Dodaj do ulubionych

ślub idealny;)_

08.10.07, 12:33
Hej,
Od dłuższego czasu jestem całkowicie uzależniona od tego forumwink Analizując wszystkie relacje z wesel (uwielbiam je i zwracam się z apelem_ piszcie jak NAJDŁUŻSZE i jak najbardziej szczegółowe) udało mi się podpatrzeć sporo niestandardowych pomysłów. Jednym z najlepszych są rożki z płatkami róż dla gości (przepraszam autorkę, ale zgubiłam gdzies post i nie mogę jej nikusad )I stąd moje pytanie:
Czy i wy macie jakies ulubione, niestandardowe pomysły (podpatrzone u kogos bądz autorsko zrealizowane). Jeśli tak proszę o inspiracje - linki do piccassy mule widziane
Uściski
Friedrich

Obserwuj wątek
    • twoj_aniol_stroz Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 13:28
      U nas na weselu była nauka tańca (oczywiście w formie mocno
      przerysowanej), uczyliśmy się tanczyć tango (z mocnym naciskiem na
      przeróżne wyginania), rumbę, rock'n'roll'a i coś jeszcze (nie
      pamiętam co) i wszyscy uczestnicy, którzy brali udział dostali od
      nas pamiątkowe zaświadczenia o ukończeniu elitarnego kursu tańca dla
      wybranych. Potem był konkurs taneczny, gdzie my (mąż i ja) byliśmy
      jury, które oceniało tańczących i potem przyznawaliśmy nagrody w
      różnych kategoriach: dla pary najbardziej luzackiej, dla pary
      najlepiej zgranej, dla pary najlepiej tańczącej, dla pary
      najpiękniej wyglądającej itd (mieliśmy tych dyplomów tak dużo, że
      spokojnie dla każdej pary wystarczyło), po konkursie rozdawaliśmy
      dyplomy oraz nagrody w postaci dobrej czekolady (na weselu było dużo
      dzieci biorących udział w konkursie, więc zrezygnowaliśmy z nagród w
      postaci alkoholu). Po 11 latach niektórzy goście nadal mają dyplomy
      u siebie w domach - co stwierdziłam ze zdziwieniem kiedy ostatnio
      czegoś szukałyśmy z ciocią u niej w szufladach.
      • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 18:16
        pomysl na konkurs taneczny jest naprawde ciekawy. to musialo byc naprawde mile uczucie - zobaczyc jak goscie przechowuje swoje dyplomywink ja bylam na jednym weselu, gdzie zaserwowano gosciom pokaz profesjonalnej pary tanecznej- mnie to troche nie pasowalo, goscie tloczyli sie wokol tanczących.
        • twoj_aniol_stroz Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 20:02
          Taki pokaz jest ok jeśli PM to właśnie Ci profesjonalni tancerze,
          ale jeśli nie, to jakoś mi też to nie tak.
          Goście naprawdę bawili się świetnie, co było zasługą głównie DJ'a.
          Ta pani podpowiedziała nam ten konkurs. Oczywiście kosztowało nas to
          sporo pracy dodatkowej, bo trzeba było zrobić dyplomy, pomyśleć o
          nagrodach itd ale było warto.
    • gioseppe Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 13:34
      tylko uważaj bo tu naprawdę można się "zasiedzieć" wink
      • agusia101 Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 19:12
        ja swój ślub mam przed soba. Kilka pomysłów juz mam: śpiewnik do
        koscioła dla gosci, prawdopodobnie beda puszczane gołąbki. Na samej
        sali ksiega gosci, winetki i zamiast migdałów krówkismile)Na
        podziekowaniu dla rodziców rzutnik z naszymi zdjeciami z
        dziecinstwa, a dla rodziców zdjecia juz z naszego slubu w ramkach.
        • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 21:49
          hej!
          o gołębiach myślę już od dłuższego czasu, mnie wydają się naprawdę super(no jest pewna obawa, że
          a)coś im się stanie
          b)a nuż zechcą skorzystać z toalety w chwili uzyskania wolnościwinkno ale to podobno na szczęście
          choc pomysl ten nie wszystkim sie podoba, moja siostra uwaza to za kiczwink
          ja chyba jestem juz przekonana
          co do prezentacji-tez o tym myślę
          niestety takiej malo-profesjonalnej, czyli prezentacja w powerpoint, ewentualnie podklad muzyczny
          spewnik do koscioła?
          hhm ciekawe, ale w jakiej formie?
          pozdrawiam
          f
          • agusia101 Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 21:51
            spiewnik w jakiej formie?? Byłam na slubie w niemczech i na kazdej
            ławce było ok 4 spiewników. Młodzi sami drukowali: na pierwszej
            stronie było zdjecie mlodych a nastepnie piesni całosc miała ok 4
            str. Formatu małego zeszytu
            • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:00
              pomysl ze spiewnikiem podoba mi sie coraz bardziej
              daj znac, czy sie na taki zdecydujeszwink
              • morrighan80 Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 14:32
                My bedziemy miec msze lacinska i porzadek mszy mamy miec wydrukowany
                wlasnie w formie takiego spiewnika zeby nie bylo "mowil dziad do
                obrazu" (piesni zamierzamy dac dosc popularne wiec moj maz uwaza ze
                mozemy liczyc na pamiec gosci - i tak wiekszosc oprawy muzycznej
                robi chor).
                Z tego co ogladalam na slubach wiem, ze O Stworzycielu Duchu powinno
                byc wydrukowane bo malo kto zna calosc na pamiec (o ile w ogole chca
                spiewac-poproscie znajomych zeby jednak sie przemogli i spiewali bo
                takie niesmiale popiskiwania z katow nie wychodza dobrze - nasi juz
                trenuja lacinskie pienia ;D ).
          • gioseppe Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:00
            friedrich_beauty napisała:

