Dodaj do ulubionych

Przepisy kościelne

07.05.07, 21:06
Mam problem. Może ktoś miał podobny, albo jest zaznajomiony z kościelnymi
przepisami i mi pomoże rozwiązać zagadkę smile Wyprowadziłam się z miasta A 10
lat temu. W mieście A byłam chrzczona,miałam komunię, bierzmowanie i chodziłam
na religię. Teraz mieszkam w mieście B gdzie jestem zameldowana od miesiąca i
mam to wpisane w nowym dowodzie osobistym. Chcę wziąść ślub w kościele w
mieście A. Pytanie do której parafii należę? Nie zgłaszałam w Kościele w
mieście A, że się wyprowadziłam, nie zgłaszałam w Kościele w mieście B, że się
wprowadziłam. Dla księdza ważny jest adres w dowodzie czy to co ma w
papierach? Pytanie ważne, bo nie wiem czy muszę uzyskać zgodę księdza w
mieście B i zapłacić półślubek?! Kwity z Urzędu Stanu Cywilnego, które ksiądz
będzie chciał mam załatwiać w mieście A czy B?
Obserwuj wątek
    • skarbeczek Re: Przepisy kościelne 07.05.07, 21:15
      ślub bierzesz gdzie chcesz. Ksiądz Ci nie narzuca. Z parafii wcześniejszej (tej
      od chrztu) bierzesz dokumenty kościelne jak chcesz w innej parafii wziąćślub. A
      jak chcesz tam, to nie ma problemu. Księdzu nie dajesz dowodu osobistego. Wierzy
      Ci na słowo. Najważniejsza jest parafia chrztu, bo w niej jesteś wpisana do
      księgi tzw. wieczystej czyli na zwasze. Gdziekolwiek weźmiesz ślub, to w tej
      parafii będzie to odnotowane w Twoich aktach. Ja jestem z parafii A, należę
      obecnie do B, a ślub biorę w C. W parafii ślubu płacisz za ślub, w innych tylko
      za dokumenty (licencja, protokół itp). Mam nadzieję, że zrozumiałaś moją
      paplannę wink Aha: dokumenty cywilne załatwiasz tam, gdzie jesteś zameldowana.
      • talula19 Re: Przepisy kościelne 07.05.07, 21:25
        Skarbeczek już właściwie odpowiedziała na Twoje pytanie..dodam jeszcze trochę...parafia jest tam, gdzie mieszkasz 3 miesiące, zameldowanie to inna sprawa, ale myślę, że spokojnie możesz brać ślub w jednej bądź drugiej parafii. Co do dokumentów cywilnych, to możesz je załatwiać w dowolnym USC w Polsce, ale pamiętaj, by adres USC podać księdzu, bo on będzie tam wysyłał po ślubie dokumenty; u mojej siostry zaszła pomyłka i musieli poźniej jeszcze wziąć ślub cywilny smile
    • bystra_26 w punktach 08.05.07, 10:13
      1. należy się do tej parafii, w której mieszka się ostatnie 3 miesiące

2. sprawy kościelne załatwia się w obecnej parafii pana lub panny młodej

3. aby wziąć ślub w innej parafii (niż pana lub panny młodej) trzeba w jednej
      ze swoich obecnych parafii załatwić licencję lub substytucję (zezwolenie)

4. jesli to jest ślub konkordatowy, to trzeba w USC zameldowania jednego z
      narzeczonych wziąć zaświadczenie o braku przeszkód (musicie mieć ze sobą aktu
      urodzenia z USC miast, w których się urodziliście)

5. po SUBSTYTUCJĘ może pójść jedno z narzeczonych, to taki papier, który
      wszystko przenosi do parafii ślubu, czyli akty chrztu (pobrane nie wcześniej
      niż 6 miesięcy przed slubem w parafii chrztu, trzeba zaznaczyć, że potrzebne są
      do ślubu, wtedy ksiądz dopisze bierzmowanie) itp. dostarczycie w parafii slubu,
      tam tez spiszecie protokół

6. druga opcja to LICENCJA; dostaje się ją dopiero po załatwieniu wszystkich
      formalności w obecnej parafii jednego z narzeczonych; zabiera się ją potem do
      parafii, w której będzie ślub

7. co do opłat, to dowiedzcie się, ile gdzie biorą, bo półślubek nie jest
      regułą, no i w każdej parafii inaczej sobie liczą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka