deoand 07.04.10, 16:29 Pytanie jak wyżej .. ano własnie dlaczego ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e4ska Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 16:38 Ti, Deo, masz dylematy... ti jeden, ti. Otóż: dlatego mityng, bo w naszym języku ojczystym sylaba ti głupio brzmi. Stwardnia się czyli obniża samogłoska po głosce t, a jeśli zostawiłbyś i, to powinno być zgodnie z zasadami "micing". I tak pa ruski masz tichyj, a po polsku cichy. Prawa fonetyki (nie fonetiki)polskiej. Swoją drogą to trzeba podziwiać wyczucie językowe emigranta, całopijaka Augusta. Bez błędów językowych, świetna składnia, interpunkcja na 6. Bije pod i nie tylko pod tym względem śląskiego Hepicka. zdrufka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 16:53 www.sjp.pl/co/miting Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:41 Gombrowicz - przed wojną - kazał swoim bohaterom sypiać w pyjamie. I też się wyspali. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:47 Przypomniała mi się mowa pewnego Żyda: "Że Pan Jezus rozmnożył chleb, to ja, w to wierzę, ale że oni się nim najedli ,to nie" Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:56 pierzchnia napisał: > Przypomniała mi się mowa pewnego Żyda: > "Że Pan Jezus rozmnożył chleb, to ja, w to wierzę, ale że oni się nim najedli , to nie" ___________________________________. Byles przy tej rozmowie, czy cytujesz znowu, bo nie masz wlasnego zdania..? A... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 09.04.10, 07:27 www.youtube.com/watch?v=3QYEoUZP7VQ Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 09.04.10, 09:03 www.youtube.com/watch?v=8WgSAvEe11k Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 19:40 e4ska napisała: > Ti, Deo, masz dylematy... ti jeden, ti. > Otóż: dlatego mityng, bo w naszym języku ojczystym sylaba ti głupio brzmi. Stwardnia się czyli obniża samogłoska po głosce t, a jeśli zostawiłbyś i, to powinno być zgodnie z zasadami "micing". > I tak pa ruski masz tichyj, a po polsku cichy. Prawa fonetyki (nie > fonetiki)polskiej. > Swoją drogą to trzeba podziwiać wyczucie językowe emigranta, całopijaka Augusta. > Bez błędów językowych, świetna składnia, interpunkcja na 6. Bije pod i nie tylko pod tym względem śląskiego Hepicka. > zdrufka :-) __________________________________________________. Eska, zaskakujesz mnie coraz bardziej... - Wielkie uklony w Twoja strone..!!! Wyjasnilas mi to z wielkim przekonaniem i wiedza...! A... Ps. Co do "calopijaka" zgadzam sie, ale z ta ocena to musze tym (niektorym) tlumokom wyjasnic, ze otrzymalem ja po znajomosci...! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:14 A Cicianik przeciekał i eska miała co robić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:37 Titanic, słowo obce, wymawia się w Polsce: tytanik. Z Hepicka nie zrobisz tytana lingwistyki, chociaż jest titanem netowych wyszukiwarek. I tak już zostanie na wieki, amen i cześć. Zdrufka, Auguście... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 21:46 e4ska napisała: > Titanic, słowo obce, wymawia się w Polsce: tytanik. > Z Hepicka nie zrobisz tytana lingwistyki, chociaż jest titanem netowych wyszukiwarek. I tak już zostanie na wieki, amen i cześć. > Zdrufka, Auguście... ;-) __________________________. Jestes nie do przebicia...! ;-))))))))))))))))))))))))) A... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 07.04.10, 18:35 www.youtube.com/watch?v=Hbe9ekTAYDc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
dangaryz Re: Dlaczego mityng a nie miting ??? 19.05.23, 21:59 Jeśli słowo mityng próbujemy czytać zgodnie z pisownią to brzmi bardzo dziwnie. Zgadzam się, że sylaba "ti" brzmi śmiesznie w przypadku, gdy jest pierwszą sylabą wyrazu lub stawiamy na nią akcent np. Titanic. Inaczej sprawa wygląda w przypadku słowa miting, gdzie akcent stawiamy na pierwszą sylabę i czytamy to jako miting. Z ang. meeting czytamy ˈmēdiNG. Widać tam wyraźnie "i" więc dlaczego właściwie piszemy tam "y"? Ani to nie wygląda ani nie brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś