Dodaj do ulubionych

Pytanie z zupełnie innej beczki.

22.05.07, 10:45
Z N wybieramy się na nazwane przez nas "odstresowywujące przedślubne wakacje"
do Egiptu z końcem czerwca - początkiem lipca. I mam w związku z tym kilka
pytań do osób będących już wcześniej w Egipcie.
1. Jakich kremów używać do opalania, do skóry troszkę przyzwyczajonej do
słońca.
2. Średnio jakie kieszonkowe należy przeznaczyć na 2 tyg pobyt, zakładając że
będziemy mieć pełne wyżywienie ALL.

Będę wdzięczna za odpowiedź i ewentualnie inne cenne porady praktyczne smile
Obserwuj wątek
    • aska90 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:11
      > Z N wybieramy się na nazwane przez nas "odstresowywujące przedślubne wakacje"
      > do Egiptu z końcem czerwca - początkiem lipca. I mam w związku z tym kilka
      > pytań do osób będących już wcześniej w Egipcie
      Na pewno chcesz się odstresowac pod koniec czerwca, na początku lipca w
      Egipcie? Szczerze podziwiam.

> 1. Jakich kremów używać do opalania, do skóry troszkę przyzwyczajonej do
      > słońca.
      Z najmocniejszych filtrem, czyli ok. 50. Potem juz tylko pic na wodę. I
      wczesniej choć trochę złapcie słońca, inaczej szok przezyjecie. I tak
      przezyjecie, dlatego po raz drugi podziwiam.
      Oprócz kremów zaoparzcie się w ichnie tabletki na sra..., tego zemstę faraonów.
      Nasze polskie nie działają.

> 2. Średnio jakie kieszonkowe należy przeznaczyć na 2 tyg pobyt, zakładając że
      > będziemy mieć pełne wyżywienie ALL.
      Proponuję wejśc na fora związane z wyjazdem do Egiptu. Nie pomogę, 5 lat temu
      byłam (w listopadzie).

>i ewentualnie inne cenne porady praktyczne smile
      Zastanówcie się nad terminem wyjazdu do Egiptu albo innym kierunkiem w tym
      terminie.
      • kasiaaaa24 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:17
        My oboje uwielbiamy słońce, im mocniejsze, tym lepiej. Np w tamtym roku, cały
        lipiec spędziliśmy w Grecji i ponieważ zwiedzanie tego kraju mamy już za sobą
        to cały czas plażowaliśmy. Przechodziliśmy już różne kraje, ale wydaje mi się
        że w Egipcie słońce i tak jest mocniejse. Pozatym oboje nurkujemy, więc Egipt
        jest świadomym wyborem smile
      • memphis90 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 12:24
        Eee tam, moja koleżanka przejechała pół Egiptu na rowerze- w lipcu! Pijąc
        miejscową wodę, drinki z lodem itd- odkażała wewnętrznie się alkoholem i nawet
        biegunki nie miałasmile Z "naszych" leków weź nifuroksazyd, loperamid, węgiel
        aktywowany i jakiś antybiotyk (np. metronidazol, ja biorę doksycyklinę),
        działają tak samo jak egipskie, bo skład mają dokładnie taki samsmile
    • inkageo Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:21
      Przyjaciółka wróciła niedawno z Egiptu i po jej opowieściach zrezygnowaliśmy z
      tego kierunku na podróż poślubną, miało być luksusowo i tanio, a już wiem, że
      byłoby tylko taniowink Przeczytałaś opinie o wybranym hotelu na
      www.wakacje.pl/hotele/
      Lepiej przygotować się na najgorszewinkwinkwink To może miło się rozczarujeciewink
    • agnrek Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:28
      Kremy jak najmocniejsze, ja miałam filtr 15-20.
      Z pewnościę pojedziecie na wycieczki, nie są tanie, weźcie mniej więcej po 1200
      pln w przeliczeniu na dolary na osobę.
      • maraxela Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 13:16
        o kurde po co tyle 1200 $ my stracilismy na 2 osoby 2500 zl i sobie na nic nie
        zalowalisy bylismy na wycieczkach nurkowalismy itd
        • kasiulkkaa Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 13:40
          Pisać nie potrafisz i rozumienie czytanego esktu tez nie bardzo ci wychodzi.
          1200 PLN w przeliczeniu na dolary, a nie 1200 dolarów.
    • magdaksp Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:28
      ja wczoraj wrocilam zegiptu wiec sluze radą.
      tabletki na klatwe faraona to podstawowy zakup .nazywają sie antinal i kosztują
      okolo 5 funtow egipskich(czyli 2,5zl)ale uważaj bo słyszałam o turystce ktora
      kupila je za 80 dolarow.
      juz teraz temperatury sa porazajace i tak naprawde da sie wytrzymac na plazy
      ,czesto sie kapiac ale juz wyjsc na miasto(bylismy w hurghadzie)jest ciezko.ja
      mam ciemna karnacje i wlosy wie cuzywalam 10 i potem 2 -oparzen zadnych nie
      mam.moj maz ktory jest blondynem i opala sie na czerwono uzywal 30 i 20 i 10
      itez zadnych poparzen nie ma.ale oczywiscie najwazniejszy jest zdrowy rozsadek i
      nie przebywanie na sloncu calego dnia.
      my rowniez mielismy all inclusive ,wiec wsumie wydalismy jakies 140 dolarow na
      wycieczke do kairu ,druga mielismy juz za darmo (wyspa gifton).jesli chcesz
      troszke pozwiedzac to na to najwiecej kasy pojdzie.
      poza tym pamietaj ze tam trzeba dawac bakszysz,to nie sa duze sumy ale codzien
      ktos moze cie oto poprosic nawet na ulicy no i oczywiscie w hotelu panu
      sprzatajacemu takze nalezy cos zostawic(zarbia srednio 50 funtow egipskich na
      miesiac).przecietny bakszysz to 1 dolar albo 5 funtów egipskich.
      ogolnie jest tam tanio.przyklad;za 2 butelki coli light 1,5 l kazda,2
      twixy,opakowanie chałwy zaplacilismy 10 zlotych .woda w hotelu 1,5l kosztowala 5
      funtow ,piwo 10 .oczywsice trzeba sie targowac bo np za perfumy wsklepie z
      perfumami w hurghadzie zaplacilismy 3 razy taniej niz w kairze by kosztowaly.
      jesli chodzi o pamiatki to takze jest tego ogromny wybor i jest tanio.szisza to
      wydatek od 15 do 100 funow egipskich.ja kupilam sobie takze chusty do belly
      dance(w polsce kosztuja od 30 d0 80 zl)za 15 zlotych czyli 30 funtow.
      • memphis90 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 12:29
        Czytałam, ze jako bakszysz sprawdzają się też długopisy, zapalniczki i breloczki.
        • magdaksp Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 12:32
          ale kredki i breloczki to sie nadaja dla dzieci.
          ale dorośli nawet polskie złote przyjmują
          • memphis90 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 23.05.07, 13:33
            Po pierwsze- nic nie mówiłam o żadnych kredkach. Po drugie- nie mają być dla
            dzieci- moim rodzicom w Egipcie taksówkarze niemal wyrywali długopisy z rąk
            (jeśli zdarzyło im się akurat takowy wyjąć) i obniżali ceny. Potem poczytałam w
            necie, że rzeczywiscie można wziac ze sobą takie souveniry i sprawdzają sie
            doskonalesmile
    • milka833 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 11:37
      jak najmocniejsze filtry, opalone panny młode nie wygladają dobrze, tak nam
      powiedziało kilku fotografów.
    • nesicha filtry 22.05.07, 12:32
      jezeli zalezy Ci na wakacjach bez poparzen i na skorze, ktora przedwczesnie sie
      nie zestarzeje

to conajmniej 30 do ciala
      i pamietaj KONIECZNIE o twarzy - najlepiej 50 np. z La Rosche Posay, ja tego
      uzywam a polecila mi moja pani dermatologsmile
      • inkageo Re: filtry 22.05.07, 12:37
        Zrobiły mi się przebarwienia na nosie i od kilku tygodni używam do twarzy kremu
        Solecrin z Iwostinu, filtr 50+, jestem bardzo zadowolona i cena była
        przystępna - ok. 28 zł.
      • maraxela Re: filtry 22.05.07, 13:13
        ja ci powiem tak mnie nastraszyli tez wszyscy no i kupilam sobie filtr 35 mam
        ciemne wlosy opalam sie raczej na bronz no i po tygodniu za duzo to sie nei
        opalilam pozniej szukalam na miejscu 10 i jakos sie nie poparzylam.proponuje
        kupic na poczatek 25 pozniej zejsc do 13 zeby sie opalic ja tez bylam na
        poczatku lipca
        • maraxela Re: filtry 22.05.07, 13:15
          kolezanki tam sie opalalya 5 ale to jzu ryzykowne po co kusic raka.proponuje 20
          pozniej 15 i 10
    • kasiaaaa24 Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 12:58
      Tylko że ja chciałabym się opalić, i nie wyobrażam sobie smarować się 50 a
      później może 30... A do ślubu opalenizna napewno zejdzie, bo ślub w styczniu smile
      Myślałam, żeby zacząć od 20 lub 25 i skończyć na 8. Zawsze przed wyjazdami
      chodzę na solarium, żeby skóra się przyzwyczaiła trochę do opalania i
      codziennie pijemy domowej roboty sok marchewkowysmile Dziękuję za wszystkie
      pomocne posty i czekam na więcej smile
      • inkageo Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 13:22
        Pewnie, że nie ma co przesadzać, ja mam jasną karnację więc zaczynam od 20, a
        kończę na 10. Mała tubka 50 przydaje się na ewentualne niespodzianki, kiedyś
        poparzyłam sobie stopy, bo zapomniałam je zupełnie posmarować..
    • dove.white Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 13:09
      z seri kolastyny są dobre olejki,lub coś z vichy ale kieszeń poszarpie Polecam
      olejek kolastyny super się rozprowadza i doskonale nawilża
      • inkageo Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 22.05.07, 13:19
        Wykosztowałam się kiedyś na Vichy, ale przed zakupem powąchajcie. Mój krem do
        opalania śmierdział okropnie, to był kwaśny nieprzyjemny zapach, bleeee.
        Jeszcze głupszym zakupem był spray Lancome, chroniący ciało i włosy...niby..,
        tłusty jak diabli, włosy po aplikacji wyglądały jak nie myte przez dwa
        tygodnie, na dodatek w składzie miał akohol! I niestety tym alkoholem pachniał!
    • kasia-k Re: Pytanie z zupełnie innej beczki. 23.05.07, 13:57
      Egipt jest POTWORNIE tani

ze znajomymi śmialiśmy się że o ile Cie nie okradną to ciężko jest się pozbyć
      kasy z portfela smile

Wysokie są ceny wycieczek, ale o ich wysokości możesz się zorientowac już w PL
      przeglądając katalogi biur podróży
      co do kieszonkowego na pamiątki, jedzenie czy picie to my chyba wydaliśmy
      około 100$ na osobę w 2 tygodnie smile i to z wielkim trudem smile
      a nie żałowaliśmy sobie, codziennie knajpki, fuul pamiątek, itd.
      To było w Hurgadzie, która moim zdaniem jest tańsza.
      W zeszłe wakacje byliśmy w Sharm el Sheik i było troszkę drożej

polecam tobie portal forum.egipt.pl/

jakbyś miała pytania to pisz @
      chętnie odpowiem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka