aga1322 13.07.07, 08:13 Koza Koza Kozowie Kozów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gioseppe Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 08:30 tak, poprawnie to jest jezyk polski wiec polskie nazwiska sie odmienia, sa jedynie wyjatki kiedy nazwisk sie nie odmienia te wszystkie pytania czy odmieniac nazwiska czy nie sa po prostu spowodowane burza mozgow ktora serwuja media "zangielszczanie" nazwisk naprawde nie jest ladne i brzmi okropnie pretensjonalnie.. a moze to moje skrzywienie zawodowe... nie wiem. poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=12 eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3249/idc/7/ jesli masz jakies pytania dot. odmiany nazwisk mniej polsko brzmiacych najlepiej zapytaj na grupach dyskusyjnych groups.google.pl/group/pl.hum.polszczyzna/topics Odpowiedz Link Zgłoś
natalii_2 Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 10:07 Zgadzam sie z poprzedniczką oczywiście odmieniamy polskie naziwska !! ile ja sie przy swoich zaproszeniach namęczyłam bo mój ukochany uważał, że po co to ruszać skoro mamy w rodzinie przeróżne dziwne nazwiska , a ja z uporem maniaka odmieniam, odmieniam i odmieniam..nic nie poradze tak mnie wyedukowano, mówie po polsku, a nasz język ma to do siebie, że jest mucho skomplikowany .. zatem nazwisko : koza, zapraszasz Szanownych Państwa Kozów, a przyjadą na Twój ślub Szanowni a jakże Państwo Kozowie i kropka )) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 10:09 no dobra, a jak jest nazwisko koziol, to przeciez jaks ie odmieni na koziolow to brzmi smiesznie a kozlow to juz inne nazwisko jakby moje przyszle jest trudne do odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 10:13 dagps napisała: > no dobra, a jak jest nazwisko koziol, to przeciez jaks ie odmieni na koziolow t > o > brzmi smiesznie a kozlow to juz inne nazwisko jakby > moje przyszle jest trudne do odmiany. no a jak? oczywiście - Państwo Koziołowie Państwo Kozioł o tak jakby ...byli niedorobieni - niby państwo a tylko w nich 1 Kozioł... [a gdzie Koziołowa??] Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 10:24 dagps napisała: > niedorobieni))) no tak! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 10:12 maria koza jan koza sz.p. maria i jan kozowie zapraszam marie i jana kozów. To jest język polski, a polski się odmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k zagadka :) 13.07.07, 10:19 słyszałam kiedyś na wykładach niestety nie pamiętam jakich że nazwisko stanowi własność posiadacza więc powinno sie stosować odmianę wybraną przez osobę o tym nazwisku np. pan Gołąb kogo czego nie ma? pana Gołębia czy pana Gołąba? jakie propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: pana GŁĄbA :-P 13.07.07, 10:25 Jasne że Gołębia, ale jak szanowny posiadacz nazwiska życzy sobie Gołąba to gotów się śmiertelnie obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Gołąba i Kozioła, Gołąbów i Koziołów 13.07.07, 10:34 MOje drogie, nazwiska kończące się na spółgłoskę poprzedzoną samogłoską "o" lub nosówką "ą", odmieniamy, nie dokonując zmian w temacie. Czyli nie wymieniamy "ą" na "ę" ani "o" do tzw. fleksyjnego zera. Tak samo np. Dąb - pana Dąba, państwa Dąbów (nie: Deba, Dębów) Życzenie właściciela nazwiska nie ma tu nic to rzeczy. I niestety w internetowych poradniach jezykowych zdarzają się błędy. Odsyłam do "Poradnika Językowego" prof. Markowskiego oraz do "Kultury jezyka polskiego" D. Buttler. No, to się nawymądrzałam Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Re: Gołąba i Kozioła, Gołąbów i Koziołów 13.07.07, 10:36 A Koza zwyczajnie: pana Kozy, pani Kozy (Kozowej), państwa Kozów, państwo Kozowie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Gołąba i Kozioła, Gołąbów i Koziołów 13.07.07, 10:41 no właśnie tak mi ta babka na tych niepamietnych wykładach mówiła że jednak wola posiadacza nazwiska jest ważna ale ona mogła się mylić bo to raczej polonistka nie była Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: pana GŁĄbA :-P 13.07.07, 11:59 No właśnie nie Gołębia, żeby odróznić pana od zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: zagadka :) 13.07.07, 10:25 Gołąbów. Podobnie jak Koziołów. Na I roku polonistyki uczymy się takich cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: zagadka :) 13.07.07, 10:27 Jeny! Jak dobrze że zrezygnowałam z polonistyki, nie wyrobiłabym Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Re: zagadka :) 13.07.07, 10:43 To dotyczy tylko dwóch grup nazwisk: 1. Żeńskich znaczących - np. Woźny, Tłusty, Rozkoszny. Kobieta moze być Anna Woźna, Tłusta, Rozkoszna lub Anna Woźny, Tłusty, Rozkoszny - i tu ma możliwość wyboru. 2. nazwisk, które podpadają pod dwa paradygmaty (wzorce) odmiany: przymiotnikowy i rzeczownikowy - np. Suska. Przymiotnikowy: Jan (JAKI?) Suski, Jana Suskiego, o Janie Suskim; Maria (JAKA?) Suska, Marii Suskiej, Z Marią Suską. Rzeczownikowy: Jan (co?) Suska, Jana Suski, o Janie Susce; Maria Suska, Marii Susce, z Marią - tu akurat tak samo - Suską. Przeważnie w rodzinie jest uświęcona jakaś forma i kolejne pokolenia ją zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
talula19 Re: zagadka :) 18.07.07, 21:47 Gołąba. Podobnie jak Dąb-Dąba a nie Dęba. Odpowiedz Link Zgłoś
kotabma Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 11:38 a jak potrawnie od Magenta: państwo XiY Magentowie Zawiadomic panstwa XiY Magentów? bedzie ok? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1322 Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 13:06 Właśnie kolega zwrócił mi uwagę, że błędnie napisałam jego nazwisko Kozowie, Kozów i zrobiło mi się głupio. A pytałąm polonistki wcześniej........... Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 13:13 A - spytam z ciekawości - jak napisałaś, a jak sobie życzył kolega? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1322 Re: Jak poprawnie? 13.07.07, 13:32 Napisałam W i K Kozowie Kozów A on stwierdził, ze Koza Koza Głupio mi bo już nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 10:54 moje przyszle nazwisko konczy sie na ....el, powinno byc zapraszamy pana ....la, panstwa .....lów, a moze panstwa ....elów, ale nikt nigdy tego nazwiska w rodzinie nie odmienia, chyba ze z ironia mowiac o jednej ciotce "......lowa". ciekawe klopoty znajomym sprawia odmiana, bo zastanawiaja sie czy ....la, czy w ogole moze .....ela. np mendel - mendla, mendela, mendelow, mendlow, ciotka mendelowa. wobec tego, nazwisko moje, bedzie pani ......el, a zapraszac mnie beda - pania ....el, bo jak inaczej. bedzie nieodmienne. dobrze mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 12:10 Nazwiska nalezy odmieniac jak rzeczownki pospolite, niezależnie od tego, czy maja swój odpowiednik wśród zwykłych rzeczowników, czy nie. Twoje więc nazwisko nalezy odmieniać tak, jak wyraz pędzel: pędzlom, pędzlowi, pędzla. Ale: masz furtkę. Jest to nazwisko nietypowe (do najbardziej typowiych należą zakónczone na -ec, ek, -eń) i ono tylko W ZASADZIE podpada pod paradygmat słowiański. Więc mozesz sobie to "e" ruchome zatrzymać, jesli bardzo chcesz. I pisać np. Wandzela, Wandzelów, Wandzelom (zamiast zwyczajnie: Wandzla, Wandzlom, Wandzlów). Nie wiem, jak ono dokładnie brzmi, czy jest słowaińskie, czy wyraźnie obce, a od tego też powinnaś uzależniać decyzję. Bo np. Popiel (nasz legendarny król) wymaga jak złoto odmiany - Popiela, Popielów, Popielem. Ja polecam odmianę - tak jest ładniej, prościej i po polsku. Zauważ też, ze w mowie Poalcy stosują wszystkie możliwe odmiany, odmieniają pięknie i poprawnie, tylko kartka i długopis rodzą kompleksy. Pani Wandzlowa, Pędzlowa, Mendlowa jest jak najbardziej poprawną, piękną formą żeńską nazwiska Wandzel, Pędzel, Mendel. To dlatego, ze własnie, jak sama zauwązyłaś, nie da się odmienić nazwiska żeńskiego (zapraszac będa panią - el), a polszczyzna kocha fleksje i się jej domaga. Sama stosowałam takie formy w zaproszeniach (bo jak inaczej, gdy o tej osobie ZAWSZE mówi się używając tej formy nazwiska?). Pisałam zaproszenie dla pani - owej. Stosowałam również formy panieńskie: zapraszałam panny -ówny i na nocleg do panien -ównien... Nie wiem, czy to jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 12:13 Popielem strzelilam jak kula w płot - tu akurat "e" się nie rusza, ale z zupelnie innych powodów, o których nie chce mi sie pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 18:57 I tu jest problem, o którym ktoś pisał wyżej - w przypadku "e" ruchomego wiele zależy od tradycji rodzinnej, której, jak rozumiem, tu nie ma (???). Kiedyś mnie kolega to podobnym typie nazwiska ochrzanił, że nie "Mendla", tylko "Mendela", bo tak się ustaliło w jego rodzinie. Ale bardziej typowa jest forma "Mendla", "Mendlów", "Mendlowa". Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 19:00 to ja lepiej tego e nie rouszam, bo jak ruchome to smiesznie brzmi, do slowianskiego mu daleko, brzmi bardziej obco niz wiekszosc "naszych" Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Jak poprawnie? 18.07.07, 19:42 W brzmiących bardzo obco faktycznie lepiej nie ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś