Dodaj do ulubionych

Małe przyjęcie weselne w stylu garden party

18.05.09, 16:39
Witajcie!
Ślub za rok, a nam zamarzyło się przyjęcie weselne w stylu garden party,
maksymalnie 30 osób (w większości młodych), w czerwcu, godziny popołudniowe i
wieczorne. No i właśnie...
Po pierwsze gdzie można takie coś zorganizować w Wwie lub okolicach? Potrzebna
byłaby sala z ogrodem, albo chociaż z tarasem. Zależy nam na niezobowiązującym
klimacie i niskich kosztach, choć wiem, że Wwa i tanie wesele to nie jest
dobrana para...
Po wtóre, czy możecie doradzić jak to zorganizować, żeby się udało; na co
zwrócić uwagę, jakie mogą być problemy, jaki zakładać plan B w razie ulewy.
Może ktoś z Was planuje lub robił coś podobnego?
Liczę na owocną dyskusję smile
Obserwuj wątek
    • summer.coffee Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 19.05.09, 06:46
      Za miesiąc będę miała takie właśnie przyjęcie pod Poznaniem.
      Dam znać po na co zwracać uwagę smile
      • wikea Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 19.05.09, 20:04
        Byłam rok temu na takim weselu u kuzynki.Pamiętam, ze to był szok. Wchodzimy
        najpierw do budynku, przechodzimy przez kilka eleganckich sal, a nam końcu
        wyprowadzają nas na ogród, w którym stoją białe namioty.SZOK! pierwsze wrażenie,
        niesamowite. Ale na tym koniec. Jedzenie stojące w metalowych podrzewaczach jak
        na plaży w Egipcie, Sidney Polak śpiewająco-grający, nie wiem jak to określić.
        Każdy się rozchodził i ogólnie czułam się jak na jakimś biznesowym
        raucie,aniżeli na weselu.
        Pogoda też tu jest problemem, bo o ile do 23 było przyjemnie to później było już
        zbyt rześko.Tu akurat bardziej narzekałam, że nikt nas nie poinformował o takim
        charakterze imprezy, moglibyśmy się przynajmniej przygotować i wziąć coś
        grubszego niż niulowy szal.
        To zresztą też był czerwiec, bodajże 3 weekend czerwca. Natomiast miejsce
        nazywało się chyba Villa Foksal.
        • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 19.05.09, 23:40
          paradoksalnie, jesli nie chcesz przeplacic wybierz pomoc konsultantki, ona sama
          zalatwi, poprowadzi i wynegocjuje, no chyba, ze faktycznie, jak w przypadku
          villi Foksal maja doswiadczenie w organizacji imprez tego typu wiec poprostu sie
          okreslasz. Z doswiadczenia wiem, ze takie miejsca nastawiaja sie na imprezy
          plenerowe dla duzej liczby gosci, co rowna sie wyskiem koszty, mozesz jednak
          zaplanowac ogrod w restauracji lub przyhotelowym, wynajac go na wylacznosc.
          Spora czesc z nich miesci wlasnie tak do 50 osob. Wybor spory,
          poszukaj-powodzenia, koncepcja piekna i naturalna. Ja mialam cos podobnego i
          doswiadczenie podpowiada, ze bez psrawnego menagera nie dasz rady, trzeba
          ustalic KAZDY najdrobniejszy szczegol. U nas np o zgrozo podano ...papierowe
          serwety.... Niby piekne, ale bez przesady. Wydawalo mi sie, ze o akich
          oczywistosciach mowic nie trzeba, a jednak....
          Mow i pytaj o wszystko.
          • jhoan Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 07:39
            monikapers, niezbyt dobrze ukryta autoreklama
            • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 10:34
              hahahahahaha
              tak oczywiscie, dzien dobry, jestem monikapers i swiadcze uslugi wszelakie, a
              jakich TY dzis potrzebujesz?
              Jestem elastyczna smile

.....to juz komedia jest jakas....
          • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 11:49
            Konsultantka odpada, bo przy naszym mikrobudżecie nie ma miejsca na takie
            wydatki. Chcemy sami wszystkiego dopilnować i wyszukać możliwie niedrogie opcje.
            Na pewno zachodu przy tym więcej, ale z tym się liczymy.

Co możecie jeszcze polecić poza Villą Foksal?
        • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 11:55
          Oj, o charakterze imprezy goście będą wiedzieli na pewno; nie chcę żeby ktoś
          miał niemiłą niespodziankę, a poza tym czego innego oczekuje się od imprezy pod
          hasem "wesele", a czego innego od "garedn party" - chciałabym żeby goście
          wiedzieli na co się nastawiać, tj. że nie będzie zbyt tradycyjnie.

wikea, napisałaś, że goście się rozchodzili i że całość bardziej przypominała
          spotkanie biznesowe. Masz jakąś hipotezę dlaczego tak się działo; tego właśnie
          chcemy uniknąć.
          • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 12:44
            my mielismy szczegolowy scenariusz imprezy, wysylany w tej samej formie co
            zaproszenia, m-c po nich, ze szczegolowym opisem wydarzen, miejscami, adresami itd.
            rzecz w tym, ze takie przyjecie nie moze trwac dluzej niz kilka godzin, nasze
            rozpoczelo sie o 15 z przerwa na wspolny spacer od 17-18, po 20 mimo pieknej
            pogody bylo jasne, ze czas sie zegnac

mysle, ze kazda restauracja w wawie ma ogrod i tam mozesz sprobowac organizowac
            party. wiem, ze dom polski na saskiej ma tego typu przyjecia w ofercie, bylam
            tam, ladnie, chociaz ponoc drogo.
            no i kwestia mieszania sie imprez, jesli wynajmiesz TYLKo ogrod napewno w salach
            bedzie konkurencyjne przyjecie

• paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 13:02
              monikapers napisał:

> rzecz w tym, ze takie przyjecie nie moze trwac dluzej niz kilka godzin, nasze
              > rozpoczelo sie o 15 z przerwa na wspolny spacer od 17-18, po 20 mimo pieknej
              > pogody bylo jasne, ze czas sie zegnac

> no i kwestia mieszania sie imprez, jesli wynajmiesz TYLKo ogrod napewno w salac
              > h
              > bedzie konkurencyjne przyjecie

Myślałam o zrobieniu imprezy mieszanej - najpierw kilka godzin w ogrodzie, a
              potem przenieść się na salę i bawić dalej. Dlatego pisałam o sali z
              ogrodem/tarasem. Konkurencyjne imprezy sio ;p

Mogę zapytać co miałaś w tym scenariuszu imprezy? Zaintrygowało mnie.
              • justynaaaa2 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 13:11
                no ale przecież villa foksal to jest właśnie restauracja, która ma taras i
                ogród, z którego jak najbardziej można korzystać podczas wesela smile kwestia tylko
                dogadania się z menagerem na jakie opcje są w stanie przystać wink wiem np. że
                ślubów w ogrodzie już nie organizują (kiedyś owszem) bo z uwagi na ewentualną
                niepogodę nie mają opcji zastępczej, ale myślę, że na przyjęcie w ogrodzie by
                przystali, bo w razie deszczu można przenieść wszystko do środka wink
                • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 13:56
                  Villa Foksal to urocze miejsce, tylko nie wiem, czy mikrobudżet by to zniósł,
                  dlatego pytam o inne alternatywy smile
                  • justynaaaa2 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 14:21
                    no to może:
                    www.rubikon.waw.pl/
                    www.stantonio.pl/
                    www.cpk.com.pl/ a konkretnie pałacyk
                    www.villakonstancin.pl/
                    www.villaczersk.pl to już sporo za wawą
                    na razie tyle mi przyszło do głowy smile
                    • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 14:43
                      Ja bardzo dziękować, dziękować smile
              • emily_valentine Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 14:49
                paskud_agg napisała:

> Mogę zapytać co miałaś w tym scenariuszu imprezy? Zaintrygowało
                mnie.

Podłączam się pod to pytanie smile
                Sama planuję zrobić scenariusz ze szczegółowym rozpisaniem co i jak,
                tylko nie wiem jak się do tego zabrać?
                • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 23:29
                  po kolei wg tematu wg indywidualnych potrzeb:
                  PRZED: gdzie goscie maja przyjechac, o ktorej godzinie, dane adresowe miejsca
                  /hotel/, gdzie moga zaparkowac itd
                  MSZA: msza celebrowana przez..., kosciol taki to a taki, swiakiem jest ten i
                  ten, zyczenia po mszy w....., zamiast kwiatow prosimy o ..... /my mielismy
                  fundacje dla dzieci/
                  PRZYJECIE: znow adresy oraz przebieg wg godzin czyli powitanie....,
                  prezenty...., garden party, obiad...., spacer wraz z sesja fotograficzna tu i
                  tu, kolacja....,
                  PO: kto gdzie spi, adresy, pokoje, zwyczaje hotelowe itd

Niedziela: Sniadanie tu i tu o tej i o tej

Wydaje sie duzo ale mi wystarczyla karteczka, forma taka sama jak zaproszenie,
                  ale wieksza formatu okolo 15x21

Zdaje egzamin, jesli impreza jest niewielka, malo tradycyjna, jesli goscie sa
                  spoza miejsca uroczystosci i nie znaja miasta, jesli zalezy wam na dograniu
                  wszytskich szczegolow, uniknieciu niepewnosci i patrzenia NA WAS

jesli impraz jest duza i tradycyjna, moze nie zdac egzaminu
                  ale to juz same ocencie
                  Ja kazda impreze organizuje ze scenariuszem wiec i tym razem dlaczego mialo by
                  go nie byc

nasi goscie czuli sie zaopiekowani, wiedzieli kiedy gdzie i co maja robic,
                  wszystko bylo napisane lekko, z naturalnoscia i otwartoscia
                  na dole podziekowania i nasze daresy i telefony

• monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 20.05.09, 23:33
                    acha, co wazne, mielismy gosci spoza rodziny, widzacych sie po raz 1-y, oraz
                    czesc zagranicznych /tu na zapro obowiazuje ich jezyk/ stad scenariusz
                    no i byl bardzo pomocny
                    analogicznie jak menu na stole, sa Pary, ktore nie wyobrazaja sobie bez tego, a
                    sa takie, ktore nie czuja potrzeby
                    • ga_lapagos à Monikapers 20.05.09, 23:55
                      A Wy juz po slubie? Myslalam, ze to dopiero przed Toba.

-
                      ja?
                      wrednygalapagos.blox.pl/html
                      • monikapers Re: à Monikapers 21.05.09, 00:46
                        od 2 tyg juz PO
                        • ga_lapagos Re: à Monikapers 21.05.09, 00:54
                          No to gratuluje.
                          mam nadzieje, ze wszystko poszlo po waszej mysli.

-
                          ja?
                          wrednygalapagos.blox.pl/html
                    • fotoprzybysz Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 22.05.09, 19:17
                      no ale przecież villa foksal to jest właśnie restauracja, która ma taras i
                      ogród, z którego jak najbardziej można korzystać podczas wesela smile kwestia tylko
                      dogadania się z menagerem na jakie opcje są w stanie przystać
                  • emily_valentine Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 14:23
                    Monika,
                    A powiedz kiedy wręczliście te scenariusze - wysyłaliście pocztą z
                    zaproszeniem, odzielnie, wręczaliście przed ceremonią?
                    Bo ja chciałbym zrobić tak, że wysłać np. info o dojeździe i
                    parkowaniu razem z zaproszeniem, ale mąż mówi, że to nie pasuje
                    takie mapki do eleganckiego zaproszenia. Poza tym wysłanie takiego
                    scenariusza zbyt wcześnie po pierwsze może zdradzić jakąś tajemnicę
                    czy niespodziankę dla gości wink, a po drugie jak coś nie wypali to
                    może być goopio, więc lepiej chyba w ostatniej chwili.
                    • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 22.05.09, 20:28
                      wszystko opisalam w dlugim poscie, ale ok, my nie mielismy zadnych mapek tylko
                      druk identyczny jak zaproszenie a wiec tak samo elegancki, tylko z trescia
                      innego rodzaju
                      poprostu zaproszenia X 2
                      z tym, ze scenariuszowe byly wieksze
                      wysylalismy na m-c przed
                      wszystko juz bylo dopiete i zadnych niepodzianek byc ne moglo
                      i nie bylo
    • abigail83 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 09:54
      To jeszcze zalezy, jaki dzien, bo jesli sobota, to ani Villa Czersk,
      ani Villa Foksal, nie przyjma Ci rezerwacji na 30 osob - po prostu
      moga w tym samym terminie miec impreze na 100 osob i Twoja im sie
      nie oplaca.
      20 czerwca odbedzie sie moje wesele - w pieknej kameralnej
      restauracji na tylach Pulawskiej, z przepieknym ogrodem -
      Restauracja Rozana. Wlasnie wczoraj ustalilismy szczegoly z
      managerem - dogadane sa nawet gatunki kwiatow i ich kolorystyka (do
      dekoracji sali i stolow). Bedziemy mieli 40 gosci.
      • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 10:06
        abigail, a ile płacisz tam od osoby? I z jakim wyprzedzeniem rezerwowałaś, jeśli
        to nie są tajne dane wink
        • monikapers Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 11:08
          galapagos-dziekuje! wszystko zgodnie z planem, ale wiem teraz duzo wiecej!
          abigail-dokladnie zgadzam sie, restauracje zawsze tak robia, to jest najwiekszy
          problem, ilosc osob. dlatego czesto male przyjecia sa w niedziele.
          chyba, ze znajdziesz inne fajne miejsce.
          • paskud_agg Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 11:14
            Właśnie dlatego szukam małego miejsca. Z resztą, w dużym to mi się te 30 osób
            zagubi ;p
            • anka7961 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 13:34
              A może ktoś z Twoich przyjaciół ma po prostu dom z ogrodem i tam
              mogłabyś urządzić wymarzone garden-party?
              Restauracje w Warszawie i okolicach raczej słono sobie liczą za
              takie wynajęcie terenu (wiem, bo sama szukałam w zeszłym roku).

Chociaż jest jeszcze takie jedno miejsce gdzie możesz spróbować -
              muzeum Iwaszkiewiczów. Nie pamiętam ile chcieli w ub. roku za
              wynajęcie terenu, ale cena była na prawdę niska w porównaniu do cen
              warszawskich. I myślę że muzeum przyda się każdy grosz, więc cenę
              można moim zdaniem negocjować.

To muzeum to taki stary dom z ogrodem. Z tyłu jest kawałek czegoś
              a'la park i taras, na którym można rozstawić stoły. Można tam
              też "zadaszyć ogród" ustawiając namioty. Miejsce
              fajne, "klimatyczne", ale dla mnie było po prostu za małe
              (potrzebowałam czegoś na 150 osób).

www.stawisko.pl/index.php?page=gal
        • abigail83 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 13:46
          Rezerwowałam dosc dawno, w restauracji byli nieco zdziwieni tym
          wyprzedzeniem wink ale chcielismy tam i chcialam uniknac sytuacji, ze
          ktos nas ubiegnie. Ale nie jest to typowo weselna restauracja.
          Ile place od osoby - koszt jest skalkulowany, ale finalnie bedzie
          zalezal od tego, ile goscie wypija wink menu jest zamkniete,
          wkalkulowane sa woda i soki, kawa i herbata, i plus minus pol
          butelki wina na osobe. To co zejdzie wiecej (jesli zejdzie) i inne
          alkohole z karty - placimy pozniej. Zatem koszt zalezy od konsumpcji
          w 100%.
          Obsluga jest bardzo mila i profesjonalna, widac, ze im zalezy,
          zebysmy byli zadowoleni. I ten ogrod smile info o przebiegu moge zlozyc
          po 20 czerwca albo nawet w polowie lipca, jak wrocimy z podrozy
          poslubnej.
          • abigail83 Re: Małe przyjęcie weselne w stylu garden party 21.05.09, 13:52
            Aha - tam jest jedna sala, w ktorej sie zmiesci 30-40 osob i nie
            wychodzi na ogrod, ale ma swoj taras, nieduzy. Ogrod jest uroczy,
            ale jesli zarezerwujesz sobie ogrod i bedzie padac to kiepsko, bo
            wnetrze pewnie bedzie zajete, a restauracja nie wyjmie sobie w
            sobotni wieczor calego ogrodu i najwiekszej sali i ja to rozumiem.
            Zdecydowalismy, ze gosciom wystarczy taras, ogrod tez nie bedzie dla
            nich zamkniety, bedzie mozna tam sobie na chwile zejsc, my tez tam
            pojdziemy na zdjecia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka