anka.g1 02.05.09, 12:36 Witajcie, rozpoczynam dopiero swoje ślubno-weselne zmagania i już mam do was pytanie: o co należy pytac przy oglądaniu lokalu na wesele?Co jest naprawdę ważne?Bo chyba sam wystrój i cena to malo.Będę wdzięczna za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zia86 Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 13:17 1. O wolny termin 2. Czy w kwotę od menu są wliczone: napoje ciepłe, zimne, tort, owocę, alkohol itd. Najczęściej nie są ale można zapytać. Poza tym jeśli są np. wliczone słodkie rzeczy to z jakiej cukierni oraz czy macie wpływ na kształt tortu. Ewentualnie jeśli cukiernia wam się nie spodoba, to czy możecie "wnieść" swój tort i ciasta z innej cukierni(u nas np. taka sytuacja jest) i czy wpływa to wtedy na cenę 3. Jak liczy się za "obsługę"(zespół, fotograf) oraz za dzieci(jeśli zapraszacie) 4. Czy w umowie, będzie zapis o ewentualnej podwyżce cen. 5. Czy dekoracja jest w cenie sali(jeśli tak to jaka) i czy można ustalić dokładnie jak będzie wyglądała, ewentualnie zrezygnować z niej i wnieść swoją i jaki to będzie miało wpływ na cenę.Oprócz tego jak z pokrowcami na krzesła , obrusami,serwetkami itd. Czy mają tylko jeden kolorystyczny zestaw tych rzeczy czy można sobie jakiś inny wybrać. 6. Czy dodatkowo płaci się za wynajem sali? 7. Na ile osób jest szacunkowo sala. Z odpowiedzi odejmijcie jakieś 20 osób, bo właściciele zawsze podają, że sala jest na większą ilość. 8. Jak wygląda sala do tańca, czy wszystko odbywa się na jednej sali, czy na dwóch i koniecznie sprawdźcie czy na sali "tanecznej" jest parkiet. 9. Jak wygląda to od strony technicznej, ile jest gniazdek, jaka sieć elektryczna, gdzie zespół będzie mógł się "rozłożyć"(czy jest miejsce wydzielone, czy scena itd.) 10. Do kiedy należy podać ostateczną liczbę gości. 11. Do kiedy trzeba ostatecznie ustalić menu, koniecznie też spotkajcie się z szefem kuchni żeby ustalić wstępne menu. 12. Czy kuchnia ma odpowiednie miejsce do przechowywania potraw które się szybko psują(np. ryb, ciast itd) 13. Jak wygląda dokładnie przyjęcie, czy jest osobny bufet, czy jedzenie stoi na stołach, czy kelnerzy roznoszą jedzenie z bufetu na tacach. Jak ogólnie wygląda obsługa kelnerska i czy jest np. dodatkowo płatna. 14. Jeśli chcecie to czy mają w ofercie np. fontannę czekoladową(jaki będzie koszt wynajmu) oraz jeśli nie to czy jest możliwość wniesienia swojej. 15. Jak jest z alkoholem. Czy można wnieść swój, czy trzeba zapłacić korkowe, czy np. cena narzucona jest z sali, a może właściciele mają namiary na jakąś hurtownie i to oni się tym zajmują. Jeśli chcecie to czy jest możliwość "otwartego baru" i jak jest z obsługą takiego? Ewentualnie może jakiś pokaz barmański? Jeśli nie ma takiej opcji, to czy jest możliwość, żebyście ją załatwili we własnym zakresie. 16. Jeśli chcecie jakieś atrakcję to czy mogą być zorganizowane(np. czasem jest problem z fajerwerkami). Czy sala może oferuję jakieś ciekawe atrakcję, np. pokaz kucharski, stację żywej kuchni czy jak to się tam nazywa, w sensie, że na oczach gości kucharze robią potrawy. Jeśli to jest np. zamek lub pałacyk czy są jakieś atrakcję z tym związane. 17. Jak jest z powitaniem gości, czy lampka np. szampana jest wliczona w cenę. 18. Jak jest z noclegami, czy jest jakaś zniżka i czy w ofercie jest np. apartament dla nowożeńców? To chyba wszystko, pewnie coś ważnego pominęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 13:24 Jeszcze sobie coś przypomniałam. Jeśli chodzi o termin to spytaj się również czy jest jakiś limit od którego można organizować wesele(najczęściej jest to jakaś pełna kwota 30 tys lub 20 tys) co wchodzi w jego skład. Czy obowiązuję w inne dni niż sobota. Czy są np. zniżki za organizowanie wesela w inny dzień niż sobota. Oraz jak wygląda wszystko od strony prawnej, daję się zaliczkę czy zadatek, jakie są kary za zerwanie umowy, co się dzieję gdy np. z winy organizatora bądź z przyczyn niezależnych wesele nie mogłoby się odbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kklekss Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 14:18 Nie limit ceny od której mozna organizować wesele , tylko ile się płaci za osobę . Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 15:52 Ja zapytalabym jeszcze o parking i np. klimatyzacje jesli imprezka jest latem.Powodzenia! - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 18:07 Chodziło mi o limit ceny. Tzn. u mnie była taka sytuacja, że w soboty wesele(w skład którego wchodzi cena menu od gościa, noclegi i alkohol) musiała być większa niż 30 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrota113 Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 18:56 po ostatnim weselu stwierdziłam,że ważne jest zapytanie ile będzie kelnerów i kucharek. Miałam wrażenie, że dwie panie kelnerki przygotowywały posiłki i jak je zrobiły to wynosiły na stoły po czym znowu znikały na ok pół godz. Nikt nie wymienił mi talerzyka przez całe wesele i nie mogłam się doprosić o ciepłą herbatę. Nikt mi nie powie że jedna kucharka i dwie kelnerki na 70 osób to wystarczająco dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 19:42 Ja zwróciłabym jeszcze uwagę na miejsce do tańczenia - w moim przypadku musiał być parkiet, żadne kafle nie wchodziły w grę oraz sposób serwowania napojów (dzbanki czy kartony i butelki). Odpowiedz Link Zgłoś
rzetka Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 19:50 1. Co wchodzi w cenę talerzyka? 2. Jakie koszty dodatkowe będziesz musiała ponieść np: - wystrój sali, - ciasta i owoce - napoje i alkohol - nalewanie napoi (tydzień przed weselem dowiedziałam się, że albo będziemy robili to sami, albo musimy dopłacić 200 zł) - parking - pokoje (mieliśmy do dyspozycji 4 pokoje, ale jak sie potem okazało tylko na czas wesela, max do 7 rano) - obsługa Uwierz mi, że takie rzeczy wychodzą dopiero po rezerwacji sali. 3. Ile jest dań gorących i zimnych, jak często wstawiane są nowe posiłki. 4. Ile jest osób w obsłudze. 5. Czy mozesz (jeśli chcesz) zmienić wystrój sali 6. Ile kosztuje talerzyk dla dziecka, czy jest zniżka, jeśli tak to do jakiego wieku 7. Do kiedy musisz podać ostateczną liczbę gości Jak jeszcze coś mi się przypomni to dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 20:07 O właśnie pytanie o klimę jest baardzo ważne. No i to jak są podawane napoje(podawanie soków w kartonach dla mnie jest niedopuszczalne!). Ważne pytanie to też na ile macie wynajętą sale, czy np. będziecie musieli o jakiejś konkretnej godzinie kończyć wesele? Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: o co pytac?wybór sali 02.05.09, 21:28 Przypomniało mi się jeszcze, czy są zniżki w menu dla orkiestry, kamerzysty, fotografa... Poźniej należy się też dowiedzieć czy chleb, którym witani są młodzi jest w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: o co pytac?wybór sali 03.05.09, 13:44 z tych, które jeszcze nie padły 1. czy toalety są sprzątane na bieżąco-czy ktoś to kontroluje-uwierz, nie wszędzie to norma 2. czy na sali można palić papierosy, jeśli nie, to w którym miejscu 3. czy lodówka pomieści tort 4. jak daleko jest z kuchni na salę 5. czy uiszczają opłatę dla ZAIKSU 6. gdzie się wita młoda parę, gdzie w tym czasie stoi rszta gości 7. gdzie gości parkują samochody 8. gdzie jest scena dla zespołu 9. od której godziny orkiestra może zacząć ustawiać instrumenty 10. godziny przyjęcia i poprawin 11. kiedy przywieźć wódkę, napoje cisto (jesli nie sa w cenie) 12. czy jedzenie serwowane bedzie na talerzach czy na półmiskach 13. gdzie będzie stał tort, kto i kiedy go wniesie 14. czy będzie jakiś pokoj/pomieszczenie, w którym będzie można przewinąć dziecko 15. jakie są ukryte koszty (np. wspomniane wyzej korkowe) to sa pytania z jakiegos innego watku, nie wszystkie trezba zadawac, bo jesli jest wyrazna scena na sali, to nie trzeba juz o to pytac jak mi sie coś przypomni to dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: o co pytac?wybór sali 03.05.09, 22:18 Zwłaszcza w zimowych miesiącach ważne jest czy w lokalu jest szatnia. A jeśli tak czy jest dodatkowo płatna. Odpowiedz Link Zgłoś