Dodaj do ulubionych

Waznosc swiadectwa chrztu

11.06.07, 23:41
Dziewczyny,
w ostatni weekend pazdziernika mam slub. Na stale mieszkam za granica i Polsce
przed slubem bede jeszcze tylko dwa razy, polowa lipca (6 dni) i przed slubem
2 tygodnie.Zaczynam kompletowac dokumenty, wiec poprosilam rodzicow o
wyciagniecie swiadectwa chrztu z kosciola, a teraz gdzies wyczytalam ze to
swiadectwo ma waznosc 3 miesiace. Dodam, ze na lipiec jestesmy z ksiedzem
umuwieni na spisanie protokolu, i teraz sie zaczynam zastanawiacczy czy
waznosc tega swiadectwa liczy sie do dnia slubu czy do moze do spisania
protokolu???

Coraz czesciej o tym mysle i zaczynam wariowac.....
Obserwuj wątek
    • loltka Re: Waznosc swiadectwa chrztu 11.06.07, 23:43
      świadectwo chrztu jest wazne 6 miesiecy

odpis aktu urodzenia 3 miesiace

dlatego wczensiej niz dokładnie (co do dnia) 3 miesiace przed nie mozecie spisac
      praktycznie nicZzego
      • nantu Re: Waznosc swiadectwa chrztu 11.06.07, 23:45
        odpis aktu chrztu jest wazne 6 miesiecy, dokumenty ktore ( w razie slubu
        konkordatowego) zabierasz z USC do kosciola sa wazne 3 miesiace, a odpis aktu
        urodzenia moze miec nawet 20 lat, byle byl niezniszczony i ze znaczkiem skarbowym...
        • loltka Re: Waznosc swiadectwa chrztu 11.06.07, 23:47
          ej, no co Ty, odpis aktu urodzenia jest wazny 3 miesace bo jest on wystawiany co
          pod kątem slubu cywilnego (zakłada sie ze przez 3 miechy nie popełnisz bigamiii)
          tak nam tłumaczył to ksiad i potem pani w USC. Papiery z USC dostajesz na
          podstawie wąłsnei tego odpsu aktu ur, z data nieprzekraczajaca 3 m-cy
          • bystra_26 oj pomieszało się 12.06.07, 09:16
            1. akt urodzenia nie zabezpiecza przed popełnieniem bigamii!
            od tego jest ważne 3 miesiące oświadczenie narzeczonych o braku przeszkód do
            zawarcia małżeństwa wystawiane w USC miejsca zameldowania jednego z narzeczonych

2. akt urodzenia musi być wystawiony juz w Rzeczpospolitej Polskiej i mieć znak
            opłaty skarbowej

3. akt chrztu powinien być pobrany w parafii chrztu nie wcześniej niż 3
            miesiące przed spisywaniem protokołu i nie wczesniej niż 6 miesięcy przed
            ślubem (to ma niby chronić przed bigamią, zawieraniem małżeństw przez księży,
            zakonnice itd.)
            • loltka Re: oj pomieszało się 12.06.07, 12:32
              inne informacje uzyskałam w KOsciele i USC-jestem swiezo po załtweniu wszytskich
              formalnosci

odpis aktu urodzenia sprzed kilku lat nie został uznany przez ksiedza, musiałam
              isc po nowy
              • bystra_26 ksiądz - kościelne, USC - prawne 12.06.07, 12:42
                A po co księdza akt urodzenia??? Nie ma takiego wymogu w prawie kanonicznym.
                Księdzu potrzebny jest akt chrztu! I ewentualnie akt zgonu poprzedniego
                współmałżonka lub zaświadczenie z kurii o uniewaznieniu poprzedniego
                małżeństwa. No i wy oczywiście musicie mieć dowody ze sobą, coby można was było
                zidentyfikować.

Resztę formalności prawnych załatwia USC - jak ksiądz dostanie zaświadczenie o
                braku przeciwskazań, to musi mu wystraczyć, ponieważ to w gestii USC leży
                strona zgodności z prawem polskim.

Takie sytuacje ewidentenego niedouczenia księży należy zgłaszać do kurii!
      • nessie1161 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 12.06.07, 12:49
        Odpis skrócony aktu urodzenia jest ważny bezterminowo, 3 miesiace jest ważne
        zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia mażeństwa, które zalatwiasz w
        USC i jeśli urodzilaś się w innym mieście to musisz w tym celu przynieść odpis
        aktu urodzenia, nie ważne kiedy wystawiony.
    • mazda76 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 11.06.07, 23:54
      Dzieki za szybciutki odzew smile))
      Jedno zmartwienie mniej. Slub bedzie konkordatowy, o zaswiadczeniu z USC wiem,
      ze ma waznosc 3 miesiace, dlatego ten papierek zalatwie w pazdziernku.
      pozdrawiam
      • nantu Re: Waznosc swiadectwa chrztu 11.06.07, 23:57
        nie ma za cowink wlasnie niedawno zalatwialismy to wszystko, wiec jestem w
        temaciewinkpowodzenia!
        • szoko13 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 12.06.07, 09:39
          Trochę tego nie rozumiem, jeżeli wezmę świadectwo chrztu teraz ( ślub
          przykładowo w październiku) to chyba powinno ono być bezterminowe, wg. zasady -
          skoro w dniu dzisiejszym mam świadectwo, że byłam ochrzczona to za 3 miesiące,
          za sześć , za rok i za dziesięć lat - nadal będę ochrzczona? Albo inaczej -
          skoro pół roku temu miałam dok. potwierdzający chrzest to chyba oczywiste że
          nadal "mam chrzest" mimo, że od wystawienia świadectwa minęło więcej niż 3
          miesiace???
          • mika9983 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 12.06.07, 09:45
            ten wątek już był wiele razy... świadectwo chrztu pobrane do ślubu różni się od
            innych tym że jest tam także potwierdzenie pozostałych sakrametnów a także tym
            że jego wystawienie przez księdza jest potwierdzeniem tego że nie złożyłaś np.
            sakramentu kapłańswa, albo chociażby małżeństwa dlatego ma okres ważności
            • kocica27 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 15.06.07, 12:02
              A co w przypadku, gdy chrzest był w innym kościele niż bierzmowanie, a jeszcze
              w innym teraz będzie ślub. Czy na świadectwie chrztu do ślubu ksiądz wpisze, że
              byłam bierzmowana? Czy parafie się między sobą komunikują w takich sprawach,
              czy też będę musiała przynieść świadectwo bierzmowania do kościoła, z którego
              muszę pobrać świadetwo chrztu?
              Pozdrawiam
              Aga.
              • aganioq Re: Waznosc swiadectwa chrztu 15.06.07, 14:56
                ...tak, wszystkie informacje o kolejnych sakramentach trafiają do parafii, w
                której byłaś chrzczona...
    • nessie1161 Re: Waznosc swiadectwa chrztu 12.06.07, 12:47
      Metryka chrztu do ślubu ważna jest 6 miesiecy licząc od daty jej wystawienia i
      musi być ważna w dniu slubu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka