Dodaj do ulubionych

Zakwaterowanie gości

12.07.07, 11:27
Witam! Zastanawiam się, na ile powszechną praktyką jest
organizowanie/opłacanie gościom z daleka noclegu przez parę, która organizuje
swój ślub i wesele. Jak Wy robicie lub robiliście?
Obserwuj wątek
    • ewuletta Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:29
      My zamuwiliśmy 4 pokoje dla rodziny z poza Warszawy, reszta może wrócić taxi.
    • ashton Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:33
      U nas prawie wszyscy goście byli "przyjezdni" - cóż, koszta ich noclegów w
      hostelu były (obok mojej kiecki) najdroższą pozycją ślubnoweselnego cennika.
      Ale nie wyobrażałam sobie, żebyśmy wszyscy mieli leżeć pokotem w naszej
      ówczesnej 20metrowej kawalerce bądź żeby każdy organozował sobie nocleg na
      własną rękę.
    • asiek831 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:34
      My organizujemy i opłacamy nocleg naszych gości - część chce i będzie nocować u
      naszej rodziny, a reszcie opłacamy hotel. Szczerze mówiąc wolę ograniczyć lub
      wyeliminować niektóre mniej ważne wydatki wydatki (np. zrezygnowaliśmy z
      wypożyczania samochodu) ale jednak zapewnić gościom spanie. Nasze rodziny zawsze
      nas przyjmują u siebie z otwartymi ramionami, goszczą i karmią gdy tylko chcemy
      do nich przyjechać, więc uważamy, że i nam wypada ich ugościć a nie kazać im
      płacić sobie za hotel.
    • kongool Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:34
      Ponieważ spora część gości była spoza w-wy, informowaliśmy, że zapewniamy
      nocleg tylko rodzinie (ograniczenia wynikające z ilości pokoi). I raczej nie
      było z tym problemu. Ludzie mówili, że spoko, dadzą sobie radę.
      Ale wyszło tak, że jednak część rodziny zrezygnowała, więc wyszło na to, że
      nocowali wszyscy goście spoza W-wy, a nawet część największych imprezowiczów z
      W-wy (impreza była w Konstancinie).
      W pewnym momencie po prostu przestaliśmy liczyć koszty, bo i tak na początku
      zakładaliśmy, że "bierzemy" wszystkie pokoje. Rodzinka zreygnowała, a
      skorzystali na tym znajomi...

• mmadzia2 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:35
      u nas będzie 20 osób z południa Polski więc specjalnie znależliśmy taką
      restauracje która ma pokoje, wynajeliśmy 10 i już.
    • jo_miekka Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 11:47
      My zapewniamy jeden nocleg wszystkim gościom. Nie mamy wyjścia. Większość
      naszych gości ma do miejsca wesela kilkaset kilometrów. My sami zresztą też -
      660km.
      Więc jeden nocleg jest gratis a przy każdym następnym - tak informujemy gości -
      na własny koszt gości, ale pomagamy w organizacji.
      Impreza jest w ośrodku wczasowym, więc miejsca jest dość.
    • agnrek Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 12:19
      Miliony wątków o tym już powstało smile My płaciliśmy, goście nocowali w hotelu, w
      którym było wesele. Od początku liczyliśmy się z takimi kosztami, ale woleliśmy
      zaprosić ciut mniej, ale żeby każdemu było wygodnie. Takie są zwyczaje w naszych
      rodzinach, tak było na każdym weselu, a jesteśmy rozsiani po całej Polsce.
      • skarbun Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 14:32
        placimy za wszystkich za dwie noce - nawet hotelarze mowili, ze o jeden nocleg
        za duzo smile
        ale poczuwamy sie, zeby zapewnic noclegi, poniewaz mamy slub wyjazdowy - i to
        daaleko od domu smile
    • zuzia_8 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:18
      my na razie zamóiliśmy gościom noclegi. wszystkim spoza miesjca wesela (czyli
      ponad połowa) a jak z płaceniem - chyba my, ale tylko za tą jedną noc.
    • nionczka Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:41
      Nie wiem na ile jest to powszechne, ale mysle, ze wazniejsze od statystyki jest
      to czy w Twoim srodowisku praktykuje sie placenie gosciom za nocleg czy nie. U
      nas mlodzi organizuja chetnym, ale nigdy nie placa za nocleg. Choc czytajac to
      forum widze,ze raczej to nie jest popularne rozwiazanie. Moja mama kiedys mi
      opowiedziala jak jej kolezanka bardzo sie zdziwila i zdenerowala bo
      zarezerwowali noclegi i czesc gosci za nie nie zapalacila. Bo przyjechala jakas
      rodzina mlodego z okolic gdzie akurat mlodzi funduja noclegi.

Wiec w sumie chyba nie jest az tak wazne czy sie placi czy nie, ale zeby
      wszytsko bylo od poczatku jasne. Zeby uniknac nieprzyjemnych sytuacji. Od nas
      nikt nie oczekiwal zaplaty za nocleg bo nie ma takiego zwyczaju, ale lepiej sie
      upewnic, ze wszyscy goscie znaja (i akceptuja) zasady gry.
      • esmeralda_pl Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 15:44
        ja rozumiem, żeby zapłacić za nocleg np. babci przyjeżdżającej z daleka. Ale
        innym gościom? No tego to sobie nie wyobrażam. I nawet nie śmiałabym oczekiwać,
        że ktoś za mnie zapłaci!!!
      • malenstfffo Re: Zakwaterowanie gości 13.07.07, 04:36
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pytam, bo będę organizować własne wesele i
        słyszałam, że wiele osób opłaca noclegi swoim gościom przyjeżdżającym z daleka.
        W mojej rodzinie do tej pory się tego nie praktykowało i ja sama również nie
        oczekiwałabym tego jako gość.
        Myślę, że zapewnienie (i opłacenie) transportu jest jakimś rozwiązaniem, nie tak
        rujnującym jak wynajmowanie pokoi.
    • salsa.loca Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 16:30
      wszyscy przyjezdni goscie, nawet znajomi mieli przez nas opłacony nocleg

nie wyobrazam sobie inaczejsmile
    • mala_duza Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 16:37
      wszyscy przyjezdni nocleg a wszyscy miejscowi dowiezieni będą do domów busikiem
      na 2 lub 3 tury. Oczywiście my pokrywamy koszt. Kilku miejscowych gości chce
      spać (wesele jest w ośrodku wypoczynkowym) ale oni już płacą za siebie bo my im
      zapewniamy powrót do domu więc tym samym nie fundujemy noclegu.
    • oksana6 Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 18:22
      my wynajmowaliśmy pokoje w domku jednorodzinnym 20zł od łóżka
      • dagps Re: Zakwaterowanie gości 12.07.07, 19:26
        wynajmujemy pokoje w hotelu dla gosci moich przyjezdzajacych ze slaska na
        podlasie, czesc gosci w naszym mieszkaniu, my do hotelu, a kto przyjezdza do
        rodziny mlodego, spi u rodziny.
    • molle Re: Zakwaterowanie gości 13.07.07, 11:12
      u nas polowa gości jest przyjezdna (jakieś 500km) więc nie było wyjścia i mamy
      dla nich zarezerwowane pokoje na dwie lub jedną noc w hotelu gdzie organizujemy
      wesle ... pozostaje jeszcze problem - jak ich ulokować w tych pokojach? :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka