skarbeczek 31.07.07, 13:37 jestem z miasta A, mój mąż z miasta B, w mieście C był ślub. Gdzie odbieramy akt ślubu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:41 w urzędzie stanu cywilnego w którym został zawarty związek małżeński, ew w USC właściwym miejscowo dla miejsca zawarcia związku małzeńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
skarbeczek Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:51 to znaczy, że muszę teraz jechać do Zakopanego z Warszawy?? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 no co ty pociągniem chcesz tam zasuwać 31.07.07, 13:56 taki kawał drogi? 1. jesli związek małżński był zawarty w zakopcu to właściwym jest tamtejszy USC, to jest druga strona brania slubu w tzw. miejscu trzecim 2. napisz wniosek o nadesłanie odpisu aktu małżeństwa, opłać przelewm opłatę skarbową (na rachunek bankowy urzędu miasta w zakopcu), dołącz do wniosku potwierdzenie zapłaty, idź na poczte i voila... czekaj aż ci przyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:58 a zapomniałam powiedzieć, że pierwsze 2 czy 3 egz. opdpisu aku małżeństwa dostaniecie bez opłat. Jeśli w przyszłości będziecie potrzebować dodatkowych egzemplarzy odpisu to procedura opisana jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
gina100 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 14:21 Jak moze jeszcze pamietasz ja tez mialam slub w Zakopanem. Zameldowana jestem w Wa-wie a mieszkam za granica. Panie w usc w Zakopanem sa wyrozumiale. Wystarczy napisac podanie a przysla Ci ten dokument (3 egzemplarze) do domu. Jak nie wiesz jak to zrobic do zadzwon do nich, wytlumacza Ci co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
ishka82 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 13:56 Mi powiedziano, że Akt Ślubu dostaniemy od razu po uroczystości. Nie wiem, ale wydaje mi się, że powinnaś zadzwonić tam gdzie braliście ślub i spytać, czy koniecznie musicie Akt osobiście odebrać, czy nie mogą go przesłać pocztą do Was lub do USC w miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
talula19 Re: Akt ślubu... help 31.07.07, 18:44 Mnie się wydaje, że to zależy, gdzie załatwialiście formalności, w którym USC...chyba braliście ślub konkordatowy, tak? jeśli tak, to do którego USC ksiądz miał wysłać dokumenty? tam powinniście się zgłosić po ich odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelita Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:13 Ale to chyba miło wyskoczyć do Zakopanego? Jeszcze raz, może na malutki weekend poślubny ) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:43 Tylko, że USC pracuje jak każdy urząd pn-pt w godzinach pracy. Jak sa ślubu wieczorem czy w soboty, to się nie załatwia spraw papierkowych takich jak wasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelita Re: Akt ślubu... help 01.08.07, 09:44 ale można umówić sie w USC np. na piątek po południu, a cały weekend relax Odpowiedz Link Zgłoś