> hej!
            > o gołębiach myślę już od dłuższego czasu, mnie wydają się naprawdę super(no jes
            > t pewna obawa, że
            > a)coś im się stanie
            > b)a nuż zechcą skorzystać z toalety w chwili uzyskania wolnościwinkno ale to podo
            > bno na szczęście
            > choc pomysl ten nie wszystkim sie podoba, moja siostra uwaza to za kiczwink

według mnie również puszczanie gołębi to kicz.
            może nawet nie kicz ale po prostu głupi pomysł smile

no ale gołąbków na zaproszeniach też nie lubie i nie miałam więc może mam inny
            gust smile
            • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:25
              wlasnie wlasnie
              z golabkami czy serduszkami jest ten problem ze troche kiczowatewink
              ja nie lubie golabkow na zaproszeniach, samochodzie
              ale te zywe?
              hmm...
              ale jak mowilas kwestia gustuwink
    • anka7961 Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 21:52
      z innowacyjnych pomysłów ja podłapałam: zamiast płatków róż lub ryżu przy
      wyjściu z kościoła bańki mydlane puszczane przez gości smile mi i mojemu K. bardzo
      się to podoba smile
      • agusia101 Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:17
        platki i banki musiałabym chyba komus zlecic bo przeciez przy
        wyjsciu z koscioła nie zaczne rozdawac wszystkim płatków i narzuce
        ze maja nie rzucac ryzem. Ma byc wszystko spontaniczne. Wiec wole
        spontaniczny ryz niz przymoswoe platki róz.
        • agusia101 Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:18
          zastanawiam sie jeszcze nad fajerwerkami koszt około 1500 zł...
        • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 08.10.07, 22:23
          wydaje mi sie, ze papierowe rozki (zdjecie jest gdzies na forum, tylko zapomnialam gdziewinkale poszukam w weekend) mozna rozlozyc na lawkach przed ceremonia - zostawic ludziom (u nas pani koscielna, czy siostry), chyba wszyscy sie domysla po cowink no zawsze mozna zrobic napis w stylu _ nie zapomnij mnie zabracwink
          co do fajerwerkow -hmmm ja nie przepadam, nawte na sylwestra sie boje ze cos komus zostanie urwanewink
          poza tym fajerwerki dobrze wypadna tylko w otoczeniu np parku, w zwyklym ogrodku- chyba nie bardzo?
          • dagps Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 08:38
            platki dajemy komus kto wychodzi z tego samego domu, albo z kim sie spotkamy
            przed slubem i juz on komus je da, nie musi nie byc spontanicznie, przeciez
            jasne ze panna mloda nie bedzie zza sukienki po wyjsciu dawac ludziom platkow
            "rzuccie na mnie". u nas rzucaly dzieci z babcia, byly przeszczesliwesmile
            a banki mydlane - jako gosc balabym sie o sukienke, jako panna mloda, tymbardziej
            • dagps Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 08:41
              i nie zapomnijcie ze slub idealny musi byc z umiarem, wiadomo ze zawsze jest
              mnostwo jedzenia, ale mnostwo zabaw, bibelotow, golabki, banki, spiewniki i do
              tego prezentacja, podziekowania wyjatkowe w formie, platki na stolach,
              swieczniki, dekoracje z kwiatow , tablice witajace gosci, mlodych, rodzicow -
              zaczyna wygladac jak odpust z wieloscia atrakcji, gdzie sie obrocisz cos sie
              dzieje, ze nie jestes w stanie spamietac o co chodzilo. wszystkie dodatki,
              atrakcje lepiej jesli do siebie pasuja, niz mieszaja sie ze soba golebie z
              serduszkami.
              • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 10.10.07, 20:50
                zgadzam sie z toba, ze nei chodzi o zrobienie szopki czy tez prezentacji na targi weselnewink wlasnei dlatego szukam inspiracji, tak, aby wybrac kilka naprawde fajnych pomyslow. i przede wszystkim nietuzinkowych, coz chce aby moj slub byl inny niz wszystkiewinkmnie na przyklad nie podobaja sie wcale te wszelkie weselne gadzeciki typu - tablice witajace, winietki na alkohol ze zdjeciami itd.
          • gioseppe Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 08:55
            zobacz do mojej galerii

mielismy rozki, nie wiem czy chodzi ci o takie

nad rozwiazaniem tego problemu nie ma sie co nawet zastanawiac

dajesz pierwszej lepszej osobie w domu, mowisz o co chodzi (moja kuzynka rozdala
            te rozki mlodym osobom, ktore staly najblizej wejscia) i wychodzi wink
            • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 20:24
              hej
              dzieki, dzieki
              to wlasnei twoja galeria(super nota bene zainspirowala mnie do rozanych rozkow)
          • siog Re: ślub idealny;)_ 09.10.07, 09:45
            u mnie platki w rozkach byly poukladane w koszyku i jedna z druhen rozdwala
            gosciom przy wyjsciu z kosciola.
            • paula2306 Re: ślub idealny;)_ 11.10.07, 21:10
              Mnie również bardzo podoba się pomysł rożków, bo chcę żeby sypano
              nas płatkami róż, a nie ryżem czy cukierkami. Byłam w sobotę na
              weselu i parę młodą obsypano cukierkami dość sporej wielkości, pani
              młoda niestety dostała taką garścią cukieków prosto w twarz. Ciągle
              zastanawiam się co jeszcze wymysleć by nasz slub i wesele były
              udane. Zastanawiam się nad karaoke po 24.00, kiedy goście będą
              weseli i odważni smileMój DJ organizuje tez imprezy z karaoke więc
              myslę, że nie będzie problemu. A w związku z tym, że na weselu
              bedzie grał DJ, to zastanawiam się jak zorganiować wyjście z
              domu...Nie chciałabym wychodzić tak całkiem po cichu. Więc jeśli
              macie dziewczyny jakieś pomysły, to proszę piszcie!
              • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 11.10.07, 21:37
                hej! brawa za pomysl z karaokewink jesli wasz dj potrafi sie tym zajacwink wlasnie o takie pomysly mi chodzi - niebanalne i do przemyslenia. bo wydaje mi sie ze czy taki pomysl wypali zalezec bedzie jedynie od gosci - no nie wszyscy, nie wszyscy beda mieli ochote zaspiewac (nawet po 12wink.
                co do historii z z cukierkami - to mnie wlasnie martwi - brak myslenia u niektorych gosciwink bylam na jednym weselu, ktore prawie zepsula cioteczka panny mlodej, ktora sciagnela na impreze jakis obcych ludzi (pod wplywem), ktorzy sie zaczeli awanturowac o wodke!
                jak widze pomysl rozkowy znajduje coraz wiecej zwolennikow - duze brawa dla jego AUTORKIwink
              • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 11.10.07, 21:41
                WITAM W MOIM WATKU SLUB IDEALNYwink ja planuje tak za poltorej roku, chyba ze zdecyduje sie na jesien 08wink sali jeszcze nie wybralam,ale nie ma pospiechuwink od dawien dawna myslalam o slubie w lacie, ale ostatnio zmieniam zdanie - wiosna albo jesien -wrzesien, pazdziernik - wydaja mi sie duzo bardziej romantycznewink no i poza sezonem podroz poslubna duzo, duzo tanszawink
              • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 11.10.07, 21:52
                a co myslisz o pomysle prezentacji?
                ja zdecydowanie uwazam ze dj to lepsze rozwiazania niz orkiestra
                u mojej siostry byl dj
                i byl naprawde super
    • ruda-spinka miejsca dla gosci 11.10.07, 21:54
      I ja jeszcze powtorze to co juz bylo na tym forum.Bardzo dobre
      rozwiazanie z karteczkami kto ma gdzie siedzec. Para mloda najlepiej
      zna gosci i najlepiej posadzi ludzi, bo gdy beda to robic sami po
      pierwsze przxy wejsciu do sali beda sie zanjmowac zajmowaniem
      miejsc, a po drugie czesc bedzie neizadwoolona bo usiadzie w calkiem
      przypadkowych wolnych miejsacy.
      I tu uwaga mysmy tak sadzali gosci, ze nie na przemian kobieta
      mezczyzn a kobieta mezczyzna, ale kobieta kobieta mezczyzna,
      mezczyzna w ramach par. Zawsze jest tak ze kobiety z kobietami a
      mezczyzni z mezczyznami chcetniej z soba rozmawiaja. Przy takim
      rozkladzie nie musza tego robic przez druga osobe. Na prawde polecam
      taki uklad.U nas goscie sami mowili ze bardzo im to pasowało/
    • paula2306 Re: ślub idealny;)_ 12.10.07, 17:13
      Ja też wolę DJ zamiast orkiestry. Tym bardziej, że u mnie będzie
      grał znajomy, wiem jak gra i jestem o to spokojna. Ma też
      doświadczenie w karaoke smile)Jeśli chodzi o prezentację, to świtny
      pomysł, ale ja niestety jestem zbyt niecierpliwa, żebym to sama
      zrobiła smile) Chyba, że ktoś z gości wpadnie na ten świetny pomysł wink
      Zastanawiam się ciągle nad karteczkami z nazwiskami gości...
      • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 12.10.07, 19:51
        kochana,
        na jednym weselu (w ktorym uczestniczylam) wygladalo to tak: goscie przed sala byli gotowi do startu i coraz bardziej neicierpliwi, ledwo doczekali na mlodych a potem na wyscigi (po trupach prawiewink do sali - sceny dantejskie, ludzie usiedli bez sensu i na przyklad zostwaly wolne pojedyncze krzesla, wiec jak jakas para bez refleksu byla to musiala sie porozumiewac telepatyczniewink bo wyfikowane cioteczki bynajmniej nie chcialy sie przesiadac! i co najlepsze....

zabrako miejsca dla matki panna mlodego...ma za swoje - powinna biegi krotkodystansowe potrenowac przed weselemwink skandal straszny bylsmile

na ostatnim weselu (czerwiec) karteczek oczywiscie tez nei bylo i juz w koscieli grupy znajomych umawialy sie : ja bedziecie peirwsui to zajmijcie 20 miejscwink mowie wam nie na moje nerwy, a najlepsze sceny byly przy wesjciu na sale - bo byly drzwi glowne i boczne, ktore niektorzy wypatrzyli - i tak chylkiem, ukradkiem przemykali zostawiali szal, marynarke, kapelusik i miejsce zjaete.
        cokolwiek by sie dzialo - czytaj ile lez by moja mamusia nie wylala(bo nei wypadawinkja bede miala karteczki, chocbym miala ewnetualna tesciowa uduscic przed weselemwink
    • friedrich_beauty slub idealny a swiece 12.10.07, 19:56
      witajcie to znowu ja - zrobilam sobei wieczor spa, wiec mam duzo czasu na stukanie. chcialabym sie podzielic kolejnym pomyslem - otoz bradzo, ale to bardzo podobaja mi sie wnetrza oswietlone swiecami - idealnei widze to tak - pierwszy taniec, swiatla wygaszoe i tylko plomienie swiec- wiem, wiem jest to trudne do realizacji - bo kto by czekal z pierwszym tancem do zapadniecia zmroku! ale jestem pewna ze wymysle cos w zwiazku z tymi swiecami - jesli nie pierwszy taniec - to moze potem jakis taki spejalny dodatkowy?
      bo ciemnosci i tort z zimnymi ogniami to jednak nie to...wink
      • dagmara_1982 Re: slub idealny a swiece 17.10.07, 09:07
        Ha.. ja będę miała na ślubie na pewno na pierwszy taniec ciemnosmile)
        hihi.. ślub w październiku więc akurat na sali będzie panował
        półmrok. Gości obdarowujemy "drażami" każdy dostaje "zawiniątko" z
        drażami, tylko jeszcze nie wpadłam na pomysł kiedy. Karaoke mamy w
        pogotowiu, ale chyba nic z tego nie wyjdzie bo mamy naprawdę
        malutkie weselesmile Bardziej w rodzaju bankietu niż typowego wesela...
        To co naprawdę jest fajne to taniec ojca z córką... i na moim ślubie
        będzie podobnej rangi jak taniec pary młodej. winietki na stole
        oczywiście będa. Menu wydrukowane też - żeby goście wiedzieli co
        będzie i mogli się przygotować na rozłożenie sił w czasie. Tort
        będzie ozdobiory świerzymi różami.
        No i mój tata na ślubie będzie prowadził mnie do ołtarza. Przed samą
        mszą będzie ceremonia przekazania światła wiary i tradycji... no a
        czytania będą "czytali" świadkowie... w celu spersonalizowania
        uroczystości.
        Radze wcześniej porozmawiać z księdzem (jeśli ślub kościelny) na
        temat kazania bo jak byłam naostatnim ślubie to ksiądz mówił o
        rozwodach i o śmierci. Proponuje zaznaczyć, żeby tego uniknąć.
        No i my będziemy mówić swoją własną przysięge - wcześniej ułożonąsmile
        Ja w organizacji bardziej skupiłam się na ceremonii ślubnej niż na
        weselu. smile
    • friedrich_beauty slub idealny a stoliki 12.10.07, 19:58
      dziewczyny a szczegolnie te z duzym doswiadczeniem weselnym - jak to widzicie: czy lepsze jest tradycyjne ustwaienie stolow- czyli dookola scian, czy tez powiedzmy 12, 8 osobowe stoliki okragle - wiem, wiem, ze zalezy to w duzej mierze od sali ale moze warto poszukac sali, gdzie stolikowo-okragly wariant jest mozliwy?
    • friedrich_beauty slub idealny - kto prowadzi panne mloda do oltarza 12.10.07, 20:06
      kolejny temat do przemyslen:
      jak to, kochane widzicie, czy
      1) standardowa formula - mlodzi jada razem do kosciola i razem wchodza,
      2) czy tez pan mlody czeka przed oltarzem a panna mloda wchodiz prowadzona przez ojca (przy dzwiekach muzyki), poprzedzona druhnami... dodam, ze pan mlody widzi ja w tej chwili po raz pierwszy w tym dniu-pomyslcie jakie to bedzie wrazeniewink
      i oczywiscie oszczedzamy sobie tych wszystkich klekan na obrusie - czyli polskiego blogoslawienstwa(ja jestem przeciwna -ale szanuje wszytskei odmienne zdania, wiec prosze mnie nie atakawacwink
      blogoslawienstwo ewentulanei w kosciele (ten pomysl podpatrzylam na forumwink, jesli rodzicom naprawde zalezy

gwoli scislosci - bylam na sporej ilosci slubow w ciagu ostatnich dwoch lat i przyznaje, ze w zadnym przypadku nie zastosowano formuly - panna mloda wchodiz do kosciola z ojcem (ach te amerykanskie komedie romantycznewink
      stad apel!!!!!
      bardzo prosze wsyzstkie mlode mezatki, ktore zmienily wiekami uswiecona tradycje polska o odzew - musze meic duzo argumentow, aby przekonac wsyzstkich, ze to nie tylko mozliwe, ale naprawde szeroko szeroko praktykowane jak poslka dluga i szeroka!!!!!
      • morrighan80 Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 14.10.07, 18:53
        Ja jestem za ominieciem blogoslawienstwa - rodzice placza, pannie mlodej
        rozmaziuje sie makijaz bo tez chlipie (ja na pewno bede-rozklejam sie raz dwa).
        Zawsze mozna to polaczyc z podziekowaniem rodzicom na weselu.
        Co do prowadzenia panny mlodej przez ojca to niestety nie popre-to mi sie
        wlasnie kojarzy z amerykanskimi filmami (choc moze to bylo tez praktykowane w
        dawnej Polsce).
        • paula2306 Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 15.10.07, 21:17

Friedrich, chyba mnie przekonałaś do karteczeksmile Sama też bywałam na
          weselach, gdzie "usadowienie" gości jak popadnie, rzutowało na całą
          imprezę...Swoją drogą przynajmniej nie będzie wyścigu i walki o
          krzesło. Teraz z innej beczki: ja też nie chcę błogosławieństwa, ale
          pewnie moja rodzina bedzie nalegać na nie, natomiast jesli chodzi o
          prowadzenie Panny Młodej do ołtarza, to my pójdziemy razem z
          narzeczonym smile
          www.przewodnikmp.pl/img-20092008010.png" target="_blank"> mój
          suwaczek </a>
          • morrighan80 Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 15.10.07, 21:48
            Dokladnie jak u mnie smile Przebakiwalam cos w domu ze moze bez blogoslawienstwa,
            ze placzliwie itd. ale sie nie dali. Bedzie i juz.
            Narzeczony jeszcze mi dogaduje ze koniecznie ludowa orkiestre do mojego domu
            przyprowadzi. Zamowilam deta strazacka w galowych mundurach ale nie podoba mu
            sie. Trudno.
            • paula2306 Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 15.10.07, 21:57
              Ja własnie boję się tego płakania, jestem bardzo wrazliwa smile,
              widziałam film ze slubu znajomej: wszyscy płakali, a ja ogladając to-
              rowniez uroniłam łezkę! A co to dopiero bedzie u mnie....
              • morrighan80 Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 16.10.07, 09:27
                Ja bylam jedyna ktora plakala na blogoslawienstwie mojej szwagierki.
                Strasznie sie rozkleilam az sie ze mnie maz smial big_grin
      • rzymelka Re: slub idealny - kto prowadzi panne mloda do ol 16.10.07, 08:17
        Nie wiedziałam, że mój ślub był taki "nowoczesny"
        Do ołtarza prowadził mnie tata - niesamowite wrażenie. Pan młody
        zobaczył mnie dopiero w kościele - do dziś z rozrzewnieniem wspomina
        moment gdy zobaczył mnie w sukni kroczącą do ołtarza, no i te emocje
        gdy na mnie czekał. Nie było błogosławieństwa, bo tego nie chciałam -
        w mojej rodzinie nie jest to praktykowane i wypadło by to
        sztucznie. Polecam to rozwiązanie wszystkim osobom chcącym
        ominąć "klękanie na obrusie"
        Jako, że pracuję w służbach mundurowych - tradycja rodzinna - mój
        tata był w mundurze, moi koledzy i koleżanki z pracy również. Kolega
        ze studiów również w mundurze czytał na mszy. Ślubowaliśmy przed
        naszym kapelanem - też umundurowanym. Dla mnie było to ważne,
        bo "odziedziczyłam" zawód po ojcu i dziadku.
        Rozsadzanie gości - polecam z całego serca - moja teściowa też
        kręciła nosem, ale uniknęliśmy "pędu do stołów" i zamieszania. Przy
        każdym nakryciu było też podziękowanie za przybycie i słodki
        upominek dla gości.
        Świece były porozstawiane wokół domku, w którym mieliśmy wesele - po
        zachodzie słońca niesamowity efekt. Oprócz tego było też ognisko -
        przy którym goście chętnie spotykali się na pogaduszki.
        Atrakcją - zwłaszcza dla najmłodszych były przejazdy bryczką - na
        całą noc była wynajęta - krótkie kursy po okolicy- akurat taką
        mieliśmy taką możliwość w ośrodku, w którym było nasze wesele.
        Niespodzianką - dla wszystkich był wjazd jeźdzców na koniach do sali
        weselnej i życzenia od właściciela ośrodka.
        DJ zamiast orkiesty - jak dla mnie idealne rozwiązanie - muzyka w
        100% taka jak chcieliśmy. Nie mam nic przeciwko zespołom, ale w
        naszym wypadku DJ sprawdził się znakomicie.
        A i jeszcze coś - ze względu na dużą ilość osób zaproszonych na sam
        ślub - mieliśmy poczęstunek szampanem pod kościołem - wcześniej
        uzgodniony z księdzem.
        W naszym przypadku zabrakło "koordynatora weselnego" - jednej osoby -
        nie musi a nawet nie powinien to być świadek- która by przed samym
        ślubem i weselem jeszcze ostatni raz wszystko sprawdziła,
        dopilnowała i poinformowała gości o przebiegu uroczystości - taka
        rada od doświadczonej.
      • kot.polarny sposoby wejścia do kościoła 18.10.07, 18:07
        Zaliczyłam niedawno kurs przedmałżeński, na którym dowiedziałam się,
        że obie formy są właściwe dla tradycji katolickiej. A też byłam
        pewna, że wersja z ojcem to z amerykańskich filmów. Sama wolę tę, w
        której młodzi wchodzą RAZEM bo to jakieś takie równe jest, razem
        idziemy do ślubu bo razem się nawzajem wybraliśmy a nie że mnie
        ojciec oddajewink
        Ale śmiało możesz przekonywać, że wersja z ojcem funkcjonuje.
        Miesiąc temu byłam na takim ślubie, druhen nie było, ale właśnie
        młoda została przyprowadzona przez ojca, który na koniec zdjął jej
        welon z twarzy i przekazał narzeczonemu.
        Pozdrowienia!
        • friedrich_beauty Re: sposoby wejścia do kościoła 18.10.07, 18:50
          dziekiwink i taka wersje mam zamiar u siebie lansowacwink
    • wezyr17 Re: ślub idealny;)_ 16.10.07, 12:43
      Moim zdaniem za dużo tych atrakcji na ślubach. Gołąbki, płatki,
      śpiewniki..... Byłam na ślubie w ubiegłą sobotę (oczywiście
      śpiewniki, rozbudowane czytania, śpiewy "rodzinnych śpiewaczek"). Po
      wyjściu z kościoła para młoda stanęła na środku dziedzińca i czekała
      aż goście wyjdą z kościoła i zaczną skłądać życzenia. A goście
      czekali na..... kolejną atrakcję! Ludzie nie wiedzieli co jest
      grane. Młodzi stoją i czekają aż goście podejdą składać życzenia,
      goście czekają, bo coś pewnie się będzie działo. Trwało to z 10
      minut. A więc "co za dużo to niezdrowo".
      • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 16.10.07, 19:18
        tak zgadzam sie z tym za duzowink
        ale wlasnei dlatego zbieram pomysly, aby zawezic grupe faworytow do kilku, za to najlepszychwink
    • beesok Re: ślub idealny;)_ 17.10.07, 00:12
      czy bedzie idealny to sie jeszcze okaze ale mamy pare oryginalnyhc
      pomyslow smile ze wzgledu na nasze pochodzenie / religie nie bedziemy
      miec slubu koscielnego tylko cywilny albo muzlumanski slub -
      wszystko sie bedzie odbywalo w ogrodach (z odpowiednim zadaszeniem
      na wszelki wypadek) ale generalny theme wesela to "noc
      orientalna'polaczona z zaczarowanym ogrodem smile)) wszystkie bedzie
      dopiete - kolory przewodnie, dekoracje (mam zamiar kupic oryginalne
      swiece ktore widzialm podczs podrozy w Marrekeszu - niestety nigdzie
      nie dostepne!!!! poza marokiem - chyba zamowie bezposrednio przez
      fabryke smile + namioty z fajka wodna, kilka arabskich tradycji
      weselnych, odpowiednie oswietlenie + kwiaty (bardzo mi sie podobaja
      "kule" z kwiatow popularne na weselach w pakistanie/indii)
      oczywiscie - okragle stoly, winietki itp - raczej DJ tylko choc
      zastanawiamy sie nad zespolem tez. Bedzie bufet "nocny" - elegancki
      grill, cocktail reception na poczatek, barman, elegancka kolacja,
      oryginalny tort weselny (mam kilka pomyslow - zobaczymy czy sie uda
      smile
      Ogolnie wydaje mi sie ze wesele/slub/suknia panny mlodej oprawa itp
      itd powinna odzwierciedlac charakter/kulture/osobowc Mlodych - my
      nie robimy "arabskiego" motywu zeby byc "oryginalnym" po prostu mamy
      takie pochodzenie i staramy sie to polaczyc z tradycja Polska o ile
      sie da ale zeby byl "spojny" theme.

Osobiscie nie podobaja mi sie ognie sztuczne and pokaz fontan (bylam
      swiadkiem czegos takiego - KICZ totalny smile ani golebi czy motyli
      (byl tu taki pomysl kiedys smile Less is more - lepiej skupic sie na
      JAKOSCI i miec mniej "atrakcji" ale na wysokim poziomie smile

aha i zdecydowanie zatrudnie wedding planerke!!!!
      • morrighan80 Re: ślub idealny;)_ 17.10.07, 13:48
        Ale czad!!! Zamiesc koniecznie zdjecia! Ja jestem zdeklarowana,
        praktykujaca (w przedsoborowym rycie) katoliczka ale z ciekawoscia
        poogladam (to bedzie jeden z niewielu przedstawianych niesztampowych
        wesel na pewno-moje tez bedzie klasyczne stety-niestety) smile
        • beesok Re: ślub idealny;)_ 17.10.07, 22:56
          Do zdjec jeszcze daaaaaleko wink slub dopiero w przyszlym roku smile a ja
          niestety mam zupelnie inne problemy na glowie poki co smile
          Na razie zbieram zdjecia i "pomysly" a co z tego bedzie mozliwe do
          zrealizowania to sie jeszcze okaze.
          Bardzo chcielismy miec zespol dabkeh - tradycyjny taniec popularny w
          krajach srodziemnomorskich arabskich ale niestety sprowadzenie go do
          Polski jest zbyt skomplukowane sad
          Bede sie starala przynajmniej zorganizowac zeffe smile)) odpowienik
          przejscia do oltarza w kosciele smile
          • morrighan80 Re: ślub idealny;)_ 18.10.07, 10:02
            No oczywiscie po weselu-domyslilam sie ze jeszcze przed jestes smile
            W Polsce mnostwo jest fanatykow roznego rodzaju muzyki-moze
            znalazloby sie cos?
            A mysleliscie o tancerzach z ogniem? W takiej scenerii calkiem
            fajnie mogloby to wygladac.
            • beesok Re: ślub idealny;)_ 18.10.07, 10:46
              smile))

Szczerze? Wydaje mi sie, ze takie "przedstawienia" to przerost
              tresci nad forma - to jest nasze wesele a nie "wieczor
              arabski" smile)))))
              Wiele osob sie mnie pyta czy bede miala tancerki brzucha itp -
              odpowiedz brzmi stanowczo nie smile)))
              Bedziemy miec namioty z shisha, ktora bedzie obslugiwana przez
              arabskiego "profesjonaliste" ze znajomej restauracji w tradycyjnym
              stroju ale walsciwie na tym koniec "prebierancow" smile

A shisha bedzie dlatego, ze Pan Mlody wraz z cala rzesza gosci sa po
              prostu addicted wink)))
              • morrighan80 Re: ślub idealny;)_ 18.10.07, 10:53
                Eh, shisha niezla rzecz - integrujaca smile
    • spragnienie bzdura 17.10.07, 23:10
      Slub ma byc Twoj, od A do Z! Wtedy bedzie idealny, nawet jesli cos "nawali"!
      Rozdzki i inne czary mary sprawiaja, ze slub jest ceremonia clownowwink.
      • stworzenje Re: bzdura 18.10.07, 22:00
        tu masz fotki smile
        picasaweb.google.com/witold.oleksiak/NaszLub
        dekoracja samochodu-autorska,mojego pomyslu smile,nasze wesele dla nas bylo
        idealne,dla kogos moze nie byc,mianowicie: nie bylo poprawin,ludzi 65,w
        restauracji,DJ z radio WAWA -mowi samo za siebie,tak samo kamerzysta z
        telewizji,film bede montowac ja, kolorystyka niebieska,co widac na
        fotkach,takiez tz byly zaproszenia,upominki dla gosci migdalki zawijane przez
        nas w organtynie smile, upominki w postaci plyt CD iDVd od DJa smile.
        Dla kazdego wuychodzacego poczestunek-ciasto i piwo.
        Suknia wlasnego projektu,welon mojej mamy smile.
    • friedrich_beauty próba podsumowania-czesc pierwsza 22.10.07, 20:35
      Próba podsumowania
      Kochane, to kilka luźnych myśli, które pojawiły się podczas lektury waszych wypowiedzi:
      1) umiar przede wszystkim – tylko dobre rozeznanie terenu (tzn. możliwych atrakcjiwink i ograniczenie się do kilku najlepszych/ najciekawszych/ najbardziej oryginalnych/… pozwoli przygotować ślub idealny a jednocześnie uniknąć kiczu i przeładowania
      2) ile osób tyle zdań na temat kontrowersyjnych tematów typu – gołąbki ślubne czy płatki róż – dla jednych to szczyt kiczu dla innych ziszczenie romantycznej wizji
      3) pojawiło się nawet jedno wesela z baśni tysiąca i jednej nocywink-niestety nie do kopiowania – bo tu projekt wyrósł z całkowicie odmiennego tła kulturowego i religijnego – tym niemniej nie mogę się doczekać fotograficznej z niego relacjiwink
    • friedrich_beauty proba podsumowania czesc druga 22.10.07, 20:37
      4) 4) kilka wątków skoncentrowało się na zagadnieniach mszalnych – na szczęście sporo z Was zrozumiało mój pomysł – prowadzenie do ołtarza przez ojca – kot polarny podaje nawet argumenty jak najbardziej religijne (ja jestem jeszcze przed naukami). Wśród elementów Mszy, które zamierzacie wykorzystać pojawiło się m.in.:
      a. msza łacińska
      b. specjalnie przygotowane śpiewniki (ze zdjęciem pary młodej na okładce lub też projekt dowolny)
      c. specjalnie wybrane czytania – czytane przez bliskie osoby
      d. uzgodnienie tekstu kazania z księdzemwink co by nie było zbyt pesymistyczne
      e. ślub w obstawieniu mundurowych – jako tradycja rodzinna
      f. dzieciaki jako orszak panny młodej
    • friedrich_beauty podsumowanie cześć trzecia 22.10.07, 20:39
      5) co do pozostałego przebiegu:
      a. motyle (hmm, dla mnie dość trudne w realizacji), gołębie, bańki mydlane (te są nieco ryzykowne i cukierki (ale te raczej odraczamy – patrz post Pauli)
      b. pierwszy taniec przy świecach, taniec z ojcem tzn. panna młoda ze swoimwink
      c. oczywiście winietki – jestem całym sercem za
      d. menu na stole – to też bliskie jest menu sercu trzeba wiedzieć jakie atrakcje przed nami
      e. prezenty powitalne dla gości – cukiereczki?
    • friedrich_beauty podsumowanie czesc 4 22.10.07, 20:39
      f. W ramach rozrywek:
      i. Konkursy tańca z dyplomami
      ii. Pokazy tańca z profesjonalistami
      iii. Pokazy sztucznych ogni – dla mnie odpada
      iv. Karaoke
      v. Prezentacja weselna (szczegółowy opis w wątku prezentacja weselna mego autorstwa) – u mnie będzie to niespodzianka i główny punkt programuwink
      vi. Świece w pewnym momencie jako oświetlenie Sali
      vii. …..
      Zapraszam do mojego nowego wątku – idealne menu: idealne menu weselne
      I bardzo proszę o dalsze, równie ciekawe pomysły

• morrighan80 Re: podsumowanie czesc 4 23.10.07, 14:07
        Ło matko! Wszystko w kupie brzmi przerazajaco big_grin Ale milo ze to ktos
        zebral.
        • friedrich_beauty Re: podsumowanie czesc 4 24.10.07, 16:38
          mam nadzieje ze to dopiero poczatek listy pomyslowwink
    • lilia111 Re: ślub idealny;)_ 22.10.07, 23:21
      ślub idealny!?Właśnie taki szykuje!Odbędzie sie 26 grudnia.W kościele będzie
      śpiewać chórek z akompaniamentem skrzypiec.Na stołach będą oczywiście winietki i
      księga gości.Wygłoszę toast i wybiorę piękną piosenkę dla mojego męża.Będzie
      naprawdę świetnie!

• friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 23.10.07, 07:35
        napisz cos wiecejwink
    • jo_miekka Re: ślub idealny;)_ 25.10.07, 13:41
      Idealne wesele miało wiele z nas smile
      My mieliśmy wesele nadmorskie, więc na stołach obok winietek były
      prezenty dla gości: elegancko zapakowane muszelki.
      Był talerz ryb wędzonych (z prawdziwej wędzarni, nie ze sklepu):
      goście bardzo chwalili.
      Na drugi dzień po obiedzie rejs statkiem.
      No i spontaniczna impreza na plaży.

Tak naprawdę to, co najbardziej idealne na naszym weselu nie było
      naszą zasługą, ale gości.
      Grunt to nie planować za wiele smile

ps moja szczegółowa relacja parę postów niżej
      • friedrich_beauty Re: ślub idealny;)_ 26.10.07, 20:02
        czytalam, czytalam, czytam wszystkie a najbardziej lubie takie jak twoja czyli-dlugiewink
        zdjecia tez ogladalm -super!
        twoje wesele bylo wyjatkowe dzieki ciekawej lokalizacji!wink
        jak pomysle o tych wedzonych rybkach i rejsiewink
        pozdrawiam
    • milly88 Re: ślub idealny;)_ 25.10.07, 19:25
      Ja za sala zaczełam rozglądać się już w czerwcu, okazało się że był to ostatni
      dzwonek...ostatni wolny Termin jak udało nam się zarezerwować to 25.10.2008.
      Takie są realia w Kaliszu. Ceremonie ślubną planuje na 17:00, tak więc i tak
      więc i tak będzie już ciemno. Sala którą zamówiłam jest bardzo elegancka,
      kandelabry, kryształy, tak więc o nastrój nie muszę się martwić. Jako
      niespodziankę dla gości planuje bomboniere. Czyli słodycze. Kusi mnie to by
      zostały one zostawione gościom przy nakryciu, ale z drugiej strony wypada by
      osoby które nie zostały zaproszone także ją dostały. Tak więc najlepszym
      rozwiązaniem było by gdyby rozdawać je przed kościołem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka