Dodaj do ulubionych

Akt ślubu... help

31.07.07, 13:37
jestem z miasta A, mój mąż z miasta B, w mieście C był ślub. Gdzie odbieramy
akt ślubu??
Obserwuj wątek
    • salsa.loca Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:38
      odpowiedz Csmile)))
    • kamelia04.08.2007 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:41
      w urzędzie stanu cywilnego w którym został zawarty związek małżeński, ew w USC
      właściwym miejscowo dla miejsca zawarcia związku małzeńskiego
      • skarbeczek Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:51
        to znaczy, że muszę teraz jechać do Zakopanego z Warszawy??
        • kamelia04.08.2007 no co ty pociągniem chcesz tam zasuwać 31.07.07, 13:56
          taki kawał drogi?

1. jesli związek małżński był zawarty w zakopcu to właściwym jest tamtejszy
          USC, to jest druga strona brania slubu w tzw. miejscu trzecim
          2. napisz wniosek o nadesłanie odpisu aktu małżeństwa, opłać przelewm opłatę
          skarbową (na rachunek bankowy urzędu miasta w zakopcu), dołącz do wniosku
          potwierdzenie zapłaty, idź na poczte i voila... czekaj aż ci przyślą.
        • kamelia04.08.2007 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:58
          a zapomniałam powiedzieć, że pierwsze 2 czy 3 egz. opdpisu aku małżeństwa
          dostaniecie bez opłat.
          Jeśli w przyszłości będziecie potrzebować dodatkowych egzemplarzy odpisu to
          procedura opisana jak wyżej.

• gina100 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 14:21
          Jak moze jeszcze pamietasz ja tez mialam slub w Zakopanem. Zameldowana jestem w
          Wa-wie a mieszkam za granica. Panie w usc w Zakopanem sa wyrozumiale. Wystarczy
          napisac podanie a przysla Ci ten dokument (3 egzemplarze) do domu. Jak nie
          wiesz jak to zrobic do zadzwon do nich, wytlumacza Ci co i jak.
    • ishka82 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:56
      Mi powiedziano, że Akt Ślubu dostaniemy od razu po uroczystości.
      Nie wiem, ale wydaje mi się, że powinnaś zadzwonić tam gdzie braliście ślub i
      spytać, czy koniecznie musicie Akt osobiście odebrać, czy nie mogą go przesłać
      pocztą do Was lub do USC w miejscu zamieszkania.
    • mysza_klapsiara Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 15:32
      W mieście C smile Pozdrawiam!
      • talula19 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 18:44
        Mnie się wydaje, że to zależy, gdzie załatwialiście formalności, w którym USC...chyba braliście ślub konkordatowy, tak? jeśli tak, to do którego USC ksiądz miał wysłać dokumenty? tam powinniście się zgłosić po ich odbiór.
    • ewelita Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:13
      Ale to chyba miło wyskoczyć do Zakopanego? Jeszcze raz, może na malutki weekend
      poślubny smile)
      • bystra_26 Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:43
        Tylko, że USC pracuje jak każdy urząd pn-pt w godzinach pracy. Jak sa ślubu
        wieczorem czy w soboty, to się nie załatwia spraw papierkowych takich jak wasz.
    • ewelita Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:44
      ale można umówić sie w USC np. na piątek po południu, a cały weekend relax
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka