karolin-k 13.06.07, 15:14 czy kwiat nie powinien być w butonierce? bo na niektórych zdjeciach są kwiaty przypięte do garnituru Pana Młodego, a butonierka jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashton Re: butonierka? 13.06.07, 15:17 Za odległych czasów mojego ślubu była tu ostra dyskusja, co kryje się pod nazwą "butonierka", ale zdążyłam zapomnieć Najczęściej robi się tak, że kwiat przypina się do klapy marynarki, a w kieszonkę na piersi wkłada chusteczkę. Ufff! Ominęłam to straszne słowo "butonierka"! Ale według mnie to za dużo szczęścia naraz, albo w kieszonce chusteczka, albo kwiatek, a klapę bym zostawiła bez ozdobnika. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 13.06.07, 15:20 też tak uważam jestem za kwiatkiem, bo przecież zawsze Pan Młody ma coś "łączącego" go z Panną Młodą także my zostajemy przy kwiatku w kieszonce Odpowiedz Link Zgłoś
skarbeczek Re: butonierka? 13.06.07, 15:36 mój będzie miał coś, co będzie go łączyło ze mną w stroju: białą koszulę W kieszonkę zdecydowanie chusteczka Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: butonierka? 13.06.07, 15:44 moj bedzie miał koszule do mojej sukni a w butonierce kawalek mojej wiazanki zobaczymy jak na tym tle wyjdzie kiesznka i wtedy sie zdecyduje co robic Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 13.06.07, 17:17 no u mnie tak samo, właśnie jutro zamawiam bukiety i kwiaty do butonierek Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: butonierka? 13.06.07, 15:47 powienien być w butonierce, też widziałam wpięty w klapę i wyglądało to dość dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: butonierka? 13.06.07, 16:59 kiedy właśnie butonierka jest w klapie i tylko tam powinien byc kwiatek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 13.06.07, 17:16 butonierka to kieszonka, wiec nie może być w klapie Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: butonierka? 13.06.07, 17:19 nawet słownik języka polskiego podaje, że butonierka to dziurka w klapie. sprawdź, jeśli mi nie wierzysz Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 13.06.07, 17:24 wow żartujesz w każdym razie mój Narzeczony nie ma w takim razie butonierki, więc tak czy inaczej kwiatek będzie w kieszonce a nie na klapie Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: butonierka? 13.06.07, 17:26 nie, nie żartuję butonierka to lekkie przeszycie w klapie - zaznaczenie miejsca, w które należy wpiąć kwiat. My zrobiliśmy to malutką agrafką. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 13.06.07, 17:28 my nie mamy butonierki a nie podoba mi się, jak widac ogonek od kwiatka wiec zostaniemy przy kieszonce Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: butonierka? 13.06.07, 17:29 widocznie nie każdy garnitur ma butonierkę, choć to dziwne, bo ślubny powinien miec przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: butonierka? 13.06.07, 18:02 Zgadza się - butonierka to dziurka w klapie: "Butonierka, dziurka od guzika w klapie marynarki, żakietu itp. na kwiat lub miniaturę odznaczenia. Także filigranowy flakonik na kwiaty przypinany w XVIII i XIX w. do sukni balowej kobiety." Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: butonierka? 13.06.07, 22:59 nie wklada sie kwiatka do kieszeni. wyglada to brzydko i niekulturalnie. Wklada sie do butonierki w klapie marynarki a jak nie ma dziurki to po prostu przypina sie do klapy ale w zadnej kieszeni!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: butonierka? 13.06.07, 23:01 "moje" tlumaczenie *niekulturalnie - mialam na mysli *nieeleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: butonierka? 14.06.07, 09:10 Jeśli garnitur- to może być. Jeśli np. smoking- nie. Nie przeładowuj- jak kwiatek, to nie chusteczka i odwrotnie. I-to moje osobiste zdanie- nie przypinaj ukochnemu kalii, bo sterczy potem taki gigantyczny kwiacior niczym mikrofon Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: butonierka? 14.06.07, 10:29 dobre z tym mikrofonem my raczej wszystko skromnie, wiec na pewno nie będzie i kwiatka i chustki mamy garnitur, nie ma butonierki, nie lubie sterczących ogonków na klapie marynarek, wiec kwiat będzie w kieszonce uważam, ze wygląda bardziej elegancko niż jakby sterczał oon i była widoczna agrafka na klapie Odpowiedz Link Zgłoś
salsa.loca Re: butonierka? 14.06.07, 11:24 kwiata sie chyab przypina jesli ktos decyduje sie na chusteczke to chyba d keiszonki Odpowiedz Link Zgłoś
anias85 Re: butonierka? 14.06.07, 19:05 Moja florystka stanowczo odradziła kieszonkę i rzeczywiscie przyjrzałam sie kilku parom z allegro i kieszonka była niezbyt ładnie tym kwiatkiem wypchana. Mój narzeczony miał kwiatek przypięty lekko na skos na klapie marynarki i żadnej agrafki nie widac, bo stosuje sie takie specjalne, ktore sa zamaskowane albo - tak jak u nas fajne magnesiki:jeden jest dołączony do przypinki, drugi doczepia sie pod klapą (dla tych którzy nie chca robic dziurki od nakuwania w materiale) no i jak kwiatek w klapie to juz niekoniecznie chusteczka u nas kwiatki mieli tez wszyscy męzczyżni w rodzinie, ojcowie, bracia Odpowiedz Link Zgłoś
banieczka Re: butonierka? 31.03.16, 00:59 Kwiat w butonierce. A w brustaszy* wyłącznie poszetka** * brustasza, czyli to, na co 99,9% ludzi mówi "kieszonka" ** poszetka, czyli to, na co 99,9% ludzi mówi "chusteczka" Odpowiedz Link Zgłoś