. W
          przeciwnym razie - ja bym podala informacje kto i gdzie Was tak potraktowal.

Kalina
          --
          www.kalina-studio.com
    • kachna781 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 07:57
      Ja to się dziwię, że niefotogeniczne dziewczyny albo wprost nie grzeszące urodą
      nagle chcę wyglądać na zdjęciach w dniu ślubu jak modelki i ciągle maja
      pretensje do fotografów.
      • kachna781 niefotogieniczne 15.04.07, 08:01
        zapatrzyłam się na becię-becię i taki błąd
        • kasiulkkaa Re: niefotogieniczne 15.04.07, 08:12
          Akurat becia-becia napisała dobrze. Jesli mowisz lub piszesz niefotogIeniczne,
          pozbądź się "i", uroku to nie dodaje, a ośmieszasz się na całej linii.
    • bachuss Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 08:14
      my nie bedziemy miec ani fotografa ani kamerzysty i nie uwazam, ze to jest blad. Dokladnie tak samo bylo na slubie mojej siostry. Zamias kasy na kamerzyste i fotografa otrzymalismy kamere smile Krecili wszystcy co chcieli, wiec ujecia moze nie sa najlepszej prezycji...ale pelne ciepla, intymnosci a nie scuhe i bez emocji. Dokladnie tak samo ze zdjeciami. Bedzie robil wujek, kuzynki, siostry... i na pewno bedzie ich cala masa. Bardzo ciesze sie z tej decyzji smile
      • oliffka5 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 08:35
        No nie, przepraszam bardzo ale jak fotograf robi zdjęcia to chyba odpowiada za
        całokształt, a więc żeby welon się ładnie ułożył, żeby nikt się nie wykrzywił
        albo nie świecił. Jakby usługa polegała tylko na cyknięciu to ja dziekuję.
        Fotograf ma nam zrobić dobre zdjęcia! Pod każdym względem!
        • dagps Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 08:50
          nie widzialyscie dziewczyny ale juz wiecie jaka brzydka co??

200zl za ujecie to jest majatek, dla mnie np nawet wielki majatek. nie kazdy ma
          kwote 35 tysiecy na organizacje slubu i wesela. mimo ze przyjmuje ostrzezenie,
          to i tak sie nei zastosuje i nie zaplace wyzej ceniacemu sie fotografowi, bo nie
          mam zwyczajnie.
        • kachna781 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 09:18
          Za urodę/ brzydotę panny młodej też odpowiada? Po prostu mniej urodziwe panny
          powinny się spodziewać, że zdjęcia będa takie sobie.
          • izulona Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 09:32

Odpowiadasz na :

kachna781 napisała:

> Za urodę/ brzydotę panny młodej też odpowiada? Po prostu mniej urodziwe panny
            > powinny się spodziewać, że zdjęcia będa takie sobie.

Skąd wiesz Kachno jak urodziwa jest autorka wątku. Pisała, że jest
            niefotogeniczna a nie brzydka. Ale to chyba dla Ciebie zbyt trudne, żeby
            rozróżnić te dwie rzeczy.
            • a.bc Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 09:41
              skąpy traci dwa razy
              Uważam ,że jeśli chce się mieć profesjonalną pamiątkę to trzeba zamówić dobrego
              fotografa i mu zapłacić! Niestety nic za darmo na tym świecie nie daja
              A jeśli chodzi o zdjęcia, które robi rodzina w trakcie ceremonii-jak to
              przeczytałam to padłam
              ROzumiem ,że dopuszczacie coś takiego,że Ksiądz i wy na środku a w koło
              wianuszek fotografów ciocie, wujkowie, kuzyn, tata ,brat lub znajomy- pragnę
              zauwazyć,ze te kołki fotograficzne zasłaniają widok całej reszcie!
              A i jeszcze ten czarowny szum , bo kazdy sie przepycha , na zdjęciach sa inni
              fotografujący- rewelacja!!!!
              Ja rozumiem ,że oszczedzacie ale od braku wyobraźni nic nie zwalnia
              • olesia29 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 09:43
                zamówiłam PROFESJONALNEGO FOROGRAFA, który nas olał, bo na nas nie zarobił. Jak
                to wytłumaczysz?????
                • dr_kaczusia Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 13:25
                  Ja uwazam, ze masz podstawy do reklamacji i tyle, bez wzgledu na cene zdjec. Nie
                  powinnas w ogole odebrac tych zdjec, ale rozumiem, ze po prostu Cie zatkalo i
                  nie bylas zdolna do reakcji.

Co do zdjec ze slubu, no coz, tego juz nie odkrecicie. Jedynie jakis plener moze
                  Wam poprawic humory. Osobiscie znam tylko jedna pare, ktora sie nie zdecydowala
                  na profesjonalnego fotografa, ale mieli przyjaciol, ktorzy sie na tym troche
                  znaja i zdjecia powychodzily. Ja mam mnostwo zdjec robionych przez rodzine i
                  owszem, wiele ujec jest zabawnych, innych, ale niestety ostrosc nawala (nawet
                  dobrym aparatem), kadr tez nie taki jak byc powinien. Poza tym dana osoba
                  fotografuje czesto "swoja" czesc rodziny i znajomych, a nie koniecznie
                  wszystkich. Z takich zdjec moge wybrac pojedyncze do albumu, reszta to
                  zdecydowanie dzielo fotografa.

A do kolezanek, to ze dziewczyna uwaza sie za niefotogeniczna nie oznacza, ze
                  jest brzydka! To po pierwsze. A po drugie, ona nie wymagala od fotografa cudow,
                  ale po prostu porzadnych zdjec. Osoba fotografowana zwykle sie nie widzi i to
                  fotograf powinien zwrocic uwage na zaslaniajace twarz wlosy, zle ulozony welon,
                  zla postawe przy pozowanych zdjeciach! Nie mozna reklamowac urody
                  fotografowanych, ale jakos pracy fachowca jak najbardziej!
    • inkageo Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 09:56
      Szczerze współczuję.. Fotograf jest od tego, żeby każda z nas wyglądała na
      zdjęciach jak najlepiej. Od tego jest oświetlenie i retusz, żeby zrobić z nas
      modelki! Gdy robiłam zdjęcia do dyplomu magisterskiego pani fotograf tak
      podretuszowała cerę, oczy, kolory, że ledwo się poznałam, a płaciłam za zdjęcie
      + 8 odbitek chyba 60 zł.. Też nie jestem pięknością, dlatego potrzebuję wielu
      ujęć, żeby wybrać te najlepsze..
      Jest jedna rada.. Wybierzcie dobrego fotografa, trudno zapłacicie 500-700 zł za
      plener w tygodniu (to cena od najlepszych wrocławskich fotografów, 500 zł za 20
      zdjęć w ładnym albumie, 700 za 40). Ubierzcie się jeszcze raz w stroje ślubne i
      do dzieła! Kilka ujęć pod kościołem i w innym ważnych dla Was miejscach. Na
      pewno dostaliście trochę gotówki w prezencie i te 500 zł się znajdzie!
      • mala831 do inkageo 15.04.07, 12:05
        to ja troszke zboczę z tematu. Czy możesz mi napisać gdzie robiłaś te zdjęcia
        do dyplomu. Mnie też niedługo to czeka...
        • inkageo Re: do inkageo 15.04.07, 12:24
          W Foto Świcie na Ruskiejsmile Jak chcesz to mogę Ci wysłać przed retuszem i posmile
          • mala831 Re: do inkageo 15.04.07, 12:36
            jeśli możesz to bardzo proszę. Z góry dziekuję
            • inkageo Re: do inkageo 15.04.07, 12:43
              Poszłosmile Widać różnicę..nie?
              • mala831 Re: do inkageo 15.04.07, 12:52
                własnie doszły. efekt jest świetny.. Dzięki
    • agnrek Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 12:03
      No tak, święta prawda. Widziałam zdjęcia z dwóch ślubów, gdzie oszczędzano na
      fotografie. A potem był żal, bo te od gości to zwykła amatorka.
      Jedyne wyjście teraz, to powtórna sesja zdjęciowa - ja bym radziła ją zrobić, bo
      po latach bedziesz żałować.Dopóki macie w domu stroje ślubne, możecie ją
      powtórzyć. My robiliśmy zdjęcia miesiąc po ślubie i zachwycaja nas do dzisiaj.
      Nie słuchaj bredni, że to już nie są ślubne zdjęcia smile To bzdury.
    • nionczka Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 13:35
      Szczerze wspolczuje. Idz do fotografa i popros o poprawke. Koloru zebów czy
      tuszy meza nie zmieni, ale ustawienie glowy albo wleonu juz tak.
      Ja do dyplomu 3 razy musialam poprawiac zdjecia bo raz opdala mi grzwka na oko,
      inny razem nos rzucil cien na twarz. Sam fotograf naciskal,z ebym je poprawila
      i nie wzial za to ani grosza.

Co do usmiechania sie z zebami lub bez. Ty sama powinnas wiedziec jak dobrze
      wygladasz i jak sie sobie podobasz. Ja cale zycie walczylam z mama bo kazala mi
      sie usmiechac z zebami a mi to nie wychodzilo. Bo taka mam twarz, ze zeby widac
      tylko kiedy sie smieje, nie usmiecham. I jestem zadowolona z efektu od kiedy
      definitywnie przestalam jej sluchac. A probujac usmiechac sie z zebami
      wygladalam jak jakas kretynka.

Sama powinnas wiedziec jak wygladasz najlepiej i nie sluchac innych plus
      doswiadczenie i dobra wola fotografa i powinno byc ok.
      • sylvie08 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 14:58
        To i ja dodam swoje trzy grosze... tez nie jestem miss world i bardzo obawialam
        sie sesji slubnej (wiadomo, pozniej wszyscy chca obejrzec zdjecia), na poczatku
        mowilam nawet ze nie chce zadnej sesji. Ale nie zaluje ani jednej zlotowki
        wydanej u fotografa. "Obslugiwaly" nas trzy osoby, przypudrowaly, ukladaly
        welon, sukienke i dbaly o mase innych szczegolow. Rezultat przerosl moje
        czekiwania, nawet moj maz stwierdzil, ze jest przystojnysmile Jak widac cuda sa
        mozliwesmile Proponuje zrobic jeszcze raz sesje u innego fotografa. Ja moge wam
        zrobic sesje w tereniesmile
    • poopka Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 15.04.07, 19:32
      bardzo dobry fotograf tak potrafi ustawic do zdjecia i zrobic takie ujecie ze
      nawet malo fotogeniczna osoba wyjdzie ładnie... mysle ze pani fotograf nie
      zachowała sie profesjonalnie... ja spotkałams ie z tym u dobrych fotografów ze
      nawet sugeruja jak np ulozyc włosy zeby fajnie wyszło .. nie martw sie
      najlepszych wspomnien z glowy nikt wam nie wybije nie wybije i to jest
      najwazniejsze smile
      • anusiaczek87 Re: zdjęcia - ostrzeżenie... 16.04.07, 08:16
        a moze zrobcie sobie jakas sesje teraz? u innego fotografa oczywiscie, a z
        tamtym walczcie o zwrot kasy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka