malenstfffo 12.07.07, 11:27 Witam! Zastanawiam się, na ile powszechną praktyką jest organizowanie/opłacanie gościom z daleka noclegu przez parę, która organizuje swój ślub i wesele. Jak Wy robicie lub robiliście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuletta Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:29 My zamuwiliśmy 4 pokoje dla rodziny z poza Warszawy, reszta może wrócić taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:33 U nas prawie wszyscy goście byli "przyjezdni" - cóż, koszta ich noclegów w hostelu były (obok mojej kiecki) najdroższą pozycją ślubnoweselnego cennika. Ale nie wyobrażałam sobie, żebyśmy wszyscy mieli leżeć pokotem w naszej ówczesnej 20metrowej kawalerce bądź żeby każdy organozował sobie nocleg na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:34 My organizujemy i opłacamy nocleg naszych gości - część chce i będzie nocować u naszej rodziny, a reszcie opłacamy hotel. Szczerze mówiąc wolę ograniczyć lub wyeliminować niektóre mniej ważne wydatki wydatki (np. zrezygnowaliśmy z wypożyczania samochodu) ale jednak zapewnić gościom spanie. Nasze rodziny zawsze nas przyjmują u siebie z otwartymi ramionami, goszczą i karmią gdy tylko chcemy do nich przyjechać, więc uważamy, że i nam wypada ich ugościć a nie kazać im płacić sobie za hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
kongool Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:34 Ponieważ spora część gości była spoza w-wy, informowaliśmy, że zapewniamy nocleg tylko rodzinie (ograniczenia wynikające z ilości pokoi). I raczej nie było z tym problemu. Ludzie mówili, że spoko, dadzą sobie radę. Ale wyszło tak, że jednak część rodziny zrezygnowała, więc wyszło na to, że nocowali wszyscy goście spoza W-wy, a nawet część największych imprezowiczów z W-wy (impreza była w Konstancinie). W pewnym momencie po prostu przestaliśmy liczyć koszty, bo i tak na początku zakładaliśmy, że "bierzemy" wszystkie pokoje. Rodzinka zreygnowała, a skorzystali na tym znajomi... Odpowiedz Link Zgłoś
mmadzia2 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:35 u nas będzie 20 osób z południa Polski więc specjalnie znależliśmy taką restauracje która ma pokoje, wynajeliśmy 10 i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_miekka Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:47 My zapewniamy jeden nocleg wszystkim gościom. Nie mamy wyjścia. Większość naszych gości ma do miejsca wesela kilkaset kilometrów. My sami zresztą też - 660km. Więc jeden nocleg jest gratis a przy każdym następnym - tak informujemy gości - na własny koszt gości, ale pomagamy w organizacji. Impreza jest w ośrodku wczasowym, więc miejsca jest dość. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 12:19 Miliony wątków o tym już powstało My płaciliśmy, goście nocowali w hotelu, w którym było wesele. Od początku liczyliśmy się z takimi kosztami, ale woleliśmy zaprosić ciut mniej, ale żeby każdemu było wygodnie. Takie są zwyczaje w naszych rodzinach, tak było na każdym weselu, a jesteśmy rozsiani po całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
skarbun Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 14:32 placimy za wszystkich za dwie noce - nawet hotelarze mowili, ze o jeden nocleg za duzo ale poczuwamy sie, zeby zapewnic noclegi, poniewaz mamy slub wyjazdowy - i to daaleko od domu Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_8 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:18 my na razie zamóiliśmy gościom noclegi. wszystkim spoza miesjca wesela (czyli ponad połowa) a jak z płaceniem - chyba my, ale tylko za tą jedną noc. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:41 Nie wiem na ile jest to powszechne, ale mysle, ze wazniejsze od statystyki jest to czy w Twoim srodowisku praktykuje sie placenie gosciom za nocleg czy nie. U nas mlodzi organizuja chetnym, ale nigdy nie placa za nocleg. Choc czytajac to forum widze,ze raczej to nie jest popularne rozwiazanie. Moja mama kiedys mi opowiedziala jak jej kolezanka bardzo sie zdziwila i zdenerowala bo zarezerwowali noclegi i czesc gosci za nie nie zapalacila. Bo przyjechala jakas rodzina mlodego z okolic gdzie akurat mlodzi funduja noclegi. Wiec w sumie chyba nie jest az tak wazne czy sie placi czy nie, ale zeby wszytsko bylo od poczatku jasne. Zeby uniknac nieprzyjemnych sytuacji. Od nas nikt nie oczekiwal zaplaty za nocleg bo nie ma takiego zwyczaju, ale lepiej sie upewnic, ze wszyscy goscie znaja (i akceptuja) zasady gry. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:44 ja rozumiem, żeby zapłacić za nocleg np. babci przyjeżdżającej z daleka. Ale innym gościom? No tego to sobie nie wyobrażam. I nawet nie śmiałabym oczekiwać, że ktoś za mnie zapłaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malenstfffo Re: Zakwaterowanie gości 13.07.07, 04:36 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pytam, bo będę organizować własne wesele i słyszałam, że wiele osób opłaca noclegi swoim gościom przyjeżdżającym z daleka. W mojej rodzinie do tej pory się tego nie praktykowało i ja sama również nie oczekiwałabym tego jako gość. Myślę, że zapewnienie (i opłacenie) transportu jest jakimś rozwiązaniem, nie tak rujnującym jak wynajmowanie pokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
salsa.loca Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 16:30 wszyscy przyjezdni goscie, nawet znajomi mieli przez nas opłacony nocleg nie wyobrazam sobie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
mala_duza Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 16:37 wszyscy przyjezdni nocleg a wszyscy miejscowi dowiezieni będą do domów busikiem na 2 lub 3 tury. Oczywiście my pokrywamy koszt. Kilku miejscowych gości chce spać (wesele jest w ośrodku wypoczynkowym) ale oni już płacą za siebie bo my im zapewniamy powrót do domu więc tym samym nie fundujemy noclegu. Odpowiedz Link Zgłoś
oksana6 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 18:22 my wynajmowaliśmy pokoje w domku jednorodzinnym 20zł od łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 19:26 wynajmujemy pokoje w hotelu dla gosci moich przyjezdzajacych ze slaska na podlasie, czesc gosci w naszym mieszkaniu, my do hotelu, a kto przyjezdza do rodziny mlodego, spi u rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: Zakwaterowanie gości 13.07.07, 11:12 u nas polowa gości jest przyjezdna (jakieś 500km) więc nie było wyjścia i mamy dla nich zarezerwowane pokoje na dwie lub jedną noc w hotelu gdzie organizujemy wesle ... pozostaje jeszcze problem - jak ich ulokować w tych pokojach? :o) Odpowiedz Link Zgłoś