Dodaj do ulubionych

czy wypada?

15.04.09, 15:19
Witam serdecznie, w tym roku wybieram się na kilka wesel, posiadam kilka
sukienek w rożnych kolorach ale moja ulubiona i ta w której się najlepiej
czuję jest niestety czarno biała, piszę niestety ponieważ nie wiem czy wypada
mi założyć taką sukienkę na czyjeś wesele, nie chciałabym urazić panny młodej.
Poniżej link do sukienki (długość do kolan, szarfa i koronka przy dekolcie
jest w kolorze czarnym, na dole i w pasie srebrna wstawka, zastanawiam się nad
dodatkami,żeby jeszcze bardziej przełamać biel ale jeśli jest nieodpowiednia
to założę inna) Z góry dzięki!

img104.imageshack.us/img104/9154/dscf0026gz4mj1.jpg
updates.absolutely.net/20061118/comic_21_wenn970478.html (z tym, że
moja jest krótsza)

Obserwuj wątek
    • piegi83 Re: czy wypada? 15.04.09, 15:50
      noł problem smile
      • zewelinal Re: czy wypada? 15.04.09, 15:53
        nie wypada!!!!!!!!!! mi byłoby przykro
        • 1.magdalenka Re: czy wypada? 15.04.09, 16:19
          mi zawsze mówiono, że biały kolor w tym dniu jest zarezerwowany tylko i
          wyłącznie dla panny młodej wink
          sama nie założyłabym takiej sukienki, tzn. w tym kolorze. Nie wiem może jestem
          za bardzo staroświecka wink))
    • szampanna Re: czy wypada? 15.04.09, 16:14
      załóż może coś innego - w końcu jak sama piszesz, masz w czym
      wybierać. Ja na miejscu panny młodej byłabym jednak niemile
      zaskoczona Twoim strojem.
    • sunflower111 Re: czy wypada? 15.04.09, 17:09
      Nigdy nie zrozumiem dziewczyn , które mając do wyboru 150 kolorów wybierają na
      cudze wesele kreację w kolorze białym. Jak dla mnie to jest albo złośliwość,
      albo totalny brak taktu. Albo jedno i drugie.
      Mi jako pannie młodej byłoby przykro.
      Poza tym na 100% znajdą się osoby które ci to wytkną, i po co ci to?
      • sabrinaaa Re: czy wypada? 15.04.09, 18:08
        To nie jest tak, że chciałabym się wyróżnić czy też przyćmić pannę młodą, to
        jest po prostu moja ulubiona sukienka, w której wyglądam i czuję się najlepiej,
        pech, że jest właśnie w kolorze białym =/ (tudzież zupełnie niepraktycznym,i to
        jedyny minus tej sukienki ale do wyboru był jeszcze różowy, którego nie znoszę
        smile)to wszystko, żadna złośliwość. Nie założę jej w takim razie. Dzięki,
        pozdrawiam i życzę wszystkiego NAJ!
    • grelcia81 Re: czy wypada? 15.04.09, 18:43
      Lepiej wybierz inną, jeśli nawet panna młoda nie będzie miała nic
      przeciwko, to ci inni to wytkną, a po co? Osobiście sukienka bardzo
      mi się podoba, chętnie bym sama taką sobie sprawiła wink. Jak możesz
      to daj namiary, gdzie ją kupiłaś.
      • pszczzola Re: czy wypada? 15.04.09, 20:14
        Ja nie miałabym nic przeciwko aby na moje wesele ktoś założył podobną sukienkę.
        Aby od razu się obrażać to chyba spora przesada. A niby, czemu miało by mi być
        przykro? Źle by wyglądało gdybyś założyła, długą białą suknie, ale ta jest
        przecież króciutka i w niczym nie przypomina sukni ślubnej. Poza tym teraz
        suknie ślubne są nie tylko białe, ale i bezowe a nawet blado różowe. Czy to
        znaczy, że w żaden z tych kolorów nie można się ubrać? Faktem jest jednak, że
        za Twoimi plecami mogą dojść do Ciebie słowa krytyki zwłaszcza od starszego
        pokolenia.
    • sabrinaaa Re: czy wypada? 15.04.09, 20:11
      Sukienkę kupiłam w Stanach, firma to Chloe. Pozdrawiam!!
      • kate.to Re: czy wypada? 15.04.09, 21:57
        Na moim weselu oprócz mnie 3 kuzynki również ubrane były na biało.Wesele było
        latem,ich sukienki były letnie,w stylu podobne do tej na zdjęciu.A suknie ślubne
        mają to do siebie,że zazwyczaj są bardziej eleganckie,długie do ziemi i z
        pewnością wyróżniają się z tłumu smile Na weselu w ogóle nie zauważyłam innych
        białych sukienek oprócz mojej,jakoś było mi obojętne w jakim kolorze występują
        moi goście. Zauważyłam to dopiero na zdjęciach,ale jakoś specjalnie mi to nie
        przeszkadza. Nikt raczej nie krytykował ich ubioru.
    • madziaq Re: czy wypada? 16.04.09, 12:13
      Moje zdanie jest takie, że na weselu nie wypada próbować (może niechcący)
      upodobnić się do panny młodej. Więc gdybyś założyła długą suknię białą albo ecru
      to byłaby duża wpadka. Ale sądzę, że taką sukienkę jak ta na zdjęciu naprawdę
      trudno pomylić z suknią ślubną wink Tak samo jak nie wypada ubrać się na czarno,
      aby nie wyglądać jak w stroju żałobnym, ale jednak nikt chyba nie uzna
      eleganckiej czarnej sukni balowej np z cekinami czy koronkami za strój
      żałobny??? Na ostatnim weselu, na którym byłam, miałam białą sukienkę w czarne
      groszki, biały żakiet i czarną torebkę. Połączyłam więc oba zakazane kolory, ale
      moim zdaniem nie wyglądałam ani żałobnie, ani tym bardziej jak kopia panny
      młodej. Ktoś musiałby naprawdę bardzo się wysilić, żeby dopatrzyć się w moim
      stroju którejś z tych dwóch rzeczy.

No ale to tylko moje zdanie, jak widać są osoby, którym taki strój przeszkadza,
      więc może jednak lepiej wybrać inną suknienkę.
    • mama.amelki Re: czy wypada? 16.04.09, 12:27
      Moim zdaniem wypada
      • stworzenje wypada :-) 16.04.09, 14:09
        sukienka bardzo ładna i jeśli ma,że tak powiem agresywny dodatek pt. inny kolor
        to wypada.W takim zestawieniu jak tu,albo np. biel+każdy inny kolor dość
        dosadnie zaakcentowany nie kojarzy się z suknią ślubną. Krótkie do ślubu też już
        są, czarno-białe cudaki też już są. Ale ta ma i srebrne i to coś czarne w pasie
        co czyni ją typowo wizytową letnią sukienką i + np. srebrne buty? torebka? Fajne
        klipsy/kolczyki?.
        Nietaktem jest przyjść na biało od stóp do głów i nie ważne czy długa czy krótka
        kieca. Niestety w dzisiejszych czasach takim hej do przodu jest łamanie
        wszelkich zasad savoir vivre. Jednak w dobrym tonie jest pozostanie im wiernym
        na różne okazje jeśli się chce wypaść przed otoczeniem i samym sobą na osobę z
        klasą, kulturalna itd. smile.
        Przykład z własnego wesela: dwie dziewczyny-goście: jedna suknia z góry
        biała+haft różowo-zielony i różowy dół, druga od góry do dołu na biała, suknia
        krótka. No i w przypadku tej pierwszej zero skojarzeń, że ślubna - opinia gości,
        ja sama też kompletnie tego nie widziałam, bo w oczy się nie rzucało wink, ba
        sukienka ogólnie ładnie na tej dziewczynie leżała i takie też były zdania. Zaś
        ta druga sukienka odebrana jako kompletna gafa - czyli komentarz, że coś trochę
        nie na miejscu,że chyba spragniona bycia panną młoda big_grin. Ja się z tego śmiałam,
        ale sama w życiu bym nie poszła na cudze wesele, ba a już świadkować to
        absolutnie nie na biało/ecru. Czyli tej drugiej wystarczyło jakby zadbała o
        odpowiednie dodatki np. rajstopy,korale,pasek, szal itd. itd.
        Także Twój przypadek sukni proponowanej bym założyła z dodatkami właśnie. Ale
        miło ,że pytasz radzisz się niż strzelić ewentualną gafę i jeszcze myśleć, że
        wszystko jest w porządku smile.Pozdrawiam.
    • kol.3 Re: czy wypada? 18.04.09, 19:17
      Wg mnie wypada, bo sukni nie da się żadną miarą pomylić z suknią
      panny młodej a o to chodzi. Jej białość w połączeniu z czarnymi i
      srebrymi dodatkami nie budzi żadnych kontrowersyjnych skojarzeń.
      Poza tym dobra firma.
      • nati.82 Re: czy wypada? 19.04.09, 10:48
        Jeśli przełamiesz tę biel, to wypada!
    • stokrota113 Re: czy wypada? 20.04.09, 16:12
      kiedyś się tak stresowałam, bo jedyny pasujący żakiet który miałam był biały. Na
      ślubie okazało się, że panna młoda ma łososiową suknię (i brała ślub kościelny).
      Nikt o tym wcześniej nie wiedział. może czarne bolerko i dodatkowo zapytać pannę
      młodą?
    • listekklonu Re: czy wypada? 20.04.09, 18:49
      Na moim ślubie połowa zaproszonych kobiet miała białe lub kremowe
      sukienki, a druga połowa czarne. Nawet obie mamy wybrały krem. Tylko
      dwie najbliższe przyjaciółki ubrały się w normalne kolory. Śmieję się
      z tego do dziś wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka