Dodaj do ulubionych

ile powinno się dać w kopercie jako gość na ślubie

02.04.08, 13:33
mam pytanie ile powinno się dać jako gość na ślubie jeżeli jest to
ślub koleżanki, ile się daje tak przeciętnie, żeby nie było ani za
mało ani za dużo? Niedługo mam ślub koleżanki którą znam półtora
roku i nie wiem ile powinnam dać.
pozdrawiam. Paula smile
Obserwuj wątek
    • aska90 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 13:43
      Tyle, ile chcesz. I to jest jedyna "powinna" suma.
      • maiwlys Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 13:45
        My kuzynce moje narzeczonego dajemy 500 zł, może więcej ciut, jeżeli
        to by była dla mnie bliska koleżanka dałabym chyba również cos koło
        tej sumy smile
    • kavainca Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 13:44
      Obiegowa opinia jest taka, ze tyle co talerzyk + coś jeszcze
    • asiek831 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 15:21
      Oczywiście tyle, ile chcesz i ile możesz. Ale taka odpowiedź to kiepska pomoc wink
      Generalnie kwota około 400 zł od pary jest ok bo to daje jakby koszt 2
      talerzyków i trochę. Oczywiście można mniej albo więcej smile
    • pazdziernikowa_panna Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 15:34
      uwazam, ze jezeli jestes mloda i sama nie zarabiasz wiele, albo wcale to mozna
      dac troche mniej. moja jedna kuzynka dala drugiej na slub 200 zl i nikt sie nie
      obrazil.
    • justynaaaa2 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 15:35
      Ja słyszałam gdzieś, że tyle, aby dało się kupić za to jakiś prezent. Ale czy to
      będzie tani czy drogi prezent zależy już tylko od Ciebie i od zasobności Twojego
      portfela.
    • monika.stec Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 15:53
      A czy to dotyczy tylko ślubu, czy będziesz także na weselu? bo jeśli
      na weselu, to możesz dać tyle ile sama chciałabyś (realnie) dostać
      od takiej koleżanki. Natomiast jeśli będziesz jedynie na ślubie, to
      moim zdaniem wystarczą kwiaty i pamiątka.
    • martina.15 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 16:24
      na slubie- kwiatki. albo jakis drobiazdzek

na weselu- jestem zdania, ze o ile mozesz sobie na to pozwolic, to powinnas
      "pokryc" swoj pobyt na weselu- a to srednio 150-200 zalezy gdzie jest wesele.
      jesli mozesz daj troche wiecej. to wszystko tez zalezy od te tak powiem stopnia
      bliskosci- najczesciej jest tak ze najblizsi daja wiecej a ci dalsi mniej...
      przynajmniej tak zauwazylam po weselu brata.

w ogole podpisujecie koperty z kasa?
      • justynaaaa2 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 16:33
        Właśnie to jest jeszcze kwestia tego, czy idziesz tylko na ślub czy także na
        wesele. Bo jeśli tylko na ślub, to faktycznie wystarczą kwiatki i nie chodzi mi
        o zasadę, że skoro nie zaprosili mnie na wesele to nic nie dam (tacy też się
        zdarzają) tylko chyba tak jest ogólnie przyjęte. No chyba, że możesz sobie
        pozwolić finansowo to wtedy daj skoro czujesz, że chcesz.
        A jeśli chodzi o podpisywanie kopert, to ja osobiście bym włożyła do środka kasę
        + jakąś kartę z życzeniami i z podpisem od kogo.
        Podobno zdarza się, że ludzie dają puste koperty (niewyobrażalne!!!), więc na
        wszelki wypadek można się podpisać smile
        • anka7961 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 19:34
          > Podobno zdarza się, że ludzie dają puste koperty (niewyobrażalne!!!), więc na
          > wszelki wypadek można się podpisać smile

też słyszałam o pustych kopertach. koszmar !!!!!
          ja jak idę na wesele, to daję za talerzyk + coś. w zeszłym roku w Warszawie
          dawano ok. 300-400 zł. Oczywiście do koperty karta z życzeniami i podpisem.
          • paula2306 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 20:29
            Moi znajomi dostali pustą kopertę. W środku była kartka z
            życzeniami, ale nie podpisana. Oczywiście drogą eliminacji bez
            najmniejszego problemu doszli do tego, kto ich tak szczodrze
            obdarował...
            • anka7961 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 20:36
              to straszne. jak ktoś nie ma kasy, to może to załatwić w inny sposób - kupić
              jakiś drobiazg, przeprosić, porozmawiać. jak można traktować tak parę młodą !!!!
              • paula2306 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 20:53
                No ja bym się ze wstydu spaliła. Ale jak widać są tacy, co się nie
                krempują przyjść na "darmową imprezę". Tym bardziej, że nie trudno
                się domyśleć, kto daje pustą kopertę, bo z reguły są w środku karty
                z życzeniami.
                • paula2306 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 20:55
                  Krępują- miało być smile. Chyba idę spać, bo zmęczenie daje mi się we
                  znaki smile)
                  • hanulllka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 02.04.08, 22:46
                    Puste koperty...
                    Co za chamstwo! W głowie się nie mieści. Po prostu szczyt!!!
                    Skandal i tyle. Wieśniactwo. Słoma z butów...
                    • michal_powolny12 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 03.04.08, 00:35
                      Ile się daje? Tyle ile możesz. I nie gra roli czy idziesz tylko na
                      ślub czy też także na wesele. To nprawdę nie jest ważne. Liczy się
                      więź jaka was łączy. Co do pustych kopert. Goście NIE MAJĄ OBOWIĄZKU
                      tlumaczyć się z prezentu i dodatkowo koperta wcale nie jest pusta-
                      zawiera kartę z życzeniami. Bilety NBP/EBC są tylko miłym acz nie
                      obligatoryjnym dodatkiem.
                      • pszczola205 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 03.04.08, 07:29
                        2 lata temu dalam kolezance 400zl. Widzialam ile serca wkladala w
                        organizacje a po drugie bardzo ja lubie winkKuzynka w przyszlym roku
                        wychodzi za maz i zamierzam jej dac duzo wiecej.
                        Tak jak pisza inni, talerzyk+cos jeszcze smileod Ciebie zalezy ilesmile
                        • rozanamama Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 03.04.08, 09:42
                          500 zł i więcej.
                          • shellerka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 03.04.08, 11:09
                            ale wy głupie jesteście!! a jak kogoś nie stac na 500 zł i więcej to co? to nie
                            ma iść na wesele???
                            Powiem tak - na moje wesele ludzie poprzyjezdzali z róznych stron swiata i tak
                            zalezalo mi na ich obecnosci, ze z gory powiedzialam, ze nei chce od nich zadnej
                            kasy, zadnych prezentow, tylko prosze zeby kupili bilet samolotowy i byli ze mna
                            w tym dniu.
                            To samo tyczylo sie moich niezamoznych krewnych. Gdzies miałam to ile mi dadzą!
                            Chciałam zeby cieszyli sie ze mna w tym dniu. I wujek, ktory dał nam w kopercie
                            "na nowy samochód" był szczerze mowiac przeze mnie mniej chciany i jakoś tak nie
                            umiałam docenić jego gestu, bo go zwyczajnie nie lubię.
                            • rozanamama Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 06.04.08, 20:59
                              dzękuję za komplement.
                • sympatyczna1980 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 25.04.08, 23:53
                  paula2306 ale ty jestes pusta dziewczyno a moze ci goscie zwyczajnie sie
                  wstydzili podpisac, moze wstydza sie swojej biedy...? "darmowa impreze"... bez
                  komentarza, kolejna pusta panna mloda.
                  • paula2306 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 13:24
                    Niesympatyczna 1980: zanim nazwiesz kogoś pustym, zastanów się,
                    dziewczyno. Do pustej bowiem daleko mi jest, ale to nie twoja
                    sprawa. Osoby, o których pisałam, mają i miały wówczas bardzo dobrą
                    sytuację finansową, a kopertę dali pustą i życzeń nie podpisali, bo
                    to ludzie z gatunku tych, co wszędzie by się chcieli wciąć, byle nie
                    musieli ponosić żadnych nakładów finansowych. Co innego dać pustą
                    kartkę podpisaną, jak się nie ma pieniędzy. Koniec mojej dyskusji z
                    tobą.
                    • michal_powolny12 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 14:56
                      Tylko ci się wydaje że znasz. MOżna prowadzić firmę i w danym
                      momoncie nie mieć kasy. Bo są płatności, bo zapłata za fakturę nie
                      spłynęła. Łatwo wam mówić: mają kasę. Zbyt łatwo.
                      PS. Do wiadomości szanych pań. Prowadziłem z kolegą nieźle
                      prosperującą firmę i wiem jak łatwo się wyłożyć. Niby forsę mamy ale
                      jej nie mamy.
                      • paula2306 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 16:59
                        Jeśli mówię, że znam, to znaczy, że znam. Nie oceniałabym ludzi,
                        jeśli nie znałabym dobrze tej sytuacji. P.S. Generalnie na tym forum
                        nie warto angażować się w dyskusje, których przedmiotem są kwestie
                        finansowe. Strasznie drażliwy temat.
                        • shellerka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 21:08
                          sie nie rozumiemy. ja rozumiem te wierszyki na zaproszeniach na wesele.
                          aczkolwiek na swoich nie drukowałam takowych, bo mimo wszystko uwazam za jakies
                          takie... poprostu poprosilam rodzicow i swiadkow, ze gdyby goscie sie pytali to
                          oczywiscie pieniadze sa najprostszym rozwiazaniem - tym bardziej ze mieszkamy ze
                          soba dlugo i mamy w zasadzie wszystko.
                          Tutaj chodzi o to ze wierszyk o kasie był na ZAWIADOMIENIACH - to takie
                          zaproszenie na sam ślub - na ceremonie w kosciele.
                          A poprawiny to poprostu bylo spotkanie w klubie, na ktorym nie bylo nic - nawet
                          resztek tortu weselnego uncertain i goscie zaproszeni, ktorych poproszono o kase,
                          musieli jeszcze płacic za swoje drinki itp w tym klubie... cos grubo nie halo
                          moim zdaniem
              • karmela77 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 16:10
                ale za co przeprosić???
              • michal_powolny12 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 23:28
                Tylko z czego się tłumaczyć? Czy naprawdę gość ma składać podanie do
                Jaśnie Pani Młodej i Jaśnie Pana Młodego o zwolnienie z obowiązku
                złożenia pezentu z X powodu. Nie żartujmy, gościa na wesele
                zaprawszamy po to aby z nami świętował radosne chwile. To my go
                prosimy aby zechciał przyjąć od nas choć cząstkę naszego szczęścia.
                Powtórzę-w prezencie daje się tyle na ile daną osobę stać. Prezentem
                może być sama nasza obecność.
                PS.Wesele to nie ani płatna konferencja która musi się zbilansować
                ani też tym bardziej inne przedsięwzięcie komercyjne. Litości to
                impreza na którą zapraszamy rodzinę/znajomych aby się z nimi
                podzielić radością iż wreszcie dla prawa jesteśmy jednością.
            • kasia-k koperta z kartką z życzeniami to nie PUSTA koperta 06.04.08, 19:48
              ktoś nie miał kasy, bał tylko kartkę z życzeniami

szkoda tylko ze sie nie podpisał sad

brakiem taktu wykazuje się ten kto ma pretensje że koperta zawierała tylko kartkę
    • iwona_joz Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 03.04.08, 11:18
      w zeszłym roku bylismy na 2 weselach u znajomych. raz daliśmy 500 zł, raz 1000
      zł. wszystko zależy od tego, jak jesteście blisko i na ile was stać - proste.
      nie ma żadnej reguły, że poniżej jakiejśtam kwoty was nie wpuszcza. ;>>
    • karol512 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 10:56
      Witam,
      my byśmy chcieli dostać kasę albo coś z listy "pomocniczej". W
      czasie "narady rodzinnej" zapytaliśmy rodziców, za jaką kwotę
      powinnismy zrobić najtańszy prezent na liście. Zaznaczam, że
      moi "teściowie" są emerytami i pochodzą z raczej biednej rodziny a
      z kolei moim rodzicom dobrze się powodzi i nieźle zarabiają(a więc
      chodzą na inne wesela) - każdy ma inne spojrzenie ile to jest dużo i
      mało. Wszyscy zgodnie zadecydowali żeby na liście najtańszy prezent
      był za 300 złotych, bo wszyscy uważają, że mniej się nie daje (na
      liście wybraliśmy więc kilka rezczy za 300 zł, większość koło 400-
      500, jest też parę droższych). Jeśli nie będzie odpowiadała gościowi
      wartość prezentu, zawsze może dać kasę poniżej tej wartości...
      • melodyka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 11:12
        Słyszałam, że powinno się dać tyle, żeby
        się zwróciło miejsce ( czyli około 200zł
        za "talerzyk") - na dwie osoby około 400zł.
        Ale tak na prawdę daje się tyle, na ile
        człowieka stać... My od znajomych ( większość
        nie pracuje jeszcze lub dopiero robią pierwsze
        kroki w świecie zawodowym) prosimy o prezenty,
        ale raczej drobne, takie jak ręczniki ( sami
        podajemy sklep i "model- kolor"), czajnik,
        żelazko...pościel...itp. Myślę, że dla nich
        tak będzie łatwiej, ale dajemy im możliwość
        wrzucenia pieniędzy do koperty, bo niektórzy
        np. tak wolą ( bo nie mają czasu na bieganie po
        sklepach).
      • justynaaaa2 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 11:18
        Kurcze, a mi się zawsze wydawało na odwrót, że lista prezentów jest właśnie po
        to, że jeśli kogoś nie stać, aby włożyć do koperty 300 czy 500 zł. to wybiera
        jakiś tańszy prezent z listy, np. za 100 zł. Uważam, że na takiej liście powinny
        być propozycje tańsze (właśnie koło 100 zł.) jak i droższe (to już wg uznania).
      • mrs_kalafior Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 26.04.08, 07:54
        karol512 napisała:

> Witam,
        > my byśmy chcieli dostać kasę albo coś z listy "pomocniczej". W
        > czasie "narady rodzinnej" zapytaliśmy rodziców, za jaką kwotę
        > powinnismy zrobić najtańszy prezent na liście. Zaznaczam, że
        > moi "teściowie" są emerytami i pochodzą z raczej biednej rodziny
        a
        > z kolei moim rodzicom dobrze się powodzi i nieźle zarabiają(a więc
        > chodzą na inne wesela) - każdy ma inne spojrzenie ile to jest dużo
        i
        > mało. Wszyscy zgodnie zadecydowali żeby na liście najtańszy
        prezent
        > był za 300 złotych, bo wszyscy uważają, że mniej się nie daje (na
        > liście wybraliśmy więc kilka rezczy za 300 zł, większość koło 400-
        > 500, jest też parę droższych). Jeśli nie będzie odpowiadała
        gościowi
        > wartość prezentu, zawsze może dać kasę poniżej tej wartości...

Jeśli na liście umieszczacie najtańszy prezent za ok. 300 zł to
        dajecie sygnał gościom, że mniejszej kwoty sobie nie życzycie,
        przynajmniej ja bym to tak odebrała.
        Spróbuj sobie wyobrazić co oznacza 300 zł dla emeryta czy kogoś
        generalnie niezamożnego. Podpowiem: cholernie dużo. To dylemat
        wykupić leki czy nie, to jedzenie - i to wcale nie szynka i kawior -
        tylko chleb.
        Lista jest po to, żeby osoby mające zamiar przeznaczyć mniejszą
        kwotę mogłby coś z niej wybrać. "Mniejsza kwota" w realnym świecie
        to nie jest 300 zł tylko 100 albo i mniej, niestety.
        Jeśli samotna emerytka ma życzenie przez rok odkładać kasę na czyjeś
        wesele i uzbierać te 3 stówy to jej sprawa, ale myślę, że nie
        powinniście nikomu tego narzucać.
        "moim rodzicom dobrze się powodzi i nieźle zarabiają(a więc
        > chodzą na inne wesela)" - to ciekawe. Naprawdę są różne wesela dla
        hołoty a inne dla zamożnej elyty ? Na jednym pasztetowa bo wiadomo,
        że się nie zwróci, na drugim schab ?

• michal_powolny12 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 26.04.08, 22:51
        Najtańszy prezent za 300 złotych? W jakim świecie ty żyjesz?
    • olga2009 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 11:27
      daj tyle na ile cie stać. Stać cię na 100zł daj 100zł. Nie ma
      przyjetych zasad ile na slub trzeba dać oczywiście chcialo by się
      dostać jak najwięcej
    • charlota Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.04.08, 22:38
      minimum tyle,ile płaci za osobę na weselu

paula266 napisała:

> mam pytanie ile powinno się dać jako gość na ślubie jeżeli jest to
      > ślub koleżanki, ile się daje tak przeciętnie, żeby nie było ani za
      > mało ani za dużo? Niedługo mam ślub koleżanki którą znam półtora
      > roku i nie wiem ile powinnam dać.
      > pozdrawiam. Paula smile
      • wrobelek0403 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 06.04.08, 17:44
        co za bzdury, kolejny "cennik" czy jak do cholery???? ach, nawet nie chce mi sie
        komentowac...
        • charlota Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 26.04.08, 21:35
          Nie,to nie cennik,tylko odpowiedź na pytanie. Jakie pytanie,taka
          odpowiedź.....

wrobelek0403 napisała:

> co za bzdury, kolejny "cennik" czy jak do cholery???? ach, nawet
          nie chce mi si
          > e
          > komentowac...
          >
          >
          >
          >
    • memphis90 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 06.04.08, 21:22
      Na ile Cię stać- może być i 50 albo 100zł, może być 500. Wszystko zależy od
      zasobnosci Twojego portfela. Ja koleżance dałabym nie więcej niż 200-300zł lub
      jakiś prezent poniżej tej ceny. Wesele nie jest po to, żeby się "zwróciło" czy
      żeby na nim zarabiać, goście nie mają obowiązku "opłacania sobie talerzyka".
      • j053ph Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 25.04.08, 15:07
        memphis90 napisała:

> Na ile Cię stać- może być i 50 albo 100zł, może być 500. Wszystko
        zależy od
        > zasobnosci Twojego portfela. Ja koleżance dałabym nie więcej niż
        200-300zł lub
        > jakiś prezent poniżej tej ceny. Wesele nie jest po to, żeby
        się "zwróciło" czy
        > żeby na nim zarabiać, goście nie mają obowiązku "opłacania sobie
        talerzyka".

A jak stac Cie na to zeby dac 100tys to dajesz 100tys?
        • hanulllka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 25.04.08, 17:02
          <A jak stac Cie na to zeby dac 100tys to dajesz 100tys?>

Co za idiotyczne pytanie!

Ja uważam, że każdy daje tyle ile może. 500 zł i w górę to lekka przesada. Dla
          niektórych to połowa wypłaty. Jak ktoś ma tyle to ok, mnie osobiście nie byłoby
          teraz stać, żeby tyle dać. Jak ktoś kupi prezent za 100zł to też będzie dobrze.
          Rok temu byłam zaproszona wraz z czwórką innych znajomych do koleżanki na wesele
          (złożyliśmy się po 100zł i kupiliśmy robota kuchennego i sztućce. Była zachwycona smile
          • stworzenje dajesz tyle,na ile Cie stac :-) 25.04.08, 19:39
            a moze nie pracujesz,a moze jestes studentka,rozne sa okolicznosci,nie ma
            ustalone bo daje sie tyle i bardzo dobrze smile,
    • rhodeisland Unikac chodzenia na sluby, bycia wrabianym 26.04.08, 21:39
      w bycie chrzestnym.
      Po co Wam to?
      Chodzi tylko o to, by wyciagnac od Was pieniadze.

• marzena-dom Re: Unikac chodzenia na sluby, bycia wrabianym 27.04.08, 18:06
        do kolezanek ide z kwiatem i to nie wiążanką za 100 zl tylko 2-5
        rózami ładnie przystrojonymi, czasem zamiast kwiatów kupuje prezent.

pieniadze daje tylko w rodzinie, i to wg tego na ile mnie stac a nie
        ile sie powinno.

w wiekszosci watkow pitolenie ze chce sie aby wszyscy byli "w tej
        radosnej dla nas chwili z nami" i ze sie nie rozumie ze ktos odmowil
        a w rzeczywistosci obrabianie du** gosciom za prezent czy kase lub
        ich brak.
    • mariuszr_77 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 29.04.08, 12:12
      Ostatnio dawałem w zależności od tego czy wesele 1 czy 2 dniowe 300 lub 400 zł, choć chyba czas podwyższyć trochę kwotę.
    • mallina Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 29.04.08, 14:41
      a skad gosc ma wiedziec ile ow "talerzyk" wynosi?
      szczerze mowiac co mnie, jako goscia obchodzi to ile panstwo mlodzi wydali na
      organizacje imprezy?
    • k.mat Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 01:34
      Tyle ile uznasz za właściwe.
      Czytam owe wypowiedzi i może podzielę się jak my dostaliśmy (lipiec
      2007). Ogólnie była lista i goście chętnie z niej kupowali
      (porcelana, najtańszy element 10zł, najdroższy 450, kupowano w
      różnych kombinacjach np 2 filiżanki, 6 talerzy i zazwyczaj w kilka
      osób). Znajomi składali się po 50-150 zł od osoby. Jeśli od
      znajomych była koperta to 200 zł od pary. Dodam, że były to osoby po
      studiach już pracujące a wesele w Warszawie. Zatem nie zawsze daje
      się kilkaset zł.
      • j.jazgarska Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 11:10
        Teraz trochę humoru smile. Moja znajoma (znamy sie 10 lat) z mężem
        przyszli na ślub z kwiatami i przy składaniu życzeń powiedzieli, że
        zapomnieli zabrać prezent. Jakiś czas później umówiła się ze mną
        na "wręczenie" zapomnianego prezentu - przyjechała i mówi, że
        prezent ukradli jej z samochodu, hehehehehe. Za kolejny jakiś czas
        przyjechała z prezentem - sorry za szczerość, ale dała nam 3
        komplety szkła: 6 szklanek (takich zwykłych cienkich szklanek bez
        ucha), 6 kieliszków do wódki, 6 kieliszków do wina - kupione
        wszystko w hurtowni, którą znam (czyli łącznie za jakieś 30 zł)....
        I wiecie co - wolałabym dostać tylko kwiaty, żeby nie było tego
        ściemniania później i dziwnych wymuszonych prezentów.
        • shellerka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 13:48
          no to ja przytocze tu historie z ostatniej praktycznie chwili. Dostaliśmy
          zawiadomienie o ślubie naszych znajomych. Dodam, że Panna Młoda bardzo stara się
          być taka jakby to powiedzieć - "ą ę"
          I na tym zawiadomieniu - był wierszyk - jeden z tych durnych o tym że zamiast
          prezentów chcą pieniądze. No i się z lekka zdziwiłam, ale małżonek jest bardzo
          tolerancyjny i dobrego serca i zaczął ich tłumaczyć, że przecież zaprosili nas
          na poprawiny niedzielne do klubu. Poszliśmy więc na ślub z kwiatkami i kopertą z
          pieniędzmi zgodnie z ich zyczeniem. Chociaz jak dla mnie było to dziwne.
          W niedzielę stawiliśmy się na poprawinach. I kurcze dobrze ze jeszcze za wstęp
          nam płacić nei kazali. Nawet za głupią wodę mineralną trzeba było samemu płacić,
          a na stole nie było nawet słonych paluszków uncertain
          I nie naleze do osob ktore chadzaja na darmowe wyzerki, ale cos mi w tym gruuubo
          nie pasowało....
          • xbozenkax Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 13:57
            Wśród moich znajomych (jedni pracuja,jedni studiują)na wesela
            jednodniowe daje się 300-400zl -zależy od pary. I napisanie
            wierszyka , że się woli pieniądze zamiast prezentu nie jest niczym
            złym bo tu jest normalne , że na wesele idzie sie "z czymś".
            Oczywiście słyszałam przypadki o kopertach "pustych" ale to nie
            dotyczyło tych wesel na których ja bywałam więc czy to prawda -nie
            wiem.
            Ja osobiście nie dałabym mniej niż 400zł, było by mi zywczajnie
            głupio.
            • maiwlys Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 15:03
              U mnie równiez będzie taki wierszyk, ale nie na zaproszeniu tylko na
              dodatkowej karteczce, właściwie nie widze różnicy smile
              Mi osobiście ten pomysł nie przypadł do gustu ale mój narzcezony
              uparł się okropnie, a że z jego strony będzoe 85% zaproszonych (i
              podobno z jego rodziny nikt nie będzie widział w tym nic złego) to
              przestaliśmy się wykłócać o to. Jak dla mnie trochę niepotrzebne
              takie wymaganie od gośaci kasy, wina zamiast kwiatów itd. i tak
              większośc ludzi daje na prezent kopertę.
          • xbozenkax Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 30.04.08, 14:00
            Jestem niepracująca ,dopiero skończyłam studia, ale wiedząc o ślubie
            przyjaciółki ze sporym wyprzedzeniem poszukałam sobie dorywczej
            pracy , żeby zarobic to 400zł. Jak się chce to sie da.I nie był to
            dla mnie żaden problem, po prostu chcciałam i sie cieszę , że mogłam
            to zrobić.
            Nie wyobrażam sobie iść z pustymi rękami, tłumacząc sie, że przecież
            nie parcuje i przyjacióla o tym wie.
          • liliana-84 Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.09.08, 09:55
            shellerka napisała:

> no to ja przytocze tu historie z ostatniej praktycznie chwili.
            Dostaliśmy
            > zawiadomienie o ślubie naszych znajomych. Dodam, że Panna Młoda
            bardzo stara si
            > ę
            > być taka jakby to powiedzieć - "ą ę"
            > I na tym zawiadomieniu - był wierszyk - jeden z tych durnych o tym
            że zamiast
            > prezentów chcą pieniądze. No i się z lekka zdziwiłam, ale małżonek
            jest bardzo
            > tolerancyjny i dobrego serca i zaczął ich tłumaczyć, że przecież
            zaprosili nas
            > na poprawiny niedzielne do klubu. Poszliśmy więc na ślub z
            kwiatkami i kopertą
            > z
            > pieniędzmi zgodnie z ich zyczeniem. Chociaz jak dla mnie było to
            dziwne.
            > W niedzielę stawiliśmy się na poprawinach. I kurcze dobrze ze
            jeszcze za wstęp
            > nam płacić nei kazali. Nawet za głupią wodę mineralną trzeba było
            samemu płacić
            > ,
            > a na stole nie było nawet słonych paluszków uncertain
            > I nie naleze do osob ktore chadzaja na darmowe wyzerki, ale cos mi
            w tym gruuub
            > o
            > nie pasowało....

A co nie stać cię na wodę mineralną? A na wątku o modzie taką bogatą
            udawałaś... Idź do roboty!
            • bamisia Liliana-84 04.09.08, 10:10
              to ja zwracam uwage shelerce ze ciebie atakuje w cudzych watkach a ty tak samo robisz jak ona. a nawet jeszcze bardziej jestes fisnieta skoro wyszperalas watki sprzed 5 m-cy i sie probujesz odegrac
              (podobnie z watkiem abigail83)
            • shellerka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.09.08, 11:30
              lilianko droga, jakbys przejrzala caly watek, to znalazlabys uzasadnienie mojego
              oburzenia. czytajac moje pojedyncze posty na calym forum gazety duzo sie o mnie
              nie dowiesz... udzielam sie jeszcze na forum dziecko jesli cie to interesuje
              smile))) pozdrawiam cie serdecznie i rozumiem ze sama planujesz poprawiny w formie
              ktora opisalamsmile))
              • shellerka Re: ile powinno się dać w kopercie jako gość na ś 04.09.08, 11:39
                i jeszcze jedno kochanie, ja nikogo nie udaje, a bogaty to wg mnie jest pan
                kulczyk. ja jestem klasa srednia smile)) raczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka