Dodaj do ulubionych

prezent na ślub - ile?

29.04.07, 14:48
Witam - idziemy z chłopakiem na wesele, chcemy jako prezent dać pieniądze,
ale zastanawiamy sie ile. Wiadomo - mowi się, że kazdy daje, ile moze, ale
jakie jest to minimum? Dodam ze wesele na południu Polski (niewielkie
miasto), para młoda mieszka za granicą - przyjezdzają do kraju tylko na ślub.
Ja i mój chłopak pierwszy rok po studiach i narazie zarobki marne.

Z gory dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • zosiaczek25 Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 14:53
      Tez miezskam zagranica. I co z tego? To znaczy, ze goscie maja mi wlozyc wiecej
      w koperte? Nie zapraszam wielu gosci, tylko rodzine i kuzynostwo, z ktorymi mam
      dobry kontakt. Znam wiec sytuacje materialna wszystkich gosci. Prosze o
      pieniadze zamiast prezentow, ale tylko od tych, ktorzy moga dac. Minimum jakiego
      oczekuje, to 0,00zl, oczekuje za to, ze beda sie dobrze bawic.
      • glupie_kocie Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 15:07
        > Minimum jakiego
        > oczekuje, to 0,00zl, oczekuje za to, ze beda sie dobrze bawic.

Dokładnie. Dla mnie jest ważniejsza obecnośc przyjaciół, niż wymierny efekt ich
        pojawienia się na ślubie. Odkąd to zaprasza się gości, by zwrócili za wesele?
        Moim zdaniem - za 6 dni panny młodej - takie myślenie niektórych narzeczonych
        jest bezczelne i egoistyczne względem gości. Jesli ich nie stać na pokrycie
        kosztów wesela, niech zrobią skromniejsze, a nie wymagają zwrotów nakładów w
        postaci prezentów czy "kopert".

Dajcie, ile jesteście w stanie i z jaką suma będzie się dobrze czuć. Jeśli
        będzie Was krępowało, że to niska suma, a nie możecie więcej, pieniądze i tak
        będą zamknięte w kopercie, więc nikt się nie domyśli. Ale lepiej wymyślcie jakiś
        prezent "z jajem", zamiast koperty. Takich prezentów nikt nie przelicza na
        złotówki. smile
        Powodzenia!
    • gioseppe 300zł/para 29.04.07, 14:59
      oczywiscie nigdzie nie znajdziesz cennika.
      ja pochodzę z podkarpacia.
      rok temu, bedac studentką, troche juz dorabialam i dalismy na wesele 300zł.

to czy mloda para mieszka w Polsce czy zagranica nie ma znaczenia
      • kartynka Re: 300zł/para 29.04.07, 15:05
        Zawsze jest ten sam problem...Daj tyle na ile Cie stac. Jak mowi zosiaczek -
        nieistotne jest ze para mieszka za granica, bo nie znaczy to, ze powinno im sie
        dawac wiecej.
    • monyaa Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 15:09
      my daliśmy ostatnio znajomym pieniążki - 250zł + książka mikołajki - tyle
      pieniążków, żeby im się "zwrócił" koszt naszego pobytu na weselu - piszę z
      Warszawy...
      • mroczna_dama Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 15:11
        Przepraszam,ze zapytam, ale wesele było w warszawie? Bo 250 zeta "żeby się
        zwróciło" za wesele w Warszawie,to hmmm....się nie zwraca z tego co wiembig_grin
        • aga8207 Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 16:17
          W zaeszłym roku na wesele przyjaciółki dalismy z chłopakiem 400zł. Nie uważam
          źe było to jakos szczególnie dużo ale na tyle nas było stać (dopiero
          zaczynaliśmy pracować). Wesele 1dniowe ale z noclegiem
    • mike2005 Re: prezent na ślub - ile? 29.04.07, 20:08
      W lipcu idę na ślub i wesele przyjaciół i nie zamierzam włożyć do koperty mniej
      niż 1000 zł, ale to są baaardzo serdeczni przyjaciele. Normalnie daję ok. 500 zł.
    • misia7401 Re: prezent na ślub - ile? 04.05.07, 14:10
      ja liczę na grube koperty,bo w końcu po to organizuję ślub.A co mają się najeść
      za darmochę,jeszcze czego! Jak ktoś da mniej niż tysiączek to do widzenia,nie
      ma papu!
      • ma-la Re: prezent na ślub - ile? 04.05.07, 14:37
        smile))))) Mysle, ze ok. 250, 300 zl bedzie ok.Nic na sile.
      • kenzoania Re: prezent na ślub - ile? 04.05.07, 14:38
        pozostaje Ci tylko zaprzyjaźnić się z Mikiem bo chyba jesteście "po tych samych
        pieniądzach" big_grin
    • lee_a Re: prezent na ślub - ile? 04.05.07, 15:28
      mysle ze 300 zl starczy w zupelnosci,
    • misia7401 Re: prezent na ślub - ile? 05.05.07, 19:24
      w życiu liczy się tylko dobrze wypchany portfel,jak ktoś mówi,że nieprawda,to
      jest hipokrytą
      • vobi Re: prezent na ślub - ile? 05.05.07, 22:21
        Misiu (a moze mike`u wersja 2.0) w zyciu liczy sie jeszcze - a moze przede wszystkim - takt i umiar, a tego Ci wyraznie brak. I niestety, nawet pelen portfel Ci tego nie zastapi. Jak to mowia - daj Ci Boze zdrowie, bo na rozum juz za pozno wink))
    • nikusia1986 Re: prezent na ślub - ile? 05.05.07, 23:02
      Ja też jestem z południa Polski smile a konkretnie ze śląska. U nas znajomi dawali tak w granicach 200-300 zł, ale tak jak napisałaś - każdy daje ile możę.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka