Dodaj do ulubionych

Okularnica :-)

08.06.07, 21:04
Cześć dziewczyny! Wiem, że temat okularów versus szkieł kontaktowych był już
na tym forum poruszany, moim problemem jest jednak to, że ja nie mam takiego
wyboru i muszę pójść do ślubu w okularach. Byłam już u kilku optyków i ci
zdecydowanie odradzili mi kupno szkieł - mam niestety trochę nietypową wadę
wzroku i najprawdopodobniej moje oczy by ich nie zaakceptowałyby sad I tu
pytanie do Was: Co, Waszym zdaniem, powinnam zrobić, żeby te okulary nie
raziły na tle ślubnego stroju? Dodam, że pasują do mnie jedynie ciemne
oprawki, co jak wiadomo średnio komponuje się ze ślubnym strojem... Na co wg
Was powinnam zwrócić uwagę przy okazji makijażu ślubnego wykonywanego pod
okulary? Czy profesjonalny fotograf będzie w stanie zrobić mi zdjęcia tak,
żeby te nieszczęsne okulary nie odbijały na nich światła? - chodzi tu głównie
o zdjęcia z samej ceremonii, czyli te niepozowane, bo do sesji w plenerze to
od biedy mogę je zdjąć... A więc dziewczyny, jednym zdaniem - poradźcie coś
albo przynajmniej dodajcie mi otuchy, bo szczerze mówiąc, nie widziałam
jeszcze panny młodej w okularach i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić (może
macie jakieś zdjęcia takiej panny młodej?)... sad
Obserwuj wątek
    • mayagaramond Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:11
      Ja widzialam, na niemieckich forach. Tu przyklad:
      www.hochzeits-forum.de/wbb2/hochzeit54137.html

Nie wiem jaka masz wade - jesli jestes krotkowidzem, to makijaz powinnien
      powiekszac oczy. A czy dowiadywalas sie o twarde soczewki? Znam wiele osob,ktore
      nie moga nosic miekkich, ale twarde tak. Ja sama nosze soczewki tylko od swieta
      - mam suche oczy. Moj chlopak tez jest okularnikiemwink soczewki w jego wypadku
      rowniez odpadaja.
      • gioseppe Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:18
        wlasnie... takie delikatne w formie pasuja do slubu ale takie ostre ciemne
        oprawki juz niebardzo

moze po prostu przyzwyczailas sie do tych oprawek i nie chcesz sprbowac innychsmile
      • agniechan Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:20
        Bardzo dziękuję za radę i za link do zdjęćsmile Panna młoda ma na nich wprawdzie
        okulary bez wyraźnych oprawek (ja nie wyglądałabym w takich dobrze), ale
        fotograf zrobił jej zdjęcia tak, że wygląda ładnie - a więc można, uff... wink
        Moim głównym problemem, jeśli chodzi o soczewki, jest astygmatyzm i
        krótkowzroczność jednego oka (ok. 2,5) przy jednoczesnej dalekowzroczności i
        właśnie astygmatyzmie (na szczęście niewielkiej - ok. 0,5) na drugim. Nie bardzo
        orientuję się, czy w takiej sytuacji rodzaj soczewek ma jakieś znaczenie.
        Pozdrawiam!
        • mayagaramond Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:23
          Hm, ja mialam kiedys astygmatyzm i nosilam soczewki. Przepisane przez okuliste.
          Jestem krotkowidzem. Nie chce Cie na soczewki namawiac, bo szczerze mowiac
          jeszcze nie spotkalam okulisty w soczewkach.
        • melanika Re: Okularnica :-) 10.06.07, 18:31
          Nic się nie martw i idź w okularach smile
          zobacz:

www.lastminutefoto.pl/a3/index.php?s=n&id=home__105
          www.lastminutefoto.pl/a3/index.php?s=n&id=home__182&p=1&view=file
          • agniechan Re: Okularnica :-) 10.06.07, 18:41
            Dzięki za linka!smile
        • very.martini Re: Okularnica :-) 10.06.07, 19:26
          Agniecha, ja co prawda nie-ślubowo, ale soczewkowo. Ja też mam takie popaprane oczy, a soczewki
          udało się dobrać (i tak nie noszę, bo nie lubiętongue_outPPP kocham okulary). Soczewki cylindryczne są droższe
          od torycznych, zazwyczaj trzeba na nie trochę czekać. Mają jeszcze ten feler, że przy zwykłej wadzie
          wzroku wszystko, w jakiej pozycji jest soczewka, natomiast przy astygmatyźmie soczewka musi się
          dostosować do Twojego zakrzywienia. Niby mają jakiś mechanizm, który zapewnia, że soczewka sama
          się ułoży, ale moja nie zawsze chciałatongue_outPP Czasem musiałam ją poprawiać ręcznie. Teraz wyszły jakieś
          nowe J&J, ponoć są stabilniejsze, ale mnie się już odechciało w to bawić.

Jeśli chcesz inwestować, to znajdź kogoś, kto Ci dokładnie wymierzy wadę, bo inaczej szlag trafi
          kilkaset złotych, lepiej znaleźć optometrystę niż liczyć na okulistów. I koniecznie poproś o parę
          próbnych JAKICHKOLWIEK, bo dostaniesz swoje wyczekane i drogie, a tu się okaże, że niestety niestety,
          ale Twoje oczy nie zaprzyjaźnią się z soczewkami.

Miłego weseleniawink

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatia
    • madolka Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:21
      A ja uwazam, ze jesli nosisz na co dzien, a chyba tak jest, to w pewien sposob
      sa one 'czescia' Twojego wizerunku, a nawet twarzy (dziwnie brzmi ale chyba
      wiesz o co chodzi), a nie czyms w stylu bizuterii, ktora nie pasuje do
      stroju... Nie przejmowalabym sie tym, a zwlaszcza jesli wybierzesz w miare
      nowoczesna suknie, a nie stylizacje ksiezniczki. Takze nie ma sie czym
      martwic.... Acha, jesli masz ciemne rogowe oprawki, to wybralabym stroj w
      stylu 'pensjonarskim' albo lata dwudzieste i moze buty z ciemna podeszwa....
      Ale musialabym wiedziec jaki masz typ urody...Pozdrawiam
      • agniechan Re: Okularnica :-) 08.06.07, 21:46
        Dzięki za wszystkie rady! Wiecie, że po dłuższym zastanowieniu postanowiłam
        spróbować, jak wyglądać będę w takich delikatnych oprawkach - może zaskoczę samą
        siebie smile Jeśli chodzi o suknię, to jest już od paru miesięcy zamówiona, więc
        teraz już nic nie da się zrobić sad Mierzyłam bardzo wiele sukni - od tych
        najskromniejszych (bo początkowo miałam właśnie taką wizję) aż do tych bardziej
        strojnych. W końcu okazało się, że pasuje do mnie "coś pośrodku" i taką właśnie
        będę miała suknię. Niestety nie mam jej zdjęcia, to jest za to link do sukni
        najbardziej do mojej podobnej (moja jest w kolorze ecru):

www.suknieagnes.pl/k2007/07p-6-1.html

Pozdrawiam!
    • k_linka Re: Okularnica :-) 08.06.07, 22:10
      Ja tez mialam isc w okularach... Poszlam wybrac oprawki inne niz czarne grube
      plastikowe (rzeczywiscie ograniczaja one wybor stylizacji slubnej) i wyszlam z
      salonu z rozowymi zabawnymi oprawkami oraz... soczewkami kontaktowymi (do
      ktorych powrocilam mimo ze myslalam ze nie bede mogla juz nigdy...).
      Zdecydowanie wole siebie w soczewkach, jednak jesli jakies zapalenie spojowek
      pokrzyzuje mi plany to pojde w moich nowcyh okularach i nie bede plakac. Na
      pewno nie beda razic - suknie mam niebajkowa, prosta, makijaz "niewidoczny", a
      fryzura to bedzie potargany kok...
      • agniechan Re: Okularnica :-) 08.06.07, 22:17
        Ja będę miała na głowie najprostszy kok pod słońcem - po prostu gładko zaczesany
        i bez żadnych loczków czy zawijasków. Chcę mieć za to welon - mimo że wcześniej
        go nie planowałam, to po przymierzenia razem z moją suknią wyszła piękna całość
        (welon ma być jednak dość nisko upięty, więc mam nadzieję, że nie będzie gryzł
        się z okularami). Sęk w tym, że ja wyglądam najlepiej w przydymionym makijażu i
        nie wiem, jak to wszystko będzie ze sobą współgrało...
        • agniechan Re: Okularnica :-) 09.06.07, 14:17
          Podbijam własny wątek - może macie jeszcze jakieś ciekawe rady i propozycje smile
    • salsa.loca Re: Okularnica :-) 09.06.07, 15:44
      a duza masz wade?? moze sciagnij okulary na slub w kosciele, załozysz na weselu
      • agniechan Re: Okularnica :-) 09.06.07, 16:27
        Ciężko mi obiektywnie ocenić, czy moja wada jest duża, al,e nosząc okulary na co
        dzień, przyzwyczaiłam się do nich do tego stopnia, że gdy je zdejmę mam
        wrażenie, że prawie nic nie widzę sad
        • salsa.loca Re: Okularnica :-) 09.06.07, 16:31
          moja wada to -3
          uwazam ze nie ejst duza, bo na "gołych oczach" nie zbijam sie o przedmioty.
          normalnie nosze soczewki , nie umiem chodzic w okularach
          jednak gdybym szła do slubu i nie mogłabym skorzystac z soczewek to oszłabym na
          gołe oczy. Obsesyjnie unikam okularów ( nawet nie mam aktualnych-ostanie jakie
          posiadam to gdzies spred 10 lat, jeszcze z liceum) i nigdy w zyciu bym sie w
          okularach nie dała sfotografowac-taka mam chorą przypadłosc
          • anusiaczek87 Re: Okularnica :-) 09.06.07, 17:51
            jesli bedziesz sobie robic nowe okulary to bez antyrefleksu, bo bedzie ciezko
            zorbic w tym zdjecia, przynajmniej te studyjne, bo bedziesz miala zielone plamy
            na szklach.. ja zrezygnowalam z okularow w dniu slubu, poszlam bez, ludzie w
            lawkach byli troche rozmyci, ale co tam, meza dobrze widzialam..
            a i jeszcze rada dla astygmatyczek- jesli chcecie soczewki to one sa na
            zamowienie i czeka sie na nie bardzo dlugo- ok miesiaca sad ja poszlam za pozno..
            • agniechan Re: Okularnica :-) 09.06.07, 18:45
              Dzięki za radę!smile
    • minerwamcg Re: Okularnica :-) 09.06.07, 20:04
      Byliśmy jesienią na weselu koleżanki. Panna młoda w okularach wyglądała bardzo
      ładnie - i jak później mówiła, za skarby świata by z nich nie zrezygnowała, bo
      nosi je od dziecka i taka właśnie, w okularach, się sobie podoba. Swojemu
      mężowi też. Zdjecia ślubne, i te robione przez fotografa, i te "koleżeńskie"
      amatorskie wyszły świetnie, bez żadnych refleksów w szkłach.
      • agniechan Re: Okularnica :-) 09.06.07, 22:06
        I takiej wypowiedzi właśnie potrzebowałam! Muszę przyznać, że moje wątpliwości
        zaczynają się rozwiewaćsmile
    • pierwszy_poruszyciel Re: Okularnica :-) 09.06.07, 22:58
      A może spróbuj pójść do dobrego optyka ze zdjęciem sukienki, żeby Ci pomógł dobrać do niej okulary, o ile oczywiście gotowa jesteś ponieść taki dodatkowy wydatek smile Ja sama okularów nie noszę, ale uważam, że są kobiety, które w nich wyglądają dużo lepiej niż bez. A jeśli ktoś nosi je cały czas, to na pewno razić przy ślubie nie będą smile
      • agniechan Re: Okularnica :-) 10.06.07, 12:24
        Nie jestem oczywiście w stanie ocenić tego obiektywnie, ale podobno właśnie
        należę do tych kobiet, które lepiej wyglądają w okularach niż bez - to mnie
        trochę pociesza w tej całej wizji pójścia na ślub w okularachsmile Spróbuję kupić
        sobie okulary, które może nie będą kupione całkiem "pod" ślubny strój, ale nie
        będą na jego tle raziły - chodzi mi o takie okulary, których oprawki będą bardzo
        delikatne. Mam nadzieję, że w tego typu oprawkach będzie mi w miarę dobrze. Tak,
        czy siak, na pewno nie zrezygnuję na ślubie z okularów, bo będę się czuła
        cokolwiek niekomfortowo, musząc zgadywać, który członek rodziny podchodzi akurat
        mi złożyć życzeniawink W każdym razie bardzo dziękuję Wam dziewczyny za wszystkie
        rady i serdecznie Was pozdrawiam!
        • skarpetka82 Re: Okularnica :-) 10.06.07, 12:43
          Są takie szkła, antyrefleksyjne, nie odbijają światła i nie ma refleksów (jak
          sama nazwa mówi wink) polecam smile
          • anusiaczek87 Re: Okularnica :-) 10.06.07, 13:28
            z tego co mi wiadomo to antyrekleksy sa po to zeby lepiej pracowalo Ci sie przy
            komputerze, a nie po to zeby nie bylo widac refleksow na zdjeciach wink
            moze chodzilam do zlych fotografow robic zdjecia do dowodu, ale dwa razy sie
            poddalam, bo nie umial zrobic zdjecia tak, zeby na oczach nie bylo zielonego
            odbicia (przez te powloke wlasnie)
    • agata781 Re: Okularnica :-) 10.06.07, 14:30
      ja mam róznowzroczność(jedno szkło + drugie -)Mąż obydwa + zdjecia wyszły super
      choć fotograf nagimnastykował się aby nie było widać odbicia lampy błyskowej
      www.sworowski.com.pl/(jedyna para w galerii ślubnej w okularachsmile
      • agniechan Re: Okularnica :-) 10.06.07, 18:24
        Agata, dzięki za podesłanie linka do zdjęć! Bardzo ładnie wyglądaliście w tych
        okularach smile
    • anetina Re: Okularnica :-) 10.06.07, 19:42
      miesiąc temu byłam na weselu u brata
      jego żona bardzo pieknie wygladała w okularach

dlaczego na ślubie ma ich nie mieć, jeśli prawie cały życie nosi je na nosie?
    • fania25 Re: Okularnica :-) 10.06.07, 20:57
      niczym się nie martw. moim zdaniem okulary dodają uroku. zobacz sobie na to
      zdjęcie. to nie moje, ale moim zdaniem bardzo ładne.

www.rr-studio.pl/foto/slub-plener1/fotografia-galeria-plener1.html
      • agniechan Re: Okularnica :-) 10.06.07, 22:25
        Przekonałyście mnie do tego, że w okularach nie tylko będę wyglądać ładnie, ale
        będę wyjątkową panną młodą, za co Wam dziewczyny bardzo dziękujęsmile
    • kdys Re: Okularnica :-) 11.06.07, 08:56
      Słyszałam kiedyś u fotografa, że prezenterzy telewizyjni kupują specjalne szkła
      do okularów, które nie odbijają światła. Podobno są bardzo drogie, ale nie ma
      problemów przy robieniu zdjęć.
      • cronopio Re: Okularnica :-) 11.06.07, 12:27
        Hej,

Ja też jestem okularnicą, ale uparłam się na soczewki. Bardzo lubie moje
        okulary, ale tego dnia nie chicłabym ich mieć - po rostu nie pasują, zwłaszcza,
        że oprawki są grube i ciemne. To już moje trzecie podejście do szkieł -dwa
        poprzednie były nieudane, moje oczy nie czuły się zbyt dobrze, a ja soczewki
        niszczyłam wkładając albo wyjmując. Teraz kupiłam jednodniowe i jak na razie
        jest ok - oby tak dalej. A wadę mam podobną do Ciebie - ponad -3 na każdym oku
        i dość spory astygmatyzm. Mimo to mam soczewki - okuliści mówili, że nie będę
        widzieć tak ostro jak normalnie (bo nie ma cylindrów), ale nie ma tragedii. Co
        do antyrefleksów - nigdy w życiu nie miałam zielonych plam, a noszę takie szkła
        już od lat. Chciałabym Ci jeszcze odradzić wystapienie bez okularow - jeśli
        masz wadę wyższą niż 1, to zakończy się to, pomijając dyskomfort wynikający z
        faktu, że w tak ważnym dniu nic nie widzisz, potwornym bólem głowy. Więc
        zdecydowanie nie warto, bo pozbyć się takiego bólu wywołanego nadmiernym
        wysiłkiem oczu jest bardzo trudno. No - to tyle. Czyli chyba można nawet z
        astygmatyzmem, a jeśli nie - to w okularach. SAma nie wiem, czy tak się w moim
        przypadku tez nie skończy, choć nie chciałabym...
        • agniechan Re: Okularnica :-) 11.06.07, 18:57
          Hej! Mi też początkowo nawet przez myśl nie przeszło, że miałabym na własny ślub
          pójść w okularach - niestety Pani okulistka dość szybko sprowadziła mnie na
          ziemię, stwierdzając, że jeśli nawet mogłabym założyć jakieś soczewki, to
          wyłącznie jednodniowe, koszt 30 soczewek dla moich oczu (biorąc pod uwagę ich
          stan, oraz wady) to zaś 165 zł (przy czym trzeba je zamawiać dość długo przed
          momentem, w którym będę ich potrzebować, poza tym nie ma żadnej gwarancji, że
          będę się w nich czuć dobrze). Po dłuższym zastanowieniu doszłam więc do wniosku,
          że aż tak zdeterminowana nie jestemsmile Dziewczyny pomogły mi w tym wątku wpaść
          na kilka pomysłów - na paru zdjęciach ślubnych z podesłanych mi przez nie linków
          panna młoda ma na sobie okulary o bardzo delikatnych oprawkach i wygląda
          przepięknie. Na początek spróbuję więc znaleźć sobie takie okulary. Nawet, jeśli
          wyniesie mnie to więcej niż 165 zł, to posłużą mi one znacznie dłużej niż 30
          dnismile Poza tym, moim zdaniem, okulary to swoista biżuteria - oczywiście, jeśli
          są odpowiednio dopasowane do właściciela - więc na dodatek zrobię sobie jeszcze
          prezent. Nie ma się co martwić!smile
          • miwusia1977 Re: Okularnica :-) 11.06.07, 19:15
            ja od ponad 20 lat nosze okularki i nawet sie nie zastanawialam czy je w dniu
            slubu zdjac badz miec soczewki.Wszyscy dookola mnie znaja jako okularnice i
            kazdy dopytywal by sie o okularki. Moj przyszly maz tez nosi okulary wiec
            bedziemy para okularnikowwink
        • plumka25 Re: Okularnica :-) 07.08.07, 10:07
          proponuję więcej zdjęć dziewczyn w okularach, oczywiście mam
          standardowy dylemat welon i okulary,czy to nie za dużo
    • loltka Re: Okularnica :-) 11.06.07, 20:49
      jesli całe zycie masz okulary to w sumie czemu na slubie masz byc inna
    • sajgonetka Re: Okularnica :-) 07.08.07, 12:35
      ja też idę w okularach. mam bordowe oprawki wink ale sukienka ecru,
      kwiaty, krawat chłopa i inne takie będą bordowe..
      więc trudno.. może się jakoś skomponujemywink

nie wyobrażam się sobie w soczewkach.
      a mojemu chłopu bez okularów .. się nie podobam..
      pewine dziwnie bym się czuła sama ze sobą, gdybym założyła coś,
      czego nie noszę na codzień wink
    • elemelek27 Re: Okularnica :-) 07.08.07, 13:01
      A ja sprawę rozwiązałam w ten sposób -mam oprawki czerwono -
      czarne,które nijak nie pasują do ślubnej kreacji. Ponieważ szkieł
      kontaktowych raczej nie mogłabym nosić więc poszłam do mojej
      ulubionej pani optyk a ta dobrała mi super oprawki srebrne, bardzo
      delikatne i nawet dała mi rabat 50 zł.
      Radzę zrezygnować ze szkieł i dobrać sobie odpowiednie oprawki które
      potem mozna nosić na zmianę.
      Ja noszę już długo okulary i nie wyobrażam sobie siebie bez nich -
      nawet mi w nich ładniej, co moi najbliżsi potwierdzają.
      Pozdrawiamsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka