Dodaj do ulubionych

dzien dobry:)

11.07.07, 11:40
niedawno mój wieloletni partner poprosił mnie o rękę. jestem z tego powodu
szczęśliwa, zastanawiam sie tylko co zrobić ze slubem. zawsze odrzucało mnie
na myśl o weselu z kotletami i kapelą disco polo, nie chcę też brać slubu w
kosciele. niedługo wyjeżdzamy za granicę, zastanawiam się czy przed wyjazdem
wziąć ślub cywilny, a duchową uroczytośc urządzić za granicą. tylko nic nie
przychodzi mi do głowy. chciałabym mieć ślub religijny, ale nie katolicki,
ponieważ niedługo mam zamiar wypisać się z tej instytucji. czy któraś z was
słyszała o jakimś nietypowym slubie? może być nawet szaman i bambusowe
spódniczki, byleby nie dolepiał swojej ideologii do robienia kasy.
inna sprawa to jak zrobić z rejestracji w USC uroczystość? na stronie usc
jest mało zachęcające zdanie w stylu "20 minut i gotowe". zastanawiam się czy
warto na te 20 minut oprawiać to wszystko w suknię i inne gadżety. chetnie
poznam wasz punkt widzeniasmile
Obserwuj wątek
    • zuzia_8 Re: dzien dobry:) 11.07.07, 11:48
      dla jednych warto dla innych nie.
      ślub ma być waszą uroczystością na której macie się czuć dobrze. możesz iść
      nawet w bambusowej spódniczce jeżeli Tobie to pasuje.

a co do religijnych uroczystości - sprawdź metodystów. Moi znajomi mieli tam
      ślub.
    • milka833 Re: dzien dobry:) 11.07.07, 12:09
      poczytaj kila postów to zobaczysz, ze rzadko urzadzane sa wesela z disco-polo i
      kotletem (dziwne - sama nie bywasz na takich imprezach?)
      jesli chcesz miesc nietypowy, nie-katolicki acz religijny (?) ślub za granicą to
      jedź jak Wisniewski ze swoja 3 żoną urzadzić szopke w Las Vegas;
      chetnie przyjma ciebie jechowici (ale u nich tez jest któtko), krisznaici (u
      nich jest bardzo długo) a jesli jestes bardzo zamozna to i scjentolodzy (za granicą)
      rozczaruje ciebie: w USC schodzi się 5-10 min. wiec idac twoim tokiem myslenia
      tym bardziej nie warto! wydawac na suknie i inne gadżety.....choć tani jest
      papier toaletowy, a niedawno na forum był link do sukni z tego materiału (był
      bardzo duży wybór wzorów)
      • uowiecka Re: dzien dobry:) 11.07.07, 23:58
        przepraszam, czy ty próbujesz być złośliwa? nie wiedziałam że jest to forum dla
        tych co urządzają wesele z pompą, a reszta zostanie od razu zaszczekana. nie
        znoszę wesel i nie dam sobie zrobić czegoś takiego z najpiękniejszego dnia. co
        do ślubu wyznaniowego, nie chodzę do kościoła i nie lubię hipokryzji, albo się
        wierzy i łoży na tą instytucję cały czas, albo się nie robi z siebie
        jednodniowej dewotki. a tak własnie wielu ludzi robi, chca mieć ładnie na
        ślubie to idą do kościoła.
        w vegas chyba jednak nie mozna wziac slubu koscielnego, choćby dlatego że elvis
        nie jest księdzem.
        Zyczę wszystkiego najlepszego i udanego ślubu. i wesela.
    • np1979 do autorki postu:) 11.07.07, 12:16
      zadając to pytanie poruszyłaś dość drażliwy temat, bo wiele forumek jest
      zwolenniczkami tradycyjnych ślubów i wesel, podobno bez kotletów i disco polowink
      ale jest tu na forum kilka osób które biorą np. tylko cywilny albo pobierają
      się w jakimś egzotycznym miejscu za granicą. a co do pytania czy warto
      inwestować w całą "otoczkę" ślubną na 20 min w urzędzie, to sama musisz o tym
      zdecydować. na pewno wart, żeby ten dzień był wyjątkowy, ałle z drugiej strony
      nie można za bardzo dać się porwać ślubnej komercji... w każdym razie ostrezgam
      cię, że twój post zostanie zapewne dość ostro skrytykowanywink))pozdr
    • nionczka Re: dzien dobry:) 11.07.07, 12:18
      Warto nawet dla 10 minut. Ja mialam cywilny plenerowy, ceremonia trwala 30 min.
      Bylo pieknie. To ma byc Wasz dzien. My tez bylismy raczej niezaintereowani
      instytucja malzenstwa, ale dla tego dnia warto.
      I nie musi byc ani kiczowato ani tandetnie.
      Nie rozumiem tylko za bardzo o co Ci chodzi z tym slubem religijnym. Skoro nie
      nalezysz do zadnej grupy religijnej nie wiem po co chcesz slub wyznaniowy. My
      "wyznajemy" kult piekna, kultury i sztuki i takie elementy zawarlismy w
      ceremonii i przyjeciu (poezja, muzyka, sztuka kulinarna, piekne miejsce).

Kazdy robi slub jak chce. Najwzaniejsze by odbylo sie wszytsko w zgodzie z Wasza
      wola, stylem, gustem i swiatopogladem. Wtedy napewno bedzie dla Was pieknie i
      wzruszajaco.
      • dagps Re: dzien dobry:) 11.07.07, 16:10
        jasne ze wartosmile biore slub cywilny, moze i 15 minut, ale moja droga, z KIMsmile
        suknie mam slubna, koronki i falbany, mlody w pieknej, dobranej do sukni
        kamizelce, jestesmy na etapie szukania kwiatow i apartamentu na noc poslubna.
        wesele jest dwuetapowe. najpierw elegancki obiad w restauracji, potem, po
        spacerze po palacowym parku zaczyna sie czesc typowo weselna, choc moze nie
        typowo. muzyke zorganizowalismy sami, duzo naszej ulubionej muzyki, zamiast
        tradycyjnych dan lody i ciekawe przystawki, tylko wino, bez grama wodki. bez
        oczepin, bo ja nie dziewica w bialym welonie. bez zabaw innych niz taneczne
        integracyjne.

(tez chcialam sie wypisac z KK ale to nielatwe)
      • uowiecka Re: dzien dobry:) 12.07.07, 00:01
        ja raczej chyba szukam duchowej drogi, kk mnie mocno rozczarował, chciałabym
        wziąć ślub w zgodzie ze swoimi przekonaniami, a nie jestem ateistką. po prostu
        nie chcę w kosciele, ale cywilny to tylko rejestracja, jak to powiedział pawlak
        w znakomitej trylogii.
    • ishka82 Re: dzien dobry:) 11.07.07, 16:38
      Śluby wyznaniowe są dla wyznawców danej religii, a nie po to żeby ktoś odstawiał
      szopke, bo chce piękny ślub. A czy warto krótki ślub cywilny zmienić w piękny i
      ważny dzień? Sama sobie odpowiedz.
      • uowiecka Re: dzien dobry:) 12.07.07, 09:49
        no własnie tego chcę uniknąc, szopki. nie pójdę na jeden dzien do kościoła zeby
        wziąć ślub słuchając i przytakując rzeczom niezgodnym z moim swiatopoglądem. a
        niestety zdecydowana większośc ludzi tak własnie robi. żeby było ładnie i żeby
        rodzina była zadowolona. i bo tak trzeba.
        co do wyznawania, lub nie, danej religii, to mało jest dla mnie istotne jakie
        gesty wykonuje się przy modlitwie i jakie się śpiewa piosenki, a własnie to
        dzieli wszystkie wyznania. dlatego nie widzę sensu w dzieleniu ludzi na
        wyznawców tego czy tamtego od urodzin po grobową deskę. gesty nie są ważne.
        • ishka82 Re: dzien dobry:) 12.07.07, 10:01
          My, aby nie robić szopki zdecydowaliśmy się na ślub cywilny. Moja rodzina nie
          była zaskoczona, rodzina A. musiała to przełknąć i w końcu się z tym pogodziła.
          Wytłumaczyliśmy im, że w kościele nie umielibyśmy się zachować, a przygotowania,
          spowiedzi, zapowiedzi itp., to w naszym wykonaniu byłoby kłamstwo i oszustwo. Po
          co tak traktować religię i wiarę, która dla wielu osób jest ważna? Te śluby są
          właśnie dla nich. Jednak nie zrezygnowałam z pięknej sukni, przyjęcia, tortu
          weselnego itp. Skoro bierzemy ślub, to powinien mieć odpowiednią oprawę i być
          pięknym dniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